KiRACININ öDEMESi GEREKEN GiDERLER.
BORCLAR KANUNU
Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu
MADDE 317- Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.
(Demirbaş gideri hariç sadece Normal gider aidatı öder)
KMK 20 ye göre müteselsil birlikte sorumluluk var.
Yani kiracı ev sahibi adına ödeme yapar.
Ama ödediginiz aidatlarin icinde demirbaş aidatları dahil ise ev sahibinizden geri talep ediniz.
Bu tablolarda hangi giderleri kiracı hangi giderleri kat maliki öder listelenmiştir.
Kat malikinin ödemesi gereken Demirbaş aidat icerigini kat malikinizden hesaplaşma yolu ile geri talep edebilirsiniz.
kiradan düsebilirsiniz.
Dosya 1270
.
Dosya 1271
.
Cevap: KiRACININ öDEMESi GEREKEN GiDERLER.
genel giderlerden fazla ödemesi halinde fazla ödenen kısmı geri talep etmesi hak mı
Alıntı:
maxell rumuzlu üyeden alıntı
genel giderlerden fazla ödemesi halinde fazla ödenen kısmı geri talep etmesi hak mı
Tabiki.
Yönetici Ayrıntılı Cari hesap raporu vermeli ki böylelikle Kat maliki (demirbaş)ve kiracı (işletme giderleri) gider paylaşımı yapılabilsin.
Kiracı ödediği aidatların içinde kat malikinin ödemesi gereken demirbaş aidatı miktarını Yönetimden değil ama kat malikinden geri isteme hakkı vardır.
Kat maliki ve kiracı hesaplaşması kiradan düşülerek de hesaplaşılabilir.
demirbaş aidatı dışında kalan rutin gider ödemesi fazla ise onu geri alabilir ler mi
Maalesef kiracı ve de mülk sahibi olarak ,sahip olduğumuz haklardan haberimiz yok..
Alıntı:
demirbaş aidatı dışında kalan rutin gider ödemesi fazla ise onu geri alabilir ler mi
Tabiki geri ödenmeli.
Kiracinin ödedigi isletme gider aidat fazlaliklari geri ödenmeli.
Kiracinin ödedigi isletme gider aidat fazlaliklari kat malikinin hesabina yedek akce Yenileme fon geliri olamaz.
genel gider aidat fazlalığını yönetim mi geri ödeyecek kat maliki mi
Alıntı:
genel gider aidat fazlalığını yönetim mi geri ödeyecek kat maliki mi
Kat maliki ödeyecek.
Kiracı olarak bir apartmanda oturuyorum. Aidat 25 TL olarak belirlendi. Ancak şöyle bir durum var. Kiracıya ait olan Elektrik Su ve Apartman temizliği giderleri bu tutarın altında olduğundan ödeme yaparken o ayki giderimi hesaplayıp payıma düşeni buluyorum. Kalan tutarı ise ev sahibine göndereceğim kiradan kesip o şekilde aidatı ödüyorum. Yaptığım yanlışmı. Doğrusu nasıl olmalı. Apartmanımız müstakil bir apartman, elektrik su ve temizlik gideri dışında işletme gideri bulunmamakta.
İşletme aidatı kiracıya aittir. Apartman genel kurulunda her ay 25 TL toplanmasına karar vermiş olması her ay o kadar harcama yapılacağı anlamına gelmez. 25 TL tutarının düşüklüğüne bakarak ev sahibinin sorumlu olduğu bakım-onarım aidatı toplanmadığını düşünüyorum. Bu nedenle tamamından sorumlu olmalısınız. Yöneticiden bu konuda bilgi alabilirsiniz.
(25 değil 250 TL ise, bunun bir kısmı işletme, bir kısmı bakım-onarım aidatı olabilir. Bakım-onarım aidatını kiradan düşebilirsiniz.)
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
İşletme aidatı kiracıya aittir. Apartman genel kurulunda her ay 25 TL toplanmasına karar vermiş olması her ay o kadar harcama yapılacağı anlamına gelmez. 25 TL tutarının düşüklüğüne bakarak ev sahibinin sorumlu olduğu bakım-onarım aidatı toplanmadığını düşünüyorum. Bu nedenle tamamından sorumlu olmalısınız. Yöneticiden bu konuda bilgi alabilirsiniz.
(25 değil 250 TL ise, bunun bir kısmı işletme, bir kısmı bakım-onarım aidatı olabilir. Bakım-onarım aidatını kiradan düşebilirsiniz.)
25 TL toplanmakta ama apartmanın aylık gideri (temizlik elektrik ve su) kişi başı 15 tl düşmekte. Bir kiracı olarak her ay fazla ödediğim bu miktarı evden çıkarken geri talep etme hakkım var mı? Teşekkür ederim.
Alıntı:
omercyrgl rumuzlu üyeden alıntı
25 TL toplanmakta ama apartmanın aylık gideri (temizlik elektrik ve su) kişi başı 15 tl düşmekte. Bir kiracı olarak her ay fazla ödediğim bu miktarı evden çıkarken geri talep etme hakkım var mı? Teşekkür ederim.
Oturduğunuz evin aylık aidatı 25 TL ise, kişi başı düşen miktar şudur deme şansınız yok, 1 kişi de kalıyor olsanız, 40 kişi de kalıyor olsanız, her ay 25tl nı ödemeniz gerekir.
Yazın tatil için bir başka şehre gitseniz veya ailenizin bulunduğu şehire gitseniz ve 3 ay o evde kalmasanız evde kalan kişi sayısı 0 olduğu için hiç aidat ödemeyecekmisiniz bu mantığa göre?
Sanırım "kişi başı" ifadesi ile kastedilen "daire başı".
Kat Mülkiyeti Kanununda gider yerine toplanacak avans kelimesi kullanılmış. Yani fazlasını geri alamazsınız.
(KMK md.20)
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile
yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı
oranında katılmakla yükümlüdür.
Merhaba Herkese;
Öncelikle bu forumu oluşturanlara teşekkür ederim. Büyük Hizmet görüldüğüne inanıyorum.
Benim aşağıda detaylı olarak çıkardığım Site Yönetimi tarafından her ay bize ödettirilmektedir. Ancak kiracı olarak hangi kalemden sorumlu olduğumu bilmiyorum.
Cevap verirseniz çok memnun olurum.
Teşekkürler.
1.Güvenlik Maaşı+ Kapıcı Maaşı
2. Doğalgaz (merkezi sistem)
3. avukat Ücreti
4.Bahçe Çevre aydınlatma-müşterek alan elektrik
5. Asansör Bakım Ücreti
6. Temizlik Malzemeleri
7. Güvenlik Çay+ Şeker
8. Jeneratör mazot+ aylık bakım+anahtar alımı
9. Hidrofor Tamiri
10.bahçe, güvenlik, su
11.A4-A2 blokların gider tamiri+malzeme alımı
12.yağmur suyu tahliye pompası alımı
13.Bahçeye gübre alımı
şeklindedir. Ve her ay bu giderleri kiracı olarak ödüyorum.
Alıntı:
HANNE rumuzlu üyeden alıntı
1.Güvenlik Maaşı+ Kapıcı Maaşı
2. Doğalgaz (merkezi sistem)
3. avukat Ücreti
4.Bahçe Çevre aydınlatma-müşterek alan elektrik
5. Asansör Bakım Ücreti
6. Temizlik Malzemeleri
7. Güvenlik Çay+ Şeker
8. Jeneratör mazot+ aylık bakım+anahtar alımı
9. Hidrofor Tamiri
10.bahçe, güvenlik, su
11.A4-A2 blokların gider tamiri+malzeme alımı
12.yağmur suyu tahliye pompası alımı
13.Bahçeye gübre alımı
Her ay sürekli yapılması gereken harcamalar size aittir.
Bu kapsamda (3) numaralı avukatlık ücreti duruma göre değişir.
(9), (11), (12) numaralı harcamalar ev sahibine, kalan diğer harcamalar size ait.
Yusuf Bey çok teşekkür ederim.
Galiba ev sahibi bana sorun çıkaracak. Ödememi isteyecek yani.
ancak kiracı olarak 2 yıl üzerinden sözleşmemizi yaptık fakat bu bahsettiğiniz mali kalemleri ödemezsem çıkmamı isteyecek. öyle ima etti " ben karışmam diyerek"