Sipariş iptali sonrası bedel iadesi zaman aşımı
31 temmuz 2012 tarihinde Fokus Bilgisayardan 24 ekim teslim tarihli olmak üzere bir adet dizüstü bilgisayar sipariş ettim. Ürünü göndermeyi 24 aralığa kadar bu hafta göndereceğiz haftaya kesin vs. diyerek ertelediler. Ben de 24 aralıkta da yine haftaya dedikleri zaman siparişi iptal ettim. Buraya kadar yaptıkları hukuka ne kadar uyar bilmiyorum ancak satış sözleşmelerinde alıcının isteği doğrultusunda zaman uzatılabilir gibi bir açıklama olduğundan elim kolum bağlıydı.
24 aralıkta sipariş iptali gerçekleşti ancak şimdi de ücret iadesi için bu hafta kesin haftaya kesin diyerek oyalıyorlar ve sözleşmelerindeki 14 iş günü sınırı geçti. Ben bu sorumsuz dolandırıcı firmaya 2000 tl üzerinde bir meblağ ödedim ve aradan yarım sene geçti iptal ettikleri ürünün ücret iadesini bile geciktiriyorlar. Hukuki olarak özellikle manevi tazminat davası açabilir miyim? Kasımda askerden geldim ve bu adamlardaki param geri ödenmediği için ne taşınabiliyorum ne de işe başlayabiliyorum. Ne önerirsiniz? Artık yarın ödeme yapsalar bile (%0 ihtimal) bu davayı sonuna kadar takip edip yasal olarak herşeyi yapmaya hazırım.
Cevap: Sipariş iptali sonrası bedel iadesi zaman aşımı
Tazminat davası zannetmiyorum fakat tabiki iptal ettiğiniz ürünün ödemesini geri almak için dava açabilirsiniz. Bence gereksiz yere yarım sene beklemişsiniz. Tavsiyem öncelikle noter kanalı ile bir ihtarname çekerek iptal ettiğiniz siparişinize yönelik ödemiş olduğunuz ücretin 3 gün içerisinde tarafınıza iadesine aksi taktirde elinizdeki belgeler ve yazışmalar vs ile hukuki yollara başvuracağınızı belirtin. Büyük ihtimal işe yarayacaktır. Yaramaz ise tüketici mahkemesinde dava açmanız gerekecek. Bunu da bir avukat vasıtasıyla yapmanız yararınıza olur.
Hızlı yanıt için teşekkür ederim. Noterden ihtarın işe yarayacağını sanmıyorum zira bu şirket bu konuda tabiri caizse kaşarlanmış bir şirket. Amaçları parayı mümkün olduğunca ellerinde tutarak değerlendirmek. Dava açtığım anda iadeyi yapıp ödedik işte niye dava açtınız ki diyeceklerine adım gibi eminim. Uğraştığım zamana ve harcadığım masraflara yazık olacak. Yardımınız için teşekkür ederim. Peki bu zihniyeti cezalandırmanın bir yolu var mıdır?
2000TL nin nesini değerlendirecek. Siz kendinizce zaten hukuki yolları kapatmış oluyorsunuz, diyecek bir şey yok.
Hukuki olmayan yolları vardır, yeri burası değildir.
- - - Updated - - -
2000TL nin nesini değerlendirecek. Siz kendinizce zaten hukuki yolları kapatmış oluyorsunuz, diyecek bir şey yok.
Hukuki olmayan yolları vardır, yeri burası değildir.
Açıkçası sizden böyle bir cevap beklemiyordum. Anlaşılan açık açık yazmadıkça ne demek istediğim anlaşılmayacak...
Bu bahsettiğim şireket tabii ki de benim 2500 tl me kalmadı. Şirketin politikası bir saadet zinciri gibi. Örnek veriyorum bir ay içerisinde ortalama x adet sipariş alıyorlar ve bunların yarısına yakınını tebliğ ettikleri zamanda gönderiyorlar (seçme kişiler olduklarını söylememe gerek yok). Kalanı ise oyalayıp yarattıkları kapitali kullanarak gerek şirket üzerinde gerekse başka yollarla parayı değerlendiriyorlar. Söz konusu kalan siparişler ya birkaç ay sonra teslim ediliyor ya da bıktırılıp iptal ettiriliyor. x'in 100 kişi civarı olduğunu varsayalım. Buyrun bunun aylık getirisini hesaplayın. Bunun adı nitelikli dolandırıcılıktır. Şirketin internet sitesi monsternotebook fiyatları inceleyin, meblağ hiç de az değil. Sadece sesini çıkarmayıp oyalanarak aylar sonra para iadesi alanlardan olmak istemiyorum...
Umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır.
(edit: imla)
Dolandırıcılığın ve nitelikli dolandırıcılığın tanımı böyle değil.
- - - Updated - - -
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
Tavsiyem öncelikle noter kanalı ile bir ihtarname çekerek iptal ettiğiniz siparişinize yönelik ödemiş olduğunuz ücretin 3 gün içerisinde tarafınıza iadesine
Örneğin 50 liralık bir ürün için böyle bir durum oluşursa, satıcı paranın üstüne yatabilir rahatlıkla.
Çünkü kaç kişi 50 lirasını alma ihtimalini artırmak için 70 lira noter parası verir ki?
Başımda benzer bir durum var; Karşımdaki, "noterden ihtarname gönderirsen istediğini yaparız" diyor dalga geçer gibi...
Geçmiş olsun..
- - - Updated - - -
Bizde yasaların verdiği yetkiye dayanılarak nitelikli soyuluyoruz...
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Peki buna ne diyorsunuz?
Tüketicinin korunması hakkında kanun
Madde 9/a
Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.
Bunu gereçekçe göstererek dava açsam kazanamaz mıyım?
Öyle parayı vermeseydiniz beklemeseydiniz vs. diye cevap vermek kolay...
Sayın cagjackal da buna dayanarak söylemiş zaten.
Siz bunu gerekçe gösterdiğinizde, cayma bildiriminde bulunduğunuzu iddia etmiş oluyorsunuz ve bunu ispat etmeniz gerekecek.
Noter ile gönderilecek cayma bildirimi bu işe yarayacaktır.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Siz bunu gerekçe gösterdiğinizde, cayma bildiriminde bulunduğunuzu iddia etmiş oluyorsunuz ve bunu ispat etmeniz gerekecek.
Yanıt için teşekkür ederim. Elimde 24 aralık tarihli şirket tarafından gönderilen sipariş iptaliniz yapılmıştır yazan bir mail var. Bunu kanıt olarak kullanamaz mıyım?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Yanıt için teşekkür ederim. Elimde 24 aralık tarihli şirket tarafından gönderilen sipariş iptaliniz yapılmıştır yazan bir mail var. Bunu kanıt olarak kullanamaz mıyım?
- - - Updated - - -
Alıntı:
- - - Updated - - -
Alıntı:
Alıntı:
Kullanılabilir. Dava açmayı düşündüğünüze göre avukat masrafı, dosya masrafı ve harcı gibi giderleri ödemeyi kabullenmiş gözüküyorsunuz. Bu yüzden 80TL ücretli ihtarnameyi çekmeniz sizin yararınıza. Noter İhtarnamesi mahkemede en büyük delili oluşturur sizin alacağınızı talep ettiğinizi gösteren bir belge olarak. Parayı vermeseydiniz beklemeseydiniz tarzı cevaplar tuhafınıza gidiyor olabilir fakat sizinde yerin dibine bu kadar soktuğunuz ve hakkında tek bir iyi şey söylemediğiniz bir firmadan alışveriş yapmanız da bir o kadar tuhaf maalesef. Bile bile lades denmiş gibi.
Mail kanıt olur mu...
Buna hakim karar verir, Ancak bilirkişi olarak bu soru bana gelse, alıcının mail adresinin alan adına bakarım. Eğer gmail, hotmail gibi bir yer ise, kanıt olarak kabul etmek mümkün. Ancak kendinize ait bir alan adı ise, "kerameti kendinden menkul" sınıfında sayılacağı için kanıt olmadığı görüşünü bildiririm. Bu durumda alıcının değil, yollayanın durumuna bakılabilir.
Netice olarak, eğer sizin mail adresinizin alan adı (yollayanın zaten kendi alan adıdır) hotmail, gmail v.s. gibi bir yer ise, kabul görür diye düşünüyorum.
Tabii bu maili asla silmeyin, kağıda alınan çıktısı sadece "beyan" hükmündedir.
- - - Updated - - -
Mail kanıt olur mu...
Buna hakim karar verir, Ancak bilirkişi olarak bu soru bana gelse, alıcının mail adresinin alan adına bakarım. Eğer gmail, hotmail gibi bir yer ise, kanıt olarak kabul etmek mümkün. Ancak kendinize ait bir alan adı ise, "kerameti kendinden menkul" sınıfında sayılacağı için kanıt olmadığı görüşünü bildiririm. Bu durumda alıcının değil, yollayanın durumuna bakılabilir.
Netice olarak, eğer sizin mail adresinizin alan adı (yollayanın zaten kendi alan adıdır) hotmail, gmail v.s. gibi bir yer ise, kabul görür diye düşünüyorum.
Alıntı:
Mail kanıt olur mu...
- - - Updated - - -
Mail kanıt olur mu...
Mailim yahoo uzantılı. Gönderen ise açıkça kendi şirketlerine ait uzantısı ise şirektin internet sitesinin adı. Hangi nolu siperişin saat kaçta iptal edildiğine kadar hepsi yazıyor.
Bunun ile beraber dava açarsam kazandığım takdirde masrafları karşı taraf mı karşılar? Ne kadar masraf olur?
Bir de daha önce de bahsettiğim gibi dava sonuçlanmadan geri ödeme yapılırsa ne gibi bir durum olur? Dava mı düşer? Masraflar ne olur?
Evet haklısınız ayrıntılı araştırma yapmadan sipariş verince böyle şeyler olabiliyor. Bile bile olmasa bile bilmeden lades demiş oldum.
Bakın, delil olup olmayacağına hakim karar verecek, belki delil değil diyecek, v.s.
İhtarname yollamak gibi bir imkanınız olduğuna göre yollayın bence.
Dava açarsanız kimi masraflarınızı geri alacaksınız ama kimisini de alamayacaksınız.
uyap.gov.tr ye girerseniz oradan fikir edinebilirsiniz masraflarınız konusunda.
yeni tüketici kanunuyla, emaillerde ihtar sayılıyor,
tek problem, gönderdiğini ispat etmek
Alıntı:
Bakın, delil olup olmayacağına hakim karar verecek, belki delil değil diyecek, v.s.
İhtarname yollamak gibi bir imkanınız olduğuna göre yollayın bence.
Dava açarsanız kimi masraflarınızı geri alacaksınız ama kimisini de alamayacaksınız.
uyap.gov.tr ye girerseniz oradan fikir edinebilirsiniz masraflarınız konusunda.
Bilgi için tekrar teşekkür ederim.
http://vatandas.uyap.gov.tr/jsp/vata...hesaplama.html
Bu linkten hesap yapılabiliyor. İleride forumu ziyaret eden arkadaşlar için linki buraya koydum. Tüketicinin korunmasından kaynaklanan'ı seçip taraf sayısını 2 yapıp bilir kişiyi de işaretleyince 280 tl gibi birşey çıkıyor. Fazla ayrıntı isteyerek baş ağrıttığımın farkındayım. Neyi alıp neyi alamayacağımı ve avukatsız bu işi yapıp yapamayacağım konusunda tavsiyeleriniz var mıdır? Amacım bu gibi konularda burada açılan birçok başlığa kendi çabamla örnek olabilmek. Tekrar teşekkür ederim.