-
Suçlama, gözaltı ve yaşanan süreç
2.derece bir yakınımın oğlu 3 sene önce sabah baskınıyla gözaltına alınmış. Bilgisayarına el konulmuş.
Internette çete oluşturmak ve çeşitli web siteleri işleterek kazanç sağlamak vs..vs ile suçlanmış. 3 gün nezarette kalmış.
savcıya çıkarılmış ve sizlerin suçsuz olduğuna inanıyorum deyip 10 dakika içinde hepsini serbest bırakmış savcı.
aradan 3-4 ay sonra emniyetten aramışlar gelip bilgisayarlarınızı alın diye. buda gidip almış.
ve neredeyse 3 senedir ( 2 sene 8 ay olmuş ) ne arayan ne soran olmuş. yani ne mahkemeden kağıt gelmiş, ne savcılıktan kağıt gelmiş, serbestsiniz veya daha devam ediyor şeklinde hiç bildirim olmamış.
Babası geçen aylarda avukatına sormuş, oda bilemiyorum demiş bizede birşey gelmedi henüz.
babasıyla sohbet ederken bahsetti bu konudan, size danışmak istedim. Bu süreç normal midir ? yani araştırma safhası devam ediyor olabilirmi ? veya savcılık serbest bıraktığı zaman eve kağıt veya bildirim gelmemesi normal midir yada gerek yokmudur ?
mahkeme açılmamış, direkt savcılıktan bırakılmış hepsi.
Konu hakkında yorum yapabilirmisiniz rica etsem
saygılar
-
Cevap: Suçlama, gözaltı ve yaşanan süreç
Fikir ve gorusleriniz onemlidir
Saygilat
-
Takipsizlik verilmiş olabilir. Yani dava bile açılmaya gerek görülmemiş olabilir.
UYAP'tan kendisi ile ilgli dava olup olmadığına bakabilir.
Bunun için postaneden e-devlet şifresi alacak ve bununla www.turkiye.gov.tr adresine girecek.
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Takipsizlik verilmiş olabilir. Yani dava bile açılmaya gerek görülmemiş olabilir.
UYAP'tan kendisi ile ilgli dava olup olmadığına bakabilir.
Bunun için postaneden e-devlet şifresi alacak ve bununla
www.turkiye.gov.tr adresine girecek.
bunu kontrol etmişler. UYAP ta her hangi bir dava yok.
ama takipsizlik verilse bile eve bir kağt, bildirim ve benzeri bir uyarı gelmezmi?
bilmediğim için soruyorum kusura bakmayın lütfen
-
Tecrübelerinize dayanayarak bir kaç yorum alabilirsem memnun olurum
-
Savcılık soruşturması bu kadar sürmez ki böyle basit bir olayda.
İlk mesajınızdan anaşılan o ki, savcılık soruşturma bile açmamış.
Soruşturma açılmış olsaydı takipsizlik kararı gelirdi.
-
15-20 kisi gozaltina alinmis ve 3 gun nezarette tutulmus bu olayda
evlerine sabah 5 te baskin yapilmis ve pc lere el konulmus
Savciya cikmislar ve 10 dakika bile surmemis serbest birakilmislar hepsi
Ve yaklasik 2.5-3 senedir ses yok..
Simdi bu sahis polis hakkinda dava acabilirmi?
Esinin cocugunun yaninda gozaltina alinmis..hemde gercekten cok fena bir seyle suclanarak..yuz kizartici bir suclama..
Psikolojisi bozulmus,komsusu,apartman kapicisi herkes gormus..
-
Polis bu baskını resen mi yapmış acaba yoksa bir ihbara dayanarak mı?
-
Mahkemeden arama izni cikarmislar ve evleri basmislar.
Guya polisin iddianamesine gore 6 ay teknik takip yapilmis.
Savci ise boyle sacma bir sey gormedim demis.evet aynen bunu demis.
-
İyi de teknik takip, savcılık emri olmadan yapılmaz ki. Yanlış mı biliyorum? Ayrıca polis iddianame hazırlamaz ki, Savcı hazırlar.
Bence burada polis bir şikayet ya da belirti üzerine mahkemeden arama emri çıkartmış ve gözaltına almıştır. Gözaltı sürelerine riayet edilmiş anlaşıldığı kadarıyla. Bu konuda şikayetçi olmak için bir zamanaşımı olmalı ve muhtemelen bu süre geçmiştir.
-
bilemiyorum. sadece var olan durumu izah ettim sizlere.
hatta gözaltına alındıkları gün " gizlilik kararı çıkartmışlar ", avukatları bile görüşememiş. 3.gün sonunda 5 dakika görüşebilmiş sadece.
gerçekten enteresan bir durum. hatta medyada bile yayınlandı bu gözaltılar.
internet çetesi diye çıktı..konuya detaylı girmek istemediğim için yazmıyorum çok fazla.
yüz kızartıcı bir suçlama ile göz altına alınmış bunlar ve işin ilginç yanı, hiç biri bir birini tanımıyor, isimlerini bile bilmiyor ve ilk defa nezarette karşılaşmışlar. ve bunun adına " çete " diyorlar.
bende birşey anlamadım bu işten.
-
Savci dosyayi bilirkisiye yollamis olsa bile bunca zaman surermi bilirkisi incelemesi?
Tahmin yurutuyorum acaba bilgisayar hard diskleri bilirkisi incelemesinemi yollandi diye.
boyle olmus olsa bile hic bildirim gelmezmi?ses seda yok hic hir kurumdan..
- - - Updated - - -
Savci dosyayi bilirkisiye yollamis olsa bile bunca zaman surermi bilirkisi incelemesi?
Tahmin yurutuyorum acaba bilgisayar hard diskleri bilirkisi incelemesinemi yollandi diye.
boyle olmus olsa bile hic bildirim gelmezmi?ses seda yok hic hir kurumdan..
-
Soruşturma aşamasında savcı ya da polisler tarafından dinlenmesine gerek yok. Dava açılmış mı baksın. İyi takip önemli. Yasal olmayan gözaltı hakkında tazminat davası açılabilir.
-
Benzer bir durumu yaşadım , bu tip davalarda devletin acelesi yok (hiç mi hiç) aksine dava açılmıyor , amaç şahsı rahatlatmak ve hataya devam etmesini beklemek . . . 2 yıl sonra bize tebligat geldi ve bu süre zarfında da ne polis ne savcı tek bir soru sormadı açılan dosya ise toplamda 12 klasör (her klasör en az 500 sayfa) aklınıza ne gelirse her şahsın münferit suçlarıda dosyaya girmiş aynı olaydan mahkemesi devam eden sözde çete üyesinin şahsi davasıda buna dahil . . . Yani her şahsın münferti her olayı dosayaya dahil edilmiş . . . Bu tip davaların temeli teknik takiptir (daha falazısı için kolluk uğraşmaz) ve birde meşhur muhbirler vardır . . . Fezleke eline geçtiği zaman görüyorsun nasıl çalışmışlar adamlar . . . Bu tip dosyalarda bilgi alamazsınız avukatınız dahi 1 soruya bile cevap alamaz ve çete üyesi zannı ile suçlanan şahsın telefonlar 1 er ay ara ile dosya açılana kadar dinlenebilir . . . Bana kimse yasal süre şudur budur ( 3+3=6 )demesin isteyene delili ile kanıtlarım . . . Bu tip dosyalar adli unsur için prestij dosyalarıdır ve peşini bırakmazlar. . .
Son olarak kendi durumunuzu merak ediyorsanız gözaltına alındığınız esnada yakalama tutanağı düzenlenmiştir ve orada savcılık soruşturma numarası yazar (2009/1234 gibi) o numara alın savcılık kalemine çıkın ve bu numara ile sorun . . . Eger sorusturma devam ederse size gizlilik kalkmadı derler . . . Eger iddaname hazırlandı ise size iddanemeyi verirler . . .
Türkiyede son dönemde çete suçundan yargılama çok revaçta ve akabinde de gizlilik bu tür dosyaların sayısıda her geçen gün katlanıyor . . .
-
Alıntı:
drejaaa rumuzlu üyeden alıntı
Benzer bir durumu yaşadım , bu tip davalarda devletin acelesi yok (hiç mi hiç) aksine dava açılmıyor , amaç şahsı rahatlatmak ve hataya devam etmesini beklemek . . . 2 yıl sonra bize tebligat geldi ve bu süre zarfında da ne polis ne savcı tek bir soru sormadı açılan dosya ise toplamda 12 klasör (her klasör en az 500 sayfa) aklınıza ne gelirse her şahsın münferit suçlarıda dosyaya girmiş aynı olaydan mahkemesi devam eden sözde çete üyesinin şahsi davasıda buna dahil . . . Yani her şahsın münferti her olayı dosayaya dahil edilmiş . . . Bu tip davaların temeli teknik takiptir (daha falazısı için kolluk uğraşmaz) ve birde meşhur muhbirler vardır . . . Fezleke eline geçtiği zaman görüyorsun nasıl çalışmışlar adamlar . . . Bu tip dosyalarda bilgi alamazsınız avukatınız dahi 1 soruya bile cevap alamaz ve çete üyesi zannı ile suçlanan şahsın telefonlar 1 er ay ara ile dosya açılana kadar dinlenebilir . . . Bana kimse yasal süre şudur budur ( 3+3=6 )demesin isteyene delili ile kanıtlarım . . . Bu tip dosyalar adli unsur için prestij dosyalarıdır ve peşini bırakmazlar. . .
Son olarak kendi durumunuzu merak ediyorsanız gözaltına alındığınız esnada yakalama tutanağı düzenlenmiştir ve orada savcılık soruşturma numarası yazar (2009/1234 gibi) o numara alın savcılık kalemine çıkın ve bu numara ile sorun . . . Eger sorusturma devam ederse size gizlilik kalkmadı derler . . . Eger iddaname hazırlandı ise size iddanemeyi verirler . . .
Türkiyede son dönemde çete suçundan yargılama çok revaçta ve akabinde de gizlilik bu tür dosyaların sayısıda her geçen gün katlanıyor . . .
ama işin enteresan yanı, savcı hepsinin suçsuz olduğuna inandığını söyleyip serbest bırakmış hepsini:)
-
Savcilik kaleminden sorulmus.iddianame yazilmis ve imzaya cikmis.ancak imza sonrasi bilgi verebiliriz demisler
Benim anlamadigim konu su, savci sorgu esnasinda 10 dakika icinde hepsini serbest birakmis ve iddianame hazirlaniyormus suan.
Acaba bu iddianame sonucunda mahkemeye cikarmadan kovusturmaya yer yok diyerek serbest birakma ihtimali varmidir?yoksa iddianame hazirlandigina gore mutlaka dava acilagi kesinmidir?(Kısmi bile olsa)
-
1-Savcılık serbest bırakmaz , soruşturma devamında delillerin karartılması ihtimali olmadığı için soruşturmayı tutuksuz devam ettirir.
2-Gizlilik varsa mahkeme açılana kadar bilgi hiçbir suretle verilmez.
3-Teslim ettiğiniz bilgisayarın "imajı"alınmıştır ve detaylı tüm incelemesi yapılmış ve raporlanmıştır.Suç unsuru olmasa bile . . .
4-Yasal gözaltı süresi alınan izinlerle 4 gündür 3 günde kanunsuzluk yok . . .
5-Ev aranırken savcı yoksa , aramayı yapan kolluk kuvveti mahalle muhtarı ya da komşunuz ile arama yapması lazım ki bu şekilde yapmışlardır . . .
6-Siz zannedersiniz ki bu esnada savcı-kolluk işin peşini bıraktı AMAÇ HATAYA DEVAM ETTİRMEK İÇİN izlemektir . . .
7-TELEFONDA AÇIK KONUŞMAK GEREKİR , MÜMKÜNSEDE KONUŞMAMAK , HATTA KULLANMAMAK (siz bu aşamayı geçmişsiniz ama benzer durumlarda olanlara yardımcı olur diye yazdım)
NOT : KANUNU EN İYİ CEZAYI ÇEKEN BİLİR . . .
Dediğim gibi aynen ! ! !
"kalem size doğru cevabı verir dedim ve vermiş" (İmzaya çıkması şudur : Dosyaya kim bakacak ; ağır ceza mı ? yoksa özel yetkili mahkeme mi? Ya da en iyi ihtimal ile asliye caza mı ? ) Mahkeme açılmaz diye beklemeyin bu tür dosyalarda takipsizlik çıkmaz mutlaka dosya açılır ve dosya açıldıktan sonra hemen gidin yakınınız ya da tanıdığınız olan bir avukat tutup dosyanın fotokopisini alın en önemlisi de sizden alınan bilgisayarın (size ait tek delil bu ise) ve tapeler (dinleme kayıtları) + diğer sanıkların savcılık ifade tutanaklarını alın (polis değil savcılık - hem polis hem savcılık ifadeleri dosyda vardır) bunları aldıktan sonra hakkınızda TCK ' nın hangi maddelerine istinaden ceza istenmiş buna bakın , ilk mahkeme mutlaka çıkın ve sonrasında diğer mahkemeler gelir . İyi bir ceza avukatı tutmak bundan sonra işinizi rahatlatır . . .İlk mahkemeye avukatsız çıkmak iyidir (şahsi görüşüm) , nedeni ise sıkıştığınız anda "DETAYLI SAVUNMAMI DELİLLERİ İLE DAHA SONRA AVUKATIMLA YAPACAĞIM" dersiniz ve havayı koklarsınız . . .
Aklınıza ne takılırsa sorarsınız buradan ama detaylarıda yazın bence siz değil direkt konunun sahibi yazsın . . .
-
-
Sizin elinizden gelen ve yapacağınız bir şey yok , şu an beklemeye devam edin ve iddaname gelirse hangi suçlardan ceza isteniyor bakın . . . Gelişme olursa yazarsınız . . . Kolay gelsin . . .