İşBankası İbraname Vermiyor? Böyle Bir Hakkı Var Mı?
Merhabalar,
İşbankasından kullandığım 36 aylık tüketici kredisini 26 ay kala tamamen kapattım, şubeyi aradım, parayı gördüler, ibraname istiyorum dedim, onlar bir makbuz faksladılar bana, makbuzda "... nolu kredi kapaması" yazıyordu, telefonda görüşğüm kişi bu yeterli ibraname vermiyoruz, şimdiye kadar kimseye vermedik biz dedi. şube başka bir ilde olduğu için yazılı bir talepte bulunamadım, telefonla görüşmek zorunda kaldım.
1-bankanın ödediğim borcuma karşılık istediğim borcu yoktur yazısını (ibranameyi) vermiyorum deme lüksü var mıdır?
2-gönderilen dekont ilerde bir sıkıntı olursa bankaya borcumun olmadığına dair bir belge olarak kabul görür mü?
3-Bankaya iadeli taahhütlü bir dilekçe göndersem ve burada ibranamenin tarafıma posta kanalı ile gönderilmesini istesem göndermek zorunda mı?
4-36 aylık fahiş şekilde alınan 650 tl sigorta bedelinin 26 aylık kalan tutarını istedim, sizce ne kadarı geri ödenir, eğerki komik bir rakam iade ederlerse ne yapmam gerek?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: İşBankası İbraname Vermiyor? Böyle Bir Hakkı Var Mı?
26 ay kala hangi miktara göre kapattınız ama ?
Onların bir tablosu vardır ?
Onların tablosuna göre 10. aydan sonra kalan borca göre göremi kapattınız yoksa siz kendiniz bir hesap yapıp benim kalan borcum şu olmalıdır deyipte mi kapattınız ?
Siz kendi başınıza bir hesap yapıp kapattı iseniz onların ilerideki sizden alacak olduğu faizede engel olduğunuz için kapanmamış gözükebilir ?
Aldığınız kredi miktarını , 36 aylık ödeme tablosunuda yazıp hangi zamana kadar ne ödediniz , hangi zamandan sonra siz kaç para yatırdınız yazarsanız bence daha iyi yardımcı olunur.
şöyle ki kerim33 arkadaşım,
toplam kapatma tutarını gün hesabı ile banka zaten internet bankacılığında belirtiyor, yani bugün kapatırsanız toplam borç ....TL diyor, biz onu ödedik, zaten şuan internet bankacılığı ile hesaba girdiğimizde önceden tüketici kredisi yazan kısım artık çıkmıyor, bana faks ile gönderilen makbuz da da, ilk mesajda belirttiğim gibi ... nolu kredi kapaması olarak belirtiliyor, yani benim bankaya kuruşu kuruşuna yatırdığım para ile şuan itibari ile hiçbir borcum yok. bu onların sistemlerinde de böyle görünüyor. fakat banka görevlisinin bana söylediği biz ibraname kimseye vermedik, vermiyoruz, makbuzda yazan ibare sizin borcunuzun kalmadığını belirtmektedir, bu yeterlidir diyor, fakat ben banka kaşeli, yetkili imzalı " ... isimli kişiye ait ...nolu tüketici kredisi şu tarihte borcun tamamı ödenmekle herhangi bir borcu bulunmamaktadır" şeklinde ibraname denilen yazıdan istiyorum, bunu vermeme gibi bir lüksü olabilir mi?
bu arada ibraname istediğime ilişkin posta yoluyla dilekçemi bankaya gönderdim, bankadan aradılar,
ibraname vermediklerini tekrarladılar, eğer ki illa istiyor isek 35 TL ücret ödenmesi gerektiğini söylediler,
bende hangi yönetmeliğe göre bunu istiyorsanız ekleyip gönderin dedim. tamam dediler.
çok zor bir durum mu bu 40-50 milyar para ödüyorsun bankaya hala 0,5 kuruşluk kağıda yazacakları 2 satır yazıya 35 lira para istiyorlar.
bu haksız kazanç değil mi ?
bu konuda tecrübeli arkadaşlarım lütfen fikirlerinizi paylaşır mısınız ?
"Menfi tespit davası" nedir bir araştırın isterseniz. Sanırım sizin aradığınız şey bu. Ancak bir menfi, tespit davasının sonuçlanmasının maliyetinin size daha yüksek olacağını sanıyorum. Ancak amacınız sizin cebinizden para değil de, bankanın haksız kazanç sağlamaması ise bu yol sizin için uygun olabilir.
Merhaba,
size ibraname yerine geçecek bir yol önerebilirim: kredi kullandığınız banka şubesine hitaben "şubenizden kullandığım --- numaralı krediyi --- tarihinde faizli bakiyesini ödeyerek kapattım. İnteraktif bankacılık verileri bana borçlu olmadığımı bildirmektedir. Bu dilekçemin elinize geçtiği tarihten itibaren 7 gün içinde, söz konusu krediden dolayı bir alacak iddianız varsa yazılı olarak bildirmenizi, aksi halde kendimi ibra edilmiş sayacağımı bildiririm" mealinde bir dilekçe vermeniz , dilekçenin bir fotokopisine banka şubesinin alındı kaşesini vurdurmanız uygun olur. Verdiğiniz süre dolmakla banka sessiz kalmışsa sizi ibra etmiş olur. saygılarımla,
Sayın Erduğrul Özbay,
çok teşekkür ediyorum, bu çok güzel oldu, demokrasilerde çare tükenmez değil mi?...
hukuk devletinde bu kadar hukuksuzluğun kol gezmesi insana bunları yaptırtıyor maalesef,
Resmi soygunculuk ve vurgun, kayıt dışı emeksiz para kazanma hırsı... ve sistem alet olan çalışanlar...
bu dilekçeyi yazıp göndereceğim, sonucunu buradan bildiririm sizlere...
merhaba, bence durumu biraz abartmissiniz. Bu krediye iliskin size dekont faksladilarsa ... nolu kredi kapamasi diye kafaniza takmaniza gerek yok.. size herhangi bir sekilde borcunuz var demezler. internetten kredi hesabi gorunmuyor diyorsunuz,cari hesabinizinda dokumunu isteyin aciklama kisminda kredi kapamasi yaziyorsa konu kapanmistir. Bosuna ne kendinizi ne bankanin nede buradaki insanlarin zamanini bosa harcamayin.. konuyu kapatin rahat uyku cekin.. kolay gelsin
Alıntı:
muhsint72 rumuzlu üyeden alıntı
merhaba, bence durumu biraz abartmissiniz. Bu krediye iliskin size dekont faksladilarsa ... nolu kredi kapamasi diye kafaniza takmaniza gerek yok.. size herhangi bir sekilde borcunuz var demezler. internetten kredi hesabi gorunmuyor diyorsunuz,cari hesabinizinda dokumunu isteyin aciklama kisminda kredi kapamasi yaziyorsa konu kapanmistir. Bosuna ne kendinizi ne bankanin nede buradaki insanlarin zamanini bosa harcamayin.. konuyu kapatin rahat uyku cekin.. kolay gelsin
"Borcunuz yok" denilip, internette borcunuz görünmüyor olup, seneler seneler seneler sonra "1 kuruş borç, 1 lira faiz, 10.000 lira takip ücreti" diye çıkanlar ne yazık ki bizim bankalarımız.
sayin sonel ekler, bizim vatandasimiz isini gerektigi gibi takip etmez, edersede boyle paranoya sekilde takip eder. 1 liralik borc dediginiz kredi karti borcudur. kredi karti extresinde nakit cekim dahil bir suru harcamasi vardir. bankaya gider gisedeki kisiye borcumun tamamini odemek istiyorum der. gisedeki memur kredi karti extre borcunu tahsil eder. halbuki o an itibariyle borcu biraz daha artmistir. ama bunu gisedekide bilmez. o kalan kucuk tutar yillar icinde buyur. cunku bizim vatandas ertesi ay ekstresine bakmayi akil etmez. yada bankayi aramaz. degiginiz olay budur. Ancak taksitli kredide dedigim gibi hesap ekstresi alirsaniz ve kredi hesabida kapandiysa korkulacak birsey.
Alıntı:
muhsint72 rumuzlu üyeden alıntı
düşüncelerin için çok sağol ama 40.000 kusur lira parayı adamlara ödeyip de 3 kuruşluk kağıt parçasını isteyince bu kağıt parçasına 35 lira istemeleri insanın zoruna gidiyor, bankaların zihniyetini bilmemek için çok saf olmak gerek, ben kimsenin zamanını boşa harcamıyorum, ibraname denen kağıt parçası benim borcumun olmadığının bankaca yasal beyanıdır. makbuz, dekont belgedir, ibra beyandır. arada çok fark var. borcum yoksa bunu yazmakta zor olmasa gerek, o yüzden bankayı ben bu konuda ne samimi ne de güvenilir buluyorum. adamların taktiği şu ki, unuttur, aradan yıllar geçsin üç kuruşa 5 kuruş faiz binsin sonra bi ihtarname, bir icra takibi olsun sana 500 lira, bide ona faiz masraf işlet, ohh ne güzel dünya, bunlar olan şeyler, bugün kredi kartlarına yapanların yarın kredilere böyle bir şey yapmayacağının garantisi var mı? düne kadar kredi kartlarından kuruş bakiyelerinin icralık olacağını söyleseler kim inanırdı, o yüzden lütfen, Türkiye'de yaşıyoruz. yada en azından biz yaşıyoruz. siz bu kadar iyi niyetli olmaya devam edin, o kıymetli vaktinizi illa harcayacaksanız da insanların sıkıntılarını hafife alarak değil, yapabiliyorsanız çözüm bularak harcayın, yoksa zaten okuyup geçin, kimse size niye cevap yazmadınız demiyor, sonuçta bilmediğimiz bir konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyoruz, fikir görüş soruyoruz, Erduğrul bey çok güzel bir fikir verdi mesela, varsa böyle fikriniz sunun herkes faydalansın yoksa içinizden gülün geçin insanların uğraştığı şeye bak diyerekten... teşekkürler..
uğraşmak isterseniz, 35tl yi ödeyin, yazıyı alın, 35 tl için hakem heyetine "haksız kazanç" itirazında bulunup parayı geri isteyin.
iş bankasıdenince 10000000000000 kez düşünün yeminle yıl 2001 iş bankasından maaş alıyoruz banka tekirdağ7malkara şubesi 2001 7 ayında başka bankaya geçildi.tüm personel tektek gidip hesapları kapattık artı hesap denilen hesaplarıda kapattık hemde tüm faizleri ile ve ilişiği yoktur yazısı verdiler .yıl 2007 elime bir yazı geldi iş bankasına 399 ytl borcunuz vardır ödeyiniz.hemen aradım genel merkez biz bilmeyiz şubenizi arayın aradım beyfendi bu kadar borcunuz var ödeyin peki dedim ne olduğu ise ek hesabın faizinin faizinin faizi sanırım yok böyle bir şey ama neyse dedik avukata sordum bunu sizden alırlar dedi ve ödedim aynı şekilde borcu yoktur yazısı istedim 120 ytl istediler vermedim avukat beyin dediği gibi yazıyı gönderdim yine cevap gelmedi ama onu saklıyorum artık işin ilginci 2007 yılına kadar beni bulamamışlar en kolay bulunabilecek bir kurumda çaışıyorum ve 2007 de farklı bir ilde en ince ayrıntıda zarf adrese geliyor ne yaparsın böyle en ilginci ise 2007 yılına kadar kredi çekmekte en ufak sıkıntım yokken bu borcu yatırdığı tarihten itibaren kredi çekmekte iş bankası ile sorununuz varmış diye sıkıntı çıkıyor.kısacası iş bankası 100000000000000000000000000 düşünün derim .
olayı Türkiye Bankalar Birliği Tüketici Hakem Heyetine taşımıştım aynı zamanda, geçen günlerde mail geldi TBB'nden bankaya durumu aktarıp savunma istemişler, banka savunmasında özetle şunları demiş
" bankanın mevzuatı çerçevesinde bankaya borcunun bulunmadığına ilişkin banka tarafından düzenlenen yazı/belge talep eden müşterilerden 35+0,5 TL BSMV ücreti tahsilatı yapıldığı, bankaca belirtilen masrafın alınmasının kanun ve diğer düzenlemeler uygun olduğunu" belirtmiş,
hakem heyetinin değerlendirmesi ise
"tarafların heyete sundukları tüm belgeler değerlendirilmiş, şikayet konusu ücretin sözleşmeye uygun olmadığı sonucuna varılmıştır" şeklindedir.
Hukuki dayanağını ise heyet özetle şöyle açıklamakta,
"bankanın sözleşmede yer almayan bir ücreti talep etmesi hukukin mümkün değldir", "Bankacılık kanunun 76.maddesine göre müşteriler yaptıkları işlemlere ilişkin bilgi ve belge talep ettiklerinde bankalarca bu talebin yerine getirilmesi zorunludur.".."yukarıda açıklanan nedenlerle şikayetin kabulüne karar verilmiştir."
yani arkadaşlar Türkiye Bankalar Birliği Hakem Heyeti beni haklı buldu, İŞ bankasının savunmasına rağmen hem bankacılık kanunu 76.maddesi kapsamında hemde sözleşmede olmayan bir ücretin talebinin mümkün olmadığı belirtilmiştir. bundan sonraki süreci bilmiyorum, bankada ya tekrar bu karara göre ibraname istiyeceğim, paşa gönülleri vermek istemezse ne yapacağımı bilmiyorum?,
hukuk tanımayan bu despot ve şımarık tavırlar bıktırana-yıldırına kadar politikası güderek bizleri vazgeçirmeye çalışıp, en son lanet olsun size diyerek, onların dediği gibi yaptırmak için uğraşıyor...
ben bu yazıyı almak istiyorum, iş inada bindi, gerekirse tekrar tekrar şikayet edeceğim, 10 ayda 10.000 TL faiz ödemişim, 35,05 TL elbet umurumda bile değil ama, kanunen hakları olmadığı bir husus karara bağlanmasına rağmen cebinizdeki her kuruşa göz diken bu zihniyete karşı da bakalım ne yapabileceğim merak ediyorum.
Alıntı:
Av.Erduğrul Özbay rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
size ibraname yerine geçecek bir yol önerebilirim: kredi kullandığınız banka şubesine hitaben "şubenizden kullandığım --- numaralı krediyi --- tarihinde faizli bakiyesini ödeyerek kapattım. İnteraktif bankacılık verileri bana borçlu olmadığımı bildirmektedir. Bu dilekçemin elinize geçtiği tarihten itibaren 7 gün içinde, söz konusu krediden dolayı bir alacak iddianız varsa yazılı olarak bildirmenizi, aksi halde kendimi ibra edilmiş sayacağımı bildiririm" mealinde bir dilekçe vermeniz , dilekçenin bir fotokopisine banka şubesinin alındı kaşesini vurdurmanız uygun olur. Verdiğiniz süre dolmakla banka sessiz kalmışsa sizi ibra etmiş olur. saygılarımla,
Sayın ÖZBAY şu zekanıza mest oldum. ( Ben niye düşüneyim, biraz da baronlar düşünsün)