-
İşverenim tarafından savunmam istendi
Merhabalar,
1 Aralık 2012 yılında , 3. yılını dolduracagım özel şirkette belirsiz süreli sözleşme ile çalışmaktayım.
Grup yönetici baskı ve yıldırma politikası ile bulundugum görevden istifa etmem adına hareket etmektedir.
Bugün itibarıyla Grup Yoneticisinden istemiş oldugum bazı konularda IK tarafından savunmam istendi.
Mevcut çalıştıgım işyerinden istifa ederek gitmek istemiyorum ve tazminatımı alarak ayrılma gibi düşüncem var. Bunu henüz işverenimle paylaşmadım.
Siz değerli uzmanlardan öğrenmek istedigim konu şu:
İleride işveren aleyhine kullanmak üzere mahkeme sürecine girer ise, savunmamı noter kanalı ile göndermem mi gerekir ? Elden versem de bunu ilerde mahkeme aşamadında kullanabilir miyim ?
-
Cevap: İşverenim tarafından savunmam istendi
Elden verecekseniz bir kopyasinı alindigina dair İK imzası alarak veqin,olmayacaksa noter kanalıyla vermeniz en hayırlisı olacaktir
-
Erdoğan Bey yanıtınız için teşekkürler,
Bugün de ihtarname verildi şahsıma Genel Müdür imzalı.
Ben bu ihtarnamenin şahsıma haksız yere verildiğini düşünmekteyim. Buna itiraz için neler yapabilirim? Bana verilen ihtar'ın iptal edilmesi için ne yapmalıyım ?
İşverenimin aklındaki konu şudur kanaatimce: 3 ihtar vererek beni tazminatsız işten atmak.
(3 ihtar sonunda işveren, işçinin sözleşmesini feshedebileceğini hatırlıyorum. Doğru mudur ?)
Birde bu ihtara cevap yazmalı mıyım ? (Mahkeme aşamasında delil niteliği taşıması açısından)
Bana ihtar verdirten Grup Yöneticisine bende aynı olaydan dolayı ihtar verilmesini talep etmek istiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Teşekkürler.
-
-
Sn....
Yöneticiniz ile 21,22,23 Kasım 2012 tarihlerinde yapmış olduğunuz "masraf bildirimleri" çerçevesinde yazışmalarınızdan yöneticinizin üslubunuz ile ilgili memnuniyetsizliği, yazışma örnekleriniz ile birlikte tarafımıza iletilmiştir.
İş sözleşmenizin ayrılmaz bir parçası olan Personel Yönetmeliğimizin 56.Mad. - C bendine göre "Yöneticisine, iş arkadaşlarına ve bağlı çalışanlarına rahatsız edici, nezaket ve saygı dışı hareketlerde bulunmak" ihtar gerektiren haller arasında sayılmaktadır.
Hakkınızda yapılacak İş yasası Hükümlerine uygun işlemler esas olmak üzere;
Kendisinin uyarılarına rağmen yöneticiniz ile yazışma üslubunuz kabul edilir bulunmadığından Personel Yönetmeliğimizin 56.Mad - C bendine istinaden 52.Maddesi uyarınca tarafınıza işbu"ihtar" bildirimininm yapılmasına karar verilmiştir.
İşveren: xxxx
İmza - Kaşe: xxxx
Tarih: xxx
İhtarda belirtilen husus ise, yöneticimden bu giderimin karşılanması için gerekli excel tablosunun tarafıma gönderilmesini istememdeki üslubumdur.
Grup yöneticisi ile mailleşmenin içeriğinde saygısızlık, küçük düşürücü, yüz kızartıcı sözler(küfür,vs),aşağılayıcı, rencide edici, hiçbir kelime veya ima geçmemektedir. Tamamen hakkımı istemektir amacım.
Konu kısaca;
Bağlı bulundugum işveren, proje kapsamında beni başka lokasyonda bir projede görevlendirmiştir.
Bende bu lokasyonda evden-direk proje lokasyonuna gitmekteyim. Dolayısıyla ulaşım hizmetinin işverende oldugu iş sözleşmesindeki ilgili maddede görülmektedir.
"Belirtilen çalışma alanının dışında verilen görevlerde konaklama, ulaşım, yemek giderlerinin tamamı işveren imkanlarıyla sağlanacak, sağlanmadığı takdirde ibraz edilmek kaydıyla "işveren'e ait olacaktır. İlgili giderlerin karşılanması için personele iş avansı ödenir. Personel iş avansını iş tamamlandıktan sonra belgeleyerek 5 iş günü içinde kapatmak zorundadır. Belgelenemeyen veya şirketin belirlediği harcama kalemlerinin dışında yapılan ödemeleri kabul etmemekte serbesttir. İş avansını kullanmadan harcamaların yapılması durumunda ilgili giderlerin kabul edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde personelin hesabına yatırılacaktır"
- Verilen ihtar'ın belirtilen Personel Yönetmeliği kapsamında değerlendirilemeyeceğini içeren bir cevap yazsam nasıl sonuc alabilirim ? Yani verilen ihtarın iptal edilmesini istesem ?
- Personel Yönetmeliği ben şirkete girdikten 2 yıl sonra çıkmıştır. Daha öncesinde böyle bişiy yoktu. Bu yönetmelik 2009 yılında çıkmıştır diye en son maddeye eklemişler. Aslında 2009 yılında çıkmadı, çıkış yılı 2011 dir. Personel olarak beni bağlayıcılığı nedir ?
- Personel Yönetmeliğinde "işçi"yi koruyan neredeyse hiçbir madde yoktur. Keza tamamıyle şirket menfaatleri koruma altına alınmıştır. Buna itiraz makamı neresidir ?
-
Yazdıklarınızdan tek anladığım,
sadece kendi tarafınızdan baktığınız ve o bakış açısıyla görebildiğinizi aktardığınız yönünde oldugundan,verebileceğim bir cevap yok.
Sadece şunu söyleyebilirim,ihtarı iptal ettirme şansınız YOK,personel yönetmeliği elbette sizi bağlar.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
personel yönetmeliği elbette sizi bağlar.
Sözleşme imzalandığında yürürlükte olmayan, sonradan tebliğ edilen personel yönetmeliği işçinin haklarını azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir. Bunda bir haksızlık yok mu?
-
Alıntı:
Yazdıklarınızdan tek anladığım,
sadece kendi tarafınızdan baktığınız ve o bakış açısıyla görebildiğinizi aktardığınız yönünde oldugundan,verebileceğim bir cevap yok.
Sadece şunu söyleyebilirim,ihtarı iptal ettirme şansınız YOK,personel yönetmeliği elbette sizi bağlar.
Yanıtınız için tekrar teşekkürler,
Fakat ortada ilk mesajımda belirttigim gibi, yıldırma politikasıyla istifa ettirilmem için belirtmiş oldugum isteklerim kabul görmemekte, yönetim tarafından tek taraflı bakış açısıyla maddi/manevi kayba ugratılmaktayım.
Kendimi savunabilmem için ihtara karşı cevap yazmak istiyorum. Çünkü bunun sonunun Mahkeme aşamasına gelmesini öngörebiliyorum. Dolayısıyla kendi tarafımdan bakmak gibi bir düşüncem yoktu. Amacım kendimi savunmak sadece. Özel sektörde nelerle karşılaşılabilecegini siz değerli insanlar benden daha iyi biliyorsunuz. Bunun başıma gelmesi durumunda izleyecegim bu yolda hata yapmak istemiyorum.
-
Konudaki personel yonetmeligi hakkinda tek bildiğimiz
Verilmiş olan maddeye gore yorum yaptım genel olarak degil sn eker,ayrıca herhangi bir personel yönetmeliginin amire karsı hitap uuslubuna müsamaha gösterebileceğini sanmiyorum. Gn müd. imzalı ihtara konu olabilecek bir hitap olarak degerlendirilmiş demek.
Ayrıca per.yönetmeliği personel haklarını korumak için mi hazırlanır
yoksa işyerinin düzenini sağkamak için mi?
Eskiden bir yönetmelik olmaması,amire saygısızlıga ızin veriliyordu eskiden ama artık verilmiyor demekmidir sizce de? :)
- - - Updated - - -
Yanlış anlamayın lütfen,işveren mobbinginden bahsediyorsunuz ama örnek vermiyorsunuz, savunmam istendi dediniz ihtar geldiye döndü birden ama arada ne oldu bilgi yok,bir şeyler havada kalıyor bence
-
Alıntı:
Eskiden bir yönetmelik olmaması,amire saygısızlıga ızin veriliyordu eskiden ama artık verilmiyor demekmidir sizce de? :)
Tabii ki değil. Genel olarak söylediğinizi düşündüğüm için itiraz ettim.
-
Alıntı:
Konudaki personel yonetmeligi hakkinda tek bildiğimiz
Verilmiş olan maddeye gore yorum yaptım genel olarak degil sn eker,ayrıca herhangi bir personel yönetmeliginin amire karsı hitap uuslubuna müsamaha gösterebileceğini sanmiyorum. Gn müd. imzalı ihtara konu olabilecek bir hitap olarak degerlendirilmiş demek.
Ayrıca per.yönetmeliği personel haklarını korumak için mi hazırlanır
yoksa işyerinin düzenini sağkamak için mi?
- - - Updated - - -
Yanlış anlamayın lütfen,işveren mobbinginden bahsediyorsunuz ama örnek vermiyorsunuz, savunmam istendi dediniz ihtar geldiye döndü birden ama arada ne oldu bilgi yok,bir şeyler havada kalıyor bence
-Yöneticim sadece bana yanlı davranıp, diger grupta çalışan arkadaşlarıma güleryüz ve isteklerinde hızlı geri dönüş sağlamaktadır.
-Bulundugum projede başarısız mışım gibi bana karşı davranılması,motivasyon düşüklüğü gibi..
-Şirket için yaptıgım masrafların muhasebeden alınmasının engellenmesi (bu grupta çalışan diger arkadaşlarımdan sadece bana yapılmaktadır, dolayısıyla maddi kaybıma neden olmakta)
Bunun gibi sayabilecegim şeyler mevcut. Bunların hepsini alt alta koydugumda sadece şahsıma karşı takınılan bir tavır oldugudur.
Sizide anlayabiliyorum. Birileri bana bunları anlatsa şüpheci olmak kadar dogal ne olabilir ki..
İlk yazdıgım mesajda savunmam istenmişti, yöneticiye karşı yazdıgım mailden dolayı. 1 gün sonrada IK dan cagrılarak üslup konusunda ihtar verildi. Bunu söylemeyi unuttum kusura bakmayın.
-
Yazdığınız maili, bir mahzuru yoksa ve kişisel bilgileri çıkartarak buraya ayzabilir misiniz?
Acaba berçekten hakaret ya da saygısızlık olarak algılanacak bir yanı olabilir mi yolladığınız mailin?
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Yazdığınız maili, bir mahzuru yoksa ve kişisel bilgileri çıkartarak buraya ayzabilir misiniz?
Acaba berçekten hakaret ya da saygısızlık olarak algılanacak bir yanı olabilir mi yolladığınız mailin?
21.kasım.2012-yazdıgım mail
xxx Bey,
Kendi sahsi arabam icin benzin fislerimi gider olarak yazmak istiyorum. (xxx xxx gibi)
Konuyu ilgilisiyle gorusup bilgi verebilir misin?
Gelen Cevap-22.kasım.2012:
Selamlar xxxx,
Kimseyle görüşmeme ihtiyacım yok. Benim ve muhasebenin onayıyla yapabilirsin. Aylık gidiş geliş KM'si ve buna karşılık gelen benzin miktarı için fiş/fatura ve bunları beyan ettiğin bir form doldurman gerekir. Kesin ödenebilmesi için Gen.Müd'un onayı gerekir..
Not : Selamsız sabahsız sorgu sorar gibi bilgi istemesen daha hoş olur.
xxxx
22.kasım.2012-yazdıgım mail:
Sen muhasebeye verirken ki formu gönderebilir misin ?
Bende o form üzerinden yaıp göndereyim.
22.kasım.2012-yazdıgım mail:
Formu gönderir misin lütfen..
Gelen Cevap: 23.kasım.2012
Daha önceki maillerimde yazmama rağmen hala üslup ve tarzınla ilgili bir değişiklik yok maalesef. Kullandıgın üslup çok yakışıksız olmuş.
Takındığın bu tavır ister iş arkadaşın olsun, isterse benim gibi yöneticin olsun kimse tarafından hoş karşılanamaz.
Diğer bir nokta, yöneticin olarak bana danıştıktan sonra birde sanki bana sormamışsın gibi şirketimizdeki diğer çalışanlara veya yöneticilere de aynı şeyleri sorarak bilgi edinmeye çalışmışsın. Bu davranış da çok kabul edilebilir değil. Sonuç olarak ben onay vermediğim sürece (yazılı veya sözlü) herhangi bir form, İnsan Kaynakları veya Muhasebe tarafından işleme alınmaz.
Savunmaya ve ihtara konu olan mailler bunlardır.
Kullandıgım üslup la ilgili bir sıkıntı oldugunu düşünmüyorum ve haksız yere verilen ihtar ve savunma var ortada.
-
Diyelim ki üslubunuzda bir hata yok ve asıl kabalığı yapan yöneticiniz. Gelen ihtara karşı cevap vererek ne elde etmeyi umuyorsunuz? İşveren yönetmeliğe dayanarak size ihtar çekmiş. Siz neye dayanarak ihtara cevap vereceksiniz? Yani "hakkımdaki iddialar asılsız" diyerek neyi çözebilirsiniz? Eğer işvereniniz tarafından üslubunuz gereği sözleşmeniz feshedilirse o zaman tüm bu yazışmaları mahkemeye sunarak hakkınızı arayabilirsiniz.
-
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
Diyelim ki üslubunuzda bir hata yok ve asıl kabalığı yapan yöneticiniz. Gelen ihtara karşı cevap vererek ne elde etmeyi umuyorsunuz? İşveren yönetmeliğe dayanarak size ihtar çekmiş. Siz neye dayanarak ihtara cevap vereceksiniz? Yani "hakkımdaki iddialar asılsız" diyerek neyi çözebilirsiniz? Eğer işvereniniz tarafından üslubunuz gereği sözleşmeniz feshedilirse o zaman tüm bu yazışmaları mahkemeye sunarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Sayın cagjackal,
Mailleri okuyupta, Personel Yönetmeligindeki 56 mad.- c bendine uygun bir üslubumun olmadıgı zaten açıktır. Dolayısıyla o maddeye uygun bir üslubum bulunmamaktadır. Verilen ihtarın ilgili personel yönetmeligi maddesi kapsamında değerlendirilmesini yanlış buluyorum. Ve bu konuda işverene yazılı olarak itirazımı ileticem.
Çözmek istedigim nokta, kariyerimde bana engel olacak yazılı iddiaların gerçegi yansıtmadıgını kanıtlamak. İşveren bana asılsız iddialarda bulunarak önüme taş koymak peşindedir.
-
Sizin mailleştiğiniz kişi ile ihtarı gönderen aynı kişi sanırım.
Bu kişinin şirketteki pozisyonu nedir? En büyük yönetici o mudur? Yoksa onun da amirleri var mı?
Sonuç olarak size bu ihtarı veren kişiyi, bir üste şikayet etmeniz gerekmekte. Ancak burada kullanacağınız dile çok özen göstermelisiniz.
Bir dilekçe yazıp amiriniz tarafından size ihtar verildiğini, bunun hatalı olduğundan yok sayılması gerektiğini söyleyen bir dilekçe.
-
Bence yazışma uslubu o maddeye girer,ihtar verdirtir.
- - - Updated - - -
-
Alıntı:
- - - Updated - - -
Çok haklısınız.
-
Alıntı:
Bunu ilk söyleyen olmak istememiştim :)
-
Alıntı:
- - - Updated - - -
Erdogan bey, beni yanlış anlamayın fakat bu durumda sizin yazdıklarınızdan anladıgım hiç bişey yapma. İtiraz etme, konu kapansın şeklindedir.
Bana ihtarı verdirten kişi yoneticim, ihtarı imzalayan kişide gen. müdür. yani yoneticiyi şikayet mekanizması Gen. Müdüre şikayet etmektir yazılı olarak.
- - - Updated - - -
Mailleştigim kişi Yoneticim, İhtarı gönderen Gen. Müdür
Yoneticinin Pozisyonu, Birim Yoneticisidir. Ben ve 3 arkadaşım birim yoneticisine baglı çalışmaktayız.
Dilekçe konusunda son derece hassas bir metin hazırladım.
-
Alıntı:
mula2001 rumuzlu üyeden alıntı
yani yoneticiyi şikayet mekanizması Gen. Müdüre şikayet etmektir yazılı olarak.
Siz ihtarı yöneticiniz hakkında yaptığınız şikayetten dolayı değil, yöneticinize karşı saygısız davranışınızdan dolayı aldınız.
Alıntı:
Mailleştigim kişi Yoneticim, İhtarı gönderen Gen. Müdür
Gayet doğal. Usule aykırı bir durum yok.
-
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Siz ihtarı yöneticiniz hakkında yaptığınız şikayetten dolayı değil, yöneticinize karşı saygısız davranışınızdan dolayı aldınız.
Gayet doğal. Usule aykırı bir durum yok.
Mailleşme metnini okuduğunuzu varsayarak,
Yazışma metnin deki üslubum genel ahlak kuralları çerçevesinde, küçük düşürücü, yalanlayıcı, rencide edici hiçbir söz veya ima içermemektedir.
Bunun ihtarı gerektiren tarafını anlamakta güçlük çekiyorum. Lütfen bunun hangi kelimesi söyledigim personel yonetmeligi maddesine uymaktadır ?
-
Alıntı:
Bunun ihtarı gerektiren tarafını anlamakta güçlük çekiyorum.
Alıntı:
Sen muhasebeye verirken ki formu gönderebilir misin ?
Bu şekildeki bir hitap saygısızlık değil de nedir?
Alıntı:
Konuyu ilgilisiyle gorusup bilgi verebilir misin?
Yöneticinizle senli benli devam eden üslubuzun yanında ayrıca ne yapması gerektiğini belirtmeniz de saygısızlıktır. Kaldı ki, yöneticiniz verdiği cevapta;"Kimseyle görüşmeme ihtiyacım yok. Benim ve muhasebenin onayıyla yapabilirsin." demekte.
-
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Bu şekildeki bir hitap saygısızlık değil de nedir?
Yöneticinizle senli benli devam eden üslubuzun yanında ayrıca ne yapması gerektiğini belirtmeniz de saygısızlıktır. Kaldı ki, yöneticiniz verdiği cevapta;"Kimseyle görüşmeme ihtiyacım yok. Benim ve muhasebenin onayıyla yapabilirsin." demekte.
Senli, benli konuşmak genel ahlak kuralları çerçevesinde "saygısızlık" olarak nitelendirililemez. Ayrıca bu şahıs diger grupta çalışan arkadaşlarımlada senli benli konuşmaktadır. Olayın iç yüzü tamamıyle şahsımı hedef alan bir ihtar hazırlanarak bana kabul ettirilmeye çalışılmasıdır.
Konuyu ilgisiyle görüşmesi konusunda, kendisininde yetkisi olmadıgı konuları, bir üst makama ulaştırmasını sağlamak kendi sorumlulugundadır. Bunu, personel olarak istemek kadar dogal ne olabilir ki? Ayrıca bu küstahlıkda degildir.
İşveren öncelikle bu konuda benim savunmamı istemiş, fakat savunmamı yazmadan, ihtar vermiştir. Yani beni dinlemeden ihtar verilmesi doğru mudu ? İşveren yanlı olamaz? Bir çalışanını haklı görüp diger çalışanını sürekli haksız göremez. Bu işverenin adil davranmadıgının ispatıdır.
Ben yinede verdiginiz cevap için teşekkür ederim.
-
Alıntı:
Senli, benli konuşmak genel ahlak kuralları çerçevesinde "saygısızlık" olarak nitelendirililemez.
İşyeri dışında ve yöneticiniz konumunda olmayanlar için evet. İşyerinde ve de yöneticinizle değil ama.
Alıntı:
İşveren öncelikle bu konuda benim savunmamı istemiş, fakat savunmamı yazmadan, ihtar vermiştir. Yani beni dinlemeden ihtar verilmesi doğru mudu ?
İşveren doğrudan ihtar edebilirdi diye düşünüyorum. Ancak, savunmanızı istemiş olduğuna göre işverenin savunma yapmanızı beklemesi gerekirdi. İşveren burada hata yapmıştır. (Bence)
-
Yönetici dediğiniz kimsenin kabul etseniz de etmeseniz de sizden hiyerarşik olarak üstünlüğü vardır. O size "sen" diye hitap edebilir yeri geldiğinde çünkü kendisi geleneksel tabirle "patrondur". Fakat sizin "sen" diye hitabınız "patron" olarak kendisinin rencide olduğunu iddia edebilir. Sizin üstünüze "sen" şeklinde hitabınız yönetmeliğe ve kanuna göre "ahlak dışı" kabul edilebilip haksız fesih ile sonuçlanabilme olanağı varken, üstünüzün size "sen" diye hitap etmesinin sizin ona karşılık bir kazancınız olacağı şeklinde bir durum yoktur ne yönetmelikte ne de kanunda.
Benim hala anlayamadığım husus, ihtara cevap vererek bu meseleyi nereye vardırmaya çalışmak istediğiniz. Siz anladığım kadarıyla bu şekilde mutlu değilsiniz, o zaman çekin bir karşı ihtarname içinizdekileri dökün rahatlayın. Eğer bu hareketiniz işten çıkarılmanız ile sonuçlanırsa, 3 sayfa boyunca neyi savunuyorsanız bilgi ve belgelerle mahkeme sunup hakkınızı ararsınız. Çünkü sen siz ben biz üslubunun yerinde olup olmadığını tartışarak sizin işvereninize karşı bir üstünlük kazanmanız mümkün gibi gözükmüyor. Bu arada bana göre de kullandığınız üslup ihtar gerektirir ve bir ihtarı bu kadar gözde büyütecek bir durum yoktur. İhtar size karşı bir karalama amacı ile yapılarak bunun sonunda işten çıkarılmanız da söz konusu olursa o zaman çekilen ihtarı yazışmaları mahkemeye sunarak "hayır benim üslubum düzgündü, işveren haksızlık etmiştir" diyerek mahkemenin hakkaniyetli bir karar vermesini dileyebilirsiniz. Ayrıca öncelikle savunmanızın alınması gerektiğini de ifade edebilirsiniz ki sayın tolg un söylediği gibi işverenin burada usül hatası mevcut.
-
Alıntı:
Yönetici dediğiniz kimsenin kabul etseniz de etmeseniz de sizden hiyerarşik olarak üstünlüğü vardır. O size "sen" diye hitap edebilir yeri geldiğinde çünkü kendisi geleneksel tabirle "patrondur". Fakat sizin "sen" diye hitabınız "patron" olarak kendisinin rencide olduğunu iddia edebilir. Sizin üstünüze "sen" şeklinde hitabınız yönetmeliğe ve kanuna göre "ahlak dışı" kabul edilebilip haksız fesih ile sonuçlanabilme olanağı varken, üstünüzün size "sen" diye hitap etmesinin sizin ona karşılık bir kazancınız olacağı şeklinde bir durum yoktur ne yönetmelikte ne de kanunda.
Benim hala anlayamadığım husus, ihtara cevap vererek bu meseleyi nereye vardırmaya çalışmak istediğiniz. Siz anladığım kadarıyla bu şekilde mutlu değilsiniz, o zaman çekin bir karşı ihtarname içinizdekileri dökün rahatlayın. Eğer bu hareketiniz işten çıkarılmanız ile sonuçlanırsa, 3 sayfa boyunca neyi savunuyorsanız bilgi ve belgelerle mahkeme sunup hakkınızı ararsınız. Çünkü sen siz ben biz üslubunun yerinde olup olmadığını tartışarak sizin işvereninize karşı bir üstünlük kazanmanız mümkün gibi gözükmüyor. Bu arada bana göre de kullandığınız üslup ihtar gerektirir ve bir ihtarı bu kadar gözde büyütecek bir durum yoktur. İhtar size karşı bir karalama amacı ile yapılarak bunun sonunda işten çıkarılmanız da söz konusu olursa o zaman çekilen ihtarı yazışmaları mahkemeye sunarak "hayır benim üslubum düzgündü, işveren haksızlık etmiştir" diyerek mahkemenin hakkaniyetli bir karar vermesini dileyebilirsiniz. Ayrıca öncelikle savunmanızın alınması gerektiğini de ifade edebilirsiniz ki sayın tolg un söylediği gibi işverenin burada usül hatası mevcut.
Sayın cagjackal,
Durumu vardırmak istedegim nokta, yazılı olarak hazırladıgım metin le birlikte insan kaynaklarından yöneticimin şahsıma yanlı ve tavırlı davranışı sebebiyle,değişmesini talep etmektir. Ayrıca haksız olarak aldıgım ihtardan dolayıda yine cevaben iptal edilmesini saglamak.
İşimle ve meslegimle ilgili en ufak problemim yoktur. Sorun sadece kötü niyetli oldugunu düşündügüm Yönetici'dir.
Ben mesleginde başarılı bir çalışanım. Yarın başka şirkete geçiş yaparken, şuandaki işveren arkamdan iyi referans vermeyerek kariyerime taş koymayıda düşünmektedir. (Diger şirketlere geçiş yapan arkadaşlarımızın %90 ına, aynı tavır takınılmaktadır.)
Dolayısıyla işveren in bü kötü düşüncesini ileride aleyhime kullanır endişesi taşımaktayım. Bununla ilgilide hukuken neler yapabilecegimi araştırmaktayım.
-
Alıntı:
Yarın başka şirkete geçiş yaparken, şuandaki işveren arkamdan iyi referans vermeyerek kariyerime taş koymayıda düşünmektedir. (Diger şirketlere geçiş yapan arkadaşlarımızın %90 ına, aynı tavır takınılmaktadır.)
Yine bir uslup hatası yapıyorsunuz kanaatimce.
İnsanların düşüncelerini, aklından geçenleri okuyup bunlara göre insanları yargılayıp cezalandıramayız. Bunun yerine kendi aklınızdan geçenleri ifade etmelisiniz.
Dolayısı ile cümleniz örneğin şöyle olabilirdi:
"Diğer şirketlere geçiş yapmak isteyen arkadaşlarımızın büyük çoğunluğuna kötü referans vererek kariyerlerini olumsuz olarak engellemiş olmaları, bana da benzer davranışta bulunulacağından endişe etmekteme sebep olmaktadır."
Tabii bu cümleyi söylerseniz, "kötü referans" olayını ispatlayabiliyor olmanız gerektiğini de unutmayın.
-
En başta,
olaya kendi tarafınızdan baktığınız için, kendi tarafınızdan görüneni aktardığınızı , aktardıklarınızın yanlı düşünceler olabileceğini düşündüğümü ve bu nedenle başka bir cevap vermek istemediğimi belirtmiştim hatırlarsanız.
O gün gördüğüm durumun doğru olduğunu , yanılmadığımı gördüm, devam eden açıklamalarınızda sn.mula2001.
Sen /siz/x bey/Y hanım... 3numara -5numara....işletme içindeki hitap şekillerini beli bir kurala bağlayan bir şey yok. Üst amire sen demek, veya birine sen demek , sen denileni rahatsız etmediği, o kişinin bu hitaptan rahatsızlığını belirtmediği sürece sorun olmayacaktır elbette. Amire siz, altında çalışana sen denilir gibi bir kural yok. Sen denilen kişi, buradaki amiriniz,
ilk cevabi yazısında belirtmiş rahatsız olduğu noktaları, selamsız sabahsız başlaman hoş olmamış demiş, sizinle aynı hitap tarzında.
Konu zaten sen-siz de değil görebildiğim kadarıyla, konuyu diel getiriş şeklinizde. Tahrik edici olarak değerlendirebileceğim bir yazışma tarzınız olmuş üst amirinizle. ( düşüncem bu yönde)
Masraf bildirim formunu isteme noktanız amirinizmidir, muhasebe bölümü mü? Bana göre olması gereken ve anladığım sizde de o şekilde;
yaptığınız harcamaları muhasebe bölümüne bir form doldurarak talep ediliyor, o formun muhasebe bölümü tarafından işleme alınabilmesi için ilgili bölüm amirinin onayı aranıyor. Formu amirinizden istemenize rağmen gelmediğinde muhasebeden isteyerek alıp doldurabilir ve amirinize onaylatarak muhasebe bölümünüze teslim edebilir ve herhangi bir zarara uğramadan yapmış olduğunuz harcamaların karşılığını alabilirdiniz,
ama bunu yapmak yerine , amirinizle didişmeye ( başka türlü ifade aklıma gelmiyor) girmeyi tercih etmenizdir ASIL HATA.
İhtar bir uyarıdır, ihtar vermek için bir savunma alınması zorunluluğu yoktur diye biliyorum ben.
Bir konuda savunma istenir, savunmadan sonra ihtar verilebilir, varsa yönetmeliklerde para kesme cezaları olabilir, duruma göre sözleşme feshedilebilir.
Cezaları uygulamak için savunma alınıp alınmadığının önemi olsa da, bir çalışanı yaptığı bir hata nedeniyle uyarmak için savunmasını alma zorunluluğu yok.
Uygun olmayan bir davranış görür amir-yönetim veya ilgili bir birim , İK ya veya üst birimlere bildirir, karşılığında da o şekilde davranmaması gerektiği yazılı olarak bildirilir-uyarılır, ihtar budur.
Verilen ihtar nedir? Yöneticilere -iş arkadaşlarına nazik kibar saygı çerçevesinde hitap etmiyorsunuz , lütfen buna dikkat edin.
Neyi iptal ettirmeye çalıştığınızı anlayamadım gerçekten, daha nazik olun, hitap tarzınıza dikkat edin uyarısını , bir başka ihtara neden olabilecek tarzda, üst amiri taraflı olmakla itham eden içerikle yazılmış bir cevap yazısıyla mı iptal ettirmeyi düşünüyorsunuz size yapılan ihtarı?
( Benimle bu şekilde takışmakta ısrar eden biriyle ben olsam ben de çalışmak istemem, huzurun kaçmasına neden olan olaylara sebep olduğu için- sonuçta kıdemini ihbarını verir geçerli nedenle sözleşmesini feshederim)
YAzdıklarımdan anladığınız biraz yanlış, yada eksik;
demek istediğim;
yazışma tarzınızı gözden geçirip, biraz daha yumuşatsanız, üst amirinizle sudan sebeplerle tartışmaya girmekten kaçınsanız, daha fazla hata yapmanızın önüne geçip, huzur içinde çalışmanıza devam etseniz bence daha doğru olacaktı-(r)
- - - Updated - - -
Alıntı:
Ben mesleginde başarılı bir çalışanım. Yarın başka şirkete geçiş yaparken, şuandaki işveren arkamdan iyi referans vermeyerek kariyerime taş koymayıda düşünmektedir. (Diger şirketlere geçiş yapan arkadaşlarımızın %90 ına, aynı tavır takınılmaktadır.)
Dolayısıyla işveren in bü kötü düşüncesini ileride aleyhime kullanır endişesi taşımaktayım. Bununla ilgilide hukuken neler yapabilecegimi araştırmaktayım.
Bir başka şirkete geçiş yapacak olduğunuzda, kendisine sorulan nasıl bilirdiniz sorusuna, iyi çalışır ama amirleriyle takışmayı pek sever deme hakkı var sonuçta işvereninizin.
-
Alıntı:
Sayın cagjackal,
Durumu vardırmak istedegim nokta, yazılı olarak hazırladıgım metin le birlikte insan kaynaklarından yöneticimin şahsıma yanlı ve tavırlı davranışı sebebiyle,değişmesini talep etmektir. Ayrıca haksız olarak aldıgım ihtardan dolayıda yine cevaben iptal edilmesini saglamak.
İşimle ve meslegimle ilgili en ufak problemim yoktur. Sorun sadece kötü niyetli oldugunu düşündügüm Yönetici'dir.
Değerli üyelerin görüşlerini de bir potaya atıp erittiğimizde sonuç olarak; sizin işvereninizin beynine ve duygularına hükmedemeyeceğiniz, işvereninizin istediği gibi size ihtar çekebileceği fakat sizin ihtarı yok sayma, hükümsüzleştirme, kendi lehinize çevirme gibi hukuki veyahut hukuki olmayan herhangi bir yol olmadığı, başka şirketlere geçtiğinizde de işvereninizin aklına girip istediğiniz referansı verdiremeyeceğinizi, işvereninizin sizin hakkınızda istediği referansı verebileceğini, olumsuz referans verilmesi halinde işvereninizin sorumluluğu olmadığını ve yeni gireceğiniz işte verilmiş olan kötü referansın aksini ispatlamanın yükümlülüğünün sizde olduğunu sanırım anlamışsınızdır.
-
Alıntı:
Değerli üyelerin görüşlerini de bir potaya atıp erittiğimizde sonuç olarak; sizin işvereninizin beynine ve duygularına hükmedemeyeceğiniz, işvereninizin istediği gibi size ihtar çekebileceği fakat sizin ihtarı yok sayma, hükümsüzleştirme, kendi lehinize çevirme gibi hukuki veyahut hukuki olmayan herhangi bir yol olmadığı, başka şirketlere geçtiğinizde de işvereninizin aklına girip istediğiniz referansı verdiremeyeceğinizi, işvereninizin sizin hakkınızda istediği referansı verebileceğini, olumsuz referans verilmesi halinde işvereninizin sorumluluğu olmadığını ve yeni gireceğiniz işte verilmiş olan kötü referansın aksini ispatlamanın yükümlülüğünün sizde olduğunu sanırım anlamışsınızdır.
Verdiğiniz değerli bilgiler için yorum yapan herkese minnettarım. Yazılanları tek tek okuyorum ve takip ediyorum.
Konu hakkında benimde yanlışlarım olmuştur illaki. Bu benim haksız oldugumu göstermez.
Erdoğan Bey,
Yanlı anlatımlarım olmuş olabilir, tarafsız gözle yaptıgınız yorum için teşekkür ederim.
Şuanda işverene savunmamı vermek üzereyim. Savunma aşamasından sonra gelişmeleri yine buradan yazmaya ve görüşlerinizi almaya devam etmek arzusundayım.
-
Son atıştan önce,
ben olsam o savunmamı yakın bir arkadaşıma da incelettirir ve fikrini alırdım sn.mula;)
-
Alıntı:
Son atıştan önce,
ben olsam o savunmamı yakın bir arkadaşıma da incelettirir ve fikrini alırdım sn.mula;)
Kesinlikle aynı fikirdeyim Erdogan Bey,
Birkaç arkadaşıma rica ettim. İnceleyip bilgi alıcam onlardan da.
-
Konuyu hortlattim bastan sona kadar okudum. Bu olayin sonucunu dehsetle merak etmekteyim. Mula 2001 arkadasin 3. Sayfa sonunda anca ikna olmasida cok iyiydi :)