-
Aylık kapıcı aidatının daire başına fazla toplatılması doğru mudur?
Bu sene yeni ev sahibi olduk ve kafamızı karıştıran bazı noktalar.binamız 15 katlı her katta 4 daire var.daire başı aylık 50 tl kapıcı aidatı toplatılıyor.toplamda 3000 tl gibi bir gelir ellerine geçiyor olmalı.Araştırdığım kadarıyla toplanan aidatlarla kapıcının ücreti,buna ek olarak da sigorta masrafı karşılanıyor.Alınan miktar kanunlara göre doğru mu?Öncelikle bunu öğrenmek istedim.
Biz neredeyse hiç denecek kadar kapıcıya ihtiyaç duyuyoruz.Herhangi bir siparişimiz olmuyor.Bir tek faturanın ödenmesini istedik onu yapmıyorlarmış istediğimiz herhangi bir talepte bulunma hakkımız var mı?
Son olarak binamızın girişinin yanına demirden üstü kapalı yanları açık bir kamelya(oturma yeri) yapılıyor.Yağmurdan korumak için bina girişine üstü plastik türü altı demir direklerden oluşan bir yağmurluk yaptırılıyor.Bina katlarının duvarlarına gereksiz bir şekilde mermer kaplanıyor.Bunun sonucunda her ev sahibi yıllık 500 tl demirbaş masrafı ödüyor.Bu da toplamda yaklaşık 30.000 tl gibi bir gelir demek.Biz bu paralar nereye gidiyor bilmiyoruz?Daireimizi yeni aldığımız için önceki demirbaş ücretini ödeme zorunluluğu üstümüze bindi ve bunlar yapılırken bizim kararımızı almadılar.Bu duruma itiraz edebilir miyiz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
-
Cevap: Aylık kapıcı aidatının daire başına fazla toplatılması doğru mudur?
Aidat sorumluluğu tapuya kayıt ile başlar.
KMK 20 SGKlı personel giderleri eşit pay ile diğer giderler ise ARSA PAYI oranında pay edilir.
Bu belgeleri inceleyin cevaplar burada.
Dosya 1270
.
Dosya 1271
-
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
Aidat sorumluluğu tapuya kayıt ile başlar.
KMK 20 SGKlı personel giderleri eşit pay ile diğer giderler ise ARSA PAYI oranında pay edilir.
Bu belgeleri inceleyin cevaplar burada.
Dosya 1270
.
Dosya 1271
bu verdiğiniz belgeler her bina için ortak mı?inceledim ama çok kafa karıştırıcı duruyor.lütfen bir yardımda bulunamaz mısınız?
aidatlar aylık 65 tl oldu apartman sakinleri büyük tepki gösteriyor.bina da 60 daire var onca para nereye gidiyor bilmiyoruz?ayrıca kapıcı çöpü atmak dışında bize hiçbir katkısı yok.buna nasıl itiraz edebiliriz?
bir de onu geçtim.binamızda 24 saat sıcak su sitemi var.yani her daire aşağıdan ortak bir kombiye bağlanmış durumda.eve gelen sıcak su ayrı bir saate bağlı metreküp başına 5tl masraf ödüyoruz.buna ek olarak her ay ortak kombinin açık kalmasından dolayı 12 tl masraf ödüyoruz.şimdi ise 25 liraya fırladı.biz 2 kişi yaşıyoruz ve bu aylarda ortalama 2-3 günde bir yıkanıyoruz su ısınmıyor ve saat fuzuli dönüyor.eski kombili oturduğumuz evde yazın her gün yıkanmamıza ve fırını kullanmamıza rağmen aylık 15 tl civarı bir masraf ödüyorduk..
ama bu binada başkalarının yaptıklarının faturası bize kesiliyor.binada kalorimetre de yok 1000 tl masrafı var kışa geldik vs bahaneler söyleyip yaptırmıyorlar kim ne kadar yaktı bilmeden aylık en az 200 tl masraf ödemek zorundayız.uyduruk demirden bir yağmurluk ve oturma yeri için yıllık 500 lira daire başına para ödüyoruz.koridorların duvarlarını gereksiz mermerle kaplıyorlar.binamıza girebilmek için şifre alamıyoruz.çocuklar oynatıyor o yüzden iptal ettik diyorlar.5 tl verip kart alıp öyle girebiliyoruz.ama kapıcı şifreyle giriş yapabiliyor.
binamızda haksız kazanç elde ediliyor.lütfen bir yol gösterin dava mı açmamız gerekir?itiraz için elimizde ne tür bilgileri toplamalıyız ve nereye başvurmalıyız?bunun hak ve hukuku nasıl olur bilmiyoruz.yardım ederseniz çok müteşekkir kalırız..
-
Burada bir yönetici yok mu?
-
yöneticimiz var ama gelen uyarının altında bizim kooperatifin yönetim kurulu yazıyor..
-
Bir dahaki genel kurulda yöneticiliğe aday olun.
Siz seçilirseniz önceki dönem hesapları inceleyin bir yanlışlık varsa önceki yöneticilerden hesap sorarsınız.
-
ben üniversiteyle uğraşmaktan vakit bulamam ki.malesef..
binanın büyük çoğunluğu da itiraz ediyor gelen yöneticinin kapısında bağırıp çağırıyor.sizce döküman alamaz mıyız ve bu masrafların tam dökümanlarını nasıl öğrenebiliriz?bu böyle gitmemeli bence büyük haksızlık var.
10 15 defa yıkanmaya ve kapıcı birtek asansörle çöpü indirip yolun kenarına koyuyor kıl oluyorum bunları bende yaparım.hadi anladık asansör bakım,kalorifer bakım,temizlik vs masraf var.aylık toplam 3900 tl aidatlardan,1500 tl de kombi sıcak su için çalışmasına masraf ödeniyer çok değilmi.ayrıca o da yetmiyor sıcak suyun metreküpüne 5 tl veriyoruz.geçen görevli geldi.sayaca baktık 3 ayda 3 metreküp sıcak su harcamışız 15 tl borcunuz var dedi.
sizce kanun kapsamında kapıcının aylığı ve sigorta giderleri ne kadar?
bize aylık şuna şu para harcandı diye belge ve döküman verilmesi gerekmez mi?
eski binamız 32 daireden oluşuyordu aylık 50 tl aidat veriyorduk.yöneticimiz masrafların dökümanını bina girişine asıyordu.
-
Denetçiniz ile iletişime geçin.
Denetçi en geç 3 ayda bir denetleme görevini yerine getirmek ve eğer normal olmayan bir durum var ise kat maliklerini haberdar etmek zorundadır.
Denetçi kat maliklerini olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi vardır.
Siz kat malikleri de Toplam kat maliklerinin 1/3 sayıdaki kat malikleri talep ederse siz toplantıyı talep eden Kat maliklerinin istediği gündem maddelerini konuşmak üzere yönetici toplantı daveti yapmak zorundadır.
Gündem maddelerini yazın listeleyin bu listenin altına davet isteyen kat maliklerini isim ve imzalarını alin.
Orijinali sizde kalsın kopyasını çekin ve yöneticiye verin.
Toplantı daveti yapmaz ise cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunun.
-
Merhaba
Yeni bir onu açmadan bu konu üzerinden size soru sormak istiyorum.
2012 eylül ayında Emlak Konuta ait toplu konutlardan bir daire satın aldım sitede 1+1 2+1 3+1 şeklinde daireler var site yönetimi aidatları (kapıcı, temizlik personeli, güvenlik personeli,ortak alan ve bahçe elektrik su gideri, asansör bakımları) herdairenin m2 sine göre hesaplamaktadır örneğin benim dairem 3+1 89 tl öderken 2+1 daire 75 tl ödüyor bildiğim kadarı ile kat mülkiyeti kanununa göre toplanan aidatların m2 ye göre değil her daireye eşit olarak paylaştırılması gerekiyor konu ile ilgili yönetime başvurduğumuzda ısrarla uygulamanın doğru olduğu savunuluyor konu ile ilgili nasıl bir yol isleyebiliriz?
-
Alıntı:
tukce rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
Yeni bir onu açmadan bu konu üzerinden size soru sormak istiyorum.
2012 eylül ayında Emlak Konuta ait toplu konutlardan bir daire satın aldım sitede 1+1 2+1 3+1 şeklinde daireler var site yönetimi aidatları (kapıcı, temizlik personeli, güvenlik personeli,ortak alan ve bahçe elektrik su gideri, asansör bakımları) herdairenin m2 sine göre hesaplamaktadır örneğin benim dairem 3+1 89 tl öderken 2+1 daire 75 tl ödüyor bildiğim kadarı ile kat mülkiyeti kanununa göre toplanan aidatların m2 ye göre değil her daireye eşit olarak paylaştırılması gerekiyor konu ile ilgili yönetime başvurduğumuzda ısrarla uygulamanın doğru olduğu savunuluyor konu ile ilgili nasıl bir yol isleyebiliriz?
Daireniz 1+1 olsaydı yinede 3+1 ler gibi 89 TL aidat verir misiniz?
M2 si küçük dairelerden de M2 si büyük daireler gibi yüksek rakam talep etmek sizce ne kadar hakkaniyetli?
Yönetim büyükten büyük, kücükden küçük almakla HAKKANİYETLİ bir paylaşım yapıyor o yönetimi tebrik ediyorum.
-
Koridorun duvarları mermerle kaplanıyorsa bildiğim kadarı ile lüks masrafa girer ve evet diyenler parasını öder...kimin aklına neden gelir duvarı mermerle kaplamak.vardır bu işte bir iş!
-
bende şöyle düşünüyorum örneğin güvenlik personeli benim dairem 3+1 olduğu için beni dahamı çok koruyor yada temizlip personeli benim dairemin önüne extra bir temizlikmi yapılıyor hayır herkes bu hizmetlerden eşit olarak faydalanıyor tabi ben 250 tl yakıt parası öderken 1+1 150 tl ödüyor bu gayet doğal uygulamada doğru çünkü ısınma gideri m2 üzerinden hesaplanıyor yani yakıt konusunda aldığımız hizmet aynı değil ama ortak gider konusunda aldığımız hizmet tamamen eşittir ayrıca kat mülküyeti kanununda bu konudaki hüküm açık şekilde belirtilmiş neden kanuna uymak yerine kişiler kendi adalet duygularına göre uygulama yapıyor bence olaya böyle bakmak lazım.
-
Alıntı:
bende şöyle düşünüyorum örneğin güvenlik personeli benim dairem 3+1 olduğu için beni dahamı çok koruyor yada temizlip personeli benim dairemin önüne extra bir temizlikmi yapılıyor hayır herkes bu hizmetlerden eşit olarak faydalanıyor tabi ben 250 tl yakıt parası öderken 1+1 150 tl ödüyor bu gayet doğal uygulamada doğru çünkü ısınma gideri m2 üzerinden hesaplanıyor yani yakıt konusunda aldığımız hizmet aynı değil ama ortak gider konusunda aldığımız hizmet tamamen eşittir ayrıca kat mülküyeti kanununda bu konudaki hüküm açık şekilde belirtilmiş neden kanuna uymak yerine kişiler kendi adalet duygularına göre uygulama yapıyor bence olaya böyle bakmak lazım.
3+1 de daha fazla insan yasiyor
Hizmet alan insan sayisina göre paylasim olsa siz yine 1+1 e göre daha fazla ödemeniz gerekir.
3+1 daha fazla cöp üretir.
daha fazla insan yasar.
daha fazla merdiven elektirigi tüketir
daha fazla merdiveni kirletir.
vs.
Siz 1+1 daire sahibi olsaydiniz gönüllü 3+1 lerin aidatini ödermiydiniz?
Elinizi vicdaniniza koyupda cevap verin.
-
3+1 dairede eşim ve ben yaşıyorum yani 2 kişi 1+1 daire ve 2+1 dairedede benim gibi 2 kişi yaşayan var hatta 2+1 dairede 4 kişi yaşıyanlar var ozaman kanunları bir kenara burakalım adam başı aidat uygulayalım bumudur yani ben iki kişi yaşıyorsam benim suçum ne ozaman yada kanunları uygulamıyacaksan bu kanunlar neden konulmuş ?? ayrıca tamamen samimiyetle söylüyorum eğer aidat 89 değilde eşit olarak örneğin 70 tl olsaydı ve ben 1+1 dairede otursaydım emin olun itirazım olmazdı.
-
Alıntı:
3+1 dairede eşim ve ben yaşıyorum yani 2 kişi 1+1 daire ve 2+1 dairedede benim gibi 2 kişi yaşayan var hatta 2+1 dairede 4 kişi yaşıyanlar var ozaman kanunları bir kenara burakalım adam başı aidat uygulayalım bumudur yani ben iki kişi yaşıyorsam benim suçum ne ozaman yada kanunları uygulamıyacaksan bu kanunlar neden konulmuş ?? ayrıca tamamen samimiyetle söylüyorum eğer aidat 89 değilde eşit olarak örneğin 70 tl olsaydı ve ben 1+1 dairede otursaydım emin olun itirazım olmazdı.
İste o zaman da ben itiraz ederdim.
Sizin haksızlığa uğradığınızı söylerdim
M2 si az olan az M2 si de çok olan çok ödeyecek Hakkaniyetli olan budur.
3+1 i satıp 1+1 almanızı tavsiye ederim.
3+1 lerin tapudaki arsa pay değerleri, 1+1 den fazladır.
Öyleyse ortak giderlere de 3+1 ler 1+1 lerden fazla katılacaklar.
Hakkaniyetli ve kanuni olan da budur.
-
peki ozman
III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :
Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
bu kanun neden var ????
-
Alıntı:
peki ozman
III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :
Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
bu kanun neden var ????
Kanunu dikkatli okuyun.
"başka türlü anlaşma olmadıkça" diyor.
Bina Yönetim planında M2 ile gider paylaşım metodu seçilmiş anlaşılmış.
Gayet normal olması gereken kanuna uygun hakkaniyetli bir yol.
Dünyadaki ileri gelişmiş ülkelerde zaten artık sadece M2 ile gider paylaşım metodu var.
-
asıl sorunda burdan çıkıyor zaten yönetim emlak konut tarafından yapılıyor ve kat sakinleriyle hiçbir toplantı veya fikir alışveriii yapmadan kendi başlarına aidatınız bu ödeyin bakalım... kat maliki ben olmuyormuyum veya komşularım olmuyormu kimse bize bişey sormadı ???
-
Size birilerinin bir şey sorması gerekmez.
Bina yapılırken bu prensiplerde gider paylaşımı ile plan projesi ve tapuya kaydedilmesi yönetim planı doğrultusunda yapılmış.
M2 ye göre gider paylaşımı değilde eşit paylaşım olsaydı 1 oda yada 1+1 küçük daire alanlar enayi degilki.
Niye M2 leri büyük daireler gibi aidat ödesinler?
Öyle olsaydı 1 oda 1+1 ler talep görmez satılmazdı.
Daire satın alanlar yönetim planı doğrultusunda M2 gider paylaşım metodunu kabul ederek satın almış oluyorlar.
Az aidat ödemek istiyorsanız 3+1 dairenizi satıp 1+1 satın alin.
- - - Updated - - -
Günümüz mimari teknolojisinde
1 oda Stüdyo
1+1
2+1
3+1
4+1
5+1
vs
daire cesitleri ayni binada olabilir.
Bu durumda M2 ye göre gider paylasimi en hakkaniyetli ve kanuni metotdur.
-
sayın Hakkaniyetli
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:"
önce bu maddeyi iyi okuyun dediniz bende size "bize birşey soran olmadı dedim şimdide "Size birilerinin bir şey sorması gerekmez." diyorsunuz açıkçası size ne cevap vereceğimi bilemedim neyse yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
sayın Hakkaniyetli
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:"
önce bu maddeyi iyi okuyun dediniz bende size "bize birşey soran olmadı dedim şimdide "Size birilerinin bir şey sorması gerekmez." diyorsunuz açıkçası size ne cevap vereceğimi bilemedim neyse yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.
-
Alıntı:
sayın Hakkaniyetli
- - - Updated - - -
sayın Hakkaniyetli
sn tukce ; büyük ihtimal o maddede anlatılmak istenen. Sizlere ev verilirken bir yönetim planı oluşturulmuş ve kararlar alınmıştır. Sizinde uymanız isteniyordur. Sizde hali ile bu kararlardan bazıları hoşunuza gitmemiş ve duruma itiraz ediyorsunuz. Yapmanız gereken bu kararı değiştirmek için sitede bulunan bütün herkese bilgilendirme yapıp site yönetiminin toplanmasını isteyebilir ve bu durumun adil olmadığını ve tartışmaya açmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Daha sonra site kat maliklerinin ortak alınacak kararı doğrultusunda uygulama devam eder.
Yani sizi bir girişimde bulunmanız gerekiyor.
Sizin sanırım itirazınız
1. güvenlik ödemesine arsa payınız oranında değilde daire başına hesaplanmasını istiyorsunuz.
2.temizlik personeli ödemesine arsa payınız oranında değilde daire başına hesaplanmasını istiyorsunuz.
Tabi birde bunun boş kalan daire varsa veya boş olduğu sürece oda ödemeye katılacak mı , boş kalan daireler var onların sahipleri var ama kiralayan çıkmadı kiralanmadığı sürece boş kaldığı sürece güvenlik ve temizlik ödemesine sahipleri arsa payı oranında veya daire başına pay ödeyeceklermi vb gibi sorusuda ayrıca ortaya çıkar ve çözüm bekler.
Sizin yapmanız gereken duruma itiraz etmek ve ortak bir karar alınmasını sağlamak. O toplantıdanda ortak karar ne çıkar bilemeyiz.Aranızda toplanıp başka bir karar almadıkça kanunda yazılı kurallar geçerlidir.
-
Yönetim planı 1 derece geçerlidir.
Kanunun emredici hususları bağlayıcıdır.
Yönetim planları Kanundaki emredici maddelere aykırı olamaz.
Gider paylaşımının M2 ölçüsündeki paylaşımı kanunun emredici hükümlerine aykırı değildir.
Öyleyse yönetim planı öncelikli geçerlidir.
Eğer bir husus yönetim planında yoksa o zaman kanundaki maddeleri geçerlidir.
Yönetim planındaki maddeler kanunun emredici maddeleri hariç %80 kat malikleri oyu ile (nitelikli çoğunluk oyu) değiştirilebilir.
KMK da Tüm maliklerin oybirliğini gerektiren hususlarda ise örneğin KMK 45 .vs muhakkak tüm maliklerin oybirliği ile yönetim planı değiştirilir.
Toplantıya katılanlar Asaleten veya Borçlar kanunu md.504 de belirtilen özel ilave vekalet ile temsil yetkisi verilmiş vekillerin oyuda asaleten oyu gibi geçerlidir.
Sadece toplantiya katilanlarin oy birligi degil tüm maliklerin oy birligi gereklidir.
-
sayın kerim33
aslında kanuna göre m2 üzerinden hesaplanması gereken tek şey yönetici maaşı işin garip tarafı emlak konut site yönetimleri müdürlüğüne sorduğumuz zaman "evet dediğiniz doğru biz aidat hesaplarken eşit olması gerekenleri eşit m2 üzerinden olması gerekenleri m2 üzerinden hesaplıyoruz" diyor yani kapıcı, kaloriferci, güvenlik, temizlik, ortak alan aydınlatma ve su giderlerini eşit olarak hesaplıyorlarmış yönetici maaşını m2 üzerinden hesaplıyorlarmış emlak kopnut yetkililerinin verdiği bilgi bu yönde fakat emlak konuta bağlı olan site yöneticisine sorduğumuz zaman "böyle bir uygulama yok bütün giderler m2 üzerinden hesaplanıyor" diyor anlıyacağınız herkes kendi fikirlerine göre uygulama yapıyor kanunları kimsenin dikkate aldığı yok parayı ben ödüyorum benim param harcanıyor ama benim fikrimi soran yok.
- - - Updated - - -
sayın kerim33
aslında kanuna göre m2 üzerinden hesaplanması gereken tek şey yönetici maaşı işin garip tarafı emlak konut site yönetimleri müdürlüğüne sorduğumuz zaman "evet dediğiniz doğru biz aidat hesaplarken eşit olması gerekenleri eşit m2 üzerinden olması gerekenleri m2 üzerinden hesaplıyoruz" diyor yani kapıcı, kaloriferci, güvenlik, temizlik, ortak alan aydınlatma ve su giderlerini eşit olarak hesaplıyorlarmış yönetici maaşını m2 üzerinden hesaplıyorlarmış emlak kopnut yetkililerinin verdiği bilgi bu yönde fakat emlak konuta bağlı olan site yöneticisine sorduğumuz zaman "böyle bir uygulama yok bütün giderler m2 üzerinden hesaplanıyor" diyor anlıyacağınız herkes kendi fikirlerine göre uygulama yapıyor kanunları kimsenin dikkate aldığı yok parayı ben ödüyorum benim param harcanıyor ama benim fikrimi soran yok.