Konut kredisinde ipoteği değiştirme
2011 yılı Ocak ayında konut kredisi kullanarak bir daire satın aldım. Teminat olarak aldığım daire ipoteklendi.
Şu an itibari ile üyesi olduğum kooperatif tamamlanarak yeni bir daire sahibi oldum.
Konut kredimdeki ipoteğin ilk dairemden yeni daireme aktarılmasını istiyorum. Bu konuda herhangi yasal bir engel var mıdır?
( NOT: Yeni dairemin fiyatı ipotekli olan dairenin fiyatından daha yüksektir. )
Cevap: Konut kredisinde ipoteği değiştirme
Krediyi kullandıran bankanın yasal hakkı olan '' isteğinizi kabul etmeme hakkı'' dışında bir engel yok ipoteği değiştirmenize.
Merhabalar. Bankaya bir dilekçe ile başvurarak sonucunu bekleyin. Bu özel hukuk ilişkisi olduğu için ve genel prensip şekil serbestisi olduğu için herhangi hukuki bir engel yoktur ancak bir önceki cevaba katılarak diyorum ki bankanın bunu kabul etmemesi dışında hergangi bir engel yoktur. İyi günler
Her durumu ücretlendirme konusunda uzmanlaşmış hatta yasaların alınması hukuki değildir dediği ücretleri bile almaya devam eden bir çok banka olduğunu düşünürsek yeniden dosya parası işlem parası yeniden ipoteği sisteme koyma bedeli(!) gibi paralar talep edebilir ki yeni dairenizin fiyatı için mutlaka exper gidip rapor çıkaracak ve yeniden banka elemanları bu durum için inceleme ve mesai harcıycak.Banka kendi isteğiyle kabul eder sizde bankanın koyduğu şartları(expertiz, masraflar vs.) kabul ederseniz yasal olarak bu işleme engel olan bir durum yoktur.
Cevaplarınız için teşekkür ederim..
Bankaya sözlü olarak sorduğumda genel müdürlüğe danışcaklarını söylediler.Genel müdürlükten dün gelen cevap;
Kullanılan kredi Mortgage Kredisidir. Kullanılan kredideki ipotek yalnızca krediye konu konut üzerine olabilir. Krediyi kapamadan ipoteğin değiştirilmesi mümkün değildir. Yani İpoteğin nakli söz konusu değil ve bunuda mortgage yasası gereği yapamayacaklarını söylüyorlar. Mortgage yasasını daha önce inceledim ama pek bişey anladığımı söyleyemem.
Genel müdürlükten gelen cevap için ne diyorsunuz. Gerçekten böyle bir durum söz konusu mu? İpoteği aktarırsam ekpertiz ve tapu ve benzeri masraflar konusunda onlara da katlancaz artık.
Mortgage kredisi, finansal kiralamaya benzer bir şey. Bu yüzden söylenen büyük ihtimalle doğru. Belki diğer taşınmazı ipotek göstererek ihtiyaç kredisi alabilirsiniz ama bunun hem masrafları ve faizi muhtemelen daha yüksek olacak, hem de diğerine erken ödeme cezası ödeyeceksiniz. Bu yüzden astarı yüzünden pahalı olacak.
Kullanılan kredi mortgage kredisiyse dedikleri yüksek ihtimal doğru.Amerikada da sıkça kullanılan bu kredinin amacı kişileri aynı konutu ipotek göstererek az bir peşinatla kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlamak(bu şekilde tanıtımı yapılmış bir kredi çeşitidir).Bu krediyi ciddi derecede hem devlet hem bankalar hem emlak sektöründeki büyük sermaye odakları teşvik ve destekledikleri için faizleri ve vergileri nispeten daha düşüktür.Yani bu kredinin amacı özetle hiç bir şeyi olmayan ve sadece aynı evle aynı evi alınmasını sağlayan bir kredidir.O yüzden daha önce böyle bir taleplede karşılaşmamış yada böyle bir ipotek değişikliği yapmamıştır banka.Ben hala yasal olarak bir sorun olmadığını düşünüyorum.Önceki evi ipotek gösterip ihtiyaç kredisi çekilir o krediyle mortgage kapatılır sonra ihtiyaç kredisi ödenir.Ama tahminen faiz güncellemesi, masraflar, erken ödeme bedeli, expertiz bedeli gibi masraflarla ödenecek miktar oldukça artıcak banka bu işten epey karlı çıkacaktır.Eğer böyle bir şey yaparsanız banka sizi yılın müşterisi seçebilir:)
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Kullanılan kredi mortgage kredisiyse dedikleri yüksek ihtimal doğru.Amerikada da sıkça kullanılan bu kredinin amacı kişileri aynı konutu ipotek göstererek az bir peşinatla kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlamak(bu şekilde tanıtımı yapılmış bir kredi çeşitidir).Bu krediyi ciddi derecede hem devlet hem bankalar hem emlak sektöründeki büyük sermaye odakları teşvik ve destekledikleri için faizleri ve vergileri nispeten daha düşüktür.Yani bu kredinin amacı özetle hiç bir şeyi olmayan ve sadece aynı evle aynı evi alınmasını sağlayan bir kredidir.O yüzden daha önce böyle bir taleplede karşılaşmamış yada böyle bir ipotek değişikliği yapmamıştır banka.Ben hala yasal olarak bir sorun olmadığını düşünüyorum.Önceki evi ipotek gösterip ihtiyaç kredisi çekilir o krediyle mortgage kapatılır sonra ihtiyaç kredisi ödenir.Ama tahminen faiz güncellemesi, masraflar, erken ödeme bedeli, expertiz bedeli gibi masraflarla ödenecek miktar oldukça artıcak banka bu işten epey karlı çıkacaktır.Eğer böyle bir şey yaparsanız banka sizi yılın müşterisi seçebilir:)
Konut kredisine konu ipotek degisitirilemez. Nokta.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sanırım yılın müşterisi olmaya adayım. "Konut kredisine konu ipotek değiştirilemez" konusu epeyce netleşti. Yalnız bu konuyla ilgi yasa ve maddesi nedir?
5582 sayılı Mortgage kanunu, yani Konut Finansmanı Sistemi https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=1485
(KONUT FİNANSMANI SİSTEMİNE İLİŞKİN ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN) VE 4077 sayılı Tüketicinin Korunması yasası https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=491
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
"Konut kredisine konu ipotek değiştirilemez" hangi madde de belirtilmiştir yada bu sonuca hangi maddeden varıyoruz?
Hangi madde de yazıyor bilen yok mu?