Referandum demokrasi değildir
Ülkemizde çoğu zaman uygulanan, halka danışma anlamındaki referandum malesef şimdiye kadar ülkemizde doğru sonuçlara neden olmamıştır. Çünkü referandumlar hep iğfal edilmiştir. Referandum bugün için ülkemizde siyasi oydan başka bir şey değildir. Vatandaş referanduma sunulan şeyin ne olduğunu, neye yol açacağını anlamamakta, çoğu kez tuttuğu parti neyi emrediyorsa onu yapmayı, düşünmeye, irdelemeye yeğlemektedir. O zaman referandum gereksizdir. Daha doğrusu amaca hizmete etmemektedir. Self determinasyon, yani kendi geleceğini tayin etme olan vatandaş, konunun özünden habersiz, hele hele konu hukuki bir konu ise herhangi bir hukuk eğitimi almadığından konuya sadece politik olarak bakmakta, oyunu gerçek düşünce veya bilgisiyle değil, sadece bir siyasi düşüncenin onaylanması veya reddedilmesi olarak kullanmaktadır. Bunun neresi özgür iradedir? İrade idrak etmektir!
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Referandum(latince referendum)genelde anayasa değişikliği,yasaların kabulü veya çok önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır.Referandum da halkın iradesi iradeye doğrudan doğruya yansımakta olup,doğrudan demokrasi'nin güzel bir örneğidir.Temsili demokrasi de ise halkın seçtiği insanlar,halkın iradesini yansıtmaya çalışmaktadır.Türkiyede çok az uygulanan referandum,gelişmiş ülkelerde sık sık uygulanır.Referandum kelimesi genelde plebisit kelimesiyle beraber anılır.Plebs,eski Roma'da ayrıcalıklı patriciiler dışında kalan kalabalık halk sınıfına verilen isimdir.Plebs meclislerinin aldığı karar anlamında olan,latince plebiscitum sözünden gelir.Plebisit genelde yasama organlarının biri tarafından halkın oylamasına sunulan bir sorudur.
Eski çağ sitelerinde vatandaşlık hakkına sahip bir kısım halk,gerçek bir hükümet ve yasama organı gibi toplanırdı.Bugün ise bazı isviçre kantonlarında ve bir kısım amerikan kominlerinde,yılda bir defa toplanan halk genel kurulunun görevi,sadece yöneticileri denetlemek ve tekliflerini bildirmektir.
Doğrudan demokrasi'nin fiilen uygulanmasındaki güçlük sebebiyle temsili demokrasi sistemine gidilmiştir.Bu sisteminde mahzurlarını gidermek ve doğrudan domokrasi sistemine yaklaşmak için,yarı doğrudan demokrasi sistemine gidilmiştir.Referandum bunlardan birisidir.Yarı demokrasi denilen,halkın yönetime katılmasının bu şeklinde ise seçmenlerin görevi,sadece temsilciler seçmek değildir.Seçmenler gerek ANAYASA yapma ve gerekse yasama yetkisine oylarıyla katılırlar.
ANAYASALARIN,yeni hazırlanmalarından sonra veya önemli değişikliklerde,referandumla halkın oyuna başvurulur.Türkiye'de,Fransa'da,İsviçre'de yeni anayasaların kabulu bu şekilde olmuştur.Buna ANAYASA referandumu denir.
Türkiye'de ilk defa 1960 ANAYASA sının kabulü sırasında başvurulmuştur.Katılan seçmenlerin %62 si evet,%38 i hayır şeklinde oy kullanarak,kurucu Meclisin hazırladığı ANAYASAYI kabul etmiş oldu.1982 Yılındaki DANIŞMA Meclisi tarafından hazırlanan ANAYASANIN ise kabul oyları %91'i geçti Red ise %9 idi.
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Halk da hep yanlış partiye oy veriyor, yanlış kişiler halkı temsil ediyor...
Aslında demokrasi de iyi bir şey değilmiş...
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Demokrasi, mistik ve gaipten gelen kuralların değil bizzat o halkın ürettiği AHLAKi değerlerin hakim olduğu değerlerle donanmış bir yönetim biçimidir... Hiç kimse demokrasinin yani AHLAKın ürünü olan araçları kullanarak, ki bu araçlardan biri de referandumdur, DEMOKRAT olamaz... Olsa olsa AHLAKSIZ olur...
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Halk da hep yanlış partiye oy veriyor, yanlış kişiler halkı temsil ediyor...
Aslında demokrasi de iyi bir şey değilmiş...
Gerçek demokrasi hiçbir zaman var olmadı,var olmayacaktır.
Gerçek demokratik ilke,hiç kimsenin halkın üzerinde bir güce sahip olmaması demektir.
Aktif gücü elinde bulunduran sadece devlet olmamalıdır,eğer insanlar medeni olmak istiyorlarsa,organizasyon kurma sanatı geliştirmeli ve genişletilmelidir.
Devlet yönetimine halkın halkın katılımı demokrasinin temelidir.
demokrasinin kötülüklerinden birisi,sevsende sevmesende seçtiğin insana katlanmaktır.
Cevap: Referandum demokrasi değildir
“uysal bir halk kitlesi,
doğu geleneklerine bağlı kalmışsa
yanlış ve köstekleyici alışkanlıklar sonunda
bir takım kuvvetlerin tekelci vesayeti altına sürüklenebiliyorsa
bu kitle adına,
milli iradeyi temsil eden aydınlar harekete geçerler;
kitleyi çağdaş bir düzene kavuşturmak için,
geri düzenle,
batıl itikatlarla,
hurafelerle savaşırlar.
Devrim satarlar.
Geri düzeni değiştirirler.
Bunun için plesibite başvurulmaz…
bugün 2 kere sekiz onaltıdır.
Bunu on kişi böyle dese ve
yüz kişi de on diye ısrar etse,
yüz kişinin dediğini mi kabul edeceğiz…”
Mustafa Kemal
1934
(prof.dr. Tarık zafer tunaya, devrim hareketleri içinde atatürk ve atatürkçülük, arba yayınları, sayfa 107)
/////
Bir de Mustafa Kemal'e demokrat diyorlar ya...
Gel de inanıver...
:)))))
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Referandum değil,TBMM değil,seçim değil,peki ney sizce ordumu,yargımı.Tam olarak ne yapılmalıda demokrasi olmalı.
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Hatta şuan gündemde olan ANAYASA paketi,referanduma giderse,Oranlarını açıklıyorum.
EVET=%65.4
HAYIR=34.6
Yazmadı demeyin.Bu sadece benim kişisel izlenimim ve tahminim.Aşağı yukarı tutacak göreceksiniz.
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Hatta şuan gündemde olan ANAYASA paketi,referanduma giderse,Oranlarını açıklıyorum.
EVET=%65.4
HAYIR=34.6
Yazmadı demeyin.Bu sadece benim kişisel izlenimim ve tahminim.Aşağı yukarı tutacak göreceksiniz.
Tamam demeyiz :)
Üç parti aleyhe kolları sıvamış durumda fakat parti içi ve partiler arası geçiş trafikleri tahminleri zorlaştırıyor.
...
Sn. litigation a katılmamak elde değil ama gerektiğinde halkın oyuna baş vurmamakla, nasıl "Eğemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" olabilir ki?
Eskiden sadece basın yolu ile ve hatta okuma yazması olmayanlar için geçerli olabilirdi belki ama şimdi artık her vatandaş Meclis oturumlarını bile birebir izleme imkanı buluyorken idraklerinden şüphe etmek mümkün mü?
Hukuki boyutuyla tam olarak idrak edemiyor olabilirler ancak o açıklarını da güvendikleri parti veya kişilerin görüşlerine dayanarak doldurabilirler , yine mi idrak değil?
Saygılarımla.
Cevap: Referandum demokrasi değildir
Arkadaşlar hepinizin düşüncülerine katılıyorum.Şunu belirtmek gerekir ki bir yarı doğrudan demokrasi aracı ve demokratik bir siyasal sürecin aracı olan referandumda,amaç ve araç birbirine uyumlu olmalıdır.Şu anda tüm Türkiyede belli hatlarda tartışılmakta olan referandum süreci hakl tarafından neyi kabul veya red edeceğine ilişkin bir dezenformasyon ortamı yaratıldığı için referandum oylamasında halk sanki bu süreci AKPnin bir güvenoyu olarak değerlendirmekte ve salt siyasal bakış açısıyla Akp ye oy verildiği düşünüldüğü için şahsımca bu durum halkımız açısından gelecek planda oldukça nihai sonuçlar doğuracaktır.Dolayısıyla belirtmek istediğim devlet eliyle tarafsız bir şekilde toplumun bütün kesimini temsil edicek ve farklı görüşleri meşru bir zeminde uzlaştırıcı nitelikte her ilde akademisyenlerden oluşan kurullar bizzat halkla biraraya gelerek ayrıntılarıyla bu değişiklikleri tarafsız bir açıdan anlatmalıdır.Bu enformasyon süreci sadece olaya siyasal bakış açısı ekseninde yaklaşan siyasilerin mitingleriyle yapılabilecek birşey değildir.Son olarak şunu söylemek gerekirki,amaç ile aracın uyuşmadığı ölçüde yapılan bir referandum populizm amacına yönelmiş olacaktır ve tam bir plebisit niteliğini alacaktır.Son söz HALKIN!