Bilişim sistemleri kullanarak yada bir suçun işlenmesinde bir kısımda da bilişim sistemlerinin müdaihl olduğu davaları bulunan arkadaşlar ne gibi yöntem izlediklerini yazabiliecekleri bir konu başlığı...
Printable View
Bilişim sistemleri kullanarak yada bir suçun işlenmesinde bir kısımda da bilişim sistemlerinin müdaihl olduğu davaları bulunan arkadaşlar ne gibi yöntem izlediklerini yazabiliecekleri bir konu başlığı...
bilişim sistemleri hayatımıza bu kadar entegre olmuşken hiç mi elinize bu şekilde davalar gelmiyor??
Yerel gazetenin int sayfasında eleştiri amacıyla yazdığım bir yazıda kullandığım atasözünden ve bir şarkı sözünden dolayı hakaret davası açıldı.Şimdi savunma çalışmalarım var...
Gazetelerin internet sayfalarında yazdığımız köşe yazılarının hukuki hakları hakkında görüşleri olanlar lütfen paylaşalım.Görüşleinizi yazınız...
Sayın selekselek benim açtığım konu başlığı ile sizin yazdıklarınızın pek bir alakası yok, lütfen bu konuyu başka bir başlıkta danışın...
sayın özgür şener doğan, ben bu tip davalarda uygulanan farklı metodları soruyorum... Yani merak ettiğim salt bir konu yok, dosyası olanlar varsa ne gibi işlemler uyguluyorlar.. Başlığın amacı bu... Teşekkürler ilginiz için....
Merhaba ,
bir iki örnek le cevaplamaya çalışacağım.
son yıllarda özellikle mail le başkaları adına ticari ve şahsi itibarın zedelenmesine yönelik suçlar gerçekleşiyor.
bu tür durumlarda mail çıktısıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmanız ve şüpheli kısmına ( faili meçhul xx@xx.com e-posta adresini kullanan şahıs ) yazmanız ve tüm mail içeriğini attach etmeniz yeterlidir.
o mail adresinin hangi ip den oluşturulduğu , mailin hangi ip den atıldığı , o mail adresine devamlı olmak veya ara ara olmak kaydıyla giriş yapıldıysa giriş yapılan ip adresleri ve pc den giriş yapıldıysa yapılan pc nin fiziksel adresi dediğimiz ( mac address ) istenmektedir.
umarım aydınlatıcı ve kafanıza takılan sorulara bir nebzede olsa yol gösterici olmuştur :)
Özgür ŞENERDOĞAN
Sayın Özgür bey, cevap için teşekkürler, fakat ben olayın hukuki boyutları ile daha çok ilgileniyorum. Teknik konularda zaten bir sorunum yok... Emsal kararlar, içtihatlar, yargıtay kararları, hukuken tesis edilmiş kararlar vs...
Merhaba ,
Yaptırım boyutu suça göre ve suçu işleyen kişinin sicil durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor.
Verdiğim örneğin Yargılama aşamasında Sanığa yaptırımı para cezası veya iyi hal ve sanığın sicil durumu göz önünde bulundurularak ertelemeye çevrilebilir.
Tazminat hakkı her iki noktadada doğar.
Sizin hakkınızda aşağılayıcı be gerek özel gerek iş hayatınızı olumsuz yönde etkileyici beyanların 5 kişiye maille atılması ve 50 kişiye aynı mailin atılması arasında tazminat ve ceza aşamasında farklılık olabiliyor.