Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi

Ceza yargılamasında yüzde yüz kesin ve inandırıcı şüpheden uzak delil olmadan sadece ifadelerle mahkumiyet kararı verilebilirmi.Yani ağır ceza hakimlerinde böyle bir yetki varmı.Mesala bir olayda sadece ifadeyle hakim o olayın olmus olduğuna inansa bile hiç bir kesin ve inadnırcı delil olmadan ceza verebilirmi.Aslında bu sorumun cevabı şüpheden sanık yararlanır ilkesinde var ama bu kural türkiyede nekdar uygalanıy.Birde şey biliyorum.Bir olay hakimin gözü önünde olmuş olsa bile ispat kuralı öenmlidir yani hakim vereceği cezayı delillere dayandırmaladır.Bu kurallar ülkemiz hukukunda ne kadar gecerli.Ağır cezalık davalarda diyelim bir olay olmuş ama olayın olduğuna dair tanık ifadesinden başka kesin ve inandırcı şüpheden uzak olmadan delil olmadığı halde hakimler ceza verebilirmi.Cevaplarsanız sevinirim.... 
ÖRNEĞİNir cinsel saldırı davasında sadece müştekinin ifadesi var.bu ifadede çelişkilerle dolu.Bu dosyada elle tutulur tek delil telefon aramaları ama içeri bilinmiyor.Sanık müşteki toplam 80defa aramış.Müşteki ise 16defa ve 7 defa cekmiş.Ve sanık müştekinin aramları mesajları veya çağrıları üzerine aramış genelde.Ve aramalrın yapıldığı coğu zaman ya müşteki suçun oldugu sehrin dısında yada sanık sehir dısıdandır.Bu aramaların delil geçerliliği nedir.Sadece içeri bilinmiyen aramlar var diye ceza verilebilirmi...

Cevap: Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi

Alıntı:

demonyoung rumuzlu üyeden alıntı

ÖRNEĞİNir cinsel saldırı davasında sadece müştekinin ifadesi var.bu ifadede çelişkilerle dolu.Bu dosyada elle tutulur tek delil telefon aramaları ama içeri bilinmiyor.Sanık müşteki toplam 80defa aramış.Müşteki ise 16defa ve 7 defa cekmiş.Ve sanık müştekinin aramları mesajları veya çağrıları üzerine aramış genelde.Ve aramalrın yapıldığı coğu zaman ya müşteki suçun oldugu sehrin dısında yada sanık sehir dısıdandır.Bu aramaların delil geçerliliği nedir.Sadece içeri bilinmiyen aramlar var diye ceza verilebilirmi...

Yalnızca müştekinin ifadesinin yeterli sayılarak tutuklama kararının çıkartılması uygulamada muhtemeldir. Müştekinin yaşı, özellikleri değerlendirilerek, baskı veyahut tehdit altında ifade vermiş olabileceği ihtimali de değerlendirilmelidir.
Kesin hüküm verilebilmesi için ise dosya tüm kapsamıyla incelenmeli ve somut olay ispatlanmalıdır.

Şüpheden sanık yararlanır  sözünün hikayeden öteye gitmediğine  bizzat şahit olmuşumdur.
  Suçlanan kişi ile  beraber oldugum  gün ve saatlerde  nerde olduğumu ispat etmeme rağmen (olay saatlerınde  pc basındaydım  ve  yazdıgım  maillerden  vs  ip adreslerınden o saatlerde  nerde oldugum tespit edılmesıne ragmen) yinede şahitliğim geçersiz sayılarak  sözde zanlının 11 yıl ceza alması sağlandı.
Şahitliğimin geçersiz sayılmasının tek sebebide   sözde  zanlıyı ve ailesını  çok iyi tanımammış.Akrabam vs  değiller sadece  komşumuz  ve  uzun zamandır  tanışıyor olmamız.
Sözde suçu işleyen kişinın  isnat edilen suçu işledıgıne dair  hiçbir delil vs  olmamasına  rağmen  uyuşturucu bağımlısı şe....   na....  birisinin  ve  kesinlikle  ona  bu iftirayı  atmasını sağlayan birileri olduguna  %100 emınım(üstelik emniyet mensubu fakat ıspat edemiyorum) ve  sözde  zanlı  sadece  bir ifadeyle ağır cezada yargılandı  ve 11 yıl hapis cezası aldı.
Dosyayı ve gerekçeli kararı  kaç avukat ve  hakime  gösterdiysem  hepside  bu  ifadelerle   elde  hiçbir delil olmamasına  rağmen   yaplan   bütün  işlemlerin yanlış ve hukuka  aykırı oldugunu söylemelrıne  ragmen  gelin görün ki  sözde  ADALET sistemımızın  %100  masum olan bir kişiyi   neden  11  yıl hapis cezasına  çarptırdıgını  anlayamıyorum  ve  anlayablecek bırkişininde olmadıgına eminim.
şüpheden sanık yararlanır cümlesi  hikayeden öteye gitmemektedir.
ADALET Mİ................!!!

Alıntı:

metinsaa rumuzlu üyeden alıntı

Şüpheden sanık yararlanır  sözünün hikayeden öteye gitmediğine  bizzat şahit olmuşumdur.
  Suçlanan kişi ile  beraber oldugum  gün ve saatlerde  nerde olduğumu ispat etmeme rağmen (olay saatlerınde  pc basındaydım  ve  yazdıgım  maillerden  vs  ip adreslerınden o saatlerde  nerde oldugum tespit edılmesıne ragmen) yinede şahitliğim geçersiz sayılarak  sözde zanlının 11 yıl ceza alması sağlandı.
Şahitliğimin geçersiz sayılmasının tek sebebide   sözde  zanlıyı ve ailesını  çok iyi tanımammış.Akrabam vs  değiller sadece  komşumuz  ve  uzun zamandır  tanışıyor olmamız.
Sözde suçu işleyen kişinın  isnat edilen suçu işledıgıne dair  hiçbir delil vs  olmamasına  rağmen  uyuşturucu bağımlısı şe....   na....  birisinin  ve  kesinlikle  ona  bu iftirayı  atmasını sağlayan birileri olduguna  %100 emınım(üstelik emniyet mensubu fakat ıspat edemiyorum) ve  sözde  zanlı  sadece  bir ifadeyle ağır cezada yargılandı  ve 11 yıl hapis cezası aldı.
Dosyayı ve gerekçeli kararı  kaç avukat ve  hakime  gösterdiysem  hepside  bu  ifadelerle   elde  hiçbir delil olmamasına  rağmen   yaplan   bütün  işlemlerin yanlış ve hukuka  aykırı oldugunu söylemelrıne  ragmen  gelin görün ki  sözde  ADALET sistemımızın  %100  masum olan bir kişiyi   neden  11  yıl hapis cezasına  çarptırdıgını  anlayamıyorum  ve  anlayablecek bırkişininde olmadıgına eminim.
şüpheden sanık yararlanır cümlesi  hikayeden öteye gitmemektedir.
ADALET Mİ................!!!

Nasıl yani hiç bir delile dayakmazsın kararmı verdiler e gerekçeli kararında ne yazıyodu peki..

Alıntı:

demonyoung rumuzlu üyeden alıntı

Nasıl yani hiç bir delile dayakmazsın kararmı verdiler e gerekçeli kararında ne yazıyodu peki..

Nasıl yani hiç bir delil olmadanmı ceza verdiler gerekçeli kararında ne yazıyodu peki...

Gerekçeli kararda   kayda değer hiçbieşey yok..
Sözde olay  saatınde   sözde zanlının anne -babası ve  bende   aynı yerdeydım  ve    zanlının anne- babası ve  bende  aile dostu  oldugudan  dogruyu söylemeyecegım kanaatine varılarak ifadelerımıze itibaredilmeyecegı,müştekının  şüpheliyi tereddüte yer bırakmayacak şekılde teşhis ettıgınden  ifadesıne  itibar edılmesı gerektıgı şüphelinin atılı suçu işledıgıne dair  kuvvetli şüphe uyandıran delillerın bulundugu vs  vs  vs..... hep  faso fiso......ZERRE KADAR  SÜPHELİNİN ATILI SUÇU İŞLEDIGINE DAİR  DELİL YOK.
Olay kısaca  şöyle  olmuş:  Şe...sizin birisi   daha önceden tanıdıgı  birisine   (sebebı henüz  belirlenemedi)  Kar maskeli 2 kişi  silahla dükkanıma geldi  benı  silah zoruyla yağmaladılar fakat birtanesını gözlerınden tanıdım dedi  ve sözde  zanlıyı kar maskeli  olarak  görüp   emnıyette   kar maskesız olarak  teşhiş yaptırılıp  agırceza mahkemesınde yargılanmasını ve  11 yıl ceza almasını sagladı (lar)  komplonun  içerısıne  emnıyette görevli bırden fazla  polis memurunun oldugunu bıliyoruz  fakat  ıspat edemiyoruz.komplonun neden kuruldugunuda  bılemıyoruz.
Zanlının  anne-babasının ifadesıne  itibar edılmıyor  benım ifademe itibar edılmıyor  ve  herturlu pc basında  ve  nerde oldugumu   pc den  cıktı alarak  ıspatladım-savcılık pc ye  el koyup inceledı ve  sözde  kayda deger hıcbır delil bulamadı.  olay saatınde  ınternette  bırcok alısverıs  sıtesınde  yazdıgım ve bana  yazılan  mesajların  kopyasını  cıktıdan almısım...flash bellege kaydetmısım....olay  saatlerınde  yazmıs oldugum  epostaların  vs  vs  kayıtlarıda  bende  mevcut olmasına  ragmen   mahkemeye sunulmasına ragmen   maalesef  pc  ıncelemesınde  hıcbır delıl bulunamadı denmesıde  gercekten   adalet mekanızmasının    aslında hep  ADALETSİZLİKLERLE   DOLU oldugunu rahatça görüyoruz.
6 sayfadan ibaret olan  sözde  gerekçelı karar tam  bır  varsayımdan ibarettir..
 kararın başlıgı aynen şöyle
                               GEREKÇELİ KARAR
                   '' T Ü R K M İ L L E T İ  A D I N A''
Sizin ve bizim adımıza  suçsuz yere hapis yatanlara bir kişinin daha eklenmesını sağlayan  YÜCE ADALET SİSTEMINE teşekkürlerimi borç bılırım.
NEMUTLU  TÜRKÜM DİYENE   --NEMUTLU TÜRK ADALETİNE.
'''PARANIN DÖNDÜĞÜ YERDE ASLA  VE ASLA ADALETTEN SÖZ EDİLEMEZ.''
TÜRK MİLLETİNİN DEĞİL KENDİ ADIMA.
TEŞEKKÜRLER.

Karar hukuka aykırı ise temyiz edin.
İfadelerinize dikkat edin.
Şuç isnadında bulunuyorsunuz.

Alıntı:

fanidünya rumuzlu üyeden alıntı

Karar hukuka aykırı ise temyiz edin.
İfadelerinize dikkat edin.
Şuç isnadında bulunuyorsunuz.

TEMYİZ EDİLDİ.......  İPLER  YARGITAYDA.
YAZDIKLARIM SADECE GERÇEKLERDİR......AKSINI  KIMSE  ISPAT EDEMEZ.

Alıntı:

metinsaa rumuzlu üyeden alıntı

TEMYİZ EDİLDİ....... İPLER YARGITAYDA.

YAZDIKLARIM SADECE GERÇEKLERDİR......AKSINI KIMSE ISPAT EDEMEZ.

Gerçekliğini de siz ıspat edememişsiniz!!!
Lütfen iletilerinizin tamamını büyük harfle yazmayın.

Alıntı:

Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı

Gerçekliğini de siz ıspat edememişsiniz!!!
Lütfen iletilerinizin tamamını büyük harfle yazmayın.

Sayın kırcalı  ben  sözde   silahlı yağmanın oldugu gün ve satlerde  nerde oldugumu  ıspat ettım  hemde  delillerıyle + savcılık pc ye  el koydu  ve   pc  sözde ıncelendı ve  hıcbır delile  vs   olay saatlerınde  hıcbır  yazısmaya vs  ulasılamadıgını söylüyor.Ben sözde olay saatlerınde  gittigidiyor -sahıbınden.com  hemalhemsat  vb  sıtelerden  ürün satan ve  alan kısılerle  yazısmalarım vr +sözde olay saatlerınde   bazı kısılere  yazdıgım mailler var gıden  maillerın  kopyaları bende  mevcuttur +benım ADSL den  ip adresım bellidir ben nasıl oluyorda bu bılgılerı kaydedıp  çıktısını alabılıyorumda  savcılıgın  el koyduktan sonra   hıcbır delile  ulasılamadı demesı  çok  mantıksız degılmı....Üstelık  ben   bılgısayar  kullanmasını  daha  yenı  ögrenmıs bır kısı olaraktan  bukadar  delili  ayrıntılarıyla   bulup  flash bellege  ve  pc  den  çıktı alabılıyor isem   bu işin uzmanlarının  ise   format atılmıs  dahı olsa  bılgısayardakı eskı bılgılere dahı ulasılabıldıgını bılıyorum.
Sözde  magdurun  sadece  yalan bır ifadesı vardır  ve   ifadesınden baska   polislerın  olay yerınde  yaptıkları ıncelemelerde  kesınlıkle   yağma  vb  bır ize  rastlanmadıgına daır  tutanakları vardır.
Zanlının annesının babasının ifadesını  dıkkate  almıyorlar   fakat  benım ıfademın  neden gecersız  sayıldıgınıda  anlamak  gercekten  inanaılır  gıbı degıl.
Gerekçelı kararda  zanlının  ve ailesının yakın dostu oldugumdan dolayı  gercegı söylemeyecegım dıye  yazılmıs....Ozaman size  sorarım  benım  ifademı  hıc  sayan  sayın mahkeme heyetının  uyuşturucu bağımlısı  olan  bır kısının  ifadesı  dogrultusunda   ( sadece ifade var başka  suç işlendıgıne dair hıcbır delil vs  yoktur.) bır kısıyı nasıl suclu ilan edıp  11 yıl hapis cezası verılmesı dogru oluyor.
Demekkı  bundan sonra  şahıt olarak gösterılecek kişilerınde  ugandadan ithal edılmesı gerekecek ve zanlıyla kesınlıkle  uzaktan yakından tanısmadıgına  dair  konsolosluktan  yazılı belge  getırılecektır......
Sayın kırcalı  istersenız dosyayı ve  gerekçelı kararı sıze  gönderebılırım...sözde magdurun karakolda  ve  mahkemede verdıgı ifadelerden tutunda    herseyının çeliskili oldugunu sizde  göreceksınız. 
Ve  sözde  magdur kişiyle  olaydan birkaç hafta sonra  gizli kamera ile  çekilmiş  video kayıtları vardır.Kaydı  inceleyn kişinin birazcık aklı olsa  dahı  sözde  magdurun  kesınlıkle  yalan söyledıgını hemen anlayabılır.
Video kaydı elimizde  fakat  savcılıga  vs  verilmemiştir. Zaten savcılıga verilsede  kaydı kayda deger bulmayacagına  %100 eminim.Çünkü  daha öncekı yazımdada belirttiğim gibi  bu iftira  meselesınde   magdur rolunu oynayan kişiye  bu rolu verenler emnıyet mensubudurlar.Sözde magdura  zanlı hakkında  ayrıntılı bılgı verılmıstır  fakat   olayın bır komplo oldugunu  herturlu ıspat etmemıze ragmen mahkeme kaale almamıstır.
1.   zanlı karmaskelı  ıdı deyıp  gözlerınden tanıdm deyıp    kar maskesız   teşhiş yapıldı.ve  zanlının burnu  olay tarıhınde  dıkıslı olup  magdur  ifadesınde  burnu dıkıslı ıdı demedı.
2. sag elınde sılah vardı  sol elıyle  cuzdanımı aldı dendı  ve   zanlının sol elı  komple  dövmelerle  kaplıdır....
3.  zanlıyı  6  -7 ay kadar önce  işyerımın onunde dolasırken gordum dedı....ve  zanlı   o tarıhlerden  çoook once cezaevındeydı  ve  olaydan kısa zaman  once tahlıye olmustur.
4.magdur  ifadesınde  zanlı için  çok guzel turkce konusuyordu  dedı  ve   zanlı  peltektır...
5  zanlı ve  magdur  bırbırlerını sadece   3  yıl kadar once  bırkez görmüştürler  ve  o tarıhten sonra   zanlı   enaz  15 cm  büyümüştür  ve  şekil olarakta  çok değişmiştir. (tabııkı polisler magdura  zanlının yenı  fotografını gösterıp ona göre  plan yapmıslardır)
6.zanlının burnunun  darplı ve dıkısli olduguna dair  hastaneden  raporun alınmasına  mahkeme gerek görmedı  savcılık ızın vermedı...
7. telefon kayıtları sadece  zanlının alındı ve olay saatı evıne yakın baz ıstasyonundan sınyal aldıgı tespıt edıldı fakat gerkcelı karda  vs   telefonu evde bırakmıs olabılecegıne karar verıldı.
***Asıl olayı çözebılecek olan  en önemli deili  ne savcılık nede mahkeme kabul etmedı :  Sözde magdurun  olay gunu ve  saatlerınde  kullandıgı cep telefonu  kayıtları.   cep telefonu sözde  zanlı tarafından  alınmıstır...savcılıga ve mahkemeye  magdurun  cep telefonu numarsından  olay gunu kullandıgı cep telefonunun  imei numarasının tespitinin yapılması  ve  olay gunu  motorla marka telefonu  kullanıyordum demıstı---gercekten motorola marka  cep telefonu mu kullanıyordu  ve  olay gunu  onun yaptıgı  ona dogru yapılan  hem cep  hemde  iş telefonlarının  ayrıntılı dokumu  ve  kımlerle  konustugunun   tespit edılmesi.  ve  olay saatınden sonra sözde  gasp edılen cep telefonunun  bırdaha kullanılıp kullanılmadıgı  kullanıldıysa  hangı sım kartlarla kımler tarafından kullanıldıgını   savcılık ve veya  mahkeme degrlendırse  kesınlıkle     bu komployu kuranların tespit edılmemesı için hiçbir sebep yoktur  ve  gercektende  basıt bır araştırmadır   fakat neden  avukatımızın bunu  her mahkemede ısrarla  tekrarlamasına  ragmen istegımızın kabul edılmemesını anlamakta zorlanmıyorum  kesınlıkle  bırsey anlayamıyorum (z)
Bu olay da '' prison break ''  dizi filmine  dönmüş durumda , artık neyın ne oldugu  belli degıl  .
Daha çook şey var  fakat  telefon geldi acilen dışarı çıkma gerekıyor.
Tekrar görüşmek ümidiyle.