Öğle Tatili Sırasında Cuma Namazına Gidenlerin Kovulması
Öğle iznimiz 12:30-13:30 arasında kullanıyoruz. Bugün müdürümüz tarafından verilen bilgiye göre İşverenimiz Cuma namazına gidecekleri (Öğle tatilinde) kovacağını söylemiş. İşçinin ibadeti işdir, cumaya gidip beyinlerini yıkamasınlar demiş. Bu sözlerini kayıt altına alsam, bu kayıtlar delil yerine geçer mi manevi tazminat ve inanç özgürlüğüne yaptığı davranış için mahkemeye verebilir miyim; kovulduğum zaman bu kayıtları delil olarak gösterebilir miyim, ayrıca bu sözlerinden dolayı istifa etsem tazminat hakkım ne olur?
Re: Öğle Tatili Sırasında Cuma Namazına Gidenlerin Kovulması
Eğer namaz saatleri öğle tatiliniz için ayrılan saatler içerisinde ise ve namaza gitmeniz belirlenen iş kurallarını bozmuyor ise (Örneğin öğle tatilllerinde bina dışına çıkılamaz gibi) bu sizin en doğal hakkınız. Ancak istifa ederseniz bu yüzden tazminat alabileceğinizi sanmıyorum.
Öğle Tatili Sırasında Cuma Namazına Gidenlerin Kovulması
Lütfen yardımcı olun, yasal olarak bilgilendirme yapabilirseniz yada bilgi alabileceğim kaynaklara yönlendiriseniz çok memnun olurum
Verilen cevapta anlaşılmayan, eksik olan bir kısım mı var?
Alıntı:
dorcan rumuzlu üyeden alıntı
Öğle iznimiz 12:30-13:30 arasında kullanıyoruz. Bugün müdürümüz tarafından verilen bilgiye göre İşverenimiz Cuma namazına gidecekleri (Öğle tatilinde) kovacağını söylemiş. İşçinin ibadeti işdir, cumaya gidip beyinlerini yıkamasınlar demiş. Bu sözlerini kayıt altına alsam, bu kayıtlar delil yerine geçer mi manevi tazminat ve inanç özgürlüğüne yaptığı davranış için mahkemeye verebilir miyim; kovulduğum zaman bu kayıtları delil olarak gösterebilir miyim, ayrıca bu sözlerinden dolayı istifa etsem tazminat hakkım ne olur?
Bunu iddia eden ispatla mükelleftir. Ben bir işverenin açık açık böyle bir şey söyleyeceğini düşünemiyorum.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Bunu iddia eden ispatla mükelleftir. Ben bir işverenin açık açık böyle bir şey söyleyeceğini düşünemiyorum.
İspatla mükellef olduğunu biliyor arkadaşımız zaten.Delil yerine geçip geçmeyeceğini soruyor.Bilginiz varsa yardımcı olun.Yoksa zannetmeyin..Sayın karavelioğlu
Sn. Dorcan
Eğer sizin, müdürünüzün bu davranışı veya dini inancınız hakkındaki yorumundan dolayı rahatsız olduğunuz ve bununla beraber gerek müdürünüz, gerekse başkaları tarafından zarar görebileceğiniz düşünülürse, müdürünüzün dininize müdahale edip, alaycı tavır alması, taciz haline dönüşerek, bu davranışın problem niteliği almasını sağlar ve mobbing davranışı haline gelir.
davranışların ve söylemlerin kasıtlı ve sürekli olarak tekrarlanması, mobbingin
ortaya çıkmasına ve sonuç olarak bireyin iş yaşamından uzaklaşmasına, huzursuzluğa ve verimin düşmesine neden olur.
Mobbingin(psikolojik taciz) in iş hukukundaki yerini ve uygulamasını bilmiyorum ama bununla ilgili aşağıdaki linki takip etmenizi, mobing türkiye ile irtibata geçmenizi ve eğer gerekirse mobing konusunda uzman bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim. (hukuki.net forumları}insan kaynakları}mobbing hakkında)
21. yüzyılda insan haklarının ön plana çıktığı bir durumda hala daha böyle kişilerin ve söylemlerin olduğuna inanmak istemiyorum.
Sanki dersiniz müslüman bir toplumun değilde başka bir din toplumunun mensubuyuz. Sanki dersiniz insanların ahiretlerinden kendileri değilde başkaları sorumludur... Söylenen söz inançlı bir insan için ne kadar onur kırıcı ve üzücü bir durum...Ne diyelim, mağdur durumda olanlara sabırlar diliyorum..
Alıntı:
cehat99 rumuzlu üyeden alıntı
İspatla mükellef olduğunu biliyor arkadaşımız zaten.Delil yerine geçip geçmeyeceğini soruyor.Bilginiz varsa yardımcı olun.Yoksa zannetmeyin..Sayın karavelioğlu
Beni iyi anladığınız için teşekkür ederim.
Bu olay cuma günü gerçekleşti ve ben bugün bir iş buldum ve anlaştım pazartesi de istifamı vereceğim. Fakat aynı işyerinde çalışan arkadaşlarım benim gibi şanslı değil onlarda bu sözler üzerine işi bırakmayı düşünüyor, fakat malum bu zamanda iş bulmak kolay değil.
Bu iş yerinde 3. yılım, yaklaşık olarak 4500YTL kıdem tazminatım istifam sonucunda yok olacak ve bu durum beni üzüyor ama inancıma yönelik söylenen bu sözler karşısında bu yerde daha fazla çalışamam.
Arkadaşım "ben bu sözleri bir işverenin söyleyeceğine inanmıyorum" demekle doğru söylemediğimi düşünüyor olabilir, inanın bende bu sözleri duymak istemezdim.
Konu ile ilgili eksik kalan cevaplar var ve ben pazartesi istifa edeceğim ne yapmalıyım, istifa dilekçemde bu konuyu sebep olarak gösterebilir miyim ve bu sözlerin kayıtlarını delil olarak gösterebilir miyim?(Sonuçta kayıtlar söyleyenin izni dışında oluyor.) Bir avukata gitmemin bana ve arkadaşlarıma ne faydası olur?
Şimdiden teşekkür ederim.
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Verdiğiniz linkleri ve sitede bulunan mobbing yazılarını inceledim, inanca karşı söylenmiş sözlerle ilgili bir durum göremedim. Anladığım kadarıyla mobbing tekrar eden davranışlar için uygun olan bir durum.
Benim içinde bulunduğum durumda şu an için tekrar tekrar söylenen veya yapılan bir davranış yok ama bir kere söylenmesi benim için yeterli.
Mobbing olması için benim bunu defalarca duymam mı gerekiyor?
Ayrıca şahsıma karşı olan tutum ve davranışlara dayanabilirim, sabredebilirim fakat inanç başka birşey; bence bu sözler mobbing olamaz.