Ücret Garanti Fonu hakkında
Merhaba arkadaşımın abisinin şahıs işletmesi olarak faliyetini sürdürmüş olan firmasında 5 ay boyunca çalıştım net maaşım 2.550 tl fakat son 3.5 aydır maaşımı alamıyorum ve ssk yatmıyor işletme kapanmak üzeredir ben ücret garanti fonundan yararlanabilirmiyim yararlanabiliyorsam ne yapmalıyım şimdiden teşekkurler
Re: Ücret Garanti Fonu hakkında
ücret garanti fonuna dayanak 4857 sK 33.maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Dolayısıyla ücret garanti fonu bugün için uygulama kabiliyetini kaybetmiştir.
Ücret Garanti Fonundan yapılacak ödemeleri düzenleyen yeni hükümler 5763 sayılı yasanın 17. maddesinde ifadesini bulmaktadır. İşbu madde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa EK. 1. madde olarak girmiştir. Bu madde gereğince Ücret Garanti Fonundan yapılacak ödemelere İflas Erteleme kapsamındaki sermaye şirketlerinin çalışanalrıda eklenmiştir. Fakat bilindiği gibi İflas Erteleme davaları ancak sermaye şirketleri için mümkündür. Yani şahıs şirketleri için İflas Erteleme söz konusu olmadığı için şahıs şirketlerinin çalışanlarıda Ücret Garanti Fonundan istifade edemezler.
Ücret Garanti Fonu hakkında
iyi günler benimde işyerimden 4 aylık ücret alacağım bulunmaktaydı 2008 yılı ocak şubat mart ve nisan aylarından.. ben bunlarla ilgili uzun bir hukki süreç sonunda iş mahkemesinden karar aldım onuda hacze verdik. en son 13.05.2009 tarihinde aciz vesikası yerine geçer haciz tutanağı aldık icra müdürlüğünden. işkura başvurdum bundan sonra 16 05 2009 tarihinde bana "13.05.2009 tarihinde haciz tutanağı alınmış olup, ücret alacaklarınızın bu tarihten geriye dönük bir yıllık dönem içinde bulunmadığından dolayı, Ücret garanti Fonundan yararlanmanız mümkün değildir" diye bir cevap v erdiler ben sözleşmemi 01/07/2009 tarihinde feshettim işyeriyle değişen kanununda ödeme aczinin belgelenmesinden geriye dönük bir yıl içinde iş yerinde çalışmış olma şartı aranıyor diye biliyorum. ne yapmam lazım benmi haklıyım işkurmu anlamadım bir cevap yazarsanız sevinirim çok zor durumdayım
“İşverenin ödeme aczine düşmesi
EK MADDE 1- Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulur. Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır. Bu ödemeler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 78 inci maddesi uyarınca belirlenen kazanç üst sınırını aşamaz.
Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. Ücret Garanti Fonunun oluşumu ve uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”
İşe giriş tarihiniz nedir?
işe giriş tarihim 2007 temmuz
ben sözleşmemi feshettim daha 1 yıl dolmamıştı çalıştığım yerde sanırsam 11 ay çalıştım tam olarak. son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olma şartı acaba bir fiil 12 ay çalışmış olmayımı yoksa süre sınırı olmadan bu aciz belgesinin aldıktan sonra geriye dönük 1 yıl içinde 2 ayda çalışsan yeterlimi
Ödeme güçlüğüne düşen işyerinde en az 1 yıl çalışması olması demek.
yani 11 ay çalıştığımız için yeni kanundan dolayı ücret garanti fonundan yararlanamıyorum. ben alacağımı hak ettiğimde eski hükümler geçerliydi :) bunun bir etkisi olmazmı boşuna uğraştık yani haciz vs. masraf. bu kriz ortamında işçi haklarını geriye doğru çekmekte çok güzel olmuş valla eski kanunun kapsamı daha geniş ti of of ...
Alıntı:
hakanz rumuzlu üyeden alıntı
benimde işyerimden 4 aylık ücret alacağım bulunmaktaydı 2008 yılı ocak şubat mart ve nisan aylarından..
Kanun'dan bu haliyle yararlanabilmeniz için, en az 2007 yılı Ocak ayı başından itibaren o işyerinde çalışıyor olmanız gerekmekteydi.:(
Seamlar,