Ölünceye kadar bakma akdi
Merhaba iyi günler
Halam bana ölünceye kadar bakma akdi ile tapuda yarı hissesi olduğu daireyi üzerime verdi.Halamın eşi ve çoçukları yok benim sorum;
1)Halam şuan yaşıyor bu tapunun iptali olabilirmi veya nasıl olur
2)Halam vefat ettikten sonra bu bu daireyi nasıl üzerime alır ve satarım
3)Halamın mirascıları halam vefat ettikten sonra dava açıp iptal ettirebilrlermi veya davayı kazanabilirlermi kısacası bu daireyi kaybedebilrimiyim
Halamın iki evi daha var birini bir kuruma öldükten sonra bırakıyor diğeri ise normal duruyor
cevabınız için şimdiden çok teşekkürler
Re: Ölünceye kadar bakma akdi
öncelikle halana karşı senin vereceğin şeyler(bakıp gözetmek) ile onun sana verdiği daire arasında açıkça oransızlık olduğu iddiası ile halan 6 ay önceden ihbar etmek şartı ile fesih edebilir. senin ona vermiş olduğun şeyleri geri alma hakkın var. ayrıca sen ona karşı görevlerini yerine getirmezsen tek taraflı olarak halan aynı şekilde bu sefer dava ile fesih edebilir. son olarak halan ölmeden daire üzerinde tasarruf yapamazsın. halanın bakmakla mükellef olduğu başka kimse varsa örneğin eşine nafaka falan ödüyorsa o kişi hakkını alamadığı vakit senin kazancından kendi hakkını talep edebilir. Ayrıca mal kaçırmak kastı ile sana bu daireyi verdiğini ispat ederek mirasçıları tapu iptali için dava açabilir.
Sayın Avukat Ahmet Cem Güleç Bey
Merhaba iyi günler
Halam bana ölünceye kadar bakma akdi ile tapuda yarı hissesi olduğu daireyi üzerime verdi.Halamın eşi ve çoçukları yok benim sorum;
1)Halam şuan yaşıyor bu tapunun iptali olabilirmi veya nasıl olur
2)Halam vefat ettikten sonra bu bu daireyi nasıl üzerime alır ve satarım
3)Halamın mirascıları halam vefat ettikten sonra dava açıp iptal ettirebilrlermi veya davayı kazanabilirlermi kısacası bu daireyi kaybedebilrimiyim
Halamın iki evi daha var birini bir kuruma öldükten sonra bırakıyor diğeri ise normal duruyor
cevabınız için şimdiden çok teşekkürler
sayın Avukat Cem Güleç Bey ;
Halamın nafaka ödediği kimse yok yani o hakkı talep edecek kimse yok halam 2004 yılında bana verdi tapuyu cümlenin sonunda mal kaçırmak kastı ile demişsiniz bunu ispat derken istedikten sonra mirasçılar yani akrabalar çok isterlerse kendi içlerinden çok şahit bulurlar doğru olmasa bile iptali için açılan davanın sonucu ne olur
Re: Sayın Avukat Ahmet Cem Güleç Bey
Sayın okyanuss07;
üye olurken kabul ettiğiniz forum kurallarımız gereği lütfen tekrar yapmaktan vazgeçin,konunuza ilk açtığınız bu başlık altından devam edin.
Re: Sayın Avukat Ahmet Cem Güleç Bey
saklı pay mirasçısı dışında tenkis davası açılamıyor. sizin dediğinize göre bunlar yok. O zaman size tenkis davası açılamıyor.
************************************************** ***************************
-YARGITAY KARARINDAN ALINTI-
Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptali tescil isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Dosya içeriği ve toplanan delillerden; müşterek miras bırakanın 20 parsel sayılı taşınmazdaki 12 nolu bağımsız bölümünü 7.12.1993 tarihli resmi akitle ölünceye kadar bakım şartıyla davalıya devrettiği görülmektedir.
Davacılar bu temlikin mirastan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğunu ileri sürmüşlerdir.
Bilindiği üzere ;ölünceye kadar bakıp gözetme sözleşmesi, taraflarına karşılıklı hak ve borçlar yükleyen bir bağıttır. (B.K.m.5ll).Başka bir anlatımla ivazlı sözleşme türlerindendir.Bu sözleşme ile bakım alacaklısı, sözleşme konusu malın mülkiyetini bakım borçlusuna geçirme; bakım borçlu suda bakım alacaklısına yasanın öngördüğü anlamda ölünceye kadar bakıp gözetme yükümlülüğü altına girer.(B.K.m.5l4).Hemen belirtmek gerekirki, bakıp gözetme koşulu ile yapılan temliki işlemin geçerliliği için sözleşmenin düzenlendiği tarihte bakım alacaklısının özel bakım gereksinimi içerisinde bulunması zorunlu değildir.Bu gereksinmenin sözleşmeden sonra doğması,yada alacaklının ölümüne kadar çok kısa bir süre sürmüş bulunması da sözleşmenin geçerliliğine etkili olamaz.
Kural olarak bu tür sözleşmeye dayalı bir temlikinde muvazaa ile illetli olduğunun ileri sürülmesi her zaman mümkündür.En sade anlatımla muvazaa,irade ile beyan arasında kasten yaratılan aykırılık olarak tanımlanabilir.Böyle bir iddia karşısında,aslolan tarafların akitteki gerçek ve müşterek amaçlarının saptanmasıdır.(B.K.m.l8).Şayet bakım alacaklısının temliki işlemde bakıp gözetilme koşulunun değil de, bir başka amacı gerçekleştirme iradesini taşıdığı belirlenirse (örneğin mirasçılarından mal kaçırma düşüncesinde ise), bu takdirde akdin ivazlı (bedel karşılığı) olduğundan söz edilemez;akitte bağış amacının üstün tutulduğu sonucuna varılır.Bu haldede Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu'nun l.4.l974 gün ve l/2 sayılı İnançları Birleştirme Kararı olayda, uygulama yeri bulur.
Miras bırakanın,ölünceye kadar bakıp gözetme karşılığı yaptığı temlikin muvazaa ile illetli olup olmadığının belirlenebilmesi içinde, sözleşme tarihinde murisin yaşı, fiziki ve genel sağlık durumu, aile koşulları ve ilişkileri,elinde bulunan mal varlığının miktarı,temlik edilen malın,tüm mamelekine oranı,bunun makul karşılanabilecek bir sınırda kalıp kalmadığı gibi bilgi ve olguların gözönünde tutulması gerekir.
Re: Ölünceye kadar bakma akdi
Sayın Ahmet Cem Güleç Bey
cevabınız için teşekkürler dava açılamaz demişsiniz.Ben şey söylemeyi unuttum.Halam bana tapuyu verdiğinden 75 ve 76 yaşında idi, sağlık durumu yerinde idi.Şimdi felçli ve yatalak bunun benim açımdan bir sıkıntı yaratırmı? birde tenkis davası ne oluyor onu öğrenebilirmiyim.
Birde halam vefat ettikten sora yapacağım aşamalar neler
Re: Sayın Avukat Ahmet Cem Güleç Bey
merhabalar size danışmak istediğim bi konu var. biz dolandırıldık dolandırıcılıktan dolayı karşı tarafa mahkeme açtık. birde şerh koydurdular evimize savcı dedi bunun içinde hacizi durdurmak için mahkeme açın dedi nasıl bi dilekçe yazıp verecez. şimdiden teşekkürler..
Ölünceye kadar bakma akdi
Merhaba iyi günler
Ben daha önce bu soruyu sordum ama ben açık yazmadığım için tam anlamı ile cevap almadım benim halamın 2.5 dairesi var yani biri yarı hisseli halam yıllar önce eşinden boşanmış çoçukları yok boşandığı eşide başka biri ile evlenmiş halam 1 dairesini bir tane yiğenine 1 dairesinide özel bir vakıfa yarı hisseliği olduğu daireyide bana verdi ölünceye kadar bakma akdi ile halam daireyi bana 2004 yılında verdi.Halam sağ
Benim sorularım :
1)Halam bana verdiği daireyi isterse satabilirmi bana sormadan veya kardeşleri dava açabilirmi iptali için
2)Halam ölmeden ben bu daireyi satabilirmiyim satabilirsem ne şekilde satabilirim
3)Halam öldükten sonra kardeşleri dava açarsa iptali için sonuç ne olur
cevabınız için şimdiden çok teşekkürler
Re: ölünceye kadar bakma akdi
1. hayır - hayır
2. hayır
3. Açarsa da kardeşlerin saklı payı olmadığı için reddedilir.