Re: AKP'ye Kapatma Davası
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti ve MHP’nin üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için yasa ve anayasayı değiştirmek üzere anlaşması üzerine, kapatma davasının işaret eden bir açıklama yapmıştı. Başsavcı’nın Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açtığı haberi, şok etkisi yarattı. Bir süredir AK Parti hakkında dosya tuttuğu bilinen Başsavcı, özellikle türban serbestisinin ardından, AK Parti’nin laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiğini iddia ediyor. Başsavcı’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil tüm AK Partililer’e siyaset yasağı istediği belirtiliyor.
Siyasi Partiler Yasası’nda yapılan değişiklikle parti kapatmak zorlaştırılmıştı. Parti kapatmak için, ancak cumhuriyet karşıtı eylemlerin odağı haline gelmesi gerekiyor.
Başsavcı Yalçınkaya, akşam saatlerinde iddianameyi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderdi. İddianamede, AK Parti’nin “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” savunuluyor.
Anayasa Mahkemesi, iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, herhangi bir eksiklik tespit edilmez ve iddianamenin kabulüne karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AK Parti’ye gönderilecek. AK Parti yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek.
Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AK Parti’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.
Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.
-----------www.ntvmsnbc.com------------
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Anayasa Mahkemesi'nin daha önce vermiş olduğu bir çok karar kanımca "hukuki" değil, "siyası" nitelikte kararlardır.
Daha önceki parti kapatma kararları, özelleştirmeye engel olan kararları ve meşhur 367 kararı bunlara örnektir.
Ben başka bir siyasi partinin üyesiyim ve kendi partimin menfaatini düşünüyor olsam "AKP kapansın" derim, ama AKP'nin kapanması bence bir hukuk skandalı olur.
Aslında sadece AKP değil, DTP de dahil parti kapatılmasını doğru bulmuyorum. Daha önce bir başka vesile ile bu sitede DTP'nin kapatılmasına karşı olduğumu yazdım. Ama bizde parti kapatmak artık yol oldu. DTP'nin kapatılmasına karşı olduğumuzu söyleyince bizi PKK'lı zannedenler, AKP'nin kapatılmasına karşı olduğumuzu söyleyince de bizi AKP'li veya islamcı) diye suçlayacaklardır. Ama konuya bu kadar dar bakmamak gerek. Özgürlük çıtasını yüksek tutmak çağdaşlıktır.
Yargıtay'ın sayın Başsavcısı'nın görüşlerine de kesinlikle katılmıyorum. Laikliği böyle dar, yasakçı yorumlamaya devam edersek bu memleket gerçek anlamda özgürlüğe hasret kalacak demektir.
Umarım yüce mahkeme bir yanlışlık yapmaz..
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Evet.. akepe anti laik bir partidir. Bu su götürmez gerçektir. Ama kapatılmamalıdır. Fason kahramanları yeterince yok mu bu ülkenin? Var.. Öyleyse ...Millet kendisi kapatmalıdır.
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez.(AY. m. 68/4)
Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır.(AY.m. 69/4)
Bir siyasi partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir. <Ek cümle: 3/10/2001 – 4709/25. md.> Bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.(AY.m. 69/6)
Anayasa Mahkemesi, yukarıdaki fıkralara göre temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.(AY.m. 69/7)
Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz(AY.m. 69/8)
Fazla söze gerek yok yasa gayet açık ve Anyasa Mahkemesinin takdir yetkisi var. Anayasa mahkemesi söz konusu eylemlerin laikliğe aykırı olmadığını veya laikliğe aykırı fakat odak haline gelmediğini veya odak haline gelse bile parti kapatma yerine devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir. Veya Odak haline geldi der kapatır. Bu tamamen Anayasa Mahkemesi üyelerinin siyasete bakış açıları ile hukuka olan inançlarıyla alakalıdır.
selamlar...
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Onaylarsınız ya da onaylamazsınız ama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasanın kendisine verdiği görev ve yetki çerçevesinde hukuki bir işlem yapmıştır nihayetinde... Hukuki bir talepte bulunmuştur.
Şimdi sıcağı sıcağına yorumlara bakalım;
Abdullah Gül (Cumhurbaşkanı) : "Türkiye'nin bütünlüğünü birliğini tehdit eden bir girişim. Yorum yapmak istemiyorum. Şimdi mecliste bu kadar çoğunluğu olan bir iktidar partisi için böyle bir girişimde bulunmanın Türkiye'ye ne kazandırıp ne kaybettireceği hakkında herkesin çok iyi düşünmesi gerekir. Benim bakış tarzım budur."
Bir siyasi partinin kapatılmasını istemek neden ülke bütünlüğünü tehdit etsin? Kapatılma davası dayanağını Anayasa'dan almıyor mu?
Sonra, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısi dava açmadan önce, kapatılmasını isteyeceği siyasi partinin meclisteki sayısına veya açacağı kapatma davasının sonucunda ülkenin ne kazanıp ne kaybedeceğine mi bakmalı?
Esas olaya böyle baktığında hukuktan uzaklaşmış olmaz mı?
Dengir Mir Mehmet Fırat (AKP Gen.Başk.Yard) : "Milletimizin uzun yıllar boyunca ağır bedeller ödeyerek elde ettiği demokratik ve ekonomik kazanımların bir kalemde silinip gitmesine hiçbir surette izin vermeyeceğiz. Bu başvuru, AB ile katılım müzakerelerine başlamış, Atatürk’ün işaret ettiği çağdaşlaşma hedeflerine her gün daha fazla yakınlaşan ülkemize ve aziz milletimize üçüncü sınıf bir hukuk anlayışı ve demokrasiyi reva görmektedir. Bir kısım yargı makamları, hukuku, iktidar mücadelesinin aracı haline getirmemelidir. Aksi takdirde bu tür hedeflerden en büyük zararı korkarız ki yine bir gün herkesin ihtiyaç duyacağı yargı kurumu ve hukukun üstünlüğü ilkesi görecektir. Unutulmamalıdır ki, demokrasilerde temsil yetkisinin kaynağı millettir. Demokrasi ve hukuk karşı karşıya getirilemez."
Allah Allah... "Sayın Başsavcı böyle bir dava açmış olabilir ama biz bu davada ileri sürülen hususların doğru olmadığını düşünüyoruz, bundan da eminiz." gibi birşeyler söylemek çok mu zor?
Ertuğrul Günay (Turizm Bakanı) : "Türkiye’nin iyiye ve ileri gitmesini istemeyen kişiler çok önemli yerlere sızmışlar."
???
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Türkiye'nin iyiye ve ileri gitmesini istemeyen bir kişi olarak Yargıtay Başsavcılığına kadar sızmış mı? Ben mi yanlış anlıyorum, yoksa gerçekten bunu mu kastediyor Sayın Bakan?
Bu ülkede akıl sağlığını korumak hakikaten gün geçtikçe zorlaşıyor.
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Bazen sert yazdık, bazen yumuşak, iktisadi tahlil de yaptık haddimiz olmayarak. .....................................
Ekonomik kriz geliyor, memleket sallanacak, keşke olmasa ama o kadar uyardık, bu iktidar bu cari açıkla memleketi batırır dedik , kimse sesimizi duymadı. Dünya likidite darlığındayken 2000'de 2,5 milyar dolar cari açıkla krizin allahını yaşadık, likidite bolluğunda bugün açık tahmini 45 milyar dolar ve kriz abana abana geliyor, ABD bile çare değil FED barutu tüketti.
Şimdi bu ekonomik politika ile kendi ipini çekmiş iktidar partisini kapatacağım diye halkın ipinden almaya çalışanlara sesleniyorum. Kapatma, zaten batacak gemiyi hukuk dubasına bağlayıp yüzdürmeye çalışma. Kapatılmayı bu kadar hakeden bir parti daha gelmemiştir ama sen şimdi mağdur rolünü bunlara bahşedersen, iddia ediyorum yarın BKP diye Abdüllatif Şener başkanlığında gelecek ve % 47 oy % 67 oy olacak!!!
.................................................. ..........
Yazınızın hakarete varan bazı bölümleri Yönetim tarafından düzeltilmiştir. Tekrarı halinde üyeliğiniz askıya alınacaktır.
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Israrlı yanlış politikalar (askeri, hukuki, siyasi) ile neredeyse zorla zirveye taşınan bir zihniyet, aman ayağı kaydı, zirveden düşmesin mantığı ile yine omuzlara alındı.
Biz hep yanlış anlaşıldık, hep doğru anlaşılacağımızı umduk, ama mantıklı eleştirilerimiz yüzünden hep tu kaka olduk.
Bu bastırılmasını alkışladığınız zihniyet mazlumların kahramanı olarak geri dönecek.. Sizin desteğiniz ile!!!
Laf üretmeyi, kulaklarınızı tıkamayı ve yanlışı alkışlamayı kesip ne zaman uyanacaksınız?
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Kapatma davası neticede bir dava.
Ancak, lehte yada aleyhte, yargıya yol gösterme, böyle karar vermezsen şöyle olur, tarzı şantajlara ne demeli. Peki ya Yargıtay Başsavcısının kişiliğine yönelik hakaretlere, üstelik mevkii sahibi kişiler tarafından...
Yazık, "Adalet"in düştüğü hale bak...
Re: AKP'ye Kapatma Davası
Kapatma davasının gerekçeleri
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin "laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" iddiasıyla kapatma davası açtı. İddianamede sözü geçen "laikliğe aykırı eylemler" ise şöyle sıralanıyor:
* KIRMIZI SOKAKLAR
Danıştay’dan dönen içki yasağı, sonrasında “kırmızı sokak” projesi ve bu konuyla ilgili medyada çıkan haberler ile parti yetkililerinin yaptığı açıklamalar.
* BİKİNİ REKLAMLARINA YASAK İDDASI
Mayo firmalarının İstanbul’daki bilbordlara yönelik “reklamı yasağı” iddiaları.
* İÇKİ YASAĞI UYGULAMALARI
AKP’li bazı belediyelerin içki yasağı ve kadınlara özel park yapılması.
İMAM HATİPLİLERE ÖZEL OTOBÜS
İstanbul’da imam hatipli kız öğrencilere özel ücretsiz servis otobüsü.
* ULEMA AÇIKLAMASI
AİHM’in türban kararının ardından Erdoğan’ın , “Başörtüsü konusunda karar verilirken ulemaya danışılmalı” sözü.
* ATA’YA HAKARET FIKRASI
AKP’li Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik’in Atatürk’e yönelik hakaret içeren fıkrası.
* BÜLENT ARINÇ'IN SÖZLERİ
Bülent Arınç’ın “Ben laikliğe inanmıyorum, en azından bizdeki uygulanış biçimine” sözleri.
* VELEV Kİ SİYASİ SİMGE
Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da söylediği "Başörtüsünün velev ki siyasi bir simge olarak takıldığını düşünün, siyasal simge olsa ne olur" sözü...
* TÜRBAN MEVZU
Üniversitelerde türbana serbestlik getiren Anayasa'da yapılan değişiklik...
AKP Konya milletvekili Hüsnü Tuna Anayasa'da yapılan türbanla değişikliğin ardından 'hedefimiz kamu kurumları' sözleri...
AKP'li Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın, "Türbanlı bir kadın belediye başkanı veya daire başkanı da olabilmeli" açıklaması.
Haber Türk