Şirket adına faturalar ve garanti durumları
Şirket adına alınan faturalarda ürünün ayıplı olması halinde tüketici sıfatınız bulunmadığından Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamı dışında kalırsınız. Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
Diye bir durum varmış.
Peki elimizde faturası şirket adına kesilmiş bir ürün varsa ve yasal tamir süresi aşılmışsa para iadesi talebinde nasıl bulunacağız?
Ya da bu gibi durumlarda hakkımızı nasıl arıyacağız Hakem Heyetine başvuru imkanınız yok bu durumda
Re: Şirket adına faturalar ve garanti durumları
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3. maddesi tüketiciyi, "Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişi" olarak tanımlıyor.Siz nasıl bir şirketten söz ediyorsunuz?
TTK madde 25/3: Emtianın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde keyfiyeti satıcıya bildirmeye mecburdur. Açıkça belli değilse alıcı emtiayı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde muayene etmeye veya ettirmeye ve bu muayene neticesinde emtianın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını muhafaza için keyfiyeti bu müddet içinde satıcıya bildirmeye mecburdur. Diğer hallerde Borçlar Kanununun 198 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları tatbik olunur.
BK madde 198:
....
Bunu ihmal ettiği halde mebii kabul etmiş sayılır. Meğerki mebide adi bir muayene ile meydana çıkarılamıyacak bir ayıp bulunsun.
Bu kabilden bir ayıp sonradan meydana çıkarsa derhal bayie ihbar edilmelidir. Aksi takdirde, mebi bu ayıp ile beraber kabul edilmiş addolunur.
Burdan şu anlaşılıyor,ayıp gizli bir ayıp değilse yukarıdaki süreler içerisinde ihbar yükümlülüğünüzü yerine getirmeniz gerekiyor aksi taktirde haklarınızı yitiriyorsunuz.
Şayet gizli bir ayıp sözkonusuysa,bu ayıp öğrenildiğinde derhal ihbar yükümlülüğünüzü yerine getirmeniz şartıyla haklarınızı kullanabilirsiniz.
Özür dilerim iki mesaj üst üste gönderilmiş
Öncelikle zaman ayırıp yanıtladığınız için teşekkürler.
Ürün bir gıda şirketi adına faturalandırılmış.
Yani faturanın üzerinde ....ltd.şirketi yazıyor, ürün Teknoloji ürünleri satan büyük bir mağazadan alınmış ancak faturada ki satın alan kişi bölümüne gida şirketinin adı ve adresi yazılmış. Bu durumda fatura şirket adına kesilmiş olmuyor mu?
Yoksa bahsedilen tüketici tanımına mı giriyor?
Bu arada bahsi geçen ürün bir bilgisayar ve 30 iş günü geçmesine rağmen servis tamirini tamamlayamadı ve para iadesi yapılmasını isteyeceğim ancak işte burda sorunlar başlar mı diye korkuyorum.
Yok mu forumda bu konulardan anlayan kimse.
Sayın sezerbaris;
Ürünü kişisel ihtiyacınız için mi aldınız yoksa ticari bir alım mı bu?
Yanlış hatırlıyor olabilirim sizi yanıltmak istemem fakat faturanın şirket adına kesilmesi,bu alımın ticari nitelikte olduğu anlamına gelmez.Ticari alımda önemli olan ürünün ne maksatla alındığıdır.
Yanılıyorsam lütfen düzeltin.
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Sayın sezerbaris;
Ürünü kişisel ihtiyacınız için mi aldınız yoksa ticari bir alım mı bu?
Yanlış hatırlıyor olabilirim sizi yanıltmak istemem fakat faturanın şirket adına kesilmesi,bu alımın ticari nitelikte olduğu anlamına gelmez.Ticari alımda önemli olan ürünün ne maksatla alındığıdır.
Yanılıyorsam lütfen düzeltin.
Ben ürünü hediye olarak aldım.Alan arkadaş faturanın üzerine adres olarak gıda şirketini yazdırmış(Faturada sadece şirketin adı ve adresi var)
Ürün arızalandı ve servise verildi servis 30 işgünü içerisinde tamirini gerçekleştiremedi. Bu durumda para iadesi hakkımı kullanmak istiyorum ancak "iade faturası" isterlerse ben böyle bir fatura kesemiyeceğim bu durumda ne yapabilirim.(İade faturası kesmemi isterlerse kesmek zorunda mıyım)
İade faturası kesemiyeceğime göre şirketten kdv oranının kesilip bana kalan paranın iade edilmesini isteme hakkım var mı?
Şöyleki ürünün fatura fiyatı 840 YTL
KDV:151 ytl geriye 689 ytl kalıyor.
Benim kardeşim madem iade faturası kesemiyorum kdv yi alın bana 689 ytl verin deme hakkım yasal olarak var mı
Lütfen bilen birileri yardımcı olsun durum acildir.
Arkadaşlar yok mu bu işlerden anlayan kimse:(