-
Başörtüsü mü? Türban mı?
Bir çok iletide okuduyorum. Kelime "BAŞÖRTÜSÜ" Niçin kelimelerin anlamları bilmeden kullanılıyor.
BAŞÖRTÜSÜ= Tülbent, Yazma, Eşarp
Bir çoğumuzun Annesinin, Ninesinin başına bağladığı kumaş parçası değilmi bunlar. Peki soruyorum: Hangimizin Annesi ya da ninesi veya köylü kızı Ayşenin Fatmanın "İRTİCA" ile ilgisi var da "TÜRBAN" niyetine kullanıyor bu kumaşı?
Hiç biri.
Lütfen arkadaşlar, Dostlar kullandığımız kelimeleri özenle seçerek kullanalım.
Saltuk
-
Sayın Saltuk ;
Biz hep onu diyoruzda Türbanı savunanlar haklı çıkmak için bunu kasıtlı olarak başörtüsü yazıyor.
yazılarımızı okuduysanız Eski türk gelenek göreneklerinde de başörtüsünün olduğu nu ısrarla yazdığımızı görürsünüz,
Ancak türban dinimizde yer almadığı gibi gelenek göreneklerimizde de yoktur. Sıkma baş olarak adlandırılan türbanı İslamın en sert yüzü olarak şiilerin bir kolu kullanmaktadır. Bizim aklı evveller ise bunu önce 'modern baş örtüsü' sonra da hiç olmadığı halde 'kuran-ı kerim' e bağlamışlar vede maalesef siyasallaştırmışlardır. Sorunda özetle budur aslında..
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum
-
Aslında adı ne olursa olsun genel olarak hangi giyiniş tarzı olduğu aklımıza geliyor
Yapamam deme yapan senden iyi değildir
-
Sevgili alisinkay,
Mutlaka haklısınız ancak, maalesef Sap ile samanı birbirine karıştıranlar var. O nedenle yanlış anlaşılmaların önlenebilmesi ve doğru iletişim için kelimelerin özenle ve konuyu tam olarak ifade edenler arasından seçilmesinden yanayım. İletişimde bir kural vardır. "Mesaj açık ve net olmalıdır"
Filozof Diyojen'e sormuşlar: "Üstadım niçin iki kulağımız ama bir tek ağzımız var?" Cevap da şu: "Az konuşalım ama çok dinleyelim" olmuştur.
Saygılarımla
Saltuk
-
Rahmetli Uğur Mumcu herhalde "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" derken bunu kasd ediyordu.
Türban : Başı sıkıca saran bir örtü şeklidir. Bağlama şekli hintli sihlerin başlarını bağlama şekline benzer. Boyun ve ense açıkta kalır sadece saçlar kapatılır. Yani türban için kısaca kadın sarığı da diyebiliriz.
Lütfen önce konuştuğumuz konular hakkında bilgi sahibi olalım ondan sonra konuşalım. Yani ÖNCE FİKİR SAHİBİ olunuz lütfen.
Give Justice A Hand
-
Bu arada bir yanlışınızı daha düzelteyim dedim https://www.hukuki.net/images/icon_Smile.gif
İrtica muhafazakar demektir. Gerici anlamına da gelir ama düzene karşı olma durumu yoktur.
Sizin kullanmanız gereken kelime mürteci dir.
Mürteci : Yeni düzene karşı direnen gerici.
Give Justice A Hand
-
irtica arapça gericilik demektir. başına mü eki eklenmek suretiyle sıfat olur. mürteci, irtica yanlısı yani gerici anlamına gelir.
Muhafaza koruma saklama demektir. arapçadır. sonuna farsça kar eki eklenerek muhafazakar olmuş ve koruyan saklayan demektir. Türkçe karşılığı TUTUCU dur.
Çok artistik laf etmişsiniz ama Uğur Mumcu nun ne demek istediğini anlamamışsınız. Önce bilgi sahibi olun.
-
Arapçadaki mü ÖNeki isimden sıfat yapmaya yaramaz. Sonuna i veya benzeri sesli harf ekleyerek isimden sıfat oluşturulur mesela irtica'dan irticai, ibdidat tan ibdida[b]i[/i] gibi. Veya hukuk-ı mektube yani yazılmış hukuk, katib-in ... gibi.
Yanlız burada Farsçadan dilimize geçen i edatı ile Arapça'daki -i edatını karıştırmamak lazım. Farsçadan dilimize geçen -i edatı, birinci olarak, özel renkleri ifade eden sıfatların sonlarında görülür: Patlıcani, demiri, gümüşi, kurşuni, portakali, samani v.b. ikinci olarak, Türk müziğinde her kabilenin özel ezgisine özel marşına verilen isimlerle görülür: Türkmani, Varsagi, Beyati, Karcıhari (Karaçar), Türki gibi.
Arapça'daki mü-, mu- gibi ön ekler kelimesine göre isimde isim yapmaya veya üstünlük (ingilizcedeki superlative) belirtmeye yarar. Mesela azam (büyük) kelimesinden MUazzam (çok büyük) kelimesi elde etmek gibi veya şirk (ortak) kelimesinden müşrik (şirk ehli) kelimesini elde etme gibi.
İrtica ve Mürteci aynı kelime köküne (rtc) sahiptirler yani kökleri dolayısıyla da kök anlamları aynıdır.
Bir başka örnek : Ders ve Müdderris.
Farsçadaki -kar (kelimeye göre bazen -dar) edatı ise fiilden (bazen de isimden) isim yapmaya yarar: Misal olarak sitem-kar (sitemci), hüküm-dar (yönetici), isyan-kar (isyancı), tac-dar (taçlı), per-kar (pergel) 'i verebiliriz.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak konusunda halen söylediğimin arkasındayım.
Give Justice A Hand
-
İrtica ve Mürteci aynı kelime köküne (rtc) sahiptirler yani kökleri dolayısıyla da kök anlamları aynıdır <span id='hl' style='background-color: #FFFF00'></span id='hl'>
bir arkadaş, irticanın muhafazakar demek olduğunu, mürteci denmesi gerektiğini yazmıştı. Bunu ona da açıklar mısınız?
mü ön ekiyle türetilen arapça sözcükler, kullanılışlarına göre sıfat veya isim olaka kullanılırlar. tenasüp-mütenasip, ders-müderris, teşekkür-müteşekkir vs.
Muhafaza ile irticanın kökleri de aynı sayılır. Biri rtc kökünden gelir, diğeri hıfz kökünden. hatta Kur'an ilk nazil olduğu günlerde, bazı insanlar, ayetleri ezberleyerek saklarlardı. Bunlara "KORUYAN, SAKLAYAN" anlamında hafız denmiştir. eğer tanıdığınız hafızlardan irticayı savunan varsa, siz de belki bu kişilere bakarak, irtica-muhafaza ilişkisini kurmuş olabilirsiniz.
İrtica arapça kökenli diye, bizim ne olduğunu bilmediğimizi sanmayın. Atarken de dikkatli atın, her zaman kuşlara denk gelmez.
-
okuduğum yazılardan anlaşılıyor ki kavram kargaşası çözülememiş
farklı manalar yüklediğimiz kavramların asıl hallerini değilde bugün herkesin kabul ettiği halleriyle değerlendirelim
dinin siyasallaşmasıyla ki bence bu yapılabilecek en büyük din istirmarlığıdır
başörtüsü bir gelenek gereğidir dini vecibe gerği değil fakat son dönemlerde
devletin geçmişteki yanlış politikalarının etkisinin bu dönem de patlak vermesiyle başörtüsü sorun haline gelmiştir.
çok değil 2 yıl öncesine kadar fakültelerine alınmıyorla diye eylem yapan gençleri hatırlarsınız olaysız geçen gün yokken şimdi ne değiştide sesleri çıkmıyor!!! bunlar tamamen politik oyunların bir parçası ve din istirmarına uğrayan gençlerinde piyon olduğu büyük bir oyun. üniversiler yönetmeliği değişmedi ve hala türban yasak peki ama neden AKP de iktidardayken bir tane bile eylem olmadı hala üniversiteye giremiyorlarken!
pek çok şeyin artık göstermelik olduğu bu ülkede lütfen biraz daha duyarlı olalım
bugün Atatürk'ü bile sorgular hale gelmişken pek çok konuda yorum yapmadan önce nereye doğru gittğimizi ve sürüklenmeye çalışıldığız karanlığı görelim
nilgul