Annemin arsasını kendi iradesiyle başkasına satması hakkında
Merhabalar ;
Öncelikle vakitlerini ayırıp bizlere burada yardımcı olan avukatlarımıza çok teşekkür ediyorum sayenizde kafamıza takılan bir çok konu hakkında bilgi sahibi olduk ama bir konuda emin olamıyorum ve yardımınıza ihtiyaç duyuyorum annemin üzerine 80 m2 arsası var başka malı yok bunu satıp parasını bana vermek istiyor bende bu parayla bir arsa almak istiyorum bunun 'mal kaçırma' olmasını engellemek için ( diğer kardeşlerim annemin vefatından sonra dava açacaklar eminim ) hangi yolları izlemem gerekir? Annem arsanın satışından gelen paranın hepsini çekip zamanında fakirlere dağıtmıştı ben ise satın aldığım arsanın parasını ( arsanın değeri yaklaşık 700 bin lira ve benim o kadar param yok ) arkadaşımdan borç alarak almıştım zamanında dersem hangi tarafın haklı çıkma ihtimali daha yüksek ? Teşekkür ederim.
Cevap: Annemin arsasını kendi iradesiyle başkasına satması hakkında
Alıntı:
Anticipation rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar ;
Öncelikle vakitlerini ayırıp bizlere burada yardımcı olan avukatlarımıza çok teşekkür ediyorum sayenizde kafamıza takılan bir çok konu hakkında bilgi sahibi olduk ama bir konuda emin olamıyorum ve yardımınıza ihtiyaç duyuyorum annemin üzerine 80 m2 arsası var başka malı yok bunu satıp parasını bana vermek istiyor bende bu parayla bir arsa almak istiyorum bunun 'mal kaçırma' olmasını engellemek için ( diğer kardeşlerim annemin vefatından sonra dava açacaklar eminim ) hangi yolları izlemem gerekir? Annem arsanın satışından gelen paranın hepsini çekip zamanında fakirlere dağıtmıştı ben ise satın aldığım arsanın parasını ( arsanın değeri yaklaşık 700 bin lira ve benim o kadar param yok ) arkadaşımdan borç alarak almıştım zamanında dersem hangi tarafın haklı çıkma ihtimali daha yüksek ? Teşekkür ederim.
Sizin haklı çıkma ihtimaliniz : SIFIR
Cevabınız için teşekkür ederim Erdoğan bey peki ne yapmamız gerekir?
Rayiç bedel mi gerçek bedel mi?
Merhaba, annem kendisine ait rayiç bedeli 80 bin tl piyasa değeri 700 bin tl olan 80 m2 arsasını tapuda satışı 200 bin tl ( rayiç bedelin 2.5 katı) gösterip ileride vasiyet olması için banka hesabında tutup geri kalan 500 bin lirasını bana vermek istiyor.Annemin başka varlığı yok annemin vefatından sonra Kardeşlerim bu satışın muvazaalı olduğunu iddaa edip dava açtıklarında kazanabilirler mi?bu kanıtlanabilir mi?annemden aldığım kayıtsız 500 bin tl yi nasıl elde ettiğim mahkemece kanıtlamam istenebilir mi? Teşekkür ederim.
Cevap: Rayiç bedel mi gerçek bedel mi?
Her birinizin yasal miras payı eşit, yani 1/4 , yani bugünkü değerle 700.000/4= 175.000.
Yasal miras payının yarısı olan saklı pay kadar miras payı alamayan her kardeşiniz dava açarak saklı payının teslimini isteyebilir. Bu da 175.000 /2= 85.000tl (bugünkü rakamlarla / mirasçı olarak hak kazandıkları gün bu rakamlar yükselecektir muhtemelen).
Anneniz hayatta iken dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, kimse bir şey diyemez-yapamaz.
Vefatı sonrası bankadaki 200.000tl ye 5 kardeş mirasçı olacaksınız gene. Bu da 200.000/4 =50.000 yapar, siz pay almasanız bile 200.000/3=66.666TL yapar.
Yani her halukarda kardeşlerinizin , mirastan mal kaçırıldı iddiasıyla dava açma hakları doğuyor. Kardeşleriniz bu davayı açar mı? Açar herhalde.
Açtıklarında da hakları olan payları paşa paşa ödemek zorunda kalırsınız diğer dava masraflarıyla birlikte. Bundan kaçış yolunuz da yok.
Anlamadığım nokta şu arsanın 700 bin liraya satıldığı nasıl kanıtlanacak tapuda satış 200 bin lira gösterilecek ve annemin hesabına bu miktar yatacak zaten geri kalan miktarın işlemi banka üzerinden gerçekleşmeyecek.Bana ait olan geri kalan miktarın kardeşlerim tarafından açılacak davada nereden elde ettiğim sorulacağını ve kendi gelirim olduğu kanıtlanamayacağını varsayarak mı 700 bin lirayı 4 kardeşe hisseleri oranında hesapladınız?
Arsanın bugünkü değerinin 700.000tl olduğunu , yada en azından 200.000tl nin çok üzerinde olduğunu sadece siz mi biliyorsunuz? Kardeşleriniz ileride bankada gördükleri 200.000tl ve sizin bir anda sahip oluverdiğiniz diğer + ları gördüklerinde sizce sessiz mi kalacaklardır?
Tabi ki kalmayacaklar Erdoğan bey aynı şeyden bahsediyoruz aslında anladığım kadarıyla iş bu noktaya geldiğinde davayı karşı tarafın kazanacağından eminsiniz.Ben sadece bunun nasıl kesin olarak muvazaa olarak kabul edildiğini anlamaya çalışıyorum.Annemin malını değerinin altında satma ihtimali neden yok belki değeri o olmasına rağmen alıcı bulamadı ve zarar etme pahasına ucuz bi bedelle elinden çıkardı bu satışı muvazaa yapan somut delil ne? Rayiç bedel denen bedel neden var o zaman devlet kendi belirlediği bedel in bile 2.5 katı bir bedelle satış yapılmasına rağmen hem de gerçek satışla devir vb de değil hala nasıl şüpheli bulabiliyor bu rayiç bedel neye göre belirleniyor gibi sorular geliyor aklıma ve işin içinden çıkamıyorum :)