-
Yargıtay ilamı
YARGITAYIN BİR İLAMINDA TEDBİR NAFAKASININ NAFAKA DAVASININ KESİNLEŞME TARİHİNE KADAR GEÇERLİ OLDUĞU SÖYLENİYOR.KADIN TARAFINDAN BOŞANMA VE AYRILIĞA İLİŞKİN BİR DAVA OLMADIĞI İÇİN SONRASI İÇİN TEDBİR NAFAKASININ DEVAM EDEMEYECEĞİ SÖYLENİYOR.GERÇEKTEN BÖYLEMİDİR?
T.C.
Y A R G I T A Y
2.HUKUK DAİRESİ
SAYI:
ESAS KARAR
2004/17134 2005/4343
Y A R G I T A Y İ L A M I
İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ :Kayseri 2.Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm 27.8.2004 tarihli ek karara karşı temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Davalı kadının Türk Medeni Kanununun 197. maddesine dayalı bir davası bulunmamaktadır. Tavzih kararı ile hükmün değiştirilmesi mümkün değildir. (HUMK.455-459. maddeler) Takdir edilen tedbir nafakasının dava tarihinden hükmün kesinleştiği tarihe kadar geçerli olmasına karşın, tavzih kararı ile tedbir nafakasının kararının kesinleşmesinden sonra da devamına karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 21.03.2005 (Pzt.)
[:ppl]
-
tedbir nafakası boşanma ve ayrılık davalarında hüküm kesinleşene kadar veya ayrılık devam edene kadar verilir. dava karara bağlanmışsa artık tedbir nafakası verilmez. eğer boşanma davası açılırken yoksulluk nafakası istemişse karadan sonra, tedbir nafakası yoksulluk nafakasına dönüşür. hakimin resen( kendiliğinden) verdiği tedbir nafakası yoksulluk nafakasına dönüşmez.
-
bakın burda boşanma yada ayrılık davası açılmamış.sadece nafaka davası var.bu durumda nafaka davasının hükmünün kesinleştiği tarihe kadarmı nafaka ödenecek.yoyoksa sonrası içinde ödenecekmi? bu yargıtay ilamı ödenmez diyor ben öyle yorumladım.
-
Sayın monser
forum kurallarını ihlal ederek acele cevap yazmayın. İkincisi, kendiniz sorup kendiniz yanıtlıyorsunuz.
Boşanma ya da ayrılık davasında, tedbir nafakası kesinleşene kadar devam eder. Nafaka müstakişl bir davadır zaten. Hakimin yargılama sırasında verdiği tedbir nafakası, kesinleşme ile kesilip yoksulluk na-fakası devam eder.
Sizin nasıl yorumladığınızın önemi yok. Yazdığınız karar da tavzih ile ilgili zaten
-
ragıp bey ortada boşanma yada ayrılık davası yok dikkatinizi çekerim.nafaka davası kesinleşinceye kadar o kişi ayrı yaşama hakkını elde etmiş olur.tedbir nafakası davasının kesinleşme tarihinden sonrası için ayrı yaşama hakkı elde edemez o kişi.
-
Sayın monser, ne diyeyim. Haklısınız deyip tartışmayı sonlandırayım bari
-
sayın ragıp bey niye tartışmıyorsunuz? bence sıkıştınız cevap veremediniz.çünkü ben çok önemli bir mevzu yakaladım
-
Bakın sayın monser,
kimsenin sizinle tartışmak gibi yükümlülüğü yok. Bir soru sordunuz yanıtlandı. Şimdi kendi görüşlerinizi kendinize saklayın. Saygı sınırlarını aşmadan ama.
Yanıt sizi tatmin etmiyorsa başka arkadaşların yazısını beklersiniz. Ya da gider bi hukukçudan profosyonel destek alırsınız
-
siz ilk cevabınızda saygı sınırlarını bayağı bir aştınız.o yüzden sizde yanıt yazarken düzgün ifadeler kullanın.bir avukata yakışmayacak derecede kaba bir tavrınız var.ayrıca bu soruyada avukat olarak cevap veremediniz kabul edin bunu.
-
Sayın monser,
Gerçekten çok önemli bir nokta yakalamışsınız, yalnız benim anlayamadığım bir nokta var, açıklarsanız çok sevinirim, şöyle ki; Türk Medeni Kanunu'nun 197. maddesine göre açılmış bir dava söz konusu değildir deniyo kararda, bu ne anlama geliyor sizce? Bu kararda tavzihten bahsedilmiş, tavzih konusu olan davanın konusu nedir acaba?