HAGB, ceza erteleme ve para cezası arasında ceza tercihi
Değerli avukat,
Henüz hakkımda bir dava açılmadı ama açılırsa iftira suçundan ceza alma ihtimalim var. Cezası 1-3 yıl arası gözüküyor. Memur olduğumdan 1 yıl ve üzeri cezalar memuriyetten men noktasına götürüyor. Hükmün açıklanması geri bırakılırsa böyle bir durum oluşmuyor ancak ceza ertelenirse hüküm giyilmiş sayılıyor ve yine memuriyetten men durumu oluşuyor. Para cezası ile ilgili durumu bilmiyorum. Önceden sabıkam yok.
Bu noktada sorum şu:
Hakim hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı mı, erteleme kararı mı yoksa para cezası mı verir? Yani benim memuriyetimi etkileyecek bir durum ortaya çıkar mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB)
Merhaba arkadaşlar,
Sabıkası olmayan bir sanık için (sanığın statüsü memur) mahkemede görüşülen bir dava sonucunda suçun cezası 2 sene altındaysa ilk tercih HAGB mi olur yoksa erteleme-tecil, para cezası gibi diğer seçenekler mi uygulanır? Sorunun cevabı memuriyetten men olma durumunu etkilediği için çok önemli.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Cevap: HAGB, ceza erteleme ve para cezası arasında ceza tercihi
İdare,adli yargının vermiş olduğu karar ile bağlı değildir.Eğer isnat edilen suç,göreviniz ile ilgili bir suç veya normal şartlar altında memuriyeti engelleyen yüz kızartıcı suçlardan biri ise;hakkınızda HAGB kararı verilmiş olsa dahi,çalıştığınız kurum idari bir yaptırım uygulayabilir.
Cevap: HAGB, ceza erteleme ve para cezası arasında ceza tercihi
Volkan Bey cevabınız için teşekkür ederim ama sormak istediğim şuydu. Suç yüz kızartıcı veya memuriyete engel suçlardan değil.
Tekrar özetleyeyim müsadenizle...
Ben Ankara'da görev yapan devlet memuruyum. Henüz hakkımda bir dava açılmadı ama açılırsa iftira suçundan ceza alma ihtimalim var. Olay bir küfür olayı. Arabada gidiyoruz. İki kişi + bir şöför var. Aynı zamanda aynı dairede birlikte çalıştığımız şahıs küfür ediyor. Ben şahıs için küfür etti diyerek şikayet dilekçesi yazıyorum. Şahit sadece şöför ve o da ben birşey duymadım diyor ve dilekçe sonuçsuz kalıyor. Şimdi küfür eden şahıs iftira davası açacağım diyor. Tabii tek şahit de beni yalanlıyor. Eğer ceza alırsam cezası 1-3 yıl arası gözüküyor. Memur olduğumdan 1 yıl ve üzeri cezalar memuriyetten men noktasına götürüyor. Hükmün açıklanması geri bırakılırsa böyle bir durum oluşmuyor ancak ceza ertelenirse hüküm giyilmiş sayılıyor ve yine memuriyetten men durumu oluşuyor. Para cezası ile ilgili durumu bilmiyorum. Önceden sabıkam yok.
Bu noktada sorum şu:
Hakim hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı mı, erteleme kararı mı yoksa para cezası mı verir? Yani ilk tercih HAGB mi olur yoksa erteleme-tecil, para cezası gibi diğer seçenekler mi uygulanır? Yani benim memuriyetimi etkileyecek bir durum ortaya çıkar mı?
Cevap: Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB)
Bu suÇun nİtelİĞİne bagli hagb verİlİrse kİŞİ İŞİne devam eder ama İdare de bİr ceza verebİlİr.hagb lehe para cezasi da lehe gİbİ ama bura İŞlenen suÇ tck dakİ suÇlardan İse durum deĞİŞİr.ama basİt bİr suÇsa sikinti olmaz
Teşekkür ederim efsane.elbistan.
Suç dediğim gibi iftira suçu. TCK'daki sayılı suçlardan değil. Sormak istediğim şuydu aslında. Hakimin tercihi ilk olarak
HAGB mi olur?
Alıntı:
emrey rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim efsane.elbistan.
Suç dediğim gibi iftira suçu. TCK'daki sayılı suçlardan değil. Sormak istediğim şuydu aslında. Hakimin tercihi ilk olarak
HAGB mi olur?
Sizin hakkınızda bir hüküm verilirse HAGB kararı verilmesini istemez iseniz hüküm açıklanır. HAGB kararı verilmesi isterseniz bu şartları taşıdığınız zaman bu karar verilebilir. Mahkemelerin HAGB kararı verilmesini isteyen sanığa daha kolay ceza verdiğini söyleyebilirim. Beraat etme ihtimaliniz var ise HAGB kararı talep etmeyin.
İftira suçunu işledinizmi bilmiyorum ama en alt sınırdan ceza verilirse dahi indirimlerle bu 1 yıldan az bir süreye düşer.
ceceli341 bu cevap için çok teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı oldu. Ama sadece aklıma takılı birşey kaldı. Hakim kesinlikle sorar mı HAGB isteyip istemediğimi, yoksa keyfi mi davranır?
Alıntı:
emrey rumuzlu üyeden alıntı
ceceli341 bu cevap için çok teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı oldu. Ama sadece aklıma takılı birşey kaldı. Hakim kesinlikle sorar mı HAGB isteyip istemediğimi, yoksa keyfi mi davranır?
Kesinlikle Sorar
çok teşekkür ederim net cevap için ceceli341
- - - Updated - - -
Markowitz size de teşekkür ederim. Sizin cevabınıza göre dilekçe vermezsem HAGB sormayabilir diye anlaşılıyor, tam ceceli341 kafamı rahatlatmışken :) Yanlış mı anlıyorum?