Tapuda tarla olarak görünen arazi içindeki evin paylaşımı sorunu
Oturduğumuz evin bulunduğu yer dedemin üstüne. Tapuda bu yer tarla olarak gözüküyor. 20 yıl önce yapılmış 2 katlı bir ev ama yapılan yerden henüz imar gecmediği için kayıtlarda yok. Yalnız 1. katı amcamın adına 2. katın babamın adına elektrik su kaydı var.
Evimizin bulunduğu tarla eskiden miras paylaşımı yapılırken sözlü olarak amcama verilmiş. Şimdi tapular alınacak. İntikal aşamasında şu anda. Fakat tapu dairesinde baktığımızda tarla olarak gözüküyor. Tapu amcama gecerse ev tapuda gözükmediği için bizim evimiz üzerinde bir hakkımız kalmaz mı? Evin bizim olduğunu tüm mirasçılar biliyor fakat amcam tapuyu alınca ben bu evi yıkıcam diyor. Evimizi kaybetmemek için ne yapabiliriz nasıl bir çözüm bulabiliriz? Lütfen cevaplarınızı bekliyorum.
Cevap: Tapuda tarla olarak görünen arazi içindeki evin paylaşımı sorunu
mülkiyetin tespiti davası açmanız gerekir
Paylaşımda tarlayı siz alın evde sizin olsun.
intikal yapıldığından bahsetmiş, anladığım kadarıyla dedesinin olan yerleri intikal ile hissedarlar üzerine alıyor. bu durumda müşterek mülkiyet söz konusu olacak ve paylaşımda sadece tarlayı birinin alması gibi bir durum söz konusu olamıycak
Alıntı:
özbay rumuzlu üyeden alıntı
intikal yapıldığından bahsetmiş, anladığım kadarıyla dedesinin olan yerleri intikal ile hissedarlar üzerine alıyor. bu durumda müşterek mülkiyet söz konusu olacak ve paylaşımda sadece tarlayı birinin alması gibi bir durum söz konusu olamıycak
Daha sonra mülkleri aralarında pay ederler Olur biter.
Tarlayi biz alalim baska biyerle degiselim dedik ama amca kabul etmiyor. 8 kardesler 30 yil once sozlu olarak paylasilmis tum yerler tekrar patlasilsin deseler herkesin duzeni bozulacak.Peki bi sozlesme yapilsa aralarinda gecerliligi olur mu 2 kisinin de rizasi olmadan ev yikilmayacak. Yerine ev yapilirsa evde hakki olacak diye.? Birde sozlesmeyi tapuya isletebilirmiyizki?cevaplariniz icin simdiden tesekkurler .
iyi güzel de, müşterek mülkiyeti kafana göre pay edemezsin. bazı şartların varlığı gerekli, kişi başına düşen alan belli metrekarenin üzerinde olmalı. kaldı ki aralarında anlaşmazlık mevcut.
Alıntı:
özbay rumuzlu üyeden alıntı
iyi güzel de, müşterek mülkiyeti kafana göre pay edemezsin. bazı şartların varlığı gerekli, kişi başına düşen alan belli metrekarenin üzerinde olmalı. kaldı ki aralarında anlaşmazlık mevcut.
Ben Tarlayı bölsünler demedim. Üzerinde ev olan tarlayı siz alın amca başka tarlayı alsın diyorum.
maalesef onuda karşı taraf kabul etmiyor. Miras işlerinde yıllar önce yapılan paylaşımlar değişmiyor genelde çünkü herkes düzenini ona göre kuruyor.
Tapulu taşınmazların devri belli şekil şartlarına tabidir. Deden sözlü olarak burayı sana bırakıyorum dediyse veya öylesine yazıp imzalayıp bir belge dahi vermiş olsa dahi, bunlarla o tarlanın tapusu amcaya geçmez.
Dedenin biri baban biri amcan olmak üzere iki mirasçısı varsa, bu ikisi eşit oranda tarlaya malik olurlar.
Aralarında ortaklık olur. Bu ortaklığın giderilmesi için anlaşamıyorlarsa, ortaklığın giderilmesi davası açılmalıdır.
Eve gelince, ev tapuda görünmüyor ve amcada evin bir kısmını babanın yaptığını inkar ediyorsa, evin mülkiyetinin tespitine yönelik dava açılır.
Ortaklık giderildiğinde, bu evin değerinin tarlanın toplam değerine nispetine göre satıştan gelecek para belli usullerle paylaşılır.
Biz satmak istemiyoruz derseniz. Taşınmaz tarla olduğu için Tarım Reformu Kanununa göre bölünebilir nitelikte tarım arazısi ise aynen taksim edilebilir. Ama bunun için bir hayli büyük olması gerekiyor ve tahminime göre o kadar büyük değil.
Baban amcan ölmeden gerekli davaları açın gereğini yapın sonradan bu iler zor olur. Bir avukatla görüşün.