Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
Arkadaşlar as.şublar kendi insiyatifleriyle arama yaptırıyorsa sanırım genelge işlemiyor demek olacaktır. Çünkü genelge de, savcı izni olması lazım deniyordu. Bu da demek oluyorki as.şub a gidildiği takdirde apart topar gönderilme durumu olabilir. Yanlış yorumluyorsam düzeltin lütfen saygılarımla..
Alıntı:
hALEX rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar as.şublar kendi insiyatifleriyle arama yaptırıyorsa sanırım genelge işlemiyor demek olacaktır. Çünkü genelge de, savcı izni olması lazım deniyordu. Bu da demek oluyorki as.şub a gidildiği takdirde apart topar gönderilme durumu olabilir. Yanlış yorumluyorsam düzeltin lütfen saygılarımla..
Arkadaşlar genelge işliyor, bunun yanında eski düzende işliyor. Online bir sistem kurulmuş, bu sistem direk asal, savunma bakanlığı, adalet bakanlığına bağlı olacak, yani bir vatandaş bakaya, yoklama kaçağı vs ise online olarak görülecek ve otomatik olarak hakkında gbt üzerinden aranması yakalanması çıkacak. Yani bir şekilde savcılık tarafından yakalama çıkarılmış gibi olacak. Bu sistemin test aşaması bitti sanırım, yıl sonuna kadar gbt de çıkmayacağımızı biliyordum ancak şuan durum nedir bilgim yok.
Ayrıca yurt dışına çıkacak arkadaşlar içinde bildiğim kadarı ile bakayalar yurtdışı çıkış yasağı konuyor. Eskiden böyle idi, çunkü çıkamayanlar oldu. En iyisi şubenizden sordurmanız daha doğru olur.
arkadaşlar herkese iyi akşamlar. bugün bir arkadaşımla gezerken birden iki polis kimlik istedi. ellerinde malum cihaz. arkadaşım 80 doğumlu ve 31 ekim 2009 son yoklama tarihi idi. neyse arkadaşım ilk önce kimlik yok dedi. yoksa tc numaranı söyle dediler. bilmiyorum falan dedi ehliyet var dedi olmaz öğren yoksa götürmek zorunda kalırız dediler. neyse ailesinden birini aramış gibi yaptı. söyledi tc yi nerelisin dediler söyledi isim soyisim dediler söyledi. sonra cihaza baktı. iyi günler beyefendi dedi . sonra benimkine baktılar bende zaten sorun yok şu anda. aynen olay budur. bugün itibari ile başımızdan geçmiştir. bilgilerinize...
Alıntı:
yamanbey rumuzlu üyeden alıntı
Yakınımın başından geçenleri alıntı olarak yapıyorum. Yaşananlar aynen şöyledir.
29 yaşıdayım ve üniversitede 4. sınıftayım 8. senem okulda. şu an asker kaçağı durumundayım. Ve durumdan korktuğum için ikametime en yakın jandarma karakoluna gittim. karakol komutanı tanıdık olduğu için rahatlıkla durumumu bildirdim. İşte yurtdışına çıkmak istediğimi ve bunun bir sorun teşkil etmesinden duymuş olduğum endişeyi kendilerine ilettim . Bana aynen karakol komutanı şunları iletti. Asker kaçağı dahi olsan yurtdışına çıkabilirsin. Tabi çok rahatladım ve gönül ferahlığı ile pasaport başvurusunda bulundum. pazartesi başvuru yaptım salı günü öğleden sonra aldım. buraya kadar sorun yaşamadım. şimdi ben iş teklifi aldığım için yurtdışına çıkarken asıl gümrükte sorun çıkarmı bu konuda hiç bilgim yok. Evet karakol komutanı ve poersonel işleri müdürü sorunsuz gidebilirsin dediler, amalar yokmu insanın içini kemiriyor.
aynen yaşananlar böyledir.
Arkadaşının durumunu tam olarak ne zaman yaşadığını yazmadığın için bilemeyeceğim ama sanırım durumlarımız biraz benzerlik gösteriyor.
Daha öncesinden belirtmiştim benimde son yoklamam 31 ekim 2009 da bitti ve yurt dışından biriyile evlendim oturumumu almaya az kaldı ancak banada çok fazla kişi '' çıkabilirsin,çıkamazsın '' gibi şeyler söylediler bazı polis memurlarına sordurttum 4-5 aydan önce bir problem çıkmaz dediler. Geçenlerde internetten bazı araştırmalar yaparken bu konularla ilgili ASAL 'ın yazdığı bir belge gördüm belgeyi aynen buraya ekliyorum.
T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ANKARA
Yurt Dışı Askerlik Erteleme Bilgilendirme Broşürü
8. ''Aile birleşimi'' antlaşmaları çerçevesinde yurt dışına çıkmak istiyorum. Bu durumda askerliğimi nasıl erteletebilirim?
Bu broşürün 3.üncü maddesinde belirtilen ülkeler hariç olmak üzere; yabancı ülkelerde oturma veya çalışma iznine sahip bir bayanla evlenerek ''Aile birleşimi '' antlaşmaları kapsamında kendisine başlangıçta sadece oturma izni verilen, ancak çalışma izni verilmediği için işçi statüsü kazanamayanlar da potansiyel işçi olarak kabul edilir.
Bu durumdaki vatandaşlarımızın akerlik işlemleri, bölgesinde ikamet ettikleri konsolosluklara başvurmaları halinde, çalışma izni alıncaya kadar başvurunun yapıldığı yılı takip eden yılın 31 Ekim tarihine kadar ertelenir.
Şimdi burdaki aslında benim durumumla çok örtüşüyor ancak senin arkadaşının durumuda burdakiyle aynı. O iş için gitmek istediğini söylemişti şimdi birde Askerliğin ertelemesini iptal edecek kurallar var onlarıda hemen paylaşayım
4. Kimlerin askerlik erteleme için müracaat hakkı bulunmamaktadır?
Aşağıda belirtilen durumdaki vatandaşlarımızın 1111 sayılı kanunun 35/G maddesi kapsamında askerliklerini erteletme hakkı bulunmamaktadır.
1) Yurt dışında resmi görevli olarak bulunanlar.
2)İlticacı statüsünde bulunanlar.
Firar, İzin Tecavüzü, Hava Değişimi Tecavüzü ve Noksan Hizmetli olarak arananlar.
4) Yurt içinde herhangi bir statüde silah altına alınmış olanlar
5) 38 yaşını aşmış olanlar
Şimdi bunu okuyan kişiler, bunlar yurt dışındaki vatandaşlar için geçerli diye düşünebilir çünkü bende öyle düşündüm ancak ilk verdiğim maddede yurt dışına çıkma isteyen vatandaşlar için diye bir ibare var.
Şimdi aklıma takılan en büyük şey burda Bakaya,Yoklama kaçağı gibi ifadeler yer almıyor tek söylediği herhangi bir statüde silah altına alınmamış olması ve askerde herhangi bir şekilde kaçmamış olması Eğere yanlışsam ve bir yeri kaçırdıysam lütfen düzeltin.
Birşey daha aklıma takıldı Yamanbey arkadaşım, arkadaşın asker kaçağıyım demiş yani bu durumda firar etmesi lazım askerden ama sanırım askere hiç gitmemiş arkadaşın, bu durumda bakaya olması gerekiyor anladığım kadarıyla, o zaman onun askerliğini erteletmemesi için bir sebep kalmayacaktır.
Aslına bakarsanız benimde kafam çok karıştı çünkü şu ana kadar buraya yazdıklarıma ben bile inanmıyordum ancak bu yazdıklarımdan yurt içinde üniversite okuyan ve bakaya kalmış birinin askerliğini tecil ettiremezken yurt dışında oturum izni veya çalışma izni olan birinin askerliğini tecil ettirebileceği ve yurt dışına çıkıştada bir problem çıkmayacağı anlaşılıyor sanırım burdakilerden.
Ancak biliyorsunuz bende yorumlamada bir hata yapmış olabilirim bir hukukçumuzdan mümkünse yardım rica ediyorum bu konuda yazdıklarımı yorumlayabilmesi için teşekkürler.
[I]dostlar ,
şikayet üzerine evime gelip gbt ye baktılar ama bişey çıkmadı...
tam 25 aydır yani 2 yıldan beri bakayayım...
elimde raporlarım var fakar götüremedim...
kesin bakayayım...
kesin gbt de çıkmıyor....
tarih 5 ocak günüdür..[/I]
AMA KIBRISA GİTMEM LAZIM ACİL...
GBT DE ÇIKMADIĞI İÇİN SORUN OLMAZ DİYORLAR FAKAT
YİNE DE SORUN İŞTE...
en iyisi bu sorun olan askerlik işini adam akıllı başında yapıcaktık..
iş işten geçince zor oluyor...
böyle şeyleri bile yazmak üzücü...
ama ALLAH HERKESE NAMUSLU GÖREVİ yerine getirmeye
uygun zaman uygun Şekilde NASİP ETSİN
Arkadaslar merhaba herkese
Ben 2006 yili itibari ile bakaya durumdaydim. Inanki bende en az sizin kadar sikintili gunler gecirdim. Cunku bakaya oldugumu ogrendigim gun Evliligime 3 ay kalmisti. Hersey hazirdi ve gidemedim askere. O yuzden 2009 mart ayina kadar hep sikintili gunler gecirdim. Bu sure icinde en az 20-30 kere gbt ye girdim her girdigimde stresten öldüm. Ama hep temiz cikti Gbt. Esimin sayesinde Almanya da oturum vizesi aldim. Ama cok korkuyodum ya pasaport kontrolunde yakalanirsam. Ama herseyi goze aldim ve 3 mart 2009 tarihinde Sabiha Gökcen Havalanindan ucacaktim. babam ve kizkardesim ugurlamaya gelmisti. Esim ile birlikte gidicektim. pasaportu memura verdim. 5 dakika surdu ortalama ama inanin orda 2 kilo zayiflamisimdir. o stresi yasarken kendi kendime dedim keske zamaninda gitseydim askere. Sonuc suan Almanya dayim ve Turkiye ye en az 5 kere gidip geldim bu sirecte. ben 4 yildir bakaya durumdayim ve Almanya ya gelip gidebiliyorsam inanin gbt konturolunde birsey cikmmaz. Tabiki bolukten kacmadiysaniz. Daha gecen hafta Turkiye den geldim.
arkadaşlar25/01/2010 tarihinde akşam geç bi vakitte arkadaşlarla geserken polisler geldi ve kimliklerimizi istedi1 yıllık bakayayım ama herhangi bir şey olmadı bakaya arkadaşlar rahat olun yani
31 ocak 2009 tarihinde tecilim bitmişti.ben de 2 hafta sonra şubemi aradım bana tecil hakkım olmadığını yoklama kaçağı gözüktüğümü,arandığıma falan söyledi.hemen muayenemi yaptırıp askere gitmeliymişim.bakaya kalmam ne kadar sürer.tecil bittikten sonra 15 günde arandığıma göre herhalde birkaç ay sonra bakaya kalırım.hazirandan önce askere gidemem.bakaya işlemleri ne kadar sürüyor.
Arkadaşlar benimde şöyle bir sorunum.2 yıllık meslek yüksek okuldan kaydımı sildirdim.89 doğumluyum.Bundan 10 ay önce 07.04.2009 tarihinde nüfüsa kayıtlı olduğum ilçedeki askeri karakoldan çağrıldım.Gittim.Yoklama kaçağı gözüktüğüm için çağrıldığım söylendi.Hemen tecilimi yaptırmam gerektiği söylendi.Nüfusa kayıtlı olduğum ilçe Nazilli Askerlik şubesine bağlıydı.Nazilli askerlik şubesine gittim.Eksik evrağım olduğu için tecilimi yaptıramadım.Ordaki görevli memur 10.04.2009 yani cuma gününe kadar tecilimi yaptırmam gerektiği aksi takdirde hakkımda dava açılacağını söylendi.Bende zaman kaybetmeden eksik olan evraklarımı ve yanımda olmayan diplomayı getirttim.09.04.2009 tarihinde Aydın askerlik şubesinden tecilimi yaptırdım.SAvunmamı aldılar hakkımda dava açılacağını söylediler.Tecil belgesinde Askerlik karar maddesi yazan bölümde 86. mad. A grubu arızalı (tebligatlı) yazıyor.Fakat bana posta yoluyla herhangi bir tebligat yapılmadı.Bundan üç dört ay önce hakkımda bir dava açılmış fakat katılmadığım için sonuca bağlanmadı.Bunun üzerine nüfusa kayıtlı olduğum ilçenin adliyesinde ifade vermem için bir duruşma tarihi belirlenmiş.Bu duruşmaya katıldım ifademi verdim.Bana gelen duruşma tebligatında açıklama kısmında yoklama kaçağı 7 günden sonra 3 aydan önce yakalananlar yazıyordu.29.12.2009 tarihinde gerekçeli kararım yazıldı.Dünde sonuç elime ulaştı.Sonuçta suçun işleniş tarihi 09.04.2009 yazıyor.Geçerli mazeretimin olmadığı 3 ay hapis cezası iyi halden 2 ay 15 güne düşürülmesi bu cezanın istenirse 1500tl para cezasına cevrilebileceği yazıyordu.Bugün temyiz dilekçesi yazdım.Tarafıma Askerlik şubesi tarafından tebligat yapılmadına dair.Cezam büyük bir olasılıkla onanacak gibi.Bir çıkış yolu yokmu?
Tebligat yapılmadığı halde neden tebligatlı gurubuna girmiş olabilirim.Memur hatası olabilirmi?
Ne olur bir çıkış yolu gösterin yoksa temyiz sonuçlanana kadar beni uykusuz geceler bekliyor.
Merhaba
Ben kardeşimle ilgili bir konuyu sormak istiyorum.
Erkek kardeşim 78 doğumlu ve üniversiteyi 2008 yılında bitirdi.
Ancak harç borcu olduğu için mezuniyet belgesini alamadı ve
dolayısıyla diploma da alamadı.
Şu anda askerlik durumunu bilmiyoruz. Uzun zamandır da askerlik
yoklamasına gitmedi. Oturduğumuz eski adrese sorduğumuzda
oraya da bir kağıt gelmediğini öğrendik.
Geçtiğimiz sene bir çevirmede polis kimliğine bakmış ve gbt'sinden birşey çıkmadığı için sorun yaşamamış.
Eğer bir şekilde bir otele giriş yaparsa orada sorun yaşar mı?
Bu mayıs ayında evleniyor ve nikah işlemlerinde de bir sorun yaşar mı?
Kendisi bu yaz sonuna kadar harç borcunu ödeyip diplomasını alıp 2011 için askere gitmek istiyor. Eğer bir şekilde mahkemeye giderse bunu anlatırsa serbest bırakılır mı?
Çok teşekkür ederim.