-
Re: İsim değişikliği ile ilgili sorular
öncelik ile vakit ayırıp ilgilenen tüm kımetli hukukçularıma ve diğer insanlara teşekkür ediyorum
bu forumda aradığım konu hakkında son derece yeterli bilgiler temin ettim
yinede uzman görüşüne durumumu sunmak istiyorum
benimde sıkıntım adlarım ve soy adımdan kaynaklanıyor
Ali Rıza Yılanyan
küçüklüğümden beri Ali yada Rıza olarak tanıtmama rağmen bir şekilde diğer adım öğrenildiği anda isim Ali Rıza'dan
ARIZA ya dönü vermiştir
bunun önüne geçme imkanım ne yazık ki olamadı
bulunduğum ortama telefon açan bir kimse telefonu açan kişiye kim var orada dediğinden ARIZA var diyerek iğrenç espirilere bile malzeme oldum
Babamın bana küçüklüğümden beri hitab ettiği Ali Yahya ismini ala bilmem için bu durum yeterli olurmu
şahit zorunlumur benim ile Arıza diye dalga geçenleri mahkemeye gelmeye nasıl ikna ederim ki ???
Soy adımı değiştirme sebebimde bu tür rahatsızlıklar
Yılan yakalayan diye bilinen dedemin babasının lakabı soy adı konunu gereği soy isim alınır iken bu şekil yazılmış ( artık yazan kişi nereden icab gördü ise )
ne yazıkki etnik konularda belli bir kesim soy isimlerine tıpatıp uyuyor
( bu konuyu rencide etmemek için derinleştirmiyeyim ama ermeni olmadığım halde böyle bir soy isim taşımak istememem hakkım değil mi ? )
babamın vefat edene kadar bana kendisininde kullandığı bir soy ismi almam mümkün olabilirmi
yaşım 30 olacak bu zaman kadar nerede idiniz dermisiniz bilemem
ama olayın bana en büyük etkisi evlenmeyi düşündüğüm bir hanımefendinin babasının bana soy ismimden dolayı hakaret etmesidir dersem belki bir fikir edinirsiniz
sonuç olarak bana ARIZA denmesini önlemek için ismimi Ali Yahya olarak değiştirebilirmiyim
soy adımın ermeni , rum kökenli vatandaşlarımızın soy adlarına tıpatıp uymasından dolayı toplumdaki oluşmuş yanlış izlenimlerin istikbalime engel teşkil etmesini önlemek amacı ile Yahyaoğlu olarak değiştire bilirmiyim
tüm ermeni ve rum vatandaşlardan özür diliyorum amacım onları incitmek değildi yanlış izlenimlerin önüne geçemediğim için sadece en doğal hakkımı korumaya çalışıyorum zaten Arıza diyorlardı soy adımı öğrenen af buyurun utanarak söylüyorum
ETNİK ARIZA demeye başladı
önemli isteğim 1. tüm bu işlemleri bir avukat yardımı ile yürütmeyi düşünürsem her kuruşu helal olsun kabalık yapmak istemiyorum na kadar bir masrafım olur
2. davayı nufusa kayıtlı olduğum il yada ilçe mahkemesinemi ikametgahın kayıtlı olduğu il yada ilçe mahkemesinemi açmalıyım
çok sağolun
isim değiştirmek sanıldığı kadar zor bir iş değil.İsminizin sizi toplum içinde küçük düşürdüğü ve bu yüzden alay konusu olduğunuzu söyleyerek isminizi değiştire bilirsiniz.Bunun için bir dilekçe yazmanız yeterli kayılı olduğunuz il ve ilçe mahkemesine başvurarak değiştirebilirsiniz.bunun için bir avukat bile tutmanıza gerek yok. 2 tane şahit istenir bu şahitler sizin bu söylediklerinizi doğrulamaları yeterlidir.soyadını değiştirmek içinde aynı şeyleri yapmanız yeterlidir.
-
herkese merhabalar ben 2. adımı çıkartmak istiyorum bu çok zor bişey midir siteyi defalarca inceledim dilekçemi de yazdım fakat bi konuda kavrayamadıım bi nokta oldu.resmi gazetede yayımlamak derken nerden bulabilirim bu gazeteyi bu konuyu halletmiş kişiler varsa yardımlarını bekliyorum
-
-
2 yasında olan kızımın adını değiştirmek istiyorum ama sorunum su;adı ilayda kondu ve ben hep değiştirmek istedim şimdi ise ilayda hiç kullanılmıyor.alis diyoruz...değişim için neler yapabiliriz?alis zor mu değişir?
-
alis benim hayat boyu nefret ettiğim bir isim olmuştur ve şimdi eşim beni en zayıf nıoktamdan yakalayıp kavgalı olduğumuz bir anda kızıma bana sorma gereği bile duymadan ilayda ismini koydu..asla kullanmadım tabii ki...ama değiştirmeye bir türlü yanaşmıyor..sırf bu yüzden 4 aydır ayrı yasıyoruz!kendisi de alis dediği halde kimliğindeki ismi değiştirmeme engel oluyor..dava açsam,eşimin onayına ihtiyacım var mı?ilayda alis'e nasıl çevrilir?bir avukat tutacak durumda değilim..tek başıma halletmem mümkün mü?yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...bu ilayda ismi yasam kalitemi engelliyor artık..bir anne olarak kızımın ismini seçemediğim gibi bir de hayatta en nefret ettiğim isimle başetmek zorunda bırakılıyorum!!yardımlarınıza o kadar ihtiyacım war ki..
-
bende ikinci adımı değiştirmek istiyorum ikinci adım babannemin adı ve hiç duyulmamış bir isim hatta isim demeye bin şahit ister resmi yazışmalarda sürekli sorun yaşıyorum ve hayatım baoyunca bana hep ilk adımla hitap edildi ikinci adım sürekli işimi zorlaştırıyor.
savcılığa sosyal hayatımda ve resmi yazışmalarda yaşadığım sorunlardan ötürü ikinci adımı sildirmek istiyorum şeklinde dilekçe yazmam yeterlimidir yoksa ne gibi önemli noktaları bulunmaktadır?
bu konuyla ilgili dilekçe örneği bulabileceğim bir adres varmı?
ayrıca masraf olarak ne kadar tutar?
ben bu arada evlenmek üzereyim bu işi evlenmeden önce halledebilirmiyim kısacası bu işin sonuçlanması ne kadar sürer?
yani evlilik cüzdanımda o ismin yazmasını istemiyorum ve ilerde bi de tekrardan evlilik cüzdanı çıkarmak için uğraşmak da istemiyorum
bu arada ikinci adım ''hürü'' şimdi siz savcı olsaynız ilk duruşmada silmezmiydiniz?
-
İkinci adımın sildirilmesinin daha hızlı olabilmesi için dilekçemde yer alması gereken husular neler olmalıdır?
Bu konuyla ilgili dilekçe örneği görebilme şansım varmı?
-
İyi Günler
33 yaşındayım ve Almanyada yaşamaktayım Çevremin kullandığı bir takma ismim var Kendimi bu isimle özleştirdim yaklaşık 10 yıldır bu ismi kullanıyor çevrem Yakında bir kitabım çıkacak ve bu ismimle, Nüfüstaki gerçek ismimi sildirip kullandığım ismi alabilirmiyim yaşımın 33 olması ve Almanyada yaşıyor olmam buna engel teşkil edebilirmi ?
-
Merhaba
Yeni üye oldum fakat burayı çok zamandır takip ediyorum. Baştan sona okudum. Çok faydası dokundu. Özellikle someone_ada rumuzlu arkadaşın bilgileri çok değerli. Onları okursanız siz de işinizi kolayca halledersiniz.
Buradaki dilekçe örneğiyle mahkemeye başvurdum ve geçtiğimiz günlerden birinde mahkemem oldu. Şahit yazmıştım ve duruşmada istendi. Hakim neredeyse benimle hiç konuşmadı diyebilirim. Netice itibariyle kabul oldu ve 25 gün sonra karar almaya gel dediler.
Siz de en yakın zamanda dilekçenizi verin. 1 ay sonra mahkemeniz olsun. "Benimki utanılacak bir isim değil, kabul etmezler" diye düşünmeyin. Eğer isminizi benimsemiyorsanız bunu geçerli bir sebep olarak görüyorlar.
Masrafları da gözünüzü korkutmasın. Çünkü çok fazla tutmuyor.
-
Reddedilen onlarca dava gördüm bu konuda.
Öncelikle dediğiniz gibi kısacık zamanda bitmediğine de çok şahit oldum.
Güvenlik soruşturması yapılıyor, aranıyor musunuz aranmıyormusunuz ona bakılıyor. Emniyetten bunun cevabının dahi gelmesi zaman alıyor.
Ayrıca ismin değişmesinde hukuki yarar görülmesi gerekiyor. Hakimler bu konuda oldukça titiz.
Sizin bahsettiğiniz gibi kolay bir dava değil.
İsim değiştirmek isteyenlere en önemli önerim bu işlemi muhakkak avukat yardımı ile yapsınlar.
-
ben ismimi değiştirmek istiyorum,nedeni de şudur :
siyasal bilgiler fakültesinde okuyorum ve ismim bir faşist simgesi anlamına geliyor bu yüzden tehtit telefonlarına kadar aldım. . .ne yapmam lazım ve birde türkçe isimin dışında bi tercih yapabilirmiyim ?
teşekkür ederim.
-
Alıntı:
carla rumuzlu üyeden alıntı
ben ismimi değiştirmek istiyorum,nedeni de şudur :
siyasal bilgiler fakültesinde okuyorum ve ismim bir faşist simgesi anlamına geliyor bu yüzden tehtit telefonlarına kadar aldım. . .ne yapmam lazım ve birde türkçe isimin dışında bi tercih yapabilirmiyim ?
teşekkür ederim.
ykm göre eğer isminiz sizi toplumda küçük düşüyorsa isminizi değiştirebilme hazkınız vardır.Ama isminizin sizi toplumda küçük düşürdüğünü kanıtlamanız gerekiyor.Bunun için iki şahit bulundurmanız gerekecektir.son olarak YMK göre kullanılan isimler türkçe karakterlerden oluşması gerekmektedir başka ifadeler kabul edilmemektedir....
-
arkadaşlar bnm ismim ümit aslında ümit can ve ben bu can isminden hiç memnun değilim ve benimsemiyorum ailede olsun arkdaş çevremde olsun ümit diye biliniyorum ve can ismini kimlikten kaldırmak istiyorum napmam gerekir önerileinizi bekliyorum
-
Alıntı:
umit.43 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar bnm ismim ümit aslında ümit can ve ben bu can isminden hiç memnun değilim ve benimsemiyorum ailede olsun arkdaş çevremde olsun ümit diye biliniyorum ve can ismini kimlikten kaldırmak istiyorum napmam gerekir önerileinizi bekliyorum
aile mahkemesine dilekçe verip isminizitoplumda kullanılmadığınıve herkesin sizi ümit olarak tanıdığını söylemeniz gerekir bunun için iki şahidin olması gerekir.Ama yinede isim değiştirmek kolay iş değildir kimse kefyine göre isim dğişikliği için başvuramaz bunun için haklısebebin olması gerekir...
-
sayın mtuna, tek celsede davam kabul edildi - bitti, teşekkürlerimi sunuyorum.
-
Alıntı:
aaa2008 rumuzlu üyeden alıntı
sayın mtuna, tek celsede davam kabul edildi - bitti, teşekkürlerimi sunuyorum.
tek celsede işimiz bitti, ismimiz değişti ama karar metninde, aile nufüs tablomdan alındığı belirtilen(yanlışlıkla(!) ) ismin benimle hiç bir alakası yok! gittim dediler ki önemli olan hüküm kısmı, ama ömrümün sonuna kadar taşıyacağım bir kararda yanlış-hatalı yazım yüzünden benimle hiç bir alakası olmayan bir ismi taşımak istemiyorum. ben kararda o ismin geçmesini kabul edemem. Bu kararın düzetilmesi için ne yapabilirim??? acil yardım bekliyorum:(
kararı yeniden yazdırabilir miyim?
yazdırmak için ne yapmam gerekir?
yazdırırsam ne kadar sürer?
maliyeti olur mu?
-
İyi günler,
Yanıtlayacak olanlara şimdiden teşekkür ederim.
Benim durumum okuyabildiklerimden biraz farklı gibi.. En azından bana öyle geldi.
Yurtdışında doğdum büyüdüm, çift vatandaşlığım var. Yurtdışındaki kimliğimde 2ismim var. Türkiye Cumhuriyeti kimliğimde ise sadece bir tanesi bulunmakta. Tahmin edebileceğiniz gibi kullanmadğım isim TC Kimliğimde yazıyor.
Diplomalarım, vergi belgelerim, tüm yazışmalarım, eğitim ve sosyal hayatımda kullandığım ismi Türkiye’de kullanamıyorum.
Artık Türkiye’ye yerleştim, iş yerimde olsun, dostluk ortamlarında olsun karışıklığa, özel hayatımı anlatmak zorunda kalmama sebep oluyor, bu da beni oldukça rahatsız ediyor.
Bu geçerli bir sebepmidir mahkeme için? Önerileriniz var mı acaba dilekçem için?
Tekrar teşekkür ederim.
-
merhaba benim adım onur... sormak istediğim sorulardan 1 tanesi...küçkken ismim yiğit koyuluyormuş ancak büyükbabamın sert çıkışından dolayı ismim sadece onur olmuş ozmanlarda 2 isim olayı olmadığı için (fazla bilinmiyo yada uygulanmıyor bilemicem) kimlikte onur ismi yazılmış diceğim şu ki çevremde çok fazla onur ismi var ismimide seviyorum fakat ismimle hitap edilmiyor arkadaş çevresinde çoğunluk soyadımla hitap ediyor çile diye ben onurun yanına göbekadım yiğiti ekletmek istiyorum sizce geçerli bir nedenmi? ben şuan 17 yaşındayım eylülde 18 olucam sizce bunu kendım yapmam dahamı kolay olur yoksa ailemin izniyle birlikte olması mı daha kolay olur? teşekkür ediyorum
-
merhaba arkadaslar ben 20 yasındayım isim düzeltilmesi davası actım 2ay sonrasına gün verdiler mahkeme oldu ve emniyetten yazı istediler yurt dısı yasagı varmı falan diye buyüzdende durusmayı 1hafta sonrasına ertelediler ama ikinci durusmada hakim ve savcı değişmişti ve 1. durusmadaki istenen belgelere gerek yok gerekcesiyle davayı kabul etti.. sonra mahkeme kararını aldım bekliyorum nüfusun değişmesi için.. sonra adliyeye sormak için gittiğimde temyiz oldugunu ögrendim, 2.duruşmadaki savcının emniyetten yazıyı beklemeyip adli sicilin yeterli oldugunu söylemesi sebebiyle davanın temyiz oldugunu ögrendim.. bu süre ne kadar olur bilgisi olan varmı, temyiz sonunda kabul görmüş dava düşermi,şimdiden tskkürler
-
Alıntı:
Melda75 rumuzlu üyeden alıntı
İyi günler,
Yanıtlayacak olanlara şimdiden teşekkür ederim.
Benim durumum okuyabildiklerimden biraz farklı gibi.. En azından bana öyle geldi.
Yurtdışında doğdum büyüdüm, çift vatandaşlığım var. Yurtdışındaki kimliğimde 2ismim var. Türkiye Cumhuriyeti kimliğimde ise sadece bir tanesi bulunmakta. Tahmin edebileceğiniz gibi kullanmadğım isim TC Kimliğimde yazıyor.
Diplomalarım, vergi belgelerim, tüm yazışmalarım, eğitim ve sosyal hayatımda kullandığım ismi Türkiye’de kullanamıyorum.
Artık Türkiye’ye yerleştim, iş yerimde olsun, dostluk ortamlarında olsun karışıklığa, özel hayatımı anlatmak zorunda kalmama sebep oluyor, bu da beni oldukça rahatsız ediyor.
Bu geçerli bir sebepmidir mahkeme için? Önerileriniz var mı acaba dilekçem için?
Tekrar teşekkür ederim.
sizin için en haklı gerekce ben bu isimle tanılıyorum çagrılıyorum ve resmi kayıtlardaki isim karısıklıga sebep oluyor diyedir.. davanızı kanıtlıcak 2şahittle beraber bir sonuc alabilirsiniz...
-
Alıntı:
zerdan rumuzlu üyeden alıntı
sizin için en haklı gerekce ben bu isimle tanılıyorum çagrılıyorum ve resmi kayıtlardaki isim karısıklıga sebep oluyor diyedir.. davanızı kanıtlıcak 2şahittle beraber bir sonuc alabilirsiniz...
Teşekkür ederim cevap için
-
Merhaba.Benimde bir sorum olucaktı.ben ismimi değiştirmek değilde 2.isim ekletmek istiyorum.Çevremdekiler pek gerçek adımı kullanmıyorlar senelerdir takma ismimle hitap ediyorlar öyle alıştılar.bende bu durumdan rahatsız olmaya başladım.ismimin yanına 2.bir isim ekletebilirmiyim bu mümkünmüdür.teşekkürler.
-
Merhaba. Bu hafta isim değişikliği mahkemem var. İsim değiştirme gerekçem nüfus cüzdanında yazan isimle bilinmemem , başka bir adı kullanmam ve bunun karşıklıklara yol açmasıydı. Şimdi yeni alacağım isme bir isim daha ekletmek istiyorum. Aslında kullandığım 2 isim var. Ancak dilekçemde bunlardan sadece birini belirtmiştim. Şimdi bunuda belirtip ismimi yeni alacağım 2 isimle değiştirmek istiyorum. Bu konuda yapabileceklerimin neler olduğunu bilen var mı?
Ek bir dilekçe daha mı vermem gerekir bunun için. Eğer öyleyse ne zaman , kime vermeliyim?
Ayrıca diğer bir sorum eğer isim değiştirme talebim reddedilirse başka bir sebepten (örneğin din değiştirme) yada aynı sebepten 2. kez dava açabilir miyim?
Şimdiden teşekkür ederim.
-
Değerli hukukseverler benimde isim değiştirmekle ilgili bir düşüncem var.
Daha doğrusu ismimin telefuzu zor ve benzersiz diyebilirim,dolaysıyla bazı sıkıntılar oluşturduğundan ben ismimin önüne yeni isim eklemek istiyorum.
Nereden başlıyabilirim ve süre olarak ne kadar sürer?Bu isteğimin bana maddi olarak toplam maliyetinin ne kadar olacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Saygılar...
-
Alıntı:
systemexp rumuzlu üyeden alıntı
Değerli hukukseverler benimde isim değiştirmekle ilgili bir düşüncem var.
Daha doğrusu ismimin telefuzu zor ve benzersiz diyebilirim,dolaysıyla bazı sıkıntılar oluşturduğundan ben ismimin önüne yeni isim eklemek istiyorum.
Nereden başlıyabilirim ve süre olarak ne kadar sürer?Bu isteğimin bana maddi olarak toplam maliyetinin ne kadar olacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Saygılar...
telafuzu zor olan isminiz nedir acaba.. bulundugunuz il veya ilçenin asliye hukuk mahkemesine dilekce vererek davanızı acabilirsiniz.. dava cokluguna veya azlıgına baglı ne kadar olacagı sürenin... benim 2ay sonrasına vermişlerdi durusma gününü... maliyetide masrafıyla falan 1.350liraydı hatırladıgım kadarıyla... tanıdık bi avukat belki bu masrafı biraz düşürebilir
-
Alıntı:
zerdan rumuzlu üyeden alıntı
telafuzu zor olan isminiz nedir acaba.. bulundugunuz il veya ilçenin asliye hukuk mahkemesine dilekce vererek davanızı acabilirsiniz.. dava cokluguna veya azlıgına baglı ne kadar olacagı sürenin... benim 2ay sonrasına vermişlerdi durusma gününü... maliyetide masrafıyla falan 1.350liraydı hatırladıgım kadarıyla... tanıdık bi avukat belki bu masrafı biraz düşürebilir
Değerli forumdaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim,merak etmeniz normal ancak burada bu ismi açıklayamıyorum.
Peki işlemleri kendim yürütebilirmiyim,ve bu durumda harç benzeri masraflar ne kadar olur?
-
Alıntı:
systemexp rumuzlu üyeden alıntı
Değerli forumdaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim,merak etmeniz normal ancak burada bu ismi açıklayamıyorum.
Peki işlemleri kendim yürütebilirmiyim,ve bu durumda harç benzeri masraflar ne kadar olur?
kendinizde dilekce verebilirsiniz tabi, iki sahitlede beraber davanızı acabilirsiniz.. ozaman mebla düşer işlemler için 150 lira falan oluyo.. ama avukat vasıtasıyla yaparsınız daha hızlı sonuc alabilirsiniz..
-
Merhaba,
Küçüklüğümden beri nüfusumda kayıtlı olmayan 'neva' ismini kullanıyorum. Çevremdekiler bana bu isimle sesleniyor. Ben bu ismi, nüfustaki ismimi sildirmeden nüfusuma ekletmek istiyorum. Bunun için bir sakınca var mıdır ve ne gerekir? Bana yardımcı olabilir misiniz?
Şimdiden çok teşekkürler..
-
merhaba benimde iki ismim var ve ilkini sildirmek istiyorum.Dilekçemi verdim 2 ay sonra duruşmam var.İlk ismim müslüme buarada.Sildirmek istememin sebebide kimse bu adla tanımıyor ve çağırmıyor beni ayrıca kullanılmayan ve eski bir isim.Sizce duruşmada bunları söylesem yeterli olur mu? Sorunsuz şekilde silinir mi?
-
Merhaba
Sitenize yeni katıldım. Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler, aradığım birçok sorunun cevabına ulaştım sayenizde.
Bu başlık altındaki bütün sayfaları okuduğum halde net olarak edinemediğim bir bilgi var ne yazık ki.
Ben de bu sayfadaki bir çok kişi gibi isim konusunda sorun yaşıyorum ve değiştirmek istiyorum. Değiştirme dilekçesi, başvurusu ve ispatı gibi konularda herşeyi öğrendim. Ancak benim sormak istediğim konu şu:
Dilekçe başvurusunu sadece ikamet ettiğmiz yerde mi yapabiliriz?
Ben ikamet ettiğim ilde değil nüfusa kayıtlı olduğum ilçede bu davayı açmak istiyorum. Böyle bişey mümkün olabilir mi?
Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
-
Sanırım herkes bu konudaki sorulardan sıkılmış, hiçkimsenin cevap verme zorunluluğu da yok zaten. Sağlık olsun ne yapalım en iyisi gidip yerinde öğrenmek olacak galiba.
-
Merhaba,
Altı aylık kızımızın ismini kayıtlı isminin kullanılmadığı gerekçesiyle değiştirmek istiyoruz. Soracağım sorular net olarak sorulup cevaplanmış sorular değil. Bütün mesajları tek tek okudum. Yardımcı olan olursa sevinirim. Teşekkürler.
1. Şahitlerin ismi, TC kimlik noları ve adresleri dilekçede yazılmalı mı, yoksa duruşmaya direk getirilebilirler mi?
2. Şahit iki tane mi olmalı? Öylesi daha iyiyse karı-koca arkadaşlarımızın şahit olması uygun olur mu?
3. Anne ve babanın birlikte başvurması düşüncesi genel eğilim ama baba başvurabilir diyenler de gördüm. Biz ana-baba birlikte başvurursak anne de duruşmada bulunmak zorunda mı? Bulunmazsa sorun olur mu? Bebeğimiz küçük olduğundan gerekmedikçe annesinin gelmesi çok uygun değil bizim için.
-
Bugün Üsküdar Asliye mahkemesine (Paşakapısı'nda) başvurduk. Anne ve baba birlikte dilekçe verdik. Kalemde görevli olan kişi küçük çocuklar için genelde şahit bile gerekmediğini söyledi. Biz yine de dilekçeye iki kişi yazmıştık. Dilekçeyle birlikte tanık ismi vermek de gerekmiyormuş, direk duruşmaya götürülebilirmiş. Görevli ayrıca ismin ömür boyunca bir kez değiştirilebileceğini hatırlatıp bunu bilip bilmediğimi sordu. Tahminen 10 gün sonra tebligat, 1-1.5 ay arasında da duruşma olur dendi. Tebligat ulaşmazsa adliyeye gidip alınabiliyormuş. Toplam masraf (şimdilik) 32 TL (harç vs) + 23 TL dosya ve pul olmak üzere 55 TL.
-
Re: İsim değişikliği ile ilgili sorularım
Ben yabancı isim ve soy ad taşıyorum ama türkiyede ismim türkçe, yabancı isim soy adla emekli oldum, istedigim şu türkiyedeki isim ve soy adımı yabancı isimle aynı yapmak istedim. çünkü temelden türküm saygılarımla.
-
Re: İsim değişikliği ile ilgili sorularım
Dosya açıldıktan yaklaşık bir ay sonrasına duruşma günü verildi. Duruşmada yalnızca bir tanığımızı dinlediler. Davayı oldukça ciddi bir şekilde ele aldılar. Çocuk büyüdüğünde ismini tekrar değiştiremeyeceğini biliyor musunuz diye de sordular. Sonuçta dava lehimize sonuçlandı ve bir hafta sonra kararı almak üzere gitmemiz söylendi. Ondan sonra da sanırım 15 günlük bir itiraz süresi varmış.
İtiraz hakkı nüfus müdürlüğüne ve/ya da savcıya mı ait? Yoksa biz feragat imzalarsak itiraz süresi ortadan kalkar mı?
-
merhabalar.
benim isim değişikliği meselem biraz yılan hikayesine dönmüş durumda, bu yüzden öncelikle fikir almak istiyorum.
ben doğduğumda ailem yaşayan babannemin ismini bana vermiş. ancak bu ismi kimse kullanmak istememiş. aile eşrafı babannemin ismiyle bir çocuğa seslenmek istememişler. bu noktada haklı olabilirler tabi fakat sonrasında iş karışıklaşmış.
bana nüfustaki ismim yerine bebek demeye başlamışlar ve annem bu durumdan çok rahatsız olmuş. ismimi sevmiyormuş ancak yine de çocuğuna adıyla hitap edilmesi gerektiğini düşünüyormuş. halalarım şiddetle karşı çıkmışlar annemizin ismini söyleyemeyiz diye. sonra bir halam ben şu ismi çok seviyorum o olsun adı demiş ve artık bana nüfustaki ismimden başka bir isimle hitap etmeye başlamışlar, diğer isim sadece resmiyette kalmış.
elbette ben çocukken halamın verdiği isme alıştım çünkü herkes bana böyle hitap ediyordu lakin okul çağına geldiğimde, eski ismimle yani babannemin ismiyle yüzleştim. bu konuları pek önemsemeyen babam, bana verdikleri diğer ismi eklettirme zahmetine hiçbir zaman kalkışmadı, çok tartıştık ama yapmadı.
böylece ilkokul boyunca halamın verdiği ismi insanlara ismim olarak anlatmaya çalıştım ama resmiyet malum, öğretmen öyle dedikten sonra arkadaşlarınıza söz geçiremiyorsunuz.
ortaokul yıllarında bu beyhude çabamdan vazgeçerek babannemin ismini kabullenmeye çalıştım bu arada da aileme özellikle babama çok kızıyordum ne olurdu eklettirseydi, tabi bütün ısrarlarım boşuna gitmişti.
lise de evdekilere bana artık nüfus cüzdanımdaki ismimle hitap etmeleri gerektiğini anlatmaya çalıştım ama olmadı. yaşamım bölünmeye devam ediyordu. ailede ve mahallede başka okulda başka isim.
üniversiteyi bitirdiğimde artık iki isme de yabancılaştığımı farkettim. ikisi de her hitapta bende bir yabancılık duygusu uyandırıyor. aslında iş hukiki olmaktan öte psikolojik bir mesele halini aldı. artık yeni bir isim almak istiyorum. onca yıl bu şekilde okudum meslek hayatıma atılmadan önce bu kaostan kurtulmak istiyorum. ama işim yılan hikayesine döndüğünden avukatsız halledebilir miyim bilmiyorum. yeni mezun oldum maddi açıdan avukatı karşılayamayabilirim. ama bu hikayeyi de böylece mahkemeye götürmek ne kadar doğru bilemiyorum. yani haklı sebep olarak algılanır mı? aslında bütün sorun ailemin tembelliğinde, babamın ben okula başlamadan önce halledebileceği ufak pürüz benim için psikolojik sorun halini aldı.
sonuç olarak bu kadar karmaşık bir durumu avukatsız halledebilir miyim?
yoksa hikayeyi mi basitleştirmem gerek?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
-
Avukat tutmadan her davayı takip edebileceğiniz gibi isim değişikliği davasını da takip edebilirsiniz.
Burda anlattığınız hikayenizi dilekçe formatına getireceksiniz ve mahkemeye dosya olarak sunacaksınız. Sonra size duruşma günü verilecek hakim karşısında size sorulacak sorulara cevap vereceksiniz. Takdir edilirse tanık listesi verip tanıklarınızı mahkemede hazır edeceksiniz. Tanık isimlerini T.C. noları filan gerekmiyor isim ve adresleri yeterli.
Mahkeme sonunda verilen karar için 15 gün itiraz değil "temyiz" hakkı vardır. Nüfus davalarında savcı ve nüfus idaresi de taraf olabildiğinden onların da temyiz hakkı vardır bu sürenin geçirilmesi gerekiyor. Sizin feragat etmeniz sadece sizin için süreyi bitirir. Feragat dilekçesi yargılamayı yapan mahkemeye verilir. Esenkalın.
-
Cevap: İsim değişikliği ile ilgili sorular
Merhaba
Ben 18 yaşındayım ve kısa süre önce dinimi değiştirdim. kimliğimdeki din hanesini henüz değiştirmedim ama kısa zamanda değiştirmeyi düşünüyorum. Aynı şekilde ismimi de yabancı bir isim olarak değiştirmek istiyorum. istediğim isimde türk alfabesine aykırı bir harf yok. Mahkemeye başvurduğumda gerekçe olarak bunu göstericem. merak ettiğim, bu gerekçe yeterli olur mu, benden vaftiz belgesi isterler mi ve ailemden herhangi biri ismimi ve din hanesini görebilir mi?
-
Cevap: İsim değişikliği ile ilgili sorular
merhabalar benim 4 aylık bir kızım var.adı sultan beren yanlız sultan ismi hiç kullanılmıyor bu bakımdan kızımın adını beren olarak değiştirmek istiyorum acaba bu mümkünmü?
-
benim adım ümit türkkan 17 yaşındayım bu türkkan ismini bugüne kadar hiç kendim kullanmadım biriyle tanışırken adımı söylerken vs falan ama okulda doğal olarak söyleniyor ve acaip utanıyorum alay konusu oluyor onun yüzünden nüfus cüzdanı taşıyamıyorum... davalı olarak babamı mı göstermem gerek yoksa nüfs müdürlüğünü mü? ayrca avukat tutmak mecburimi ve avukat tutmadan ne kadar ücret tutar malüm kendi cebimden verecem babam değiştirmekle uğraşmıyor .. türkkan ismini timur olarak değişre bilirmiyim timur ismi öylesine aklıma geldi
benim 2. ismim türkkan ( cinsiyetim erkek) böyle bir isim türkiyede yok babamın aklı işte zamanında koymuş böyle bir isim bu ismi hiç bir şekilde kullanmamaktayım sadece okulda kullanılıyor ama söyledikleri zaman acaip utanıyorum artık kendimle bile dalga geçiyorum. benim sorum ben bu ismi istediğim başka bir isimle değiştirebilir miyim? bu istediğim isimle beni kimse tanımıyor o yüzden de tanığa gerek var mı? birde dilekçe yazarken nöbetçi yazmaya gerek var mı?