Arkadaşım 112 sayısını devamlı söylüyon.İnşallah dediğin gibi olur.Ama ben bu ekonomik göstergelerle sana hiç katılmıyorum...
Printable View
Hatice KOLÇAK
JPY ve CHF Mağdurları
Vatandaşımızın uzun zamandır beklediği kira öder gibi ev sahibi olma hayali 2007 yılı şubat ayında yasalaşmış ancak beklenen olmamıştı. Çünkü konut kredi faiz oranları bir türlü düşmedi ve düşmediği gibi her geçen gün artmaya devam etti. Son yıllarda hızlanan inşaat sektörü ile beraber gerçekten güzel konut projeleri üretildi bu da insanın ev sahibi olma isteğini herşeye rağmen körükledi.
Tam bu aşamada durağanlaşan emlak sektörüne rağmen bankalar konut kredisinde alternatif arayışlara girince gündemimize Japon Yeni ve İsviçre Frangı girmiş oldu. İsviçre Frangı ve Japon Yeni, uluslararası piyasalarda Amerikan Doları ve Euro’ya göre daha az dalgalandığından istikrarlı para birimleri olarak tanınıyor. Ayrıca bankalar Japonya ve İsviçre’de faizler çok düşük olduğu için buralardan daha kolay finansman bulabiliyor dolayısıyla Türkiye’de daha uygun faiz oranlarıyla tüketiciye kredi kullandırıyor.
JPY ve CHF Mağdurları
Her ne kadar kur riskinin ne demek olduğunu biliyor olsak zamanında birçoğumuzun canı kurdan yanmış olsada, bize sunulan CHF ve JPY nindeki faiz oranlarının YTL ye göre üçte bir oranında düşük olması Amerikan Doları ve Euro ya göre daha stabil olması yabancı para cinsinden borçlanmayı göze alan tüketiciye cazip geldi. Dövize endeksli konut kredisi kullanmak isteyenler JPY ve CHF para birimlerinden kredi kullanmaya başladı. Faiz oranları diğer yabancı para birimlerine göre oldukça düşük olan JPY ve CHF o kadar çok tercih edildi ki kullanılan dövize endeksli kredilerin yarısından fazlasını oluşturdu.
JPY ve CHF kredi kullanan tüketicinin aylık ödemleride, toplam ödenecek kredileride oldukça makuldu, özellikle Ytl karşısında. Ancak durum hiçte umulduğu gibi gitmedi.Üstelik en son 2001 de yaşadığımız ekonomik krizden sonra 7 yıl aradan sonra beklenmeyen bir zamanda üstelik bu sefer Türkiye’ den değil Amerika’ da başlayıp küresel boyutlara ulaşan finansal krizden dolayı kurlar resmen zıpladı. Yaşanan küresel finans krizi ile beraber ekonomileri sağlam finans sıkıntısı olmayan Japonya ve İsviçre’ ninde para birimleri diğer para birimleri gibi bir anda yükseldi.
kaynak
http://www.qurbaa.com/kose-yazarlari...ml#comment-463
Sayın selma hanım bizlere artık çözüm lazım haber köpürlerini buralara yapıştırarak degil icraat lazım.Gazetecilik haberi yapmak degil .Bizlerin bu düştügümüz zor durumdan kurtulması lazım birilerinin üzerimizden haber konusu yaratması bizleri bağlamıyor. Artık bizleri enterese etmiyor.Sadece yerimizde uygun adım saydık.Yanlışmıyım?Biz mağdurlara bu haberler ne kadar faydalı olduki sadece haber olarak yapıldı.Ve öyle kaldı. Sadece gazete ve benzeri yayın üzerimizden prim yaptı.Zaten bu ve benzeri haberleri herkes bi şekilde okuyor ve takip ediyor...
Artık zaman hep birlikte hep beraber hareket atmek ve yürümek gerekirse hiç bir bankaya ödeme yapmamak zaten ödeyemiyoruz. Alsınlar sahip olduğumuz yada olacağımız evleri başlarına çalsınlar.YETER YA YETER ARTIK BU BİZLERİN BU DÜŞMÜŞ OLDUĞU ZOR DURUMLAR KİMLERE NE MENFAAT SAĞLAYACAK.YA HEP YA HİÇ KAYBEDECEK NEMİZ KALDIKİ.
size kesinlikle katılıyorum.lütfen sataşma yapmayın .okumuyorsanız okumayın bırakın okumak isteyenler okusun sizene!!!!
elinizden daha iyisi geliyorsa buyrun yapın ...
Size katılıyorum sonuçta haberlerden de haberimiz olmalı.Selma Hanım bu işe ciddi anlamda kendini verdi kendisini kutluyorum.Biz millet olarak iyi olan şeyleri eleştirmekten hoşlanıyoruz.Seviyemizi bozmayalım arkadaşlar.
Bugün Manisa merkezde ulupark çay bahçesinde yenzedeler saat 20:30 da toplanıyor.Manisalılar duyurulur.
Bende katılıyorum..Çoğu zaman medyada veya nette çıkan haberler ile ilgili bilgiyi burada paylaşımı yapan arkadaş sayesinde öğreniyoruz..Birbirimize de pozitif olmayı başarabilirsek iyi sonuçlar alabileceğiz diye düşünüyorum.Çünkü herkes elinden geldiğince birilerine ulaşmaya,birşeyler yapmaya çalışıyor.Ayrıca bu forumdan ve diğer sitelerden olabildiğince kişiyi haberdar etmemizde son derece önemlidir..
usd/jpy paritesinin artacağı, jpy nin değer kaybedeceği yazıyor.arkadaşlar görüşünüz nedir?