-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Geçen pazar günü televizyonda zap yaparken Emret Komutanım adlı diziye takıldım. Şimdi sahte bir general (tabii ki sahte olacak yoksa bizde hiç torpil yaptıran general olur mu ?) telefonla üsteğmeni arıyor ve üsteğmenimize generalin yeğenine torpil yapmasını istiyor. Gururuna yediremeyen üsteğmenimiz telefonda "Komutanım ben birliğimde torpil yaptırmam. Gerekirse istifa ederim ama yine de torpil yapmam" diyor. Dizide de olsa üsteğmenin "istifa hakkı" nın varmış gibi gösterilmesi ne kadar traji komik bir durum.
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Arkadaşlar ben cezadan ziyade tazminat miktarları hakkında bilgi almak istiyorum.Zaten ceza yatılır gider fakat asıl düşündürücü oln tazminat miktarı bu paralarla insan kendine bir ev bile alır
-
Alıntı:
john gotti rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar ben cezadan ziyade tazminat miktarları hakkında bilgi almak istiyorum.Zaten ceza yatılır gider fakat asıl düşündürücü oln tazminat miktarı bu paralarla insan kendine bir ev bile alır
Sayın John Gotti tazminat ile ilgili böyle konuştuğunuza göre sanırım siz subaysınız.
Şimdi bu tazminat konusu çok çeşitli biliyosunuz kişiden kişiye safahatına göre değişiyo Astsubay yada Uzm.J değilseniz çok sorun yok (tabi Astsubay M.Y.O. mezunu değilseniz ) tazminata itiraz halinde amortisman ve personel giderleri vb. giderler indiriliyo şeklinde biliyoruz
-
Alıntı:
BirKaN_ rumuzlu üyeden alıntı
Sayın John Gotti tazminat ile ilgili böyle konuştuğunuza göre sanırım siz subaysınız.
Şimdi bu tazminat konusu çok çeşitli biliyosunuz kişiden kişiye safahatına göre değişiyo Astsubay yada Uzm.J değilseniz çok sorun yok (tabi Astsubay M.Y.O. mezunu değilseniz ) tazminata itiraz halinde amortisman ve personel giderleri vb. giderler indiriliyo şeklinde biliyoruz
Ne alaka ya.myo mezunu olunca farklı mı oluyor.Kime ne itelerlerse.5 liralık ayakkabıya 90 liralık fiyat biçiliyor.YKM de böle kazık yemedik.Myo larda 1 sene fazl okumanın bedelini 5/1 oranında fazla ödeyerek veriyolar.
-
Alıntı:
ex_sovalye rumuzlu üyeden alıntı
Tabii ki buluşulur ve birşeyler yapabilmek için fikir alışverişinde bulunulabilir. Ama anlatmak istediğim; sonuna kadar itiraz hakkını kullanmak gerektiğidir.
Ben kullanacağım. Gerekiyorsa avrupa insan hakları mahkemesine kadar gitmek gerekiyor.
Yıllarca bu sorunu aman devletimiz zeval görmesin, devlet büyükleri çözer diye bekledik, ha çözüldü ha çözülecek diye ihmal edildik ya da kandırıldık. İnsan hayatının en önemli ve en verimli çağını ipotek altına alan "15 yıl mecburi hizmetin" ayrıca "tek taraflı olarak sözleşmenin feshinin yapılamaması" durumunun insan haklarına aykırı olduğunu ve bu hakkı hukuken almak zorunda olduğumuzu göstermek zorundayız.
Gündemi iyi takip edin. Artık girilemeyecek kapı, hesap vermeyecek kurum yok. Devir değişti. Eskiden "insanlar devlet için" vardı ama bu çağda insan devlet için değil "devlet insan için" var . Bu yüzden devlet yönetimleri insan odaklı olmak zorunda. Atatürk'ün de dediği gibi çağın gerisinde kalan kurumlar yok olmaya mahkum olacaktır.
Bir arkadaşımdan aldığım duyuma göre AİM ne başvuran bir reesen emekli mapus cezasından men edileceğinden bahsetmiş.Konuyu tam öğrenip yazacağım.
-
Alıntı:
mustafaulker rumuzlu üyeden alıntı
Bir arkadaşımdan aldığım duyuma göre AİM ne başvuran bir reesen emekli mapus cezasından men edileceğinden bahsetmiş.Konuyu tam öğrenip yazacağım.
Sayın mustafaulker bu konuyla ilgili aydınlatıcı bilgilerinizi merakla bekliyoruz.
Saygılarımla
-
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/13472509.asp?gid=229
Birseyler oluyor arada derede ama cozemedim. örgütlü olmasa da hepsini kapsasa olmuyor mu? :) yani bu firardan hapis yatma olayi ne zaman çözülecek arkadaşlar yil oldu 2010... ödeyelim parasini birakin memlekete başka şekilde fayda sağlasin bu insanlar...
-
Askeri cezaevleri incelenecek
A.A 14 Ocak 2010
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, askeri cezaevlerini incelemek üzere alt komisyon kuruldu.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, “Bugüne kadar nasıl sivil cezaevlerinde inceleme yapmışlarsa, askeri cezaevlerinde de inceleme yapmayı kararlaştırdıklarını” belirterek, “Komisyon kanunumuza göre, bu tür yerlerde inceleme yapma yetkimiz var” dedi.
Üskül, bugünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, son toplantıdan bu yana başkanlıkça yapılan işlemler hakkında komisyon üyelerine bilgi verdiğini söyledi.
Bazı konularda inceleme yapmak üzere 3 alt komisyon kurulmasına karar verildiğini ifade eden Üskül, bu alt komisyonların hangi konuları araştırmak üzere kurulduğunu açıkladı.
Zafer Üskül, uzun süreden beri çocuk yuvaları, gençlik merkezleri ve çocuk bakımevlerinde inceleme yapmayı düşündüklerini belirterek, mevcut alt komisyonların çalışmalarını tamamlamaları nedeniyle, konuyu gündeme alarak görüştüklerini kaydetti.
Çocuk yetiştirme yurtları, çocuk yuvaları ve çocuk ve gençlik merkezlerinde inceleme yapmak üzere bir alt komisyon kurulduğunu ifade eden Üskül, alt komisyonun, Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Komisyon Başkanvekili, Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Denizli Milletvekili Mithat Ekici ile CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş'tan oluştuğunu söyledi.
Üskül, bugüne kadar 15 cezaevinde inceleme yaptıklarını ve bu incelemeler sonucunda hazırladıkları raporları da yayınladıklarını ifade ederek, “Ancak şimdiye kadar hiç bir askeri cezaevi ve tutukevinde inceleme yapmamıştık. Askeri cezaevi ve tutukevlerinde de inceleme yapmak üzere alt komisyon kurulması kararı aldık” dedi. Üskül, alt komisyonda, kendisinin, Ak Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Konya Milletvekili Kerim Özkul, Komisyon Başkanvekili, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in yer aldığını bildirdi.
Kurulan 3. alt komisyonun, “TEKEL işçilerinin gösterileri sırasında içinde milletvekillerinin de bulunduğu gruba yönelik yapılan polis müdahalesinin incelenmesi” konusunda olduğunu belirten Üskül, bu alt komisyonun da Ahmet Gökhan Sarıçam, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, MHP'li Ekici ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'den oluştuğunu kaydetti.
İNTİHAR EDEN ALBAY İÇİN ALT KOMİSYON KURULMADI
Komisyon Başkanı Üskül, başta Malik Ecder Özdemir olmak üzere, CHP'li 3 komisyon üyesinin, Yarbay Ali Tatar'ın intiharının nedenlerinin araştırılması için alt komisyon kurulmasını önerdiklerini söyledi.
Bu talebin uzunca bir süre tartışıldığını belirten Üskül, “Ancak, böyle bir incelemenin komisyonun görevleri arasında yer almadığı kanaatine varılarak, alt komisyon kurulması talebi reddedildi” dedi.
Zafer Üskül, Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar'ın komisyonlarına dilekçe ile başvurduğunu anımsatarak, dilekçede, “hakim ve savcı sorgularını incelemenin” talep edildiğini ifade etti. Üskül, savcı ve hakimlerin sorgularını incelemenin, TBMM'nin bir komisyonunun görev alanı içinde olmadığını bildirdi.
Komisyonun kurulduğu andan beri yargının bağımsız olduğunu ve komisyonun buna saygılı olduğunu dile getiren Üskül, yargı alanına giren konularda komisyonun bir işlem yapamayacağını belirttiğini söyledi. Zafer Üskül, “Burada yargıç ya da savcıdan bir şikayet varsa, tabi ki bunun incelenmesi için, incelemeye yetkili makam olan Adalet Bakanlığına dilekçe aktarılabilir. Bunu uzmanlarımız inceliyorlar. İncelemenin sonunda dilekçe ile ilgili nasıl bir işlem yapacağımıza karar vereceğiz” diye konuştu.
“ÖNERİYİ KİM YAPTI?”
Üskül, “Askeri cezaevlerini incelemek için alt komisyon oluşturdunuz. Bu öneriyi kim yaptı, niye böyle bir komisyon kuruldu?” sorusu üzerine, cezaevlerini bugüne kadar hep incelediklerini söyledi.
Cezaevlerinde bulunanların da haklarının olduğunu dile getiren Üskül, “Sivil cezaevleri ile askeri cezaevlerinde herhangi bir ayrım yapmak sözkonusu değil” dedi. Öneriyi kimin yaptığının önemi olmadığına işaret eden Üskül, komisyonlarına zaman zaman askeri cezaevlerinden de şikayetler gelebildiğini belirterek, “Nasıl sivil cezaevlerinde inceleme yapmışsak, askeri cezaevlerinde de inceleme yapmayı kararlaştırdık” diye konuştu.
Hangi cezaevlerine gidileceğine alt komisyonun karar vereceğini söyleyen Üskül, cezaevlerinden özel bir şikayet gelse de gelmese de bu cezaevlerindeki şartların, oralarda bulunanların insan haklarını kullanmalarına uygun olup olmadığını denetlemenin, komisyonun görevi olduğunu ifade etti.
“KOMİSYONUMUZ KENDİSİ KARAR VERİR”
Komisyon Başkanı Üskül, “Bu süreç içinde Genelkurmayla görüştünüz mü?” sorusuna, “Komisyonumuz kararlarını kendisi alıyor ve nerelerde inceleme yapacağına kendisi karar verir” yanıtını verdi.
Bir soru üzerine, askeri cezaevlerini komisyonlarının yasasına göre inceleyeceklerini belirten Üskül, “Komisyon kanunumuza göre, bu tür yerlerde inceleme yapma yetkimiz var. Bilgi istediğimiz zaman ilgili kurumlar ve kuruluşlar bilgi vermek zorundalar. Dolayısıyla komisyonumuzun bu görevi yerine getirmesinin önünde herhangi bir engel olmaması gerekir” diye konuştu.
Zafer Üskül, alt komisyonların kurulmasına ilişkin kararların oybirliğiyle alındığını söyledi.
Askeri Ceza Evlerini inceleyeceklerine Axkeri Ceza Kanunu ve Personel Yöentmeliğini incelerse de az mantıklı işler yapsalar...
-
Alıntı:
Recidivist rumuzlu üyeden alıntı
Askeri Ceza Evlerini inceleyeceklerine Askeri Ceza Kanunu ve Personel Yöentmeliğini incelerse de az mantıklı işler yapsalar...
Bence herkesin su anda inshkkom@tbmm.gov.tr mail adresini bombardimana tutmasi gerekmektedir. Esas incelemelerin hangi insan haklari ihlalinde yapilmasi gerektigini gostermek adina...
-
Alıntı:
macabre rumuzlu üyeden alıntı
Bence herkesin su anda inshkkom@tbmm.gov.tr mail adresini bombardimana tutmasi gerekmektedir. Esas incelemelerin hangi insan haklari ihlalinde yapilmasi gerektigini gostermek adina...
Benim bildiğim askeri ceza ve iç hizmet gibi kanunlar insan hakları ile değerlendirilemiyor.Tamamen kurumun insiyatifinde. Kurum isterse meclis değiştirir. İstemezse aynen kalır.
-
Alıntı:
ortodontist rumuzlu üyeden alıntı
Benim bildiğim askeri ceza ve iç hizmet gibi kanunlar insan hakları ile değerlendirilemiyor.Tamamen kurumun insiyatifinde. Kurum isterse meclis değiştirir. İstemezse aynen kalır.
Zaten kimsenin bizim durumumuzu degerlendirdigi yok sayin ortodontist, yine de gonderin mail kulagina kar suyu kacsin adamlarin, askeri hapishaneleri denetleyeceklermis esas problem orada degil "oncesinde" diyelim, ne kaybedersin sanki
-
Alıntı:
Zaten kimsenin bizim durumumuzu degerlendirdigi yok sayin ortodontist, yine de gonderin mail kulagina kar suyu kacsin adamlarin, askeri hapishaneleri denetleyeceklermis esas problem orada degil "oncesinde" diyelim, ne kaybedersin sanki
Ben de e-mail yolladım, bakalım.Umut fakirin ekmeğiymiş.
-
Değerli arkadaşlar;
Öncelikle bu çok değerli platformda okuduklarımdan epeyce birşeyler öğrendim. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Üniversite MYO mezunu olarak sivil kaynaktan Astsubay olmak için başvurdum ve gerekli aşamaları geçtim. 19 Nisan 2004 tarihi itibarı ile Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine başladım (4,5 ay sürdü). 30 Ağustos 2008 itibarı ile Astsubay Çavuş rütbesini alarak sınıf okuluna atandım. Eylül' ün 10 u ya da 15'i gibi tam olarak hatırlayamıyorum sınıf okuluna başladım. 11 Mayıs 2005 tarihinde (sınıf okulu toplam 8,5 ay kadar sürdü) birliğime atandım. Hizmetimi Ağustos 2008 sonunda izine ayrılarak bir daha dönmeden, izin tecavüzü ve firar suçlarını oluşturarak kendimce bitirdim. Toplamda Astsubay Çavuş rütbesini alıp maaş almaya başladıktan sonra 48 ay hizmetim var. (4,5 ay temel eğitimi katmıyorum)
5 Şubat 2010 itibarı ile ilişiğimin kesildiğini tanıdıklarım vasıtası ile öğrendim. Şimdi gelelim değerli platformda okuduklarımdan anladığım kadarı ile sonuçlara, yanlışım varsa düzeltebilir misiniz?
- Firar suçunun cezası en asgari olarak (iyi hal vs toplamda 2/3 yatarı) 6 ay 10 gündür.
- Tutuksuz olarak yargılanırsam, askeri mahkemede hakkımda karara varılır ve kararın yargıtayca onanmasını beklediğim sürede serbest kalırım.
- Cezam onandığında sivil cezaevinde cezamı erteleme olmaksızın ve para cezasına çevirilmeksizin tüm süresini tek seferde yatarım.
- Yüz kızartıcı veya ağır şuç teşkil etmediği için adli sicil kaydım temiz çıkar ve özel sektörde işe girebilirim.
Bu kısıma kadar bir hatam veyahut yanlış anladığım bir nokta var mıdır merak ediyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şimdi gelelim aklımdaki sorulara;
Aklımdaki düşünceler;
Tutuksuz yargılanmak yerine tutuklu olarak hapiste yatmam gibi bir durum söz konusu olursa avantajıma olur. Bu nedenle onama süresini tutuksuz olarak bekleyerek, sağda solda kaybedilen ara süreyi engellemiş olurum. Hapiste kaldığım süre ceza onanınca, ceza süresinden düşülür ve kalanı da infaz edilip cezam biter. Onama süresi ceza süremi aşarsa ara tahliye isteyip çıkabilir miyim? Çıktıktan sonra da onama gerçekleşince zaten ben bunu şu kadar süre yatarak bekledim bu esnada tamamlamış oldum diyebilir miyim?
Ve bu tutuklu olarak kalma konusunda sivil cezaevinde mi yoksa askeri cezaevinde mi yatarım?
-
Sayın rookie17
Forumda okuduğunuz her şeyi tek kalemde doğru olarak özetlemişsiniz. Tutuklu olarak kalacağınız yer tabiki sivil cezaevi olacaktır.Çünkü siz artık sivil bir vatandaşsınız.Bu arada ödeyeceğiniz tazminat, ve emekli sandığı keseneklerinizin durumu ile ilgili bizi aydınlatırsanız uygun olur.OYAK taki kesintilerinizi sanırım alamadınız 3 yılı doldurmadınız için.
Saygılarımla...
-
Oyak kesintilerimi alacağım çünkü 30 ağustos 2004 yılı itibari ile maaş aldım ve rütbeme kavuştum, tazminatım yatıyordu. O tarihten itibaren hesaplarsanız 30 Ağustos 2004 - Eylül 2008 eder 4 yıl. Bu da tazminatımı oyaktan alabileceğim demek oluyor. Nemalanmış değil, anapara halini alabileceğim. (Bkz: Oyak Yasası ---> Kurumun Yapacağı yardımlar Bölümü ---> Madde 23)
-
Sayın rookie17
4 yılı doldurduğunuz için haklısınız OYAK size nemasız olarak paranızı iade edecektir. Peki TSK sizden tazminat olarak ne kadar talep etti? Emekli sandığı kesenekleriniz hesabınıza yatırıldımı?
-
Alıntı:
Sayın rookie17
4 yılı doldurduğunuz için haklısınız OYAK size nemasız olarak paranızı iade edecektir. Peki TSK sizden tazminat olarak ne kadar talep etti? Emekli sandığı kesenekleriniz hesabınıza yatırıldımı?
Sayın Birkan;
Henüz teslim olmadım. Dolayısıyla ne kadar tazminat talep edecekler bilmiyorum. Emekli sandığı keseneklerinin yatmaması için her hangi bir neden olduğunu sanmıyorum. Emekli sandığında keseneklerim duruyor. Adaletin yerini bulmadığı bir şekilde malesef !!! cezamı çekip düze çıktığımda SSK ya aktaracağım kesintilerimi yeni bir SSK sicil no ile.
-
Arkadaslar sonuna kadar destekliyorum yaptiklarinizi... Hepimiz kader arkadasiyiz burada bir nevi. Keske firsat olsa da sadece isini degistirmek istedigi icin bu kadar sikintilara katlanan siz kader arkadaslarimi tanimaya firsatim olsa. Herseyden once yaptigimiz buyuk bir istir, bunu sakin unutmayin. Her ne kadar "TSK'nin yuzunden bunlar basimiza geldi" desek de, unutmayalim; TSK sonucta turkiyede eli ayagi tutan ve memleketin bekasini koruyabilecek gucteki tek kurum, o da kendi sistemini korumak icin bunu yapiyor ve biz askeri personele 15 yil mecburi hizmeti zorunlu kiliyor.
Ama ben kendim ve pek cok arkadasimdan biliyorum ki sistemden cikamadigi icin kaderine kusen ve memur zihniyetine mahkum olan pek cok buyuk beyinler harcaniyor iceride. Ulkemizin bilimsel bilgi birikimi ve teknolojik anlamda geride kalmasinin bir nedeni de budur. Ben yurtdisinda firardayim ve ne kadar ozlesem de turkiyeye donemiyorum, havaalaninda GBT kontrolunde tutuklanacagim cunku. Benim gibilerin durumunu birakin yine, ama turk olup yurtdisinda yasayan, calisan o kadar basarili, o kadar buyuk beyinler var ki, hemen heryerde gormek, rastlamak mumkun. Bu insanlar ya turkiyeye donmuyorlar, ya da donemiyorlar. Bunlar icin bir "tersine beyin gocu" duzenlemesi yapilsa, turkiyede de cok guzel seyler olacaktir eminim. Biryerden baslamali, ve uluslararasi kulvarda taninacak buyuk isler yapan kurumlara sahip olmaliyiz, ve bunun icin de nitelikli insanlarimizi kaybetmemeliyiz (hem yurticinde hem yurtdisinda)...
Ben ne olursa olsun ulkemi seviyorum ve eminim bir sekilde bu konu halledilecek ve ben de birgun ulkeme, sadece isini degistirmek istedigi icin bunlara katlanan eski bir subay olarak, tutuklanma-hapis yatma korkusu olmadan donebilecegim. Herkese selamlar.
-
değerli arkadaşlar,bu ülkede TSK olduğu için tabiki gurur duymalıyız ve onun bekasını desteklemeliyiz.ancak TSK iç hizmet kanununu yapazanlar,yazanlar çizenler belli,yurt dışındaki arkadaşımıza inşallah birgün beklentilerin gerçekleşir ve ülkene özgür biri olarak giriş yaparsın demek isterdim ama bunun sanırım kıyamete kadar çözümü olmayacak zihniyetler değişmiyor çünkü.rookie17 isimli arkadaşımında yazdığı her şey doğru ancak şunuda ilave edeyim eğer düşünürse kamuda çalışması içinde hiçbir engel yok.alacağı ceza şu memurluk vs.için engel olmayacak.
-
Alıntı:
cymimbeen rumuzlu üyeden alıntı
değerli arkadaşlar,bu ülkede TSK olduğu için tabiki gurur duymalıyız ve onun bekasını desteklemeliyiz.ancak TSK iç hizmet kanununu yapazanlar,yazanlar çizenler belli,yurt dışındaki arkadaşımıza inşallah birgün beklentilerin gerçekleşir ve ülkene özgür biri olarak giriş yaparsın demek isterdim ama bunun sanırım kıyamete kadar çözümü olmayacak zihniyetler değişmiyor çünkü.rookie17 isimli arkadaşımında yazdığı her şey doğru ancak şunuda ilave edeyim eğer düşünürse kamuda çalışması içinde hiçbir engel yok.alacağı ceza şu memurluk vs.için engel olmayacak.
Zihniyetler degismek istemese de sistem degisimi zorluyor, bunu goruyoruz gunumuzde acik bir sekilde. AB sureci uyum yasalari, TSK'nin politik etkinliginin azaltilmasi calismalari ve su anda ulkemizde tartisilan hemen tum konularda hep ortak payda TSK. Bana kalirsa bizim konuya da teget geciyor bu yasanan olaylar. Yani elbet yeni anayasa ile birlikte baslayacak duzenleme furyasinda bu olay da duzeltilecektir diye dusunuyorum.
-
Sayın macabre
Aynen dediğiniz şekilde düzenlemelerin yapılmasını merakla bekliyoruz.Çünkü bi yönden de dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir uygulama zaten yoktur.Türkiye Cumhuriyeti AB'ye girme konusunda bu kadar ısrarcı iken bu gibi kanun değişikliklerini mecbur yapacaktır.
Saygılarımla...
-
Alıntı:
Sayın macabre
Aynen dediğiniz şekilde düzenlemelerin yapılmasını merakla bekliyoruz.Çünkü bi yönden de dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir uygulama zaten yoktur.Türkiye Cumhuriyeti AB'ye girme konusunda bu kadar ısrarcı iken bu gibi kanun değişikliklerini mecbur yapacaktır.
Saygılarımla...
Tesekkurler, umarim ileride bu haketmedigimiz halde yasadigimiz sikintili gunleri birer ani olarak hatirlariz.
-
mahkeme dosyasının oldugu yerde yargılanmak değişmez bir kural mıdır? yoksa başka bi şehirdeki savcılığa teslim olunup dosya oraya istenemez mi?
-
Alıntı:
kemal3116 rumuzlu üyeden alıntı
mahkeme dosyasının oldugu yerde yargılanmak değişmez bir kural mıdır? yoksa başka bi şehirdeki savcılığa teslim olunup dosya oraya istenemez mi?
TSK'dan ilişiğiniz kesilmiş ise dediğiniz mümkün diğer türlü askeri mahkemede yargılanacaksınız.
Saygılarımla...
-
rookie17
Arkadaşım umarım herşey gönlünce olur. 2004 devresisin ve "30 Ağustos 2008 itibarı ile Astsubay Çavuş rütbesini alarak sınıf okuluna atandım." dediğin kısımda bir yazım yatası mı var? Keza "11 Mayıs 2005 tarihinde (sınıf okulu toplam 8,5 ay kadar sürdü) birliğime atandım." diyorsun sanırım bir hata var.
Ayrıca bu süre zarfında yaşadıklarını veya önerilerini paylaşarak bizleri de bilgilendirirsen iyi olur. En çok merak ettiğim ödeyeceğin tazminat miktarı.Belli olduğunda bizlerle paylaşırsan senin de katkılarıdan istifade ederiz.
-
firar sonundaki hapis sürecini iptal için AİHM ne başvuran olmuş mu?
-
Alıntı:
TSK'dan ilişiğiniz kesilmiş ise dediğiniz mümkün diğer türlü askeri mahkemede yargılanacaksınız.
Saygılarımla...
çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.. ilişik kesilmesini bekleyip bunu deniycez bakalım inşallah olumlu olur..
-
Alıntı:
kemal3116 rumuzlu üyeden alıntı
çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.. ilişik kesilmesini bekleyip bunu deniycez bakalım inşallah olumlu olur..
Neden mahkeme yerini degistirmek istiyorsunuz acaba ogrenebilir miyim? firar ettiginiz birligin oradaki hapishanede cezanizi çekmek istemediğiniz için mi? Bir de ilisiginizin kesilmesine ne kadar var, nereden takip ediyorsunuz kesilip kesilmedigini? Tesekkurler
-
Alıntı:
Neden mahkeme yerini degistirmek istiyorsunuz acaba ogrenebilir miyim? firar ettiginiz birligin oradaki hapishanede cezanizi çekmek istemediğiniz için mi? Bir de ilisiginizin kesilmesine ne kadar var, nereden takip ediyorsunuz kesilip kesilmedigini? Tesekkurler
avukata vekalet verince resmi kanaldan ilişik kesilip kesilmediği öğrenilebiliyor..
birlik çok uzak, ikamet adresime yakın biyer olsa daha iyi olur. ailem için de daha rahat ve daha az masraflı olur..
-
Arkadaşlar yok mu bunun bir çaresi, bir yandan ne zaman içeri girecez hayatımızı ne zaman düzene sokacağız bir taraftan bu kadar tazminatı nasıl ödeyeceğiz diye düşünmekten zihnim bulandı. Her dönem vergi borcu ödenirken faiz siliniyor şu oluyor bu oluyor bizden geriye aldığı nedir ki bizi bu kadar sıkboğaz ediyolar ya. Ben zaten giden yıllarımın derdine düşmüşüm üstüne limon sıkıyorlar bu kadar da olmaz. Yok mu bir çaresi. Değiştirilemez bir madde midir bu nasıl bir maddedir. Değişirse ne olur. Sıkıldım artık benle aynı derdi yaşayan birisiyle karşılıklı on saat derstleşmek istiyorum gına geldi. Kelimelerin tekrarı bilinçlidir. Tamamen ruh halimi yansıtmak amaçlıdır. Artık bir babayiğit çıksın desin ki alın size formül ve biz de topluma karışalım hayatımız yaşayalım.
-
[QUOTE=Dokuzharf;338789]Arkadaşlar yok mu bunun bir çaresi, bir yandan ne zaman içeri girecez hayatımızı ne zaman düzene sokacağız bir taraftan bu kadar tazminatı nasıl ödeyeceğiz diye düşünmekten zihnim bulandı. QUOTE]
Bu isler kolay isler degil dokuzharf, ne yazik ki cogu insan senin durumunda. Ben türkiyeye gelemiyorum yurtdisindayim diye, daha nice zehir gibi beyinler insanlar kaybediliyor. Benim de doldugum noktalar cok oluyor, haburdan pkk'li girer kirmizi halilarla karsilanir, ben devletin sanli serefli subayi gelsem kelepceyi takarlar elime, sirf meslegimi degistirmek istedim diye. Sabirli olmak lazim, metin olmak lazim... bunlar elbet düzelecek inanin. bakin iki gün önce resmi gazete yayimlanan yönetmelik degisikligine;
http://rega.basbakanlik.gov.tr/main....2/20100220.htm
HARP OKULLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 63 – Öğrenciler; 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 115 inci maddesi uyarınca harp okullarına giriş tarihlerinden, intibak eğitimi başlangıcından itibaren dördüncü sınıfın Temmuz ayının son gününe kadar olan sürede okul masraflarını ödemeleri kaydıyla başka bir şart aranmaksızın okuldan çıkabilirler. Yapılan hesaplamada masraflar, sarf tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanunî faizi ile birlikte hesaplanır. Bu dönem içerisinde 18 yaşını tamamlayan öğrenciler kendi müracaatları ile, tamamlamayan öğrenciler ise velilerinin muvafakati ile okuldan çıkabilirler. Bu süreyi geçirdikten sonra öğrenciler, yapılan masrafları ve kanunî faizlerini ödeseler de okuldan çıkamazlar.”
Bu ne demek biliyor musun? Harp okullari ve GATA'dan 4. sinif temmuzuna kadar kendi isteğinle ayrılabilirsin demek, yani birşeyler oluyor. Bak bu resmi gazetede 2 gün önce yayinlandi. Merak etme, herşey düzelecek herşey güzel olacak...
selamlar
-
Merhaba rookie17,
Ben Piyade okulu 98 mezunuyum. 2002 yılında firar yolu ile ayrıldım mesleğimden. Benim ayrıldığım zaman 1 yıl Astsubay temel okuyorduk. Şimdi biraz farklı sanırım. Hapis yatarında bir değişiklik olmuş sanırım zira ben askeri ceza evinde tam 120 gün (4 ay) yattım. Şimdi 6 ay 10 ila 20 gün arası deniliyor.
Eğer seni tanımış olsaydım kendi işin gücün yoksa ayrılma derdim, ya da ayrılacaksan hesabını kitabını iyi yap ilişiğin kesilmeden firardaki süreni tamamla derdim. Çünkü askeri cezaevi ile sivil arasında çok büyük fark ve sorun var. Askeri cezaevinde özlük haklarını kaybetmiş olarak yatsan da saygı görüyorsun ayrı yerde tutuluyorsun. Ama sivilde durum belli. Abim zamanında askerken uzman çavuşuna vurdu diye ceza aldı, tabi cezası terhis olunca geldiği için ulucanlar cezaevinde yattı; 1 ay yerleri, tuvaletleri bile temizlettirmişlerdi. Yatak parası, ayak bastı parası adı altında haraç bile almışlar. tabi ilgili cezaevi yönetimine bağlı herşey. Ben bunları göz önüne alarak firar ettim ve ilişiğim kesilmeden teslim oldum. Hatta cezamı tamamladım göreve bile başladım ama 3 ay sonra ilişik kesme yazım geldi.
Ben şuan özel sektörde çalışıyorum, durumum Allaha şükür gayet iyi. Şuan devrelerimin aldığı maaşın çok fazlasını kazanıyorum. Ama devlette çalışmak cidden farklı bir durum. Herşeyden önce en ufak bir ekonomik krizde 'acaba işimi kaybeder miyim' korkun yok. Ya da patronla bir çalışanlar kapışıp kendini kapı önünde bulmuyorsun. Bir de çok çalışacak ve eğitimini / kendini mümkün olduğunca geliştireceksin. (özel sektörde benim en sevdiğim kısım da bu aslında). tabi bu senin iradene bağlı, memuriyetin rehavetine kapılmaz isen memurken de kendini geliştirebilirsin. Tabi her ikisinin de artıları ve eksileri var...
Acaba devlette tekrar çalışabilir miyim diye biraz araştırdım hatta bizzat Devlet Personel Başkanlığı'nda görevli personel uzmanı ile görüştüm. Bana dediği şey resen emekli iseniz sadece KİT'ler, Belediyeler ve Üniversitelerde çalışabilirsiniz. Bakanlık merkez ve taşralarında görev alamazsınız. KİT vb. yerlere başvurular için de ilgili kurumlara gidip tek tek dilekçe vermek gerekiyor. Tabi bir de tanıdık olacak ki işin görülsün. Hemen de cevap vermiyorlar, 1-2 yıl sonra bile cevap gelebilir hatta hiç cevap gelmeyebilir dilekçene... bu tamamen o kurumun ihtiyacına bağlı. Buradaki arkadaş devlet memuru olarak bir belediyede işe başladım diye yazmış kendisine ulaşamadım. Ulaşabilsek konuşma fırsatımız da olurdu. Zira bir belediyede istisnai kadroya girip sonra bakanlık birimlerine kadrolu olarak atanabiliniyor.
Ordudan atılman (resen emeklilik) özel sektörde kesinlikle sorun değil. Ayrıldım, istifa ettim demen yeterli. Kesinlikle adli sicil kaydında bir ibare olmaz. Özgeçmişinde yer verebilirsin, ben tüm iş başvurularımda yer verdim hatta işe alınmamda büyük etkisi oldu. Kaldı ki ben bilişim sektöründe çalışıyorum, yani Astsubay iken yaptığım meslekle alakasız...
Umarım şuan durumun netleşmiştir. Ben bunları yazdım ama belki sen şuan cevaevindesin. Eğer henüz teslim olmadıysan git en yakın karakola teslim ol. Yatar süreni yat sonra bak işine gücüne...
Alıntı:
rookie17 rumuzlu üyeden alıntı
Değerli arkadaşlar;
Öncelikle bu çok değerli platformda okuduklarımdan epeyce birşeyler öğrendim. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Üniversite MYO mezunu olarak sivil kaynaktan Astsubay olmak için başvurdum ve gerekli aşamaları geçtim. 19 Nisan 2004 tarihi itibarı ile Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine başladım (4,5 ay sürdü). 30 Ağustos 2008 itibarı ile Astsubay Çavuş rütbesini alarak sınıf okuluna atandım. Eylül' ün 10 u ya da 15'i gibi tam olarak hatırlayamıyorum sınıf okuluna başladım. 11 Mayıs 2005 tarihinde (sınıf okulu toplam 8,5 ay kadar sürdü) birliğime atandım. Hizmetimi Ağustos 2008 sonunda izine ayrılarak bir daha dönmeden, izin tecavüzü ve firar suçlarını oluşturarak kendimce bitirdim. Toplamda Astsubay Çavuş rütbesini alıp maaş almaya başladıktan sonra 48 ay hizmetim var. (4,5 ay temel eğitimi katmıyorum)
5 Şubat 2010 itibarı ile ilişiğimin kesildiğini tanıdıklarım vasıtası ile öğrendim. Şimdi gelelim değerli platformda okuduklarımdan anladığım kadarı ile sonuçlara, yanlışım varsa düzeltebilir misiniz?
- Firar suçunun cezası en asgari olarak (iyi hal vs toplamda 2/3 yatarı) 6 ay 10 gündür.
- Tutuksuz olarak yargılanırsam, askeri mahkemede hakkımda karara varılır ve kararın yargıtayca onanmasını beklediğim sürede serbest kalırım.
- Cezam onandığında sivil cezaevinde cezamı erteleme olmaksızın ve para cezasına çevirilmeksizin tüm süresini tek seferde yatarım.
- Yüz kızartıcı veya ağır şuç teşkil etmediği için adli sicil kaydım temiz çıkar ve özel sektörde işe girebilirim.
Bu kısıma kadar bir hatam veyahut yanlış anladığım bir nokta var mıdır merak ediyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şimdi gelelim aklımdaki sorulara;
Aklımdaki düşünceler;
Tutuksuz yargılanmak yerine tutuklu olarak hapiste yatmam gibi bir durum söz konusu olursa avantajıma olur. Bu nedenle onama süresini tutuksuz olarak bekleyerek, sağda solda kaybedilen ara süreyi engellemiş olurum. Hapiste kaldığım süre ceza onanınca, ceza süresinden düşülür ve kalanı da infaz edilip cezam biter. Onama süresi ceza süremi aşarsa ara tahliye isteyip çıkabilir miyim? Çıktıktan sonra da onama gerçekleşince zaten ben bunu şu kadar süre yatarak bekledim bu esnada tamamlamış oldum diyebilir miyim?
Ve bu tutuklu olarak kalma konusunda sivil cezaevinde mi yoksa askeri cezaevinde mi yatarım?
-
Değerli arkadaşlar, bana acilen aşağıdaki konularda net ve tecrübe edilmiş bilgi lazım :
1. Tazminat davası sonuçlandıktan sonra yapılacak taksitlendirmede bu taksitlendirme bir hak olarak faizsiz mi yapılıyor yoksa aynen faiz işliyor mu?Eğer ki faiz var ise bize harcanan ana para üzerinden mi faiz işler yoksa mahkeme sonrası bize bildirilen borç miktarının ( ana para + faiz+ avukatlık ücreti+mahkme masrafları) tamamı üzerinden mi ?
2. dava sonuçlandıktan sonra temyiz yaklaşık ne kadar sürüyor?
3. Temyizden sonra karar netleşince eve tebligat mı geliyor? Mahkeme ile il saymanlığı arasındaki süreç ve icra işlemleri nasıl oluyor?
Bu konular hakkında bilgisi olan veya bizzat başından geçmiş arkadaşlar var ise cevap verme zahmetinde bulunurlarsa minnettar olurum.
Bu konular açıldıkça ve bunları düşündükçe pırlanta gibi zihnim aklım puslanıyor. Artık düşünmek istemiyorum. Ama her koyun kendi bacağından asılıyor bu hayatta bu net.
-
[QUOTE=volkan.b;340317]Merhaba rookie17,
ilişiğin kesilmeden firardaki süreni tamamla derdim. Çünkü askeri cezaevi ile sivil arasında çok büyük fark ve sorun var.
Selamlar.
Yurtdışında firari subayim. Buradan takip ettiğim kadariyla ilk kez "ilisigin kesilmeden teslim ol, askeri cezaevi daha iyi" gibi bir öneriyle karşılaşıyorum.
"ilişiğin kesilmeden firardaki süreni tamamla derdim. Çünkü askeri cezaevi ile sivil arasında çok büyük fark ve sorun var." demissin, ama anlamadığım nokta herkes mutlaka ilisiginizin kesildigini öğrenin sonra teslim olun diyor, sen tersini söylemissin.
Bir diger konu da ben yurtdisindan tr'ye gelirsem havaalaninda tutuklanacagimin kesin olup olmadigi, bunu nereden nasil öğrenebilirim bilemiyorum. GBT'ye girmiyor diyen var, havaalaninda cikmiyor diyen var. Yani bosuna eziyet cekmeyelim neyse bitsin bu is.
-
arkadaşlar son iki msj hakkında bildiklerimi paylaşayım:
1.msj.da tazminat ile ilgili soruya şöyle yanıt vereyim:bende 2009 da resen emekli edilmiş 99lu astsubayım.bana 940 tl.civarı ana para 2980 civarı faiz borcu ödettirdiler.askeri okuldaki maliyecileri aradım taksit olmuyor dediler.önce anaparayı yaklaşık 5 ay sonrada faizi talep ettiler.ikisinide ödeyip kurtuldum.taksit işi sanırım öğrencilik yıllarında kendi isteğinle ayrılıp tazminata mahkum edildiğnde oluyormuş.. Tazminat davası yoluna giderseniz eğerki haklı çıkarsanız yani miktarı düşürebiliseniz yeni hesaplanacak anapara ve faiz ilişiğinizin kseildiği tarih.esas alınarak hesaplanıyor.tersi durumda hem mahkeme masrafları hemde en son tarihteki faiz hesabı ödetme olarak karşınıxza çıkıyor.
2.msj da: yurtdışındaki arkadaşa cevabım şudur.ilişiğinizin kesilmesini beklerseniz her durumda sivilde yatarsınız.yalnız şöyle bir durum var.şimdi siz bir yıldan uzun süredir firarda bulunduğunuz için amirleriniz hakkınızda 3 lü sicil imzalayıp dosyanızı kuvvete gönderiyor.işte dosya kuvvete gittikten sonra birliğine katılırsan hala asker oluyorsun seni cezaevine atıyorlar.dosya kuvvete gittikten 2-3 ay sonra ilişiğin kesiliyor.sen askeri cezaevinde yatıyor oluyorsun.bazıları göreve bile başlıyor 2-3 ay çalısıyor sonra ilişiği kesiliyor.
gbt olayına gelince firarın kuvvete bildirildiği andan itibaren kısa bir süre sonra firari asker olarak aranıyorsun aranan şahış olarak polis kayıtlarında görünüyorsun.havaalanında seni tutuklarlar.bunu öğrenmenin kolay yolu iseeğer var ise bir tanıdık yakın vasıtası ile polisin elinde bulunan gbt sorgulama cihazına tc.kimlik no nu sorgulatmak.
-
Alıntı:
cymimbeen rumuzlu üyeden alıntı
2.msj da: yurtdışındaki arkadaşa cevabım şudur.ilişiğinizin kesilmesini beklerseniz her durumda sivilde yatarsınız.yalnız şöyle bir durum var.şimdi siz bir yıldan uzun süredir firarda bulunduğunuz için amirleriniz hakkınızda 3 lü sicil imzalayıp dosyanızı kuvvete gönderiyor.işte dosya kuvvete gittikten sonra birliğine katılırsan hala asker oluyorsun seni cezaevine atıyorlar.dosya kuvvete gittikten 2-3 ay sonra ilişiğin kesiliyor.sen askeri cezaevinde yatıyor oluyorsun.bazıları göreve bile başlıyor 2-3 ay çalısıyor sonra ilişiği kesiliyor.
gbt olayına gelince firarın kuvvete bildirildiği andan itibaren kısa bir süre sonra firari asker olarak aranıyorsun aranan şahış olarak polis kayıtlarında görünüyorsun.havaalanında seni tutuklarlar.bunu öğrenmenin kolay yolu iseeğer var ise bir tanıdık yakın vasıtası ile polisin elinde bulunan gbt sorgulama cihazına tc.kimlik no nu sorgulatmak.
Tesekkurler hizli cvp icin. Askeri ceza evi sivil ceza evi konusunu da netlestirecek birileri varsa cok sevinirim. yani 365 is gunu yerine mesela 1 yil firarin arindan teslim oluyosun sonra askeri cezaevinde yatiyorsun (kimine göre sivil cezaevinden daha iyiymiş, ki bunu da netlestirmek lazim) sonra ilisigin kesilince cezani cekmis ya da cekiyor oluyorsun. Bu mudur? Hangisi iyi? Ilisik kesilmesini beklemek ve sivilde yatmak mi yoksa tarih ayarlamasini yapip ilisik kesilmeden bir süre önce teslim olup askeri ceza evinde mi yatmak?
GBT olayini da polis tanidiklar var sordum da ama dediler ki:
sisteme sifre ile giriliyor ve o adam GBT de ise islem yapmak zorundasin. yapmazsan neden sorguladın diye hesap soruluormus. yani ozel olarak seni sorgulayamiyorlar.
Yorumlarinizi bekliyorum...
-
Alıntı:
sisteme sifre ile giriliyor ve o adam GBT de ise islem yapmak zorundasin. yapmazsan neden sorguladın diye hesap soruluormus. yani ozel olarak seni sorgulayamiyorlar.
Yorumlarinizi bekliyorum...
Burası Türkiye, biraz daha araştırın yapılma yolları var deyim siz anlayın:ok
Asıl sormak istediğim:
"CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz” dedi.
Partisinin il kongresinde konuşan Kılıçdaroğlu, siyasi ahlak yasasının olmadığı bir yerde yolsuzluğun önlenemeyeceğini savunarak, iktidara geldiklerinde ilk iş olarak siyasi ahlak yasası çıkaracaklarını bildirdi.
Demokratik Açılım sürecine değinen Kemal Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için gerektiğinde genel affa destek verebileceklerini ifade ederek şöyle devam etti:
“Bu sorunu çözmeye talibiz, kardeşlik içinde çözeceğiz. Sağlıklı, güçlü bir ekonomi politikası izleyerek çözeceğiz. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye yaratarak çözeceğiz. Toplumsal barışın bir parçası olacaksa biz genel affa 'evet' deriz. İktidara geldiğimizde bu bölgede, kesinlikle ama kesinlikle hiçbir özelleştirme yapılmayacaktır. Devlet gelip burada fabrika kuracaktır.”
Diyelim ki bir genel af çıktı, biz yararlanabilmek için o an hapiste mi olmalıyız?Yoksa af çıktığı anda teslim olsak kafi mi? Yoksa hiç mi yararlanamıyoruz?
-
Alıntı:
Recidivist rumuzlu üyeden alıntı
Burası Türkiye, biraz daha araştırın yapılma yolları var deyim siz anlayın:ok
Asıl sormak istediğim:
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz” dedi.
Diyelim ki bir genel af çıktı, biz yararlanabilmek için o an hapiste mi olmalıyız?Yoksa af çıktığı anda teslim olsak kafi mi? Yoksa hiç mi yararlanamıyoruz?
Evet bi yolunu bulup baktırıcam bakalim.
Bu haberi ben de okudum. Bizim suç tarihimiz firar ettiğimiz tarihti sanirim (uzun uzun tartışılmıştı bu konu ama hatirlamiyorum şimdi net olarak). Eğer öyleyse aynı "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"nda olduğu gibi geriye yönelik tüm suçları kapsaması gerekir, diye bir mantık yürüttüm ben bilmiyorum doğru mudur?
Olursa gerçekten harika olur artık çözülsün şu saçma sapan işten dolayi çektiğimiz sıkıntılar, ne suçu işledik de ne hapsi yatıyoruz anlamıyorum ki?
-
Alıntı:
Evet bi yolunu bulup baktırıcam bakalim.
Bu haberi ben de okudum. Bizim suç tarihimiz firar ettiğimiz tarihti sanirim (uzun uzun tartışılmıştı bu konu ama hatirlamiyorum şimdi net olarak). Eğer öyleyse aynı "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"nda olduğu gibi geriye yönelik tüm suçları kapsaması gerekir, diye bir mantık yürüttüm ben bilmiyorum doğru mudur?
Olursa gerçekten harika olur artık çözülsün şu saçma sapan işten dolayi çektiğimiz sıkıntılar, ne suçu işledik de ne hapsi yatıyoruz anlamıyorum ki?
Suç tarihi firar bitiş tarihi değil midir?:alala
-
Suç tarihi firar bitiş tarihi değil midir?:
Suç tarihi firarın bittiği tarihtir.Şayet ilişiğiniz kesilmeden teslim olmuşsanız teslim olduğunuz tarih,eğer ilişiğiniz kesildiyse ilşiğinizin kesildiği tarihtir..