Re: AKP'ye Kapatma Davası
Sayın savcının iddianame hazırlamasına hiç kimsenin bir şey söylemeye hakkı yoktur. Savcının görevi iddianame hazırlamaktır. İddianameyi değerlendirecek olan da anayasa mahkemesi üyeleridir, bu anlamda savcının iddianamesinde yazdıklarından çok, anayasa mahkemesinin bunları kabul etmesi önemlidir.
İddianameye gelince;
sayın savcı; sadece hukuk açısından değil psikolojik açıdan da bir iddianame hazırlamış. Şöyleki Tayyib'in AKP ile ilişkisi olmadığı dönemlerdeki konuşmaları iddianamesine eklemiş, İddianame de neredeyse her şeyi laiklik ilkesiyle ilişkiledirmiş. sayın savcı neredeyse laik olabilmek için müslüman olmamak gerekir diyecek. Sayın savcının iddianamesinden çıkardığım sonuç bireylerin laik olacağı görşüdür. Ancak laiklik devlete mahsus bir durumdur. Çünkü birey nasıl kendisinden dini unsurlarla, devlet unsurlarını bibirinden ayırsın?
Odak olma konusun da ise en çok türbanın üniversite de serbestliğine ilişkin açıklamalara değinilmiş. Burada önemli olan husus AKP' nin türbanı veya başörtüsünü dini kaygılarla mı getirdiği sorusuna cevapla aydınlanacaktır? Daha açık sormak gerekirse, üniversitelerdeki türban serbestliği AKP'nin şeriatı getirmek için yapmış olduğu icraatlardan birimidir?
Eğer cevabınız evetse sayın savcıyla aynı görüştesiniz. Görüşlerize saygı duymakla beraber, ben aynı görüşte değilim.
Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, Sayın savcı iddiaların da tamamen haksız değildir. İddianamesindeki bazı vakıalar laiklik ilkesine aykırılık teşkil eder. Fakat odak olma dercesinde değildir.
Tabi bu yazdıklarımızın hiçbir önemi olmayacak. Çünkü akp VE MHP anayasayı değiştircek. böylece yasamanın yargıya olan güveni tazelenecek! Ne güzel değil Mİ! BAKTIN Kİ CEZA ALIYORSUN ANAYASAYI DEĞİŞTİR OLSUN BİTSİN!!
Sanık kuralları belirliyor, hakim de buna göre yargılama yapacak.
Ben de Abbas Bey'e Ceza Hukuku açısından katılıyorum. Ancak konu Ceza Hukuku sınırlarına girer mi diye sorarsak, girmez diye düşünüyorum.
Burada dikkate alınması gereken asıl nokta; evrensel hukuk normları açısından yasaların genel, soyut, kamu yararı gözeten, daha geniş ifade ile ve bilinen deyimle "kişiye özel" yapılıp yapılmaması ile ilgilidir.
Ülkemizde böyle yasalar yapılmış mıdır veya bu yolla hukuk dolanmaya çalışılmış ve zaman zaman dolanmış mıdır, ne yazık ki evet... (Erbakan düzenlemesi)
Böyle bir düzenleme yapılsa dahi , kamuoyu önünde cereyan eden ve açıkça "kişiye özel" bir yasa olarak addedilecek böyle bir düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'nin hukukun evrensel ilkeleri ile bağdaştırması mümkün görünmemektedir. Anayasa Mahkemesi'nin düzenlemenin iptali istemi ile açılacak bir davayı kabul etmesi kuvvetle muhtemeldir diye düşünüyorum. Tabi bu tamamen kişisel yorumum...
Selamlar,
Bence konuya birde şu yönden bakmak lazım eğer bu iddianame de öne sürülen nedenler haksız ise buna anayasa mahkemesi zaten gereken işlemi yapacaktır neden feryad-ı figan ediyorlar anlamıyorum herkes artık hukuk devleti olduğumuzu anlaması lazım buna İktidar Partisi de dahil neden korkuyorlar acaba bu kadar bu davadan?? birde onu araştırmak lazım nedeni basit aslında bence çünkü tek orda kadrolaşamadılar korkuları bundan çünkü onlar Hukuka hala güvenmiyorlar.
Hiç kimse boşuna tartışmasın TÜRKİYE CUMHURİYETİ bir Hukuk Devleti, herkes hukukun üstünlüğüne inanmak ve güvenmek zorunda başka yolu yok...
yorum ların hepsını okudum kimi kapatılsın kımı kapatılmasın kımılerıde ekonomı coker demıs
sıze net bır sorum olcak DTP kapatılacagı haberı cıkınca kımse bukadar heycanlanmadı yuzlerce asker sehıt verdık kımsenın sesı cıkmadı dönemım devlet baskanı ve yardımcıları ımza attılar apoyu asmıycas dıye sımdı ne oldu ?
ölenlerı bırı yakınızını yada ailenızden bırı olsaydı ne yapardınız ben bir basın mensubuyum urfa mılletveklı bır acıkmala yapmıstı eger sınır otesı harekat yapılırsa ıc savas cıkar ben de o hafta yorum baslıgını satılık mıllet vekılı yazmıstım ısıme son verdıler devlet buyugune hakaret dıye AKP mılletvekılı ıdı oda onemlı deıl baska yerde calısırım ama suan AKP kapatılsın dıye destek verenler DTP kapatılsın dıye neden bukadar destek cıkmadılar demekkı bu ulkenın %50 pkklı bu onu ortaya koyar
Bu Ülkenin Geleceğini %47 gibi oy potansiyeli olan AKP'nin ki bunların çoğu ilkokul mezunu olan insanlar tarafından seçilmiştir.Ülkenin geleceğini bunlar mı tayin edecek ? Görünen köy klavuz istemez amaçları belli herşey ortada
Ne zaman adam oluruz...
1-Kendi Kirli Geçmişleri ni saklamak için Atatürk'e hakareti bahane edip belli ismi lazım olmayan sitelerin kapatılmağı zaman
2-İlkokul Mezunları Bugün Ehliyet Bile Alamıyorken Bunlara seçme hakkı vermediğimiz zaman
3-Şahsi kanaatimce bence başarısız olan her parti kapatılmalı.Bunları takip eden,bugüne kadar ne yaptınız diye sorabilen bir mekanizma olmalı
Yazsam mı yazmasam mı diye kendimi yedim yedim baktım ülser olacağım bari bir satır azayım dedim. Biliyorum şimdi sonlandıramayacağım bölüp bölüp devam edeceğim bu konuya halbuki ben hiç yazmayacaktım dostlar yazmayacaktım.
Aslında bu forumun ikili açılması gerekirdi birinde siyasi ve güncel tespit ötekinde hukuksal konuşulmalıydı. Gerçi biz nasıl olsa içiçe sokmayı başarırdık ama olsun iyi olurdu. Neyse böylede iyi olmuş hoş olmuş hem balık hafızamız hem gereğinden fazla iyi niyetimiz hemde hukuk ve demokrasi görüşümüz netleşmiş. Doğal olarak benim gibi geveze birisinin sizler gibi üç satır yazıp bakma şansı yok ben en az üç ayrı bölüm yazmayı düşünüyorum. Tabiiki bu üç ayrı bölüm ne kadar tutar onu bilemem daldan dala zıplamalarım hariçtir doğal olarak. Bazı hukukçu dostlara laf edersek şimdiden affola.. Demokrasinin bir yanıda budur asla dinlemeyeceğimiz şeyleri dinlemek mecburiyetinde olmak...
Bazı yazarlarımız müthiş demokrasi havarisidir. Bunlardan biriside sayın Ertuğrul ÖZKÖK tür. Bunun havariliğinin temeli her devrin adamı olarak davranmak vede bizlerin balık hafızalı olduğuna güvenmesi inanmasıdır. O yüzden sallar hiç çekinmeden. Ama ben gibi garip tiplerde vardır okuyan okuyan okuyan isimleri unutsada ne dendiğini unutmayan '' Alla Allah diyip '' arayan...
İlk onunla başlayayım sonra bir hukuk belirlemesi yapıp konuya giriş yapacağım.
16 Mart 2008 de bu bey aynen şöyle yazıyor...
'' KAPATMA davası haberini, Amsterdam Havalimanı'nda uçağı beklerken aldım.
İstanbul'daki arkadaşlara, "Haberi nötr bir şekilde verin" dedim.
Zaten onların fikri de oydu.
Ortak duygumuzu da şu cümleyle özetleyebilirim.
"İki arada bir derede kalmak."
Bir yanda demokrasinin temel kurumlarından biri, öteki yanda hukuk.
.....
Biz, işte bu Refah Partisi'nin kapatılmasını içimize sindiremediğimizi açık açık yazdık.
Bugün de aynı düşüncedeyim.
Seçimde yüzde 46.5 oy almış bir partinin kapatılması için dava açılmasına sevinmem mümkün değil......'''
Şaşırdım bu yazıya bir terslik vardı bir şeylerde anımsıyordum oturdum aramaya başladım. Ve doğal olarak buldum. Bu bey Refah partisinin kapatılmasıyla ilgili satır yazmamış. Fazilet partisiyle ilgili yazmış. İşin ilginci o arada abd den yeni dönmüş yazısında öyle diyor o yazıdan paragarf almadan şu satırını bir daha okuyun.
Biz, işte bu Refah Partisi'nin kapatılmasını içimize sindiremediğimizi açık açık yazdık. Her mekadar Refah değilsede fazilettir dil sürçmesidir dedim. Sizee öyle diyerek okuyun bakalım aynı ben i adem ne demiş 25 Haziran 2001 de yani fazilet kapatıldığında...
''Ben Amerika'dan yeni döndüm.
Zihnim bembeyaz. Son zamanlara kadar ben de böyle düşünüyordum.
Ama insan yakın geçmişine, kafatasını hiçbir sansüre esir etmeden, serbestçe baktığı zaman, bu beyaz dimağ başka açılar sunuyor.
Evet Fazilet Partisi kapatıldı.
Samimi konuşmak gerekirse inanın hiç üzülmedim.
Neden mi? Cevabım çok basit.
Çünkü kendi kendime şu soruyu sordum.
Bizim son 10 yılımızın içine eden ‘‘irtica kábusunda'' bu partinin hiç mi rolü yoktu? ......''
Bakın kalın yazayım
Samimi konuşmak gerekirse inanın hiç üzülmedim
Peki birde alt alta kalın yazayım...
Biz, işte bu Refah Partisi'nin kapatılmasını içimize sindiremediğimizi açık açık yazdık.
Samimi konuşmak gerekirse inanın hiç üzülmedim
İşte demokrasi ve hukuk anlayışı böyle olan okurlarına sadakatle fikir veren büyük yazar !!! Bunlara kanmayın.
Şimdi başka bir aşamaya geçiyorum bir hukuk görüşüne tabiiki kendimce ....
Alıntı:
normandia rumuzlu üyeden alıntı
Bu Ülkenin Geleceğini %47 gibi oy potansiyeli olan AKP'nin ki bunların çoğu ilkokul mezunu olan insanlar tarafından seçilmiştir.Ülkenin geleceğini bunlar mı tayin edecek ?
2-İlkokul Mezunları Bugün Ehliyet Bile Alamıyorken Bunlara seçme hakkı vermediğimiz zaman
Belli bir kesimi(İlkokul mezunlarını) tahkir ve tezyif suçundan hakkınızda dava açılmalı.
Benim annemde ilkokul mezunu ama birçok okumuş, üni mezunu kişiye 5 basar, daha kibarcası insanlık ve ahlak dersi verir.
Cahiller, din öyle emrediyor, evinize TV bile sokmak günahtır diye yıllarca evlerinde oturdular, konuşamadılar, cahilliklerini biliyorlar, dinin arkasına sığınıyorlardı.
Sonra bir gün biri, hadi ULEMA sustu, hadi bir deneyelim konuşmayı ve dışarı çıkmayı dediler. Ama ama dediler tek başımıza korkarız, biz konuşamayız... Hadi 3-5 kişi çıkıp konuşalım bari... Çıktılar, konuşabiliyorlardı. Peki ne konuşuruz? din, spor ... başka birşey bilmiyoruz ki dediler...
Sonra en iyisi tv alalım dediler, birbirlerini ve kendileri kadar cahil olanları TV de görünce rahatladılar. ULEMA suskundu, bilim adamları, akademisyenler konuşmuyordu... Cahiller iyice coştular, ticarete girdiler, hertürlü işi kendilerinden olanlara bağladılar, para kazandıkça güvenleri arttı... Tamam artık biz de modern islam diye birşey uyduralım da peşimizden sürüklediklerimiz bizi dışlamasın dediler...
Zavallı vatandaş AKP'ye ALLAH RAZI OLSUN derken, birileri GEMİLER, İNŞAATLAR RAZI olsun dediler. Vatandaşa farkında bile değildi, ve hala değil.
18 Mart mı? Çanakkale mi?
O büyük savaş, o büyük ruhun karşısında, şu anda küçük hesaplar yapan bir parti var. O büyük bayrağın karşısına çıkarabildiği tek şey yine bir kumaş ama küçük bir kumaş; Türban simgesi...
Baktılar türban ufak kaldı, her türlü güzelliğe kendilerinin sahip olduğu takiyesine alıştılar ya, Çanakkale'de kazanılan zaferi bile kendilerine malettiler. Tıpkı, cumhuriyete, laikliğe ve Atatürk'e sahip çıktıkları gibi, oysa takiye idi...
Siz davanızı açın, cahil cesaretli olurmuş devam edin... İlkokul mezunu kalmaya hakkınız olmadığını anlamanız ne kadar zaman alacak? O peşinden koştuğunuz AB'ye bir baksanız bir anlayabilseniz... Bu ülkenin ilerlemesini istemiyor hemen duygu sömürüsüne giriyorsunuz. Kompleksiniz kompleks... MODERN MÜSLÜMAN değil AYDIN MÜSLÜMAN olun!!
Halkı tahkir ve tezyif suçu imiş... O suçu işleyen asıl pek sevgili parti kulübünüzdür... Ha neden türbanla üniversiteye girmeye çalışıyorsunuz? Çünkü cahil olduğunuzu biliyor, bunu gidermek için okumaya çalışıyorsunuz, ağlarınızı öresiniz diye. Kadrolarınızı yerleştiresiniz diye. Çanakkale'de şehit olanların ve çocuklarının verdiği müşterek karar olan; Laikliği, cumhuriyeti elimizden alasınız diye! Vermeyeceğiz!!! Onların kemiklerini sızlatmayacağız.
Kimiz biz? Akademisyenler, bilim adamları, hukukçular ... yani sizin ULEMA dediğiniz gerçek ULEMA !
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Anayasa Mahkemesi dün kurulmadı, TBMM de dün kurulmadı. Onları kuran TÜM HALK ülkenin yönetim şeklini seçmişti; adına Laik Türkiye Cumhuriyeti demişlerdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olmasına karşı bir düşüncem yok; laik, demokratik, sosyal hukuk devletini sonuna kadar savunurum.
Ancak tarihi gerçeklik açısından yukarıdaki argümanın yanlış olduğunu vurgulamak gerekir.
TBMM 23 Nisan 1920'de kuruldu. 1921'deki ilk anayasada ne laiklik ne de cumhuriyet vardı. Cumhuriyet 29 Ekim 1923'te ilan edildi. 1924 anayasasının 2. maddesinde devletin dininin İslam olduğu yazar:
MADDE 2.- Türkiye Devletinin dîni, Dîni İslâmdır; resmî dili Türkçe’dir, makarrı Ankara şehridir.
11 Nisan 1928 tarih ve 1222 sayılı Kanunla bu ifade kaldırılmıştır:
MADDE 2.- Türkiye Devleti’nin resmî dili Türkçe’dir; makarrı Ankara şehridir.
10 Kânûn-u-evvel 1937 tarih ve 3115 sayılı Kanunla laiklik ilkesi benimsenmiştir:
MADDE 2.- Türkiye Devleti, Cumhûriyetçi, Milliyetçi, Hâlkçı, Devletçi, Laik ve İnkılâpçı’dır. Resmî dili Türkçe’dir. Makarrı Ankara şehridir.
Anayasa Mahkemesi ise 1961 anayasasının 145. maddesine göre kurulmuştur.
(TBMM'nin kuruluşundan tam 41 yıl sonra) 1961 anayasasına göre Anayasa Mahkemesi 15 asil, 5 yedek üyeden oluşur.
10 Kasım 1983 tarihli 2949 sayılı yasayla Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 11 asil, 4 yedek olarak değiştirilmiştir.
Bunları söylemekte iki amacım var:
1. Tarihi bilgi yanlışını düzeltmek.
2. Toplumun ve çağın ihtiyaçlarına göre değişimin mümkün olduğunu vurgulamak.
akp kesinlikle anti laik bir partidir