-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
Selamlar,
Benim genelge hakkinda bir iki sorum olacakti. Oncelikle durumumu anlatayim. Su an yurtdisinda ikinci bi yuksek lisans programini bitirmis bulunmaktayim. Her ne kadar ikinci yuksek lisans'in askerlik teciline yetmedigini bilsem de cikan bi burs ve ardindan gelmeden askerlik subesinin yanlis bilgilendirmesi yuzunden Nisan 2008'den beri bakaya kalmis durumdayim. Ekim ayi basinda Londra egitim musavirligine bakaya durumuma dair ifademi vs. gonderdim. Ancak iki hafta once musavirlikle telefonda konustugumda -ki bu Nisan ayindan beri 20 denememde ilk kez telefona ciktiklari konusma oluyor, sagolsunlar cok calisiyolar:-)- belgelerin askerlik subesine gonderildigini islemlerin tamamlanmasinin da 2-3 ay surdugunu soylediler. Buradaki vizem 31 Aralik'ta, pasaportum da Subat 2009'da bitiyor. Bu son genelge isiginda iki sorum olacakti. Eger 31 aralik tarihinden once Turkiye'ye donmeye karar verirsem havaalaninda karsilasacagim durum ne olacaktir? Bildigim kadariyla 2-3 Aralik tarihlerinde yedek subay sinavi var ama en erken donusum bu tarihlerden sonra olacak. Ikinci sorum ise olur da buradaki vizemi uzatabilirsem ve daha sonra da subat 2009 tarihinden once calisma izni alip calismaya baslarsam o tarihten itibaren isci statusunde askerligimi tecil ettirip, Turkiye'ye normal giris-cikis yapabilir miyim? Ikinci sorunun pek genelgeyle alakasi olmadi ama araya sikissin artik. Cevaplariniz icin simdiden cok tesekkurler.
-
merhaba arkadaşlar
yazıları buraya kadar takip ettim . Bu konuda bilgisi olanlardan , fikirlerini ve yardımlarını rica ediyorum.
2000 yılında üniversiteyi bitirdim Bu tarihten sonra ne arayan ne soran oldu Bir takım sıkıntılar ve zorunluklardan dolayı bu durum işime de geldi çünkü bunlar mazeret olarak gösteremeyeceğim kabul görmeyecek özel durumlardı .
Simdi bu genelgeyi duyduktan sonra ehliyet almak için hemen başvurdum .
ve bu arada bir aksam memurlar kimliklerimizi toplayıp gbt ye bakacaklarını söylediler
Arabadaki bilgisayardan kontrol ettikten sonra bir sorun yok dediler ve bu durum daha da umutlandırdı beni. (Bu kontrol olayı üzerinden bir ay geçmedi)
Şimdi ehliyet almaya hak kazandım . Emniyete gidip müracat etme aşamasındayım.
Evrakları teslim etmeye gitmeyi düşünüyorum.
Fakat endişelerim de var ...
Bir sorun cıkarmı diye... yani böyle bir durum olursa alıkonulmak istemiyorum en azından kendi isteğimle müracat etmek istiyorum
nasıl bir yol izlemeliyim , bir sorun çıkarmı ?yardımlarınızı bekliyorum...
-
merhabalar,
Ben 2005 yılından beri bakaya durumdaym,şimdiye kadar yaklaşık 45-50 kere gbt ye girdim fakat temiz çıktı.kısacası polisin yaptığı gbt de asker kaçakları yada bakaya olanlar gözükmüyor.
Fakat jandarmanın yaptığı kontrolde %90 problem çıkıyor ve gözaltına alınıyorsunuz.ist gibi bi yerde yaşıyorsanız jandarmanın insanları çevirdiği çok nokta yok o yüzden problem olmuyor.
Askerlik şubesinden kütüğe bağlı olduğum adrese 3 ayda bir yazı yada asker geliyor şubeye gitmem konusunda ,fakat aynı ilde olmadığım için problem yaratmıyor.polisin olduğu yerlerde rahat olabiliyorum ama jandarma söz konusu ise sıkıntı yaratıyor.
Yurt dışına çıkmayı denemedim fakat kıbrısa gitmek istediğimde kimlik kontrolü esnasında problem yaşadım,o an ki polis amiri yardımcı oldu fakat kıbrısa gidemedim.sonra da vazgeçtim zaten.
Şimdi nihayetinde askere gitmeye karar verdim.kasım 10 gibi şubeye gidip celp kağıdı almam gerektiği sonrada 17 si gibi bi belge daha vereceklerini o belgede de nereye gideceğimin vs. yazılı olduğu (sülüs) söylendi.
Fakat Erzurum ask.şubesinden öğrendiğime göre benim gideceğim yer belli gittiğimde bana bir evrak ve para verecekleri yaklaşık 2 gün sonrada teslim olmam gerektiğini öğrendim.kağıdım hazır ve istediğim zaman gidip alabiliyorum.
Bayram dolayısıyla aralık 11 de 4 tertip arkadaşlar teslim olacak.bayramın 3. günü sanırm.
Ben 4 tertip gidenlerle beraber gitmek istiyorum,4 aralık perşembe günü şubeye başvuru yapıp 5 aralık günü de kabul edileceğimi yada gerekli belge yada muaynelerin yapılacağını bayram öncesi de asker olarak teslim olacağımı düşünüyorum.acaba düşündüğüm gibi mi devam edecek bu konuda bilgili arkadaşların yardımlarını istiyorum.
Bakaya olduğum için askerde ne gibi problem yaşarım(ceza yönünden),süreç 3 sene kadar olması etken mi?bir de nasıl bir bahane sunmak gerekiyor ne gibi şeyler kabul görür(hastalk haricinde) bu konuda da yardımlarınızı bekliyorum.
-
Merhabalar arkadaşım yani genel gbt de sorun olmuyor sadece jandarma sorun yaratıyor anladıgım kadarı ıle...Bende senın gibi 2005 yılından beri aynı durumdayım.Şimdi evlenecegım bır sorun cıkar mı sence?
-
Alıntı:
mkirazoglu rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar arkadaşım yani genel gbt de sorun olmuyor sadece jandarma sorun yaratıyor anladıgım kadarı ıle...Bende senın gibi 2005 yılından beri aynı durumdayım.Şimdi evlenecegım bır sorun cıkar mı sence?
Evt,polis değil jandarma da problem çıkabilir.Evlilik konusu ise ayrı bi durum,sanırm araştırma yaparlar(sabıka kaydı vs. gibi)Açıkcası bende evlenmeyi düşünüyorum fakat asker dönüşü olacak.
-
Alıntı:
b3nb3n rumuzlu üyeden alıntı
Evt,polis değil jandarma da problem çıkabilir.Evlilik konusu ise ayrı bi durum,sanırm araştırma yaparlar(sabıka kaydı vs. gibi)Açıkcası bende evlenmeyi düşünüyorum fakat asker dönüşü olacak.
anladım benımde suanda tek derdim evlilik ile iligili olan nişanlımda biliyor ve cok uzluyor bu durumdan eger durumla ılgılı bır haberınız olursa benı haberdar edersınız..saygılarımla...
-
Alıntı:
mkirazoglu rumuzlu üyeden alıntı
anladım benımde suanda tek derdim evlilik ile iligili olan nişanlımda biliyor ve cok uzluyor bu durumdan eger durumla ılgılı bır haberınız olursa benı haberdar edersınız..saygılarımla...
Haberim olursa haber ederim fakat 10-15 gün içinde asker olacağım zaten :S
Ama nikah dairesine gidip yada netten bakıp neler lazım die ona göre anlarsın sanırm.
-
Re: hava değişimi aldım ayrıca 10 gün istirahat aldım askerlikten sayılırmı
Bu da hükümetin tasarruf programlarından biri bence.Sonuçta tsk nın tek bir askere bile yaptığı masraf muazzam ölçüde.Ayrıca ab. ye girme programıda olabilir sonuçta çoğu avrupa ülkesinde askerlik zorunlu değil.Bu iyimi oldu kötümü oldu ben biraz şüpheliyim.Sonuçta her erkeğin silah kullanmasını öğrenmesi gerek.Askerlik mecburiyetinin kalkmasından ziyade süresinin azaltılması bence çok daha mantıklı olurdu.Bu durum ne kazandırır,ne kaybettirir bekleyip hep beraber göreceğiz.(Gbt.de çıkmıyor arkadaşlar)
-
Arkadaşlar kafam karıştı.Diyelim başta gbt temiz çıktı.Sonradanda savcılık arama çıkardı.GBT de aranıyor çıktım ve savcılığa sevk edildim.Savcı askere gitmem gerektiği konusunda karara vardı.Diyosunuzki karadan sonra dahi seni kolundan tutp kimse götüremeyecek.Sonuçta yine dşardayım istersem gitmeyebilirim.Bu konuya bir açıklık getirilirse iyi olur.Şimdiden teşekkürler
-
Alıntı:
Dracan rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar kafam karıştı.Diyelim başta gbt temiz çıktı.Sonradanda savcılık arama çıkardı.GBT de aranıyor çıktım ve savcılığa sevk edildim.Savcı askere gitmem gerektiği konusunda karara vardı.Diyosunuzki karadan sonra dahi seni kolundan tutp kimse götüremeyecek.Sonuçta yine dşardayım istersem gitmeyebilirim.Bu konuya bir açıklık getirilirse iyi olur.Şimdiden teşekkürler
evet kolundan cekip askere goturecekler kacak oldugun icnde yargilanacaksin yakalanirsan.yakalandiktan sonra askere iste boyle bir geneklge var beni zorla askere alamassiniz dersende ustune dayak yersin cun ku gercekte ne askerin nede polisin boyle bir genelgeden ne haberi var nede boyle bir geneklge olsa genelgeyi tanir.
-
Arkadaşlar burası Hukuki.net adlı internet forum sitesi. Öyle zannediyorumki bu sitenin yöneticileri arasında hukukçularda vardır. Bunlardan biri zahmet edip bu hususu hukuki yoldan muhattaplara soramazlarmı. Ne bileyim hukukçu kimlikleri var Bilgi edinme yolu var varda var.. Şuna baksanıza 25 sayfa olmuş halen yok GBT de çıktı yok çıkmadı yok şöyle yok böyle, her kafadan bir ses çıkıyor. Herkes duygu ve düşüncelerini yazıyor kimse kesin bişey bilmiyor. Neyse ben umudumu kestim bu siteden sizler yorum yapmaya devam edin ben Adalet Bakanlığı internet sitesinden Bilgi Edinme başvurusu yaptım. cevabını bekleyecem cevap gelmzse Başbakanlık Bilgi Edinme Kuruluna şikayet etmeyi düşünüyorum. Cevap gelene kadar yakalanıp askere gitmezsem sizleri bilgilendiririm.
-
Arkadaslar cifte vatandas olupta bakaya kalanlar, diger ülkenin pasaportuyla türkiyeye giris cikis yapabilirler. Asker kacagi sucu GBT lerden düstügüne göre yakalanma riski yok. Cok yakin cevremde bu durumda (kendisi cifte vatandas Alman-Türk) yilda en az 4 sefer Türkiyeye giden var.
-
merhaba arkadaşlar
Bilgisi olanlardan yardımlarını rica ediyorum.
Üniversiteyi bitirel 8 yıl oldu.Ne arayan ne soran oldu.
ve bu arada bir aksam memurlar kimliklerimizi toplayıp gbt ye bakacaklarını söylediler .
Arabadaki bilgisayardan kontrol ettikten sonra bir sorun yok dediler ve bu durum daha da umutlandırdı beni. (Bu kontrol olayı üzerinden bir ay geçti)
Şimdi ehliyet almaya hak kazandım . Emniyete gidip evrakları teslim etme ve müracat etme aşamasındayım.
Tam da bu hafta bu durumda olan birinin ehliyet alırken yakalandığını öğrendim.
ve kararsız kaldım
Nasıl bir yol izlemeliyim , bir sorun çıkarmı ? Yardımlarınızı,fikirlerinizi bekliyorum...
-
Alıntı:
kaganturk rumuzlu üyeden alıntı
merhaba arkadaşlar
Bilgisi olanlardan yardımlarını rica ediyorum.
Üniversiteyi bitirel 8 yıl oldu.Ne arayan ne soran oldu.
ve bu arada bir aksam memurlar kimliklerimizi toplayıp gbt ye bakacaklarını söylediler .
Arabadaki bilgisayardan kontrol ettikten sonra bir sorun yok dediler ve bu durum daha da umutlandırdı beni. (Bu kontrol olayı üzerinden bir ay geçti)
Şimdi ehliyet almaya hak kazandım . Emniyete gidip evrakları teslim etme ve müracat etme aşamasındayım.
Tam da bu hafta bu durumda olan birinin ehliyet alırken yakalandığını öğrendim.
ve kararsız kaldım
Nasıl bir yol izlemeliyim , bir sorun çıkarmı ? Yardımlarınızı,fikirlerinizi bekliyorum...
:o bence bir an evvel git askerlik subesi ile görüş Zira Sakın benı arayıp sormuyorlar deyipte sallama askerliği evlenirsin coluk cocuk sahibi olursun hayatını kurarsın ilerde hiç ummadıgın bir zmanda Yakalanıverirsin ... Sürekli köşe bucak kacacagına zihnini mesgul edecegine git öğren olayı bildir.
-
Alıntı:
tayfuun rumuzlu üyeden alıntı
:o bence bir an evvel git askerlik subesi ile görüş Zira Sakın benı arayıp sormuyorlar deyipte sallama askerliği evlenirsin coluk cocuk sahibi olursun hayatını kurarsın ilerde hiç ummadıgın bir zmanda Yakalanıverirsin ... Sürekli köşe bucak kacacagına zihnini mesgul edecegine git öğren olayı bildir.
Zaten bu dedikleriniz gerçekleştiği için bir süre daha beklemek zorundayım. (çoluk cocuk )4-5 ay sonra borclarımdan kurtulduktan sonra gitmeyi dişünüyorum.
Fakat şu an böyle bir sıkıntım var. Çalıştığım yerde de buna ihtiyacım var. Gidip almam gerekiyor. Şartları bu yüzden zorluyorum.
-
Re: askerlik durumu
merhaba arkadaşlar 1983 doğumluyum şimdiye kadar bir üniversiteye kayıt yaptırmadım şimdi kayıt yaptırmak istiyorum fakat bakaya olduğum için bana belge vermiyorlar sen askere gideceksin diyorlar okula kayıt olma hakkım varmı
bu konuda yasalar ne diyor yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler ..
-
Re: askerlik durumu
Alıntı:
caz&bluse rumuzlu üyeden alıntı
merhaba arkadaşlar 1983 doğumluyum şimdiye kadar bir üniversiteye kayıt yaptırmadım şimdi kayıt yaptırmak istiyorum fakat bakaya olduğum için bana belge vermiyorlar sen askere gideceksin diyorlar okula kayıt olma hakkım varmı
bu konuda yasalar ne diyor yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler ..
doğru konuda değilsiniz, sorunuza uygun konularda daha yardımcı cevaplar alırsınız.
bence yasalar "hadi koçum yaylalar yaylalar" diyor.
-
Bildiğim ve gördüğüm şu yoklama kaçakları Gbt'de çıkmıyor. Benim acil danışmam gereken şey şu; karakol yoklama kaçağı olduğum için şubeye gitmem için beni uyardı. Bunu yapmadığımda kendilerinin beni şubeye teslim edeceklerini söylediler. Genelgeyi kendilerine vermeme, açıklama yapmama rağmen, "bizi bağlamaz, aldığımız bir emir var" diyorlar. Ne yapacağımı bilemiyorum.
Aynı deneyimi yaşayan arkadaşlar varsa paylaşımlarınızı acilen beklemekteyim?
Hukuken nasıl bir yol uygulayıp karakolun beni aramamasını sağlayabilirim?
-
Alıntı:
turtal rumuzlu üyeden alıntı
Bildiğim ve gördüğüm şu yoklama kaçakları Gbt'de çıkmıyor. Benim acil danışmam gereken şey şu; karakol yoklama kaçağı olduğum için şubeye gitmem için beni uyardı. Bunu yapmadığımda kendilerinin beni şubeye teslim edeceklerini söylediler. Genelgeyi kendilerine vermeme, açıklama yapmama rağmen, "bizi bağlamaz, aldığımız bir emir var" diyorlar. Ne yapacağımı bilemiyorum.
Aynı deneyimi yaşayan arkadaşlar varsa paylaşımlarınızı acilen beklemekteyim?
Hukuken nasıl bir yol uygulayıp karakolun beni aramamasını sağlayabilirim?
Nasıl bağlamaz, cumhuriyet savcılığınada söylesinler bağlamayacağını, emir almışlarmış, geçsinler bunları eskidendi o muhabbetler, yakalarız şubene götürürüz vs. şube ne yapacak sizi savcılığa sevk edecek, ifadeniz alınacak gitmeme durumunuz uygun bulunursa şubenize teslim edilmeyeceksiniz. şubenize yazılı olarak savcılık belge gönderecek, şubede bu belgeye itiraz edemeyecek.
tandığınız cumhuriyet savcısı veya bu birimde çalışan eleman varsa durumunuz hakkında bilgi edinmeye çalışın. Karakoldan yine mi geldiler, evde yok desinler, onlar eski usul gittiği için seni arasıra yoklayacaklardır, il dışına taşındı vs dersen adreste bulunamadığın için bir daha gelmezler. GBT de aranmıyor görünmenden dolayı yakalanmazsın, karakolda bu işe bakan memur sadece seni arar durur (emir almış ya). İşigücü bıraktılar, hırsızı, çakalı, iti kopuğu yakalama emri yok, yoklama kaçağı, bakaya yakalama emirleri var, adres belli ya, gözünü korkut hemen al durumu.
-
Şubeye girdikten sonra genelgenin hiç bir anlamı kalmıyor. Yani şubeye teslim edildikten sonra savcılığa sevk edilme olayı diye birşey yok, bunu net bir şekilde biliyorum. Sanki farklı bir devletin sınırlarına girmişsiniz gibi farklı hukuk işliyor orada. Benim amacım karakoldaki yakalama emrini iptal ettirmek. Bunun için ne yapamalıyım konusunda uzlaşabilirsek bir çok kişiyede faydalı olmuş oluruz.
-
Alıntı:
turtal rumuzlu üyeden alıntı
Şubeye girdikten sonra genelgenin hiç bir anlamı kalmıyor. Yani şubeye teslim edildikten sonra savcılığa sevk edilme olayı diye birşey yok, bunu net bir şekilde biliyorum. Sanki farklı bir devletin sınırlarına girmişsiniz gibi farklı hukuk işliyor orada. Benim amacım karakoldaki yakalama emrini iptal ettirmek. Bunun için ne yapamalıyım konusunda uzlaşabilirsek bir çok kişiyede faydalı olmuş oluruz.
Savcılığa gidersin, ben yoklama kaçağıyım, şu sebeplerden dolayı gitmiyorum diye ifade verirsin, seni haklı görürlerse yakalama emrini iptal ederler. Görmezlersede şubene teslim edilir, asker olursun. Karakoldaki yakalama emrini iptal ettiremezsin, çunku eski usule göre o emir şubenden gelmektedir, iptal ettirmek için şubenden tecil veya muaf olduğuna dair belge almalısın, böylece yakalama emrin yine iptal olur.
-
Savcı büyük ihtimalle şube taraftarı karar verecektir. Bir hukuki süreçle şubenin karakola verdiği emrin hukusuzluğu ve iptali üzerine gidilse daha mantıklı olmaz mı? Nasıl bir hukuki süreç başlatabilirim?
-
Arkadaşlar bu konu ile ilgili resmi bir sitede yazı okuyan oldumu hiç...özelliklede resmi gazetede yayınlandımı bu yasa? bilen varmı ?
-
Arkadaşlar bu yasa (kanun) değildir. Sadece genelge, adelet bakanlığının cumhuriyet savcılıklarına gönderdiğin bir genelge o kadar. Askeri şubelerin arama yakalama gibi kolluk kuvvetlerinin görevini yapamayacağına dair genelge. Yani askeri şubeler, polis jandarma vs gibi arama yakalama emri çıkartamaz. Savcılık kanalıyla olmak zorunda arama yakalama emri çıkması. Hepsi bu!..
Ayrıca bu genelgeden sadece cumhuriyet savcılıkları haberdar, ne polis nede askeri şube değil. Anlayalım artık bu genelge durumunu, karşıtılıyor ve sonuç alınamıyor.
Arkadaşım hukuki süreci başlat madem aklında böyle bir fikir var, durumdanda bizi haberdar edersin.
-
Bu haber tuzak haber olabilir mi ?
Bu haberi okuyup rahat hareket eden ve bu yüzden yakalanan yoklama kacakları bakaya olanlar varmış ?
-
Herkese merhaba,
Üşenmedim o kadar yazıyı okudum ama aklımdaki soruları çözemedim. Derdimi anlatıp derman bulmayı ümit ediyorum:
Tecilim 30 Kasım'da bitiyor. Aralık döneminde sevke tabiiyim. Dosyamı almadım ve mazaretim dolayısıyla (sağlık raporu) 25 Aralık'a kadar rapor alıp bu raporu 26'sında şubeye sunacağım ve 27 Aralık'ta Almanya'ya gideceğim (umarım). Hala aklımda "acaba pasaport kontrolünde bir sorun olur mu?" diye bir düşünce var. Bundan önce hiçbir bakaya suçum yok, yoklama kaçağı da olmadım. Yüksek lisans sonrası 1 senelik tecil hakkımı kullandım ve 2 gün sonra tecilim bitiyor. Anladığım kadarıyla GBT kontrolünde askerlik konusu artık sadece savcılık tarafından yakalama emri çıkanlar için geçerli. Bu durumda herhangi bir sorunla karşılabileceğimi iddia eden var mı?
Yardım ederseniz, kişisel deneyimlerinizden bahsederseniz çok sevinirim. Ne kadar saçma görünse de ben de genelgenin çıktısını yanımda taşımayı düşünüyorum.
Herkese bol şans.
-
GBT konusu inanılmaz net, GBT'de kimse çıkmıyor, bakayalar dahil. Yurtdışınada çıkarsınız, trafik çevirmeleri vs. hiçbir sıkıntı yok. Tüm sıkıntı hala karakollarda bulunan askerlik şubeleri için çalışan polislerin genelgeden habersiz olması. Şube haberli bile olsa uygulama tamamen eskisi gibi.
-
Bu sitedeki bir avukat demişti yanlış hatırlamıyorsam bakayaların gbt ye işlenmesi en az 3-4 ayı alıyormuş. En azından sizin gbt ye işlenmeniz o tarihe yetişmez ama dönüşü bilemem.
-
Slm arkadaslar 1.5 yildir Bangkok, Tayland ta yasamaktayim. 1 yildir bakayayim. Sonunda Turkiye' ye donup bir an once askere gitmeye karar verdim. son 15 gun icinde tanidiklarim araciligiyla askerlik subesi, elcilik ve emniyete bir cok soru sordum ve net yanitlarida aldim.
1- Bakayalar sinir girislerinde eger GBT lerine islenmisse polis tarafindan sorguya alinip daha sonra serbest birakiliyorlarmis. Oyle tutup ta Askerlik subesine falan goturmek diye birsey yokmus. Buarada ben 1 yildir bakayayim ama GBT 'em temiz cikmis. yani polis kaydimi yapmamis yada genelgeden dolayi silmis. Askerlik subesi diyorki eger Bakaya iseniz sinir girisinde polis ancak savunmanizi alip birakir, daha sonra kendiniz askerlik subesine gitmezseniz bu sefer yasal surec islemeye baslar yani mahkeme olayi baslarmis. ( mahkemede de para cezasi alirmissiniz en kotu ihtimalle) ama bu donem icinde tekrar yurt disina cikamazmissiniz.
2- Bakaya bir vatandas pasaportunu konsoloslukta degistirmek veya suresini uzatmak isterse; konsolosluk Turkiye'de nufusunuzun kayitli oldugu valilige soruyormus yeni pasaport verelim mi diye. eger valilik verin derse verirlermis. elciligin insiyatif kullanma sansi yokmus. eger valilik derse yeni pasaport vermeyin. o zaman konsolosluk bir kereye mahsus 3 ayligina pasaport veriyormus o 3 ay icinde Turkiye'ye donmeniz gerekirmis.
edindigim bilgileri sizlerle paylasmak istedim umarim yardimci olabilmisimdir.
-
Arkadaşlar forumda yorum yapan arkadaşlar tamamen kulaktan dolma bilgiler veriyorlar. Sakın bunlara inanmayın kasıtlı olabilir. Ben Adalet Bakanlığına bilgi edinme yoluyla başvurdum verilen cevapta laf kalabalığı yapıp hiçbir soruma cevap vermediler. Üşenmedim Cumhuriyet başsavcılığına gittim, başsavcı ile görüşüp açık açık durumu konuştum. Bana verdiği cevapta şimdiki uygulamada öyle bir şey yok, sadece yoklama ve bakaya kalanları sivil mahkemeler yargılıyor ve büyük ihtimalle beraat kararı çıkıyor. Yine üşenmedim askerlik şubesine gittim oradaki memurla da açık açık konuştum. Kesinlikle yürülükte olan uygulamayı anlattı.Önce semt karakoluna yazı yazılıyor,polisler eve geliyor evdeyse karakola götürüp sonra şubeye teslim ediyorlar. Evde değilse karakola gelmesi için pusula bırakıyorlar. Yine gelmezse durumu askerlik şubesine bildiriyorlar. Askerlik şubesi de bunları bir liste halinde GBT ye kayıt için yetkili yerlere gönderiyor ve GBT kaydında yerinizi alıyorsunuz. Sakın ha forumda yazılan ben baktırdım GBT den kaydım silinmiş polis arkadaşlara sordum kaydım yok diyenlere itibar etmeyin Kesinlikle kasıtlı yapıldığına inanıyorum. Ha unutmadan GBT kayıtlarına bakan polise de bir yolunu bulup sordum. Benim GBT me bakabilirlermi diye. Kesinlikle öyle bir şey yapılamayacağını , GBT de kaydın çıkması durumunda beni alıkoymaları gerektiğini aksi takdirde kendileri hakkında yasal işlem yapılacağını söyledi. Zaman zaman emn. Md. Yrd bile bu polislere falancanın kaydına bakma imkanı varmı diye soruyorlarmış ve kesinlikle red cevabı alıyorlarmış. Yani kısacası eski usul devam ediyor tedbiri elden bırakmayın. Bitmedi mücadeleye devam ediyorum. Sözkonusu genelgenin aslını bulup savcılığa suç duryurusunda bulunacağım.. Tabi kendi adıma değil askerliğini yapmış bir yakınım adına Bekleyin sonuçlardan haberdar edecem. Tabi askere gitmezsem…..:)
-
Alıntı:
selami1919 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar forumda yorum yapan arkadaşlar tamamen kulaktan dolma bilgiler veriyorlar. Sakın bunlara inanmayın kasıtlı olabilir. Ben Adalet Bakanlığına bilgi edinme yoluyla başvurdum verilen cevapta laf kalabalığı yapıp hiçbir soruma cevap vermediler. Üşenmedim Cumhuriyet başsavcılığına gittim, başsavcı ile görüşüp açık açık durumu konuştum. Bana verdiği cevapta şimdiki uygulamada öyle bir şey yok, sadece yoklama ve bakaya kalanları sivil mahkemeler yargılıyor ve büyük ihtimalle beraat kararı çıkıyor. Yine üşenmedim askerlik şubesine gittim oradaki memurla da açık açık konuştum. Kesinlikle yürülükte olan uygulamayı anlattı.Önce semt karakoluna yazı yazılıyor,polisler eve geliyor evdeyse karakola götürüp sonra şubeye teslim ediyorlar. Evde değilse karakola gelmesi için pusula bırakıyorlar. Yine gelmezse durumu askerlik şubesine bildiriyorlar. Askerlik şubesi de bunları bir liste halinde GBT ye kayıt için yetkili yerlere gönderiyor ve GBT kaydında yerinizi alıyorsunuz. Sakın ha forumda yazılan ben baktırdım GBT den kaydım silinmiş polis arkadaşlara sordum kaydım yok diyenlere itibar etmeyin Kesinlikle kasıtlı yapıldığına inanıyorum. Ha unutmadan GBT kayıtlarına bakan polise de bir yolunu bulup sordum. Benim GBT me bakabilirlermi diye. Kesinlikle öyle bir şey yapılamayacağını , GBT de kaydın çıkması durumunda beni alıkoymaları gerektiğini aksi takdirde kendileri hakkında yasal işlem yapılacağını söyledi. Zaman zaman emn. Md. Yrd bile bu polislere falancanın kaydına bakma imkanı varmı diye soruyorlarmış ve kesinlikle red cevabı alıyorlarmış. Yani kısacası eski usul devam ediyor tedbiri elden bırakmayın. Bitmedi mücadeleye devam ediyorum. Sözkonusu genelgenin aslını bulup savcılığa suç duryurusunda bulunacağım.. Tabi kendi adıma değil askerliğini yapmış bir yakınım adına Bekleyin sonuçlardan haberdar edecem. Tabi askere gitmezsem…..:)
merhaba,
teşekkür ederiz araştırman için ama bir kaç soru ve önerim olacak,
önerim, bu sitede "şöyle böyle" yazanlar kasıtlı yapıyor demek bence haksızlık, emin olmadan insanları suçlayamayız.
sorum, ilk başta "Üşenmedim Cumhuriyet başsavcılığına gittim, başsavcı ile görüşüp açık açık durumu konuştum. Bana verdiği cevapta şimdiki uygulamada öyle bir şey yok, sadece yoklama ve bakaya kalanları sivil mahkemeler yargılıyor ve büyük ihtimalle beraat kararı çıkıyor." demişsiniz, ama geri kalan yazınızla çelişiyor, madem değişen bir şey ya da böyle bir genelge yok sivil mahkemeler nasıl yargılıyor ve beraat veriyor? yani eski usul var ve yakalanıp askere alınıyorsak kim mahkemeye çıkma şansı buluyor?
-
selami1919 saçmalamışın, burda yazan insanlara sahtekar demişin önce terbiyeli olacaksın, isteyen istediğine inanır inanmaz, burdaki kişilere bilip bilmeden saygısızlık etmenin lüzumu yok, asıl hiçbir şeyi anlamayan sensin, ya yazılanları hepsini okumadın, yada sen sallıyorsun. ben gbt me cumhuriyet savcılığından baktırıyorum arkadaş, yaklaşık dört aydır ayda bir veya iki kez, şubeden tabikide aranacaksın, şube savcılık kanalıyla yakalanmanı istermi hiç, işin uzamasını istemiyorlar hemen alalım asker edelim zihniyeti. olurya savcılık gitmeme sebebini haklı görürse buna itiraz edemeyecekler. gbt ye girmen için hakkında suç duyurusu yapılmış, savcılık mahkeme kararıyla arama yakalama emri çıkartırsa gbt kayıtlarına girersin öncelikle bunu öğren, hiçbir polis memur, müdür gbt ne elaltından bakamaz, bunu kimse baktı diye söylemiyor zaten, yapabilirmi diye sordurdum diyorlar, savcılıkta tanıdığın varsa senin gbt nede bakarlar. askeri şube seni hep arayacaktır, karakoldaki bu işle ilgilenen memurda arayacaktır eski düzen devam ediyor. karakola gidersen alır seni şubene teslim ederler, bunada halk arasında kuş gibi düştü derler. kimseyi suçlamadan, saygısızlık etmeden edindiğimiz bilgileri burda paylaşıyoruz, doğru veya yanlış onu yazandan başka kimse bilemez. sanada inanıp inanmama özgürlüğü kalır. Bu platformda karşılıklı saygı çerçevesi içinde paylaşımın devam etmesini dilerim.
saygılar...
-
Bayram zamanında askerlik subelerinden bazıları nöbetci olarak kalacakmıs askerlik islemlerinin devam edebilmesi icin. Acaba hangi subelerin acık oldugunu bilen var mı?
-
slm arkadaslar oncelikle BIRKANKA_ arkadasim sana sole bisey soliyim ben gecen sene turkiyeden tecirimin son gunu cikdim hic bisey sormadilar tahminimce tecirin bittikten hemen sonra aranmiyorsun ama benimki sadece bir tahmin eger tersi olsaydi bana tecirimin son gunu neden disari cikiyom diye sorarlardi herhalde pasoport uzatmaya gelince konsoloslukta bir dilekce yaziyosun dilekcen turkiyeye gonderiliyo eger aranmiyorsan turkiyeden temiz raporun geliyo geri ve pasoportunu uzatiyolar guney koredeki butun arkadaslarim uzatti eger gbt den dusmemis olsalardi uzatamiyorlardi ------------------------- ---------------------------------------------------------- SELAMI arkadas senin yorumunada bir ceva veriyim ----------------------- belki bizler kulaktan dolma seyleri yazi yorumluyoruz ama senin bire bir gorustugun insanlardan aldigin cevabi burdanda alabiliyosun sen bu konuyla yazilanlarin hepsini bastan oku tahminimce bi bes alti saatini alir boyle bir genelge cikmasaydi bir gazete bunu yayinlayamazdi bende okudum gazeteden haberi internet araciliyla burdaki arkadaslarin sayesinde m adem gbt hikaye turkiyeye hiz sorgusuz suvalsiz girenler var onlar nasil giriyo ama cikan yok hic yav buda biraz acayi geliyo bana ---------------------------NEYSE-arkadaslar sabredin butun sorularinizin cevabini sizlere ya yilbasindan uc bes gun sonra yada once vericem butun cevaplari cunku ben turkiyeye donuyorum yazmistim bunu bi kac kere daha ve dondugum gunu yada ertesi gunu tekrar cikacam eger ben cikarsam butun sorulariniz cevaplanir eger cikamazsam bu bakaya ve asker kacaklarina duzenlenen bir oyundur yani yakalayabilmek icin:o
-
Merhabalar;
AOF de 8.yılım 4.sınıftan 2 dersim kaldı.Yeni çıkan af yasasına göre kaydımı sildirsem ve tekrar kayıt yaptırıp 4. sınıftan devam edebilirmiyim? (askerelik tecilim bozuldu skerlik tecili için) Durumum;
Açıköğretimde 7.yılım doldu. 3. sınıfta 2 yıl üstüste kaldım, tecilim bozuldu fakat ben 4e geçtim devam ettim, 2007-2008 doneminde 4 sınıftan 2 dersim kaldı okulu bitiremedim.8.yılıma denk gelen (2008-2009) dönem için kaydımı yaptırdım. Bildiğiniz gibi öğrencilik haklarından faydalanamıyorum.
Geçen hafta askerlik Şubesi, çalıştığım şirkete yoklama kaçağı konulu yazı göndermiş şirkette benden cevap bekliyor, ya askerlik nedeniyle istifa vereceğim ya da tecil belgesi getirmem gerekiyor. Askerlik şubesi de askere alacağız diyor.
Ps. Foruma yeni uye oldum, yanlış bir konu altına yazmış olabilirim, cevap veren arkadaşlara ve bu guzel forumun hazırlanmasında emeği geçenlere çok teşekkürler...
-
arkadaşlar slm ;
burdaki yazıları okuyunca buradaki herkesin askerlik problemi olduğunu görüyorum. Arkadaşlar biz Bedelli askerlik için çalışmalar yapıyoruz. Oldukça yol katettik. Ancak herşeyde olduğu gibi çoğunluğa ihtiyaç var. Sizde bize katılırsanız çok seviniriz.Bir çok yere mail atıyoruz. mail adreslerini konunun altında ekli dosyada bulabilirsiniz.
Bu arada selami1919 herhangi bir gelişme varmı diye soracağım ama Bayram girdi araya. Pazartesi itibari ile bir haber verirsin umarım .
Bu arada GBT konusunda bir bilgi vermek istiyorum. Poliste İki türlü GBT var. Biri infaz GBT diğeri normal polisin kendine tuttuğu GBT. Genelde GBT 'ye baktırdım diyenler polisin kendi tuttuğu GBT ye baktırıyor. Bu GBT'de yoklama ve bakayalar görünmüyor. Önemli olan infaz GBT. Ancak selami arkadaşımızın dediği gibi bu GBT bakıldığında polis kesinlikle alıkoymak zorunda. Yoksa polis hakkında işlem başlatılıyıor. Bu bilgi direkt GBT polisinden alınmıştır. Jandarma hakkında bilgim yok.
-
Alıntı:
vindobona rumuzlu üyeden alıntı
hocam bende bunu merak ediyorum işte, ama riskli gibi geliyor bana, 21 şubattan önce mesela ocak ayında gitsem bana martta gel (şubat nisan yada mayıs olabilir) deseler yanarım...
bunu kesin öğrenme şansı var mı?
31 ekim 2008 son tarihli biri hangi ayda giderse 2009 hazirandan sonrasına gün verirler diye bir liste var mı,
olmadı 4-5 ay kaçıcam ama öncelikle şansıma hiç güvenmiyorum çok polis aramaları oluyor istanbulda ve benim evin çevresinde, okula arabayla gidip geliyorum (ters bir yer) bundan dolayıda yakalanma riski yüksek ayrıca normalde hiç çevirmezler ama kaçak olayım kesin çevirirler,
off öldürcek bu stress beni yahu
saygı deger kardeşim.yeni üye oldugumdan kısa mesaj gönderemiyorum.ama sorunun kesin cevabını ben sana söyleyebilirim.05/01/2009 tarhinden sonra yoklamaya giderisen seni kesinlikle 2009 kasımda askere alırlar.ama şubatın 13çünü yoklama için geçirme.çünkü o tarihten itibaren yoklama kaçagı sayılıyorsun ve yoklamanı yaparyapmaz seni askere alırlar.dedigim tarih aralarında yoklamanı yaptır.bende aynı durumdayım ve çok araştırdım.bizzat şubelere gittim ve ögrendim.
-
Alıntı:
cenk torun rumuzlu üyeden alıntı
saygı deger kardeşim.yeni üye oldugumdan kısa mesaj gönderemiyorum.ama sorunun kesin cevabını ben sana söyleyebilirim.05/01/2009 tarhinden sonra yoklamaya giderisen seni kesinlikle 2009 kasımda askere alırlar.ama şubatın 13çünü yoklama için geçirme.çünkü o tarihten itibaren yoklama kaçagı sayılıyorsun ve yoklamanı yaparyapmaz seni askere alırlar.dedigim tarih aralarında yoklamanı yaptır.bende aynı durumdayım ve çok araştırdım.bizzat şubelere gittim ve ögrendim.
merhaba,
evet hukuki.net'te bir süre mesaj atılamıyor maalesef.
Teşekkürler bilgilenidrme için, zaten askerlik şubeme mail atmıştım bana gelen cevapta dediğin gibi,
gelen cevap şu şekilde:
SAYIN .... ...... ŞUAN İTİBARI İLE YOKLAMA KAÇAĞI DURUMUNDASINIZ ASKERLİK İŞLEMLERİNİZİ 03 OCAK TARİHİNE KADAR YAPTIRMANIZ DURUMUNDA 2009 YILINDA ŞUBEMİZİN TABİ OLDUGU CELP DÖNEMİNDE SEVKE TABİ OLACAKSINIZ (2009 YILI CELP DÖNEMLERİ OCAK 2009 DA BELLİ OLACAKTIR) 3 OCAKTAN SONRA YOKLAMANIZI YAPTIRMANIZ DURUMUNDA KASIM 2009 CELP DÖNEMİNDE SEVKE TABİ OLACAKSINIZ SAYGILARIMIZLA.
..... ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIĞI
-
Alıntı:
cenk torun rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
prosedür yukarıdaki gibi işliyor ise her sene niye celp dönemi açıklanıyor? niye her sene illerin celp dönemleri değişiyor? 2009 yılında nüfusa bağlı olduğun il hangi celp döneminde gönderirse o zaman askere gidersin. (erken gitmek istiyorum diye dilekçek vermezsen) muayeneni olursun, şubenin celp dönemini beklersin. Bu arada öğrenim durumunda değişiklik olursa, tekrar yoklamanı yaptırır statünü değiştirirsin.
-
Alıntı:
unforgiven79 rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
prosedür yukarıdaki gibi işliyor ise her sene niye celp dönemi açıklanıyor? niye her sene illerin celp dönemleri değişiyor? 2009 yılında nüfusa bağlı olduğun il hangi celp döneminde gönderirse o zaman askere gidersin. (erken gitmek istiyorum diye dilekçek vermezsen) muayeneni olursun, şubenin celp dönemini beklersin. Bu arada öğrenim durumunda değişiklik olursa, tekrar yoklamanı yaptırır statünü değiştirirsin.
degerli arkadaşım bunun nedenini bilmiyorum.ama iki şubeden sordum.ve bu şubeler farklı illerdeydi.her ikisinin cevabıda aynı.2009 ocak 5'ten sonra yaptırılan yoklamalarda alım kasıma kayıyor.