Bir cevap aranıyor..
Printable View
Ya çok teşekkür ederim , çok yardımcı oldunuz
Aslında her iki siteminiz öncesinde sorularınıza verilmiş cevaplar mevcuttu.Ancak yaşanan bazı sunucu sorunları nedeniyle verilen cevaplar da kayboldu.
İsim değişikliği sonrasında kimlik no değişmez.Özel durumlarda olabilir mi bilemiyorum.(Tanık koruma vs.gibi durumlarda)
Merhaba ben kendi adımdan hoşlanmıyorum ve adım başka bir isimle karıştırıldığından uzun bir süredir bunu düşünüyorum ve adımı değiştirmek istiyorum formdaki yazıları okudum fakat ben ismimi değiştirip iki isim birden almak istiyorum mesela mehmet ali gibi bu aynı davada olabilir mi yoksa ikinci isim için farklı bir dava açmam mı gerekir cevaplarsanız sevinirim, değerli vaktinizi bana ayırdığınız için teşekkür ederim.
İsim değiştirme davası bir kez açılabiliyor ve bir dava ile isminizi değiştirip yeni iki isim alabilirsiniz.
Davam sırasında olanları isim değişikliği için başvuracaklara yardımcı olacağını düşünerek paylaşmak istiyorum.
İsim değişikliği için gereken nedenlerden 4-5 tanesini taşıyan bir ismim vardı. Bunları dilekçemde açıkça belirttikten sonra örneklerle bunları pekiştirdim ve ismimin %100 değiştirileceğinden emin olduğum için şahit yazmadım. Dilekçemi verdikten 1 ay sonra celp geldi ve tarih 1 ay sonrasını gösteriyordu. Dava günü sıram geldiğinde hakim birkaç kez elindeki kağıda bakarak "... siz misiniz" demeye çalıştı; ama söyleyemedi. Daha sonra (şu anki adım ) Ada ismini daha önce duymadığı için böyle bir isim olup olmadığını sordu ve ben de 1-2 cümleyle ikna ettim. İsim değiştirme davam birkaç dakika sürdü. 2 ay sonra da nüfus cüzdanımı alabiliyorum; çünkü 1 ay sonra karar yazılmış olacakmış ve ondan sonra karar nüfusa gönderilecekmiş ve bunun için de 1 ay beklemem gerekiyormuş. Kısaca isim değişikliğim 4 ay sürmüş olacak; ancak İstanbul'un en kalabalık ilçesi olan Gaziosmanpaşa'daki dava yoğunluğu nedeniyle bu kadar uzun sürdü. İsim değiştireceklere önerim; hiç çekinmeden, utanıp sıkılmadan isimlerinin kendilerine verdiği rahatsızlığı, bu ismin sosyal yaşantılarında kendilerine yaşattığı zorluğu açık ve samimi bir şekilde dilekçelerinde örneklerle açıklamaları.
Memurun yanlış anlaması Aileninde ihmalkarlığı sonucu maalesef ismim yanlış yazılmış daha sonrada ailemin düzeltmek için herhangi bir girişimi olmamış.İsmimi değiştirmek istiyorum.kendim uğraşmak istiyorum neler yapmam gerekir bana açıklayıcı bilgi verirmisiniz
teşekkürler
https://www.hukuki.net/forum/showthre...F0i%FEikli%F0i
Lütfen öncelikle site içi arama yapınız.
İyi akşamlar memurun yanlış anlaması sebebiyle maalesef ismim yanlış yazılmış daha sonrada ailemin düzeltmek için herhangi bir girişimi olmamış.(Nebat)olması gerekirken (Nebahat) olarak yazılmış değiştirmek istememin sebebide babannemin ismi olduğu için İsmimi değiştirmek istiyorum.kendim uğraşmak istiyorum neler yapmam gerekir bana açıklayıcı bilgi verirmisiniz.
teşekkürler
Hakim isim değişikliğine karar verdikten sonra yerel gazetelerden birine ilan veriliyor. Bu da 85 YTL tutuyor.Bu gazeteyi götürdükten bir süre sonra karar nüfusa gönderiliyormuş.
6 aylık kardeşimin ismini değiştirtmek istiyoruz
1- Beyza olan ismini değiştirmek yada 2.isim eklemek aynı zorlukta mı
2- Hakim kesin değiştiriyormu?
3-Mesela bugün başvursak dilekçeyle en iyi ihtimal ne kadar sürer tamamen değişmesi?
4-Ve tam olarak nereye ne ile başvurmak gerekiyor?
İyi günler.Benim bu konuda şöyle bir sorunum var:
10 günlük olan bebeğime evrim ismini verdik. Nüfusa kayıt işlemlerini kayınpederim yaptı. Bebeğimin ismini değiştirip kendi ismini vermiş. Bu bizim tasvip ettiğimiz bir şey değildi. Olay olalı 5 gün oluyor. Bu durumu düzeltmek için ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Ad değişikliği davası açmanız lazım yerleşim yeriniz asliye hukuk mahkemesinde.Nüfus müdürlüğünde ismi değiştirmezsiniz artık.Mahkemede durumu söylediğinizde mahkeme haklı sebebiniz olduğu için çocuğunuza sizin istediğiniz ismin verilmesine karar verecektir.
Ben geçen gün bulunduğum yerin Asliye Hukuk Mahkemesine para konusunda bilgi almak için gittim. Kadın bana dilekçeyi werirken bi 50 ytl'en gider dedi.. Mahkeme sonuçlandıktan sonra da gazeteye ilan werme felan biraz daha paran gider dedi, ama ne kadar oldugunu sölemedi.. mahkeme sonuçlandıktan sonra ki masraflar toplam ne kadar'a mal oluyo bilen bir kişi yazabilirmi lütfen..
Not: sadece nüfus kagıdım değişicek.. Ehliyet, Kredi kartı vb. belgelerim henüz yok..
Ad kişiye sıkı sıkıya bağlı ayni haklardan olduğu için kişi ayırt etme gücüne sahip küçük veya kısıtlı olsa dahi davayı kendisi yürütebilir ancak sınırlı ehliyetsiz konumunda olan küçükler velayet altındaysa velisinden , vesayet altındaysa vasisinden izin veya icazet almak durumundadır yani babandan aldığın imza ile bu işi halledebilirsin.
Daha önce sorduğum bir avukatın söylediklerini tekrarlayarak
yazmıştım. Uygulama bundan farklı.
İstanbul Gaziosmanpaşa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde isim değişikliği onaylandıktan sonra "21 gün say gel, kararını al" dediler. 21 gün sonra gittim. 4.50 YTL karşılığında kararımı aldım ve gazeteye verilecek ilanı bir dosya kağıdına yazıp imzalayıp verdiler. Bunu normal gazeteler yayınlayamıyormuş. Bir yerel gazete "Basın İlan Kurumu'ndan izin belgesi alırsanız ilanınızı yaınlayabiliriz" dediler. Basın İlan Kurumu'na gittim. Onlar da "bu tip mahkeme ilanlarını yerel gazeteler yayınlayamaz" deyip bana verilen önceki bilginin yanlış olduğunu belirtip "ilanı kendilerinin 50 YTL karşılığında bir yerel gazeteye verdiklerini" söylediler. İlanın yayınlandığı gün ilanın yayınlandığını kontrol ettikten sonra gazeteyi hiç dokunmadan Asliye Hukuk'a götürdüm. Bana "Bir ay sonra gel ve izin belgeni al. O izin belgesini muhtarlığa götürüp oradan alacağın belgeyle birlikte Nüfus müdürlüğüne gideceksin ve yeni nüfus cüzdanını alacaksın" dediler.
Sonuç itibariyle isim değiştirme benim için süre olarak dilekçenin verilmesinden itibaren 4 ay ve ücret olarak başta verdiğim harç, ... için 39 YTL + karar için 4.50 YTL, ilan için 50 YTL. Artı fotoğraf çekilecek ve muhtarlık da birkaç YTL ister herhalde.
Bu arada avukat "karardan birkaç tane yazdır" demişti. Onu da sordum ve "bu işleri biz yapıyoruz ve öyle değil. Karar 1 kez yazılır ve sizde kalır. Lazım olduğunda kopya çektirirsiniz" dediler.
ben 1988 doğumluyum 18 yaşımı doldurdum yani şimdi isim ekletmek istiyorum
ad ve soyadım babannem ile aynı ve aynı apartmanda oturuyoruz bizim
evraklar hep karışıyor o bana geleni açıyor ben ona geleni açıyorum birde
en yakın zamanda dava açaçağız hakim bunu yeterli bir gerekçe görür mü?
en kısa zamanda bilgilendirirseniz sevinirim
Daha öncede yazdıgım gibi durusma günüm jandarmadan cvb gelmedigi için 08,02,2008 tarihine ertelenmişti. Bugun saat 10,35 de mahkemem vardı ve Jandarmadan cvb gelmiş.. Hakim bey Cumhuriyet başsavcısı ve Nufus mudurlugunden bir yetkiliyle durusma salonundaydık ve mahkeme olumlu sonuclanarak Harun ismine Resmi olarak bugun den itibaren sahip olabildim... Cok heyecanlı Ve mutluyum.Yepyeni İstedigim bir isimle Hayatıma Yenı bir sayfa acacagım...
13,02,2008 Tarihinde mahkemeye gelmemi soylediler. Bakalım gideceğim.Sonucları yine burdan sizlere aktaracagım....
Sizin Sayenizde Yepyenı bir isimle Karsınızdayım... Her birinize Binlere Teşekkürler...
Şu anda yapmam gereken bilgiler hakkında yardımcı olabilecek birisi var mı?
Mahkemeden Kararı alıyoruz.Sonra nüfus müdürlüğüne mi gidiyoruz? nasıl ve ne şekilde işlemlerin yurumesi gerektiği hakkında hiç bir bilgim yok? Yardımcı olanlar içim şimdiden teşekkürler...
http://www.e-adalet.org/forum/lofive....php?t310.html
Güzel Bilgiler Var Bakmak isteyen olursa...
Selamlar, adım Alihan, 34 yaşındayım, geçen günlerde pasaport çıkartmam gerekti ve yeni öğrendimki ismim nüfus müdürlüğünde Ali Han olarak ayrı ayrı iki isim olarak yazılmış, okul zamanımda böyle değildi eminim, şimdi ismimi nasıl birleştirebilirim, İstanbul'da oturuyorum, nüfus kayıdım Çorum'da. nasıl bir yol izlemem gerekiyor, mahkeme falan şart mı? Direk olarak nüfus müdürlüğünden büzelttiremezmiyim ?
Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar..
Karar cüzi bir miktar yatırılarak (20-40 ytl) yazılıyor,tarafınızdan imzalanıyor,nüfus müdürlüğüne gönderiliyor.Sizin götürmeniz gerekmiyor.Gazeteye ilan vermeniz gerekiyor,isim değişikliğini bildiren,sanırım.
1-2 hafta içinde nüfus müdürlüğünden ,isim değişikliğinin kayıtlarını takip edebilirsiniz(bilgisayardan kimlik nosu'ndan).Kayıtlara geçmiş ise mahkemeden kararın aslını alırsınız (gerektiği kadar fotokopi çektiriyor,vezneden onaylatıyor,ödüyor-2ytl/1 kopi-,tekrar kalem müdürüne "aslı gibidir" diye onaylatıyorsunuz),yeni kimliğinizi çıkartabilirsiniz(2ytl);yanınızda mahkeme kararını götürmeyi unutmayın.T.C.nosu değişmediğinden ve artık uyap sistemine geçildiğinden sorun çıkmıyor.Gitmişken vukuatlı nüfus kayıt örneği almakta fayda var.Resmi dairelerde gerekecek(noter işlerinizde).Yeni kimliğinizi muhtarlığa kayıt ettirmeyi unutmayın.Kararı yanınızda bulundurarak bilgilerinizi değiştirmeniz gereken yerlere başvurabilirsiniz .
Adliyede fotokopi sayısı ve kararın yazılmasının dışında ekstra ücret alınmıyor.
(Burda teşekkür etmek gerektiğini belirtmeliyim.Çok yardımcı oluyorlar).
İlan ücreti hkk. net bilgim yok.
Başarılar...
@Sayın marita
Çok değerli bilgilerinizi benimle paylaştıgınız için binlerce kez teşekkürlerimi iletiyorum...
Hangi ilde ikamet ettiğinizi bilmiyorum; ama İstanbul ise o zaman işlemler ilçeden ilçeye değişiyor.
Yukarıda belirttiğim ücretlere dikkat çekmek istiyorum.
>> vezneden onaylatıyor,ödüyor-2ytl/1 kopi-,tekrar kalem müdürüne "aslı gibidir" diye onaylatıyorsunuz
Bu kısmı tekrar ve son kez gittiğimde soracağım, 2 hafta sonra yazarım.
2 hafta önce 4.50 YTL karşılığında kararı aldım, gazete ilanını Asliye Hukuk'a götürdüm ve onlar da isim değişikliği kararını Nüfus Müdürlüğü'ne gönderdiler.
2 hafta sonra nüfus cüzdanımı alacak olmama rağmen TC NO ile sorgulama yaptığımda eski adım geliyor. Henüz Mernis'e işlenmemiş.
Sayın someone_ada,
Benim durumum soyadı değişikliği idi ve açıkcası 2hafta sürmedi Nüfus kütüğüne kararın ulaşması.İstanbulda dava görüldü,kütük başka bir il.Artık mernise geçildiğinden herşey hızlı hallediliyor.Kızımında ismi değişmişti,gazete ilanı verildi,mahkeme kararından sonra.Bir sorun yaşamadım.
Bu bilgileri ,kendim bizzat adliyede evraklarımla ilgilendiğim için(yaklaşık 2 ay önce)yazdım.Alıntı:
>> vezneden onaylatıyor,ödüyor-2ytl/1 kopi-,tekrar kalem müdürüne "aslı gibidir" diye onaylatıyorsunuz
Hatta bu forumda okumuştum;çok işime yaradı.
Sizlere kolay gelsin.....:)
Ben de tüm işlemlerle kendim ilgilendim ve mahkemede isim değişikliği onaylandıktan yaklaşık 1 ay sonra kararımı almaya gittim. Karar bana verildikten sonra gazete ilanını götürdüm ve üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen biraz önce gene sorgulama yaptım ve hala Mernis'te kayıtlarım değiştirilmemiş ve 2 hafta sonra nüfus cüzdanımı almaya gideceğim. İsim değişikliği için dilekçemi verdiğim günden itibaren 3,5 ay geçti. Benim de kütüğüm başka ilde.
Mernis de olsa o kayıtları yapacak olan eski memur zihniyetli memurlar olduğu için değişen bir şey yok. Sadece eskiden olan posta için geçen süreler kalktı hepsi o kadar.
Biraz beklemenizde fayda var.İdari personel belki kararı göndermekte/bilgileri yüklemekte ağırdan almış olabilirler.
Bilgilerinizi,TC kimlik no,isimler,ilçe vs doğru girdiyseniz,isterseniz adliyedeki kalem memurlarını bir arayın.Yardımcı olacaklardır.
Bu sayfayı öneririm,nüfus ile ilgili her konuda (boşanma,evlilik,doğum,vs...)bilgi veriyor.Ankara nüfus kayıt merkezi nosu da bulunuyor.
http://www.nvi.gov.tr/Mevzuat,Nufus_Mevzuati_Kanun.html
benım mahkememin sonuclanması 08.02.2008 tarihinde gerçekleşti... Asliye hukuk Kalemindeki çalışanlar cok yardımcı oluyorlar... 12.02.2008 tarihinde gidip kararımı aldım 4.5 ytl karsılıgında 1 ytl de bişey için istedi ama neydi bilmiyorum önemli değil.. Su anda dosyam mahkemede en kısa zamanda nüfus müdürlüğüne postalayacaklar anladıgım kadarıyla... bana verdikleri kararla birlikde yerel bi gazeteye gidip 10 ytl karsılıgında isim değişikliğini yayınlattırdım ve gazete bugun yanı 13.02.2008 tarihinde yayınlandı... Ne olur ne olmaz diye 4 kopyasını aldım bugunkü gazetenin... Asliye hukuktan 20 gün sonra gelirsin dediler... Ne için gideceğimi bilmiyorum ama en kısa sürede benım yenı kimliğimi cıkartmam gerekiyor...
nisan ilk haftası açıkoğretim sınavlarım var. Mart ayının ilk haftasıda sınav yerleri ve bilgileri yayımlanmaya başlıyor... Benım sınav tarihleri yayınlanmadan önce hem kimliğimi hemde okuldaki kaydımı düzelttirmem gerekiyor.. Yoksa sınavda bi sorunla karsılastıgımda 1 seneme mal olma durumu soz konusu... Bakalım inş sorunsuz bir şekilde bu işlemleri bitireceğim...
Gözünüz aydın diyelim :)
Daha sonra yazarsanız,diğer üyelerde istifade etmiş olurlar.Alıntı:
Ne için gideceğimi bilmiyorum ama en kısa sürede benım yenı kimliğimi cıkartmam gerekiyor...
Sınavda sorun yaşayacağınızı sanmıyorum,elinizde mahkeme kararı olacaktır,eğer sınav belgeleri eski adınıza ise.Kimliğiniz ile birlikte gösterirsiniz gerekirse.Vukuatlı nüfus örneği çıkartıp ,yanınızda bulundurun.
Daha önce yazmıştım. O gün Asliye Hukuk muhtarlığa götürmen için bir belge verecek. Muhtarlık da Nüfus Müdürlüğü'ne götürmen için yeni nüfus cüzdanını alabilmen için gerekli bir belge verecek. Yeni vesikalık fotoğrafını şimdiden çektir. 20 gün sonra vesikalığını ve kararını al, Asliye Hukuk'a git, oradan alacağın belgeyle muhtarlıktan da alacağın belge yardımıyla da aynı gün yeni nüfus cüzdanına sahip olacaksın.
Nüfus cüzdanını kaybettiğinde de gazete ilanını muhtarlığa götürüp oradan alacağın belgeyle Nüfus Müdürlüğü'ne gittiğin gibi.
Ben sadece bu yazdıklarınızın doğruyu yansıtmadığı, Türkiye'de yaşadığımız ve Türk memurları gerçeğini altını çizerek belirtmek, yanlış bilgilendirmeyi düzeltmek amacıyla yazmıştım. Ben yazılım sektöründe çalışıyorum ve bunun gibi onlarca site ve program yazdım. Normali Asliye Hukuk'un isim değişikliğine onay verdiği gün kararımın printer'dan birkaç çıktı olarak alınıp mühür ve imzalardan sonra gazete ilanını verme, ertesi gün kütüğe değişikliğin gönderilmesi ve aynı gün yeni nüfus cüzdanının alınmasıdır. Mahkemeden sonra en fazla 3 gün; çünkü Mernis'e geçildi. Ancak burası Türkiye. "Önceden posta vardı, aylarca beklerdik artık internet var. Bekleme süresi kalktı" diye memurlar iyice yayıldı. Bunları biliyorum; çünkü maalesef 30 yıldır bu ülkede yaşıyorum. Bu yanlışlığı da düzeltme konusunda kararlıyım.
@marita Yapılması gereken işlemleri yaptıgım anda forumda yazacagım.. Bilgiler için teşekkürler :)
@someone_ada Dostum cok teşekkür ederim.Kafamda bi yere cuk diye oturttun ne yapmam gerektigi konusunda teşekkürler... Özel mesaj atmıstım sana bi bak istersen :)
Merhaba,
Ben 26 yaşında bir anneyim 1,5 yaşında bir oğlum var.
İsim olarak eşim ile birlikte Şükrü Dolunay kararlaştırdık soyadı da Gücükoruç.
Yalnız eşim Nüfus Müdürlüğüne isim koydurmaya gittiğinde doğum kağıdına rağmen oradaki memur ismi eksik koymuş şu an nüfusta sadece Şükrü Gücükoruç yazıyor. Daha fazla vakit geçmeden Dolunay ismini de ekletmek istiyoruz bunun için Asliye Hukuk Mahkemesine 1 şahit ile gidileceğini biliyorum fakat mahkemeye nasıl başvurmam gerekli? Göbek adı olarak mı koyduruyoruz demeliyim yoksa Nüfus Cüzdanına eksik mi yazılmış demeliyim? Hangi türlü daha çabuk bir netice alabiliriz acaba bana yanıt verebilir misiniz?
Dilekçe örneği aradım fakat sayfalar açılmadı bir dilekçe örneği de sunabilir misiniz?
Son olarak maddi durumumuz dolayısı ile bu mahkemeyi avukatsız açtırmamız gerekiyor acaba tahmini ne kadar masraf tutar bunu da bildirebilirseniz çok makbule geçecek!
Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim...
Selamlar,
Benim soyle bir sıkıntım var. Gecen cuma ilk bebegimizin Nufus Cuzdanı cıkarttım. Cesitli ailevi sebeplerden doalyı koydugumuz 2 isimden birini degistirmek istiyoruz. Bebek daha bir haftalık olduğundan - zannetmesem de- mahmekeye başvurmadan ismi değiştirme gibi bir ihtimalimiz var mı? Bilgisi olanların yardımlarına müteşekkiriz. İyi gunler.
Sn.sıkıntı, sn.özgürd;
iletilerinizin bulunduğu bu başlık altındaki mesajları incelerseniz sorularınızın cevaplanmış olduğunu görebilirsiniz.
Saygılar
@sıkıntı
Dilekçe örneğini bu başlık altında bulabilirsiniz... Toplam masraflar 100-150 ytl arasında değişmekde... Asliye hukukda dava acmanız gerekiyor. Dava acabilmeniz içinde dilekçeyle basvuru yapmanız gerekmektedir. Avukata gerek yok. Basıt yargı usuluyle oldugu için ben avukatsız ve 2 sahitle işi bitirdim...
Dilekçenizde acık acık sikayetinizi belirtiniz.. "Nüfus Cüzdanına eksik yazılmış demeliyim" ve o ismide biz ekletmek istiyoruz diye belirtirsiniz... Şimdiden kolay gelsin.. Yargı süresi olarakda 3-4 ay gitmekdedir...