-
Cevap: Kredi kartı üyelik (azalık) ve Hesap İşletim ücreti
Herkese merhaba,
Yukarda bir arkadaş da bahsetmiş, ben de Card Finans go card kullanıyorum.Benden de kart ücreti kestiler.Fakat imzaladığımız sözleşmede yıllık ücretin 5TL olduğu yazıyor, yani biz yıllık aidat ödemeyi kabullenmiş olmuyor muyuz aslında? İtiraz etme şansımız var mı buna rağmen?
Teşekkürler.
-
Cevap: Re: Bankalar üyelik ücretini iade edecek
Merhaba.
Benzer bir sorunla karşı karşıyayım.Bir bankanın tv'de verdiği reklamdan etkilenerek sms kredi kartı talep ettim ve aldım.Bir kaç ay kullandıktan ve düzenli ödemeler yaptıktan sonra iş kaybım nedeniyle ödeme sıkıntılarım başladı,bunu da banka şubeme sözlü olarak bildirdim ve yeni bir iş bulma süremin ne kadar olacağını bilmediğimi,hukuki sürece girmek istemediğimi,en kısa zamanda ödemelerime devam edeceğimi belirttim.Yeni iş bulduktan hemen sonra yine düzenli ödemelerime başladım ve borcumun tamamını fazlasıyla kapattım.Ancak bu süre içinde kredi kartım doğal olarak kullanıma kapatılmıştı.Buna da amenna,doğaldır.Halen bahsi geçen banka kredi kartımda fazladan 18 tl. olmasına rağmen ve borcumu sıfırlamam üzerinden yaklaşık 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen banka hem kredi kartımı kullanıma açmıyor hem de benden 1,5 yıldır kullanmadığım kartım ve hesabımdan 25 tl. kredi kartı ve hesap işletim ücreti talep ediyor,beni yine borçlu gösteriyor.Bu parayı ödemeyi kabul etmediğim sürece de ne hesabımı iptal ettirme talebime cevap veriyorlar ne de hesabımı aktifleştiriyorlar.Bu durumda ne yapmam gerekir? Kredi kartını daha çok taksitli alışverişlerde kullanmak amaçlı talep etmiştim.Hiçbir şekilde yararlanmadığım bir hizmete bedel öxdemek zorunda mıyım? Hizmeti kullanamıyorsam bu hesabı açık tutma mecburiyetim var mı?Buna ancak ve ancak zorbalık denir...Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyor ve ona göre bankaya karşı bir tavır almayı düşünüyorum.Selam ve saygılarımla...
-
Kredi kartı üyelik ücreti kesilen kişilerin ilgili bankanın müşteri hizmetleri numarasını aramaları ve konuyu anlatmaları iade için yeterlidir. En kısa süre içerisinde kredi kartı hesabına artı olarak yansıyacak ve borcu mahsup edecektir.
-
Her banka bu kadar kolay iade yapmıyor. Mahkeme mahkeme süründüren de parayı iade edip ertesi yıl tekrar kesinti yapmaya devam edenler de var.
-
Duygu hanım soruma cevap verirseniz çok sevinirim .....
Ben soracak oldugum bu soruyu 3 degerli avukata sordum 2 tanesi çekimser 1 tanesi ise net cevap yazdı (borç dogum tarihine göre ) ama içim 3/1 olunca hiç rahat degil uykularım kaçıyor
Ben 2 sene önce kardeşim sahibi oldugu işyerini yeni bir işe başlayacagı için 240 000 tl satılıga çıkartı tabiki hayatın olagan akışı içinde önce bana teklif etti bende sahibi oldugum şirketimin üzerine kayıtlı dairemin faturasını keserek 80000 tl tanımadıgım bir şahısa sattım ve abimin banka hesabına bu parayı açıklama yazdırarak dükkan bedeli diye yatırdım fakat tapuyu belediye raiş bedeli ile aldım (tabiki bilmiyordum sorun oldugunu degeri düşük gösterdik 40000 )aldıgım bu işyerinin bankayada 37 tane 4468 tl taksitli konut kredi borcu vardı bende bu borçla beraber devraldım ve düzenli olarak bankaya hesabımdan bu bocu açıklama yazarak ödüyorum 13 taksit kaldı tabiki ben aldıktan 1 sene sonra kriz oldu kardeşim işleri bozuldu şu anda tüm borçlarında hehangi bir aksama yok fakat benim en büyük endişem 2 sene olmasına ragmen kardeşim şu anda kredi kartlarını ve kullandıgı ticari kredileri ödeyemezse benim malıma zarar gelirmi burda tasarrufun iptal davasında bahsedilen 280 madde beni kapsarmı kredi kartları ve ticari kredileri tapuyu almamdan 5 yıl öncesine dayanıyor ama her ay bu kredi kartlarının borcunun tamamını ödüyor ve bir süre sonra tekrar kullanıyor ticari işlek kredilerinide ödüyor tekrar kullanıyor bu borçlardan birisi şu anda ödenmezse BORCUN DOGUM TARİHİ kredi kartı veya ticari işlek kredi sözleşme tarihimidir yoksa BORCUN DOGUM TARİHİ en son işlek krediden kullandırılıp ödenmeyen veya en son alışveriş yapılan kredi kartının son ektra dönemindeki ödenmeyen faize kalan dönemmidir. Çünkü eger sözleşme tarihi ise 280 maddeye girerim diye korkuyorum eger kartın kullanılıp ödenmedigi son dönemse 280 beni kapsamaz çünkü 2 yıl oldu Bu konuda yardımcı olup net cevap verecek bir degerli Avukat arkadaş arıyorum ama maddi ama duvamı alarak çünkü UYUYAMIYORUM
-
Vadesiz hesabınız için kredi kartı talep etmezseniz ya da herhangi bir otomatik ödeme yapmazsanız hesap işletim ücretinin gayet rahat bir şekilde kesileceğini biliyorum. ayrıca kredi kartının azalık ücretini tanıdığım birçok kişi halen veriyor.
Çözümü açıkcası ben bulamadım....
-
Kredi kartı aidatı nasıl geri alınır
Tüketiciyi Destekleme Derneği Eskişehir Çözüm Merkezi Başkanı Osman Çağatay, iki ayrı bankaya yaptığı başvuru neticesinde geçmiş dönemlere ait ödediği kredi kartı aidatlarının tümünü geri aldı.
Odunpazarı Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin 11 yıllık kredi kartı aidatının kendisine iade edilmesi yönünde verdiği kararı bildirdiği ilgili bankanın, geçmiş dönemlerde hesabından kesilen tüm aidatları iade ettiği açıklandı.
İki ayrı bankadan 200 ve 150 liralık tutarların hesabına yatırıldığını söyleyen Çağatay bu süreçte Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile birlikte hareket ettiği belirtti.
Çevresinde kredi kartı aidatlarının geri ödenmesi için başvuran herkesin bu bedelleri geri aldığını söyleyen Osman Çağatay, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Çocuklarımda aynı şekilde yaptığı başvuru neticesinde bankalarından bu bedelleri geri aldılar" dedi. Çağatay, kredi kartı sözleşmelerinde imzası bulunan herkesin başvuruda bulunup bu bedelleri geri alabileceğini de ifade etti.
Bankaların hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde “kart aidat ücreti” adı altında müşteriden tahsilat yapıp suç işlediğini savunan Çağatay, şunları ifade etti:
“Bu olumsuzluklara karşın hakkını arayan tüketici yasal dayanaktan yoksun uygulamayı sonlandırmaktadır. Bireysel olarak bankaların şahsımla yapmış olduğu kredi kartı sözleşmenin bir örneğini ve geçmiş yıllara ait hesap özetlerinin tamamını bankaların genel merkezinden istedim. Bunların içinden ödemiş olduğum kart ücretlerinin tamamını çıkartarak sözleşmenin sureti ile Eskişehir Odunpazarı Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdum. Odunpazarı Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Müracaatımı değerlendirerek kanunsuz olarak kesilen 11 yıllık kredi kartı aidatının tarafıma iadesine karar verdi. Bu kararı ilgili bankanın genel merkezine ilettim. Geçmiş dönemlerde hesabımdan kesilen tüm kredi kartı aidatları iade edildi.”
Çağatay, bankalardan, bu karardan ders çıkartıp bugüne kadar aldıkları haksız kart aidatlarını iade etmesini istediklerini belirterek, tüketicilerin haksız olarak kesilen kredi kartı aidatlarını bu yöntemle geri alabileceklerini bildirdi.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13724288.asp
-
Kredi kartı bedeli ödemeyin
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ankara'da, düzenlediği “Türk bankacılık sistemi 2009 yıl sonu genel değerlendirmesi” konulu toplantıda tartışma konusu olan kredi kartı kullanım bedelleri hakkında müşterilerin ne yapması gerektiğini açıkladı.
BDDK Başkanı Bilgin, kredi kartı kullanıcıları ile bankalar arasında zaman zaman davalık olan kredi kartı kullanım bedelleri ile ilgili ne yapılması gerektiğini açıkladı. Bilgin, yeni kart almak isteyen vatandaşlara sunduğu önerisinde, kredi kartı sözleşmesini doldurup imzalarken sözleşmenin üzerine "kredi kartı kullanım bedeli ödemeyeceğim" şeklinde not düşmelerini istedi. Bu not düşüldükten sonra eğer banka kredi kartı vermeyi kabul ederse hiç bir kredi kartı bedeli ödenemeyeceğini söyledi. Bilgin, kart kullanım bedeli alan, almaya çalışan bankalarla çalışmayın uyarısında da bulundu.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13795027.asp?gid=229
-
Engin bey, eski tarihli sözleşmeler için ne düşünürsünüz?
-
Ya feshedip bir süre sonra tavsiye edildiği gibi itirazi kayıt koyarak yeniden müracaat etmek, ya da ilçe tüketici hakem heyetine müracaat edip geri alma yolunu seçmek. Hele vekil aracılığıyla yapılırsa bankalar vekalet ücretleri nedeniyle ısrarcı olmayacaklarını ümit ediyorum.
-
Ben bir banka için kendi adıma asaleten Hakem Heyetine başvurmuştum. Paramı iade edip kredi kartımın iptaline karar verdi banka. Bu da yetmedi, aynı bankadan aldığım diğer kartımın da iptal edilerek taraflarına teslimini istediler.
:)
Zehir zemberek bir dilekçeyle kartlarımı iade ettim...
Sonuç;
Onların dediği oldu tabii ki.. :DD
-
Ben de bir kaç bankaya aidat isteyeceklerse kartlarını geri almalarını söyledim. Geri istediler, cehennemin dibine kadar, ödemelerini düzgün yapan müşteriye ihtiyaçları yoksa bankadan çok banka var bize de. Bir kaç kartım var şimdi, aidat filan gelmiyor.
-
Cevap: Kredi Kartı Üyelik Aidatı dilekçe örneği
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Kredi Kartları Departmanına,
........................... Numaralı Kredi kartı hamiliyim. 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun sözleşme ve genel işlem şartlarını düzenleyen 24/4 maddesinde “kart hamilinin yaptığı işlemler nedeni ile sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekilde ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin hakları zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez” denilmektedir.
Buna göre kredi kartı ile yapılan harcamaların yanı sıra, üyelik aidatı isteminin yasal dayanağı yoktur. Bugüne kadar ödediğim yıllık üyelik aidatlarımın borç kalemleri arasında yer alması ve tahsili 5464 sayılı yasanın 24/4 maddesine aykırı olduğundan işlemlerin iptali ile kart sahibi olduğum tarihten bu güne kadar ödediğim üyelik aidatlarının dökümünün çıkarılarak tarafıma bildirilmesini ve önümüzdeki dönem kredi kartı borcuma mahsup edilip tarafıma alacak kaydedilmesi ve yapılan işlem konusunda tarafıma bilgi verilmesi için gereğini rica ederim.
Saygılarımla,
Bu dilekçe örneğini bankanın genel müdürlüğüne mi göndermemiz gerekiyor? Yoksa herhangi bir şubeye gidip versek olur mu?
-
Sayın unhappy,
Bence iadeli taahhütlü olarak bankanın genel müdürlüğüne gönderin.
Ben kredi kartı başvurusu yaptığımda sözleşmeye aidat ödemeyeceğimi not düşmüştüm, ama kart başvurum kabul edilmedi :)
-
Alıntı:
Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Sayın unhappy,
Ben kredi kartı başvurusu yaptığımda sözleşmeye aidat ödemeyeceğimi not düşmüştüm, ama kart başvurum kabul edilmedi :)
Bence bunu BDDK başkanı Tevfik Bilgin'e de söylemek lazım. Geçenlerde, aidat ödemek istemeyenler sözleşmenin imzalanması esnasında sizin yazdığınız gibi yazsınlar demişti.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Ben de bir kaç bankaya aidat isteyeceklerse kartlarını geri almalarını söyledim. Geri istediler, cehennemin dibine kadar, ödemelerini düzgün yapan müşteriye ihtiyaçları yoksa bankadan çok banka var bize de. Bir kaç kartım var şimdi, aidat filan gelmiyor.
Sn. Engin bey,
Sizde olmasanız asık suratla okuyoruz forumu doğrusu. Allah razı olsun gülümsetiyorsunuz:)
Şimdi malum banka kartları plastikten cehennemin dibini görebilir mi yoksa hararetten erir mi?
En derin hürmetlerimle.
-
Cevap: Kredi Kartı Üyelik Aidatı dilekçe örneği
Peki bir şey daha soracağım. Yakın zamanda iptal ettirdiğimiz kart için de başvursak onun da hesap işletim ücretlerini de geri alabilir miyimz?
-
merhaba
ben başlıktaki çoğu yazıyı okudum ama benim düştüğümm durumda bir yazı bulamadım.
öncelikle bir banka kredi kartım vardı, imzaladığım sözleşmede hemen sol tarafta üyelik ücreti ile ilgili bilgiler vardı(bankadan örneğini aldım). sözleşmeye müdahale edemediğim için haksız şarta gireceğini düşünüyordum. Maltepe Tüketici Hakem Heyetine müracaat ettim, beni haklı buldu ve bankaya aidatı iade etmesini istedi. bankada bana dava açtı. Mahkemeyi kaybettim. Mahkeme metninde şunlar yazıyor. "... Tüketici haklarının kararının usulsüz olduğunu, 5464 sayılı yasada kart hamilinden üyelik aidatının alınmasına ililşkin hüküm bulunduğunu, kredi karı üyelik sözleşmesinde kart hamilinden alınan ücretin haksız şart olmadığını, türk ticaret yasasının 22.mad.kapsamında bankanın ücret alma hakkı olduğunu belirtmiş ve hakem heyeti kararsının iptalini istemiştir." "Taraflar arasında imzalanan sözleşmede üyelik ücreti bankaca belirtilecek tutarda ödenir" diyor. Ayrıca karar olarak da 5464 sayılı kredi kartları yasasının 11-25 maddeleri kapsamında yasada öngörülen 10 günlük süre içinde kredi kartı veren bankaya 30 günlük süre içibde de tük.hakem heyetine başvurusu olmadığından hakem heyeti kararı yasa ve usule aykırı olduğundan kararın iptaline karar verilmiştir" deniliyor. peki bu sözleşme haksız şarta girmiyor mu. Bankalar ve kredi kartları yasasına göre banka haklı ama tüketici kanununa (madde 6) göre ben haklı değilmiyim. Temyize gideyim mi bana yardımcı olacak avukat varsa vecaplarsa sevinirim. şimdiden teşekkürler.
-
Geçmiş olsun. malesef ülkemizde yargı kararları bazen para ve dolayısıyla gücü elinde bulunduranların lehine olabiliyor. Ama unutmasın ki o kararı veren hakim de bir tüketici aynı zamanda. Gün gelecek onun da hakem heyeti kararına ihtiyacı olacak.
Parasal sınırın altında kalan uyuşmazlıklarda hakem heyeti kararına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir. Bu kararın temyizi söz konusu değildir. Bu nedenle yapabileceğiniz bir şey yok.
-
Geçmiş olsun. malesef ülkemizde yargı kararları bazen para ve dolayısıyla gücü elinde bulunduranların lehine olabiliyor. Ama unutmasın ki o kararı veren hakim de bir tüketici aynı zamanda. Gün gelecek onun da hakem heyeti kararına ihtiyacı olacak.
Parasal sınırın altında kalan uyuşmazlıklarda hakem heyeti kararına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir. Bu kararın temyizi söz konusu değildir. Bu nedenle yapabileceğiniz bir şey yok.
-
merhaba
hesap ısletım ucretı ıle hakem heyetıne basvurdum ve 219.5 lıranın bana ıadesı ıcın lehıme karar alındı fakat sımdı banka bana karsı dava acmıs gerekcedede sozlesmenın 9 maddesı demıs ama tabı boyle bı sozlesme yok olsa dahı sozlesmede belırlı bır ucret yok ve bır kac tane daha gerekce sunmus acaba ben bu davayı kazanabılırmıyım? kaybedersem yaklasık 600 lıra para odeyecegım 220 lıra alalım derken 600 lıradan olmayım sonucta hakımın kararına kalmıs bısey hakım o gun aleyhıme karar cıkarırsa yapabılecegım bısey yok gıbı sızın tavsıyelerınız nedır?
-
Bankanın dava dilekçesindeki gerekçelerini çürütecek bir cevap vermeniz gerekir mahkemeye. Ancak genellikle hakem heyeti kararlarına karşı tüketici mahkemeleri olumlu kararlar veriyorlar. (Önceki mesajdaki gibi bir iki istisnai durum da olmuyor değil.)
-
Alıntı:
kartalhasan rumuzlu üyeden alıntı
Bankanın dava dilekçesindeki gerekçelerini çürütecek bir cevap vermeniz gerekir mahkemeye. Ancak genellikle hakem heyeti kararlarına karşı tüketici mahkemeleri olumlu kararlar veriyorlar. (Önceki mesajdaki gibi bir iki istisnai durum da olmuyor değil.)
hocam mahkeme kagıdında 2. asliye hukuk mahkemesi yazıyor acaba hakim bizim aleyhimize karar verirse bu kararı bozdurabileceğimiz başka bir yol varmıdır? bu mahkemeyi kazanma yüzdemiz kaçtır acaba gerekçeleriniz burada yazsam çürütecek cevaplar bulabilirmiyiz? teşekkürler ilginiz için..
-
Alıntı:
Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Sayın unhappy,
Merhaba,
Göndermiş olduğum ilgili dilekçeden ancak yanıt geldi ve iade yapılamayacağını, sözlemede bu hususların belirtildiğini yazmışlar. 2006/1 sayılı Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ'in 4'üncü maddesi ile 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile bu kanunun 13'üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince iade yapmadılar.
Şimdi benim merak ettiğim bir konu var. Acaba bu bahsedilen hususlar hangi yıldan itibaren sözleşmelerde yer aldı? Yoksa artık herkes parasını iade alamıyor mu?
Bilgi alabilirsem çok sevinirim.
-
18.01.2010 tarihi itibari ile uzun yıllardır kullandığım, tüm ödemelerimi günü gününe yaptığım, ve yoğun kullanımımdan dolayı Bonus Plus kullanmaya hak kazandığım Bonus Plus Kredi Kartımı kart aidatı alınması yüzünden tamamen iptal ettirdim.
Fakat 07.04.2010 tarihi saat 11:10:31 de Garanti Pazarlama Müşteri Temsilcisi beni arayarak, kartımı neden kapattırdığımı sordu ve bende kapatma gerekçemin Kart Aidatı olduğunu kendilerine ilettim. Müşteri Temsilcisi bunun üzerine uzun süredir Bonus kart kullanıcısı olduğumu, ödemelerimi tam ve zamanında yaptığımı ve Garanti Bankasının özel müşterileri arasında bulunduğumu söyledi. "Eğer kartınızı tekrar açtırırsanız sizden yıllık kart bedeli tahsil edilmeyecek, 1 haziran 2010 a kadar kazandığınız bonusların 5 katı hediye edilecek ve kredi kartınız 20 TL bonus yüklü olarak gönderilecektir" dedi. Tabii ben bu vaadedilenlere inanmayarak 3-5 kere daha tekrar ettirdim beni arayan müşteri temsilcisine. Vaadedilenler karşısında tekliflerini kabul ettim ve kredi kartımı açtırttım. Bekleme sürecine başladım.
19.04.2010 saat 14:00 civarında kartım elime ulaştı ve kuryeden teslim aldım. Zarfı açınca bana eski kartımla aynı numaralı kredi kartı gönderildiğini görünce ufakta olsa vaadedilenlerin gerçekleşmediği yönünde bir kuşku uyandı. Derhal Garanti Bankası İnternet şubesine girerek kredi kartı bilgilerimi gözden geçirmeye başladım ve gördüm ki bana Vaadedilenlerin yerinde yeller esiyor. Derhal Haklı Müşteri Hattını aradım.
Bana Vaadedilenlerin hiç birinini gerçekleştirilmediğini Haklı Müşteri Hattı aracılığı ilede teyyit ettirdim. Vaadedilenlerin hiç biri yok. Tüm bunların üzerine sizlerede detaylı anlattığım gibi Müşteri Temsilcisine 19.04.2010 tarihinde sorun kaydı açtırdım. Artık garanti bankasına güvenmediğim için www.garanti.com.tr adresinden Bize Yazın linkinden başından geçen olayları birde oradan anlattım. Yazılı birşeyler olsun diye. Fakat bugüne kadar bu sorun kaydım hakkında da bana geri dönüş yapılmadı.
Tüm bunların üzerine ben kredi kartımı kullanmaya devam ettim. Çünkü ortada Garanti Bankasının Vaadettikleri vardı, Garanti Bankası'na güvenim sonsuzdu, nasıl olsa Garanti Bankası bu sorunu elbet müşterisini mağdur etmemek açısından bir çözüme kavuşturacaktı. 01.05.2010 tarihinde hesap kesim tarihim geldi. Hesap kesim tarihimden sonra kredi kartı borç bilgime baktığımda 45 TL fazladan bir borç farkettim. Detay bilgilere baktığımda Kredi Kartı Yıllık Aidatı 45,00 TL ekstreme yansıdığını gördüm ve enayi yerine konmak beni çok sinirlendirdi.
Hemen 4440333 numaralı Garanti Müşteri Hizmetlerini aramak için telefonuma sarıldım (02.05.2010 saat 13:43). Sesli yanıt sisteminden yönergeleri takip ederek Kredi Kartları - Diğer Kredi Kartları İşlemleri menüsünden kredi kartı numaramı ve şifremi tuşlayarak müşteri temsilcisine bağlandım. Müşteri temsilcisi Ebru Hanım telefonu cevapladı ve derdimi onada anlattım. Ebru Hanım tekrar sorun kaydı oluşturmamız gerekmekte diyince ben bir nebze daha sinirlendim ve yetkili biriyle konuşmak istediğimi söyledim. İlk önce Ebru hanım yetkili biriyle görüştürmek istemedi fakat ben defalarca üsteleyince yetkili birine durumu izah etmek için telefonunun ahizesini bıraktı ve mikrofonunu kapatmayı da unuttu. Yetkilisi Sinem Hanımı yanına çağırarak durumu anlatmaya başladı ve bana hakaretlerde bulunmaya başladı ("Gerizekalı sorun kaydımı açtırmış ne yapmışsa" vs). Sonra Sinem Hanım telefonu aldı ve onunla sorunu konuşmaya devam ettik. Tüm olayları baştan sona Sinem Hanımada anlattım. Sinem Hanım pazartesi günü muhakkak bana sonuç iletileceğini, bana vaadedilenlerin muhakkak tutulacağını söyledi ve Ebru hanıma da gerekli uyarıların yapılacağını bildirdi.
Şuana kadar Garanti Bankasından yapılan en ufak bir açıklama yok. Çözüme ulaşan hiç birşey yok.
Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Saygılar.
-
Bankaların kart aidatı konusundaki tutumları değişiklik gösteriyor.
Kullandığım kartların birinde telefonla aidatı iptal ettirdim.
Diğeri ise biz her şartta alıyoruz dedi ve aldı bu parayı.
-
Cevap: Bankalar kesinti yapamayacak
merhabalar dediğiniz gibi kesinti olmaması gerekiyor duygu hanım ama bu bankalar bizden habersiz hesaptan veya kredi kartından hemen çekebiliyorlar biz bunu nasıl engelleyebilriz yani hep önce banka parayı çekiyor onayımız olmadan sonra biz peşine düşüyoruz işletim ücreti yasal değil geri ödeme istiyoruz ama onunla uğraşana kadar da bilindiği üzere 2 hesap işletim ücreti daha cebimizden çıkıyor şimdiden teşekkürler değerli yorumlarınız ve bizi aydınlattığınız için ... iyi günler
-
Alıntı:
panick rumuzlu üyeden alıntı
18.01.2010 tarihi itibari ile uzun yıllardır kullandığım, tüm ödemelerimi günü gününe yaptığım, ve yoğun kullanımımdan dolayı Bonus Plus kullanmaya hak kazandığım Bonus Plus Kredi Kartımı kart aidatı alınması yüzünden tamamen iptal ettirdim.
Fakat 07.04.2010 tarihi saat 11:10:31 de Garanti Pazarlama Müşteri Temsilcisi beni arayarak, kartımı neden kapattırdığımı sordu ve bende kapatma gerekçemin Kart Aidatı olduğunu kendilerine ilettim. Müşteri Temsilcisi bunun üzerine uzun süredir Bonus kart kullanıcısı olduğumu, ödemelerimi tam ve zamanında yaptığımı ve Garanti Bankasının özel müşterileri arasında bulunduğumu söyledi. "Eğer kartınızı tekrar açtırırsanız sizden yıllık kart bedeli tahsil edilmeyecek, 1 haziran 2010 a kadar kazandığınız bonusların 5 katı hediye edilecek ve kredi kartınız 20 TL bonus yüklü olarak gönderilecektir" dedi. Tabii ben bu vaadedilenlere inanmayarak 3-5 kere daha tekrar ettirdim beni arayan müşteri temsilcisine. Vaadedilenler karşısında tekliflerini kabul ettim ve kredi kartımı açtırttım. Bekleme sürecine başladım.
19.04.2010 saat 14:00 civarında kartım elime ulaştı ve kuryeden teslim aldım. Zarfı açınca bana eski kartımla aynı numaralı kredi kartı gönderildiğini görünce ufakta olsa vaadedilenlerin gerçekleşmediği yönünde bir kuşku uyandı. Derhal Garanti Bankası İnternet şubesine girerek kredi kartı bilgilerimi gözden geçirmeye başladım ve gördüm ki bana Vaadedilenlerin yerinde yeller esiyor. Derhal Haklı Müşteri Hattını aradım.
Bana Vaadedilenlerin hiç birinini gerçekleştirilmediğini Haklı Müşteri Hattı aracılığı ilede teyyit ettirdim. Vaadedilenlerin hiç biri yok. Tüm bunların üzerine sizlerede detaylı anlattığım gibi Müşteri Temsilcisine 19.04.2010 tarihinde sorun kaydı açtırdım. Artık garanti bankasına güvenmediğim için
www.garanti.com.tr adresinden Bize Yazın linkinden başından geçen olayları birde oradan anlattım. Yazılı birşeyler olsun diye. Fakat bugüne kadar bu sorun kaydım hakkında da bana geri dönüş yapılmadı.
Tüm bunların üzerine ben kredi kartımı kullanmaya devam ettim. Çünkü ortada Garanti Bankasının Vaadettikleri vardı, Garanti Bankası'na güvenim sonsuzdu, nasıl olsa Garanti Bankası bu sorunu elbet müşterisini mağdur etmemek açısından bir çözüme kavuşturacaktı. 01.05.2 0 10 tarihinde hesap kesim tarihim geldi. Hesap kesim tarihimden sonra kredi kartı borç bilgime baktığımda 45 TL fazladan bir borç farkettim. Detay bilgilere baktığımda Kredi Kartı Yıllık Aidatı 45,00 TL ekstreme yansıdığını gördüm ve enayi yerine konmak beni çok sinirlendirdi.
Hemen 4440333 numaralı Garanti Müşteri Hizmetlerini aramak için telefonuma sarıldım (02.05.2010 saat 13:43). Sesli yanıt sisteminden yönergeleri takip ederek Kredi Kartları - Diğer Kredi Kartları İşlemleri menüsünden kredi kartı numaramı ve şifremi tuşlayarak müşteri temsilcisine bağlandım. Müşteri temsilcisi Ebru Hanım telefonu cevapladı ve derdimi onada anlattım. Ebru Hanım tekrar sorun kaydı oluşturmamız gerekmekte diyince ben bir nebze daha sinirlendim ve yetkili biriyle konuşmak istediğimi söyledim. İlk önce Ebru hanım yetkili biriyle görüştürmek istemedi fakat ben defalarca üsteleyince yetkili birine durumu izah etmek için telefonunun ahizesini bıraktı ve mikrofonunu kapatmayı da unuttu. Yetkilisi Sinem Hanımı yanına çağırarak durumu anlatmaya başladı ve bana hakaretlerde bulunmaya başladı ("Gerizekalı sorun kaydımı açtırmış ne yapmışsa" vs). Sonra Sinem Hanım telefonu aldı ve onunla sorunu konuşmaya devam ettik. Tüm olayları baştan sona Sinem Hanımada anlattım. Sinem Hanım pazartesi günü muhakkak bana sonuç iletileceğini, bana vaadedilenlerin muhakkak tutulacağını söyledi ve Ebru hanıma da gerekli uyarıların yapılacağını bildirdi.
Şuana kadar Garanti Bankasından yapılan en ufak bir açıklama yok. Çözüme ulaşan hiç birşey yok.
Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Saygılar.
Bu saatten sonra artık bence bu banka ile çalışmanıza gerek yok. tabi eğer kredi kartı borcunuzu kapatabilirseniz. garanti bunu ilk defa yapmıyor, bende bonus kart kullanıyorum ama borcu bitmediği için katlanmak zorunda kalıyoruz işte. borcu biter bitmez kapatacağım. şunu unutmayalım ki ? hiçbir zaman hiçbir banka verdiği sözde durmaz. telefonda ses kaydı yapıldığı zaman sadece kendi işlerine yarayan bölümleri bize karşı kullanırlar. bonus yüklü kartlar falan hepsi koca bir yalan. 20 lira bonus verirler 40 lira faiz alırlar. siz garanti ye güvendiğinizi söylediniz yazınızda ama benden size tavsiye hani klasik bi laf vardır ya bu devirde kimseye güven olmaz diye kimseyi boşverin güveneceğim en son yer bankalardır. iyi günler...
-
Fikir ve düşüncelerinizi iletebilirseniz sevinirim...
Konu1: Akbank ve Hesap İşletim Ücreti...
Akbank hesabımdan 6 aylık hesap işletim ücreti ve toplu olarak 6 aylık ekstre gönderim ücreti kesmiştir.
- Bankaya yazılı olarak bunların iadesiyle ilgili dilekçe verdim. Fakat maille olumsuz yanıt verdiler.
- Sonrasında telefonla tekrar iadesini talep ettim uygun olmadığını ilettiler.
- Hesap talebim olmadan ev kredisi çekmem nedeniyle banka tarafından açılmıştı. Banka bu davalardan kurtulmak için sanırım sözleşmeyi yakın bir zamanda yenilemişti. Gişe işlemi sırasında acelece imza attırmışlardı kontrol etme imkanım bulunmamıştı.
- Sözleşmenin bir nüshasını vermemişlerdi.
- Sözleşmeyi talep ettiğimde ilk sayfası ve son sayfasını verdiler sanırım kendilerini korumak için yazdıkları maddeyi içerdiği için son sayfayı verdiler.
- Sözleşmede imzalarım bulunmakla birlikte başka hiç bir ibare bulunmamaktadır. Yani tarih karşı tarafın imzası kendi ismim ..
Bunları sonradan doldurabilirler mi bilemiyorum. Yani kendi yazımla imzam dışında birşey bulunmamaktadır. zaten işlem sırasından acelece ne olduğunu anlamadan yenileme için önemli değil denilmişti.
- Ben illk olarak tüm sözleşmeleri talep ettiğim bir dilekçe verdim.
- Aynı gün içerisinde hesap işletim ve ekstre ücretleri kesilen vadesiz hesabımın kapatılmasını kapatılmayacaksa nedenlerinin tarafıma iletilmesini istediğim bir dilekçe verdim. (Şubeden kapatılmasını istediğimde kredi ödemeleri nedeniyle kapatılmayacağını sözlü olarak iletmişlerdi.)
Sonuç olarak;
Ortadada talep etmediğim ve kapatılmasını istediğim fakat kredi ödemesi nedeniyle kendilerinin kapatmadığı ve hangi hizmete ait olduğunu anlamakta güçlük çektiğim hesap işletim ücreti çekilen faizsiz olarak paramı kullanmaktan başka ne işe yaradığını pek bilemediğim bir hesap var ortada. Kredi çekerkende vadesiz hesap açılacak biz ondanda sözde hizmet olarak para alacağız demedikleri bir hesap.
Artı ekstre ücretlerini toplu çekmişler 6 aylık. İlk ay alsalar yada bilgi verseler farkedip ekstreleri durdurma imkanım olurdu.
Kredim 10 ay daha devam edecektir. Sonrasında bankayla olan tüm ilişkilerimi keseceğim.
Bankadan dilekçelerime cevabı bekledikten sonra ne yapmalyım.
Kaymakamlık tüketici heyetine başvuruda bulunacağım. Kendim neresinden bakarsam haklı olduğumu biliyorum fakat yasalar olarak haklı durumdamıyım. Yoksa uğraşmamalımıyım. Nasıl bir dilekçe sunmalıyım. Banka itiraz için dava açarsa savunmam zor olur mu.
Konu2: HSBC ve hesap işletim ücreti.
İlgili bankada 2 yıldır hesap işletim ücreti kesmiş. Bunları internet üzerinden bankadan iadesini iade adilmemesi durumunda sözleşmemi ve son 2 yıllık ekstremi talep ettim. Daha cevap gelmedi. Buradaki sözleşme çok eski hatta bulabilirler mi ondan bile emin değilim.Buradada cevaba göre başvuruda bulunmayı düşünüyorum. Hemde tüm bankacılık işlemlerini durduracağım.
Umarım bizi enayi yerine koymayan dürüst doğru çalışabileceğim tek bir banka bulabilirim. Tüm bankacılık işlemlerini o bankaya yönlendireceğim.
Saygılar, Yorum yapabileceklerede teşekkürler...
-
ben de başvurayım bakalım verecekler mi?
-
bankalar şimdi sözleşme yaptırıyor.
-
merhaba bu ayın 1inde banka benden kart yıllık kullanıdım ücreti aldı bu parayı geri iade alabilmemin şansı varmı?
-
yapı kredi world cardın 3 yıllıık müşterisiydim daha önce bende yıllık kart ücreti kesmediler ancak bu ay ekstereme baktığımda benden yıllık 40 tl kart ücreti kestiklerini farkettim. Müşteri hizmetlerini aradım fakat bana 3 aylık 1350 tl harcama yparsam bunu yapabileceklerini söylediler. Bende 147 liralık kalmış olan borcumu ödedim ve müşteri hizmetlerini arayarak kartımı iptal ettirdim. Şimdi konu ile ilgili olarak tüketici hakem heyetine itirazda bulunacağım. Şu anda kartım iptal edilmiş durumda . Diyelim heyet bnm lehime karar verdi. Bu parayı banka bana nasıl iade edecek ? Normalde bunu karta yansıtması gerekmiyor mu ? veya bunu farklı bi kanalla mı verecek ? icra vs.
-
garanti bankası alehine tüketici hakem hayetine yaptığım kredi kart aidat ücreti iadesi ile ilgili başvuru lehime sonuçlandı.
karar aynen şöyle :
Bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde T.Garanti bankası A.Ş tarafından kredi kartı üyelik adatı altında tüketiciden günümüze kadar tahsil edilen tutarın kredi kartı yıllık üyelik ücretlerine banka tarafından uygulanan faiz oranı üzerinden hesaplanarak yasal faiziyle birlikte tüketiciye iade edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.
4077 sayılı kanunun 22. maddesi uyarınca değeri 938,75 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici hakem heyeti başkanlığına başvuru zorunludur.Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar.Bu kararlar icra ve iflas kanunu'nun ilamlarını yerine getirmesi hükümlerine göre yerine getirilir.Taraflar bu kararlara karşı 15(onbeş) gün içinde tüketici mahkemelerine itiraz edebilirler.
tarih:13.12.2010
sorum şimdi bu parayı nasıl alacağım miktar belirtilmediği için icraya vermede bir problem olurmu
-
Garanti Bankası daha önce 2 defa hakem heyeti kararıyla iptal ettirip geri almama rağmen yine Hesap İsletim Ücreti kesmiş.
En sonuncusunda kendilerine ihtarname göndermiş ve bir daha tekrar etmesi halinde tazminat talepli olarak mahkemeye başvuracağımı söylemiştim.
Bu konuda yetkili mahkeme Tüketici Mahkemesi midir yoksa başka bir mahkemeye mi başvurmam lazım?
Teşekkür ederim.
-
Ben 3 yıldır üniversite öğrencisiyim. İş bankası hesap kartımdan yıllık kart ücreti 35lira kesildiğini farkettim. Ailem buraya para gönderdiği için ve harcamalarımı çoğu zaman bu kartla para çekmeden yaptığım için bu ücretin kesildiğini yeni farkettim. Öğrenci belgesiyle başvuru yapıp hazıran kesintisini geri alabilirim. Benim sorum bundan önceki 3 senedir kesilen para için nasıl bir yol izleyebilirim. Benim öğrenci kimliğim var ve TC ile bu bankadan harcımı yatırıyorum zaten her sene. Bundan öncekileri de alabilir miyim?
-
merhaba mükemmel bir karar olmuş çok teşekkür ederiz paylaşımınız için.Artık bankalar bu ücretin yasal olmadığını anlasınlar.İllaki haklarını arayan insanlar olacak ve böyle durumlar yaşananacak.Haklarını aramayanlardan da parayı alacaklar.Bende aynı şekilde tüketici haklarına başvurdum ve kazandım.Ama banka kulağının üstüne yatıyor ve parayı yatırmıyorlar.Bugün yeniden gidiyorum tüketici haklarına görüşmeye.15 günlük süre de doldu.Çünkü mahkeme kararı 24.06.2011 de bankaya gelmiş.herkese sesleniyorum hakkınızı arayın.
-
Ben bunu anlamakta zorlanıyorum.
Adam bir hizmet veriyor ve bir fiyat koymuş. Beğenen alır beğenmeyen almaz. Kimseyi kredi kartı almaya zorlayan yok ki.
Sanırım 5 ya da 6 tane kredi kartım var.
Bunlara bazan kart ücreti geldiği olur.
Ama unutmayın: Bu kart ücretleri PEŞİN alınan ücretlerdir.
Hemen bankayı arayıp kartımın iptal edilmesini isterim.
Neden derlerse kartı kullanma ihtiyacım olmadığını, bu yüzden boşuboşuna ücret ödemek istemediğimi söylerim.
Şimdiye kadar sadece HSBC kapattı kartı. O da sonradan 100 lira bonus verelim yeni kart alın dedi ama istemedim.
Diğerleri ise kart ücretini iptal ettiler sadece.
Hiç tüketici hakem heyeti ile uğraşmaya gerek yok.
Sadece 444'ü arayıp kartınızı iptal ettirmek istediğinizi söyleyin ve "çok yalvarırlarsa" iptalden vazgeçin.
Kartınızın limitine kadar dolu borcu olsa bile iptal ettirebilirsiniz. Unutmayın.
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Ben bunu anlamakta zorlanıyorum.
Adam bir hizmet veriyor ve bir fiyat koymuş. Beğenen alır beğenmeyen almaz. Kimseyi kredi kartı almaya zorlayan yok ki.
Sanırım 5 ya da 6 tane kredi kartım var.
Bunlara bazan kart ücreti geldiği olur.
Ama unutmayın: Bu kart ücretleri PEŞİN alınan ücretlerdir.
Hemen bankayı arayıp kartımın iptal edilmesini isterim.
Neden derlerse kartı kullanma ihtiyacım olmadığını, bu yüzden boşuboşuna ücret ödemek istemediğimi söylerim.
Şimdiye kadar sadece HSBC kapattı kartı. O da sonradan 100 lira bonus verelim yeni kart alın dedi ama istemedim.
Diğerleri ise kart ücretini iptal ettiler sadece.
Hiç tüketici hakem heyeti ile uğraşmaya gerek yok.
Sadece 444'ü arayıp kartınızı iptal ettirmek istediğinizi söyleyin ve "çok yalvarırlarsa" iptalden vazgeçin.
Kartınızın limitine kadar dolu borcu olsa bile iptal ettirebilirsiniz. Unutmayın.
Kazın ayağı öyle değil maalesef.
2009 yılında Garanti Bankasından konut kredisi kullandım.
Zaten Bonus kartım vardı. Arada sırada kullanıyordum.
Krediyi kullandıktan sonra adıma Shop&Miles Visa ve Master kart göndermişler.
Müşteri Temsilcisini aradım ve kartları kullanmayacağımı ve bu yüzden
istemediğimi söyledim. MT kartları kullanmadığım takdirde zaten herhangi bir
ücret istemeyeceklerini, elimin altında durmasını, bir gün lazım olabileceğini
söyledi. Ben de ücret almayacaklarını duyunca kartları bir kenara koydum.
Ancak kartları koyduğum yerden çıkarmam gerekti. Ne zaman? 24.07.2011 tarihinde
e-postama 100 TL kart ücreti borcum olduğunu söyleyen bir ekstre gelene kadar.
Geçen hafta Müşteri Temsilcisini aradım ve iptal talebinde bulundum. Bugün öğlene
doğru beni aradılar. Müşteri Temsilcisi, tam 9 dakika 54 saniye boyunca en az 10 defa
kartı kullanmadığımı, alınmayacak dendiği halde ücret istendiğini ve kartlarımın iptal
edilmesini istememe rağmen ısrarla ve de özellikle "bir kenarda dursun, bir gün lazım olur"
diyerek iptal etmemekte direndi. Bu arada kullanmadığım Bonus kartına da 45 TL kullan(ma)ma ücreti tahakkuk edildiğini öğrendim.
Hastane koridorlarında başlayan, asansörde devam eden ve hastane bahçesinde biten
sabırlı ama gerilimli 10 dakika sonunda ne oldu? 3-5 defa sormama rağmen Müşteri
Temsilcisi nedense ısrarla kart iptal talebimin alındığını söyledi. Ben de son olarak iptal
talebimin alındığını mı yoksa iptal edildiğini mi öğrenmek istediğimi söyledim. Bunun üzerine kartlarımın iptal edildiğini ancak 100 TL'yi ödemem gerektiğini söyledi. Ben de Tüketici Hakem
Heyeti'ne müracaat edeceğimi belirttim.
Sonuç olarak sadece 444'lü numarayı aramakla bitmiyor iş. Sabretmeniz, sonuna
kadar sabretmeniz ve sinirlerinize hakim olmanız gerekiyor. Genelde iptal etmek
için açtığınız telefonu kapattığınızda kartı iptal ettiremiyorsunuz. Çünkü ya bonus
ya maxipuan ya da adı ne ise sizin paranızı size iade ederek kandırıyorlar. Bu yüzden
kesin kararlı olmanız gerekiyor.
Eğer herhangi bir ödeme yaptıysanız geri almak için de mutlaka Tüketici Hakem
Heyeti'ne müracaat etmeniz gerekiyor.
Bu arada Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin (E:2010/3958, K:2011/1717, T:07.02.2011)
Banka lehine aldığı karar ortalığı iyice karıştıracak gibi görünüyor.
-
hangi banka bilgi alabilirmiyim.bende kart aidatına itiraz etmek istiyorum