Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Askeri mahkemelerde firarla ilgili olarak 5 senelik bir zaman asiminin olmadigini cok iyi biliyorum.Sizin dediginiz sadece sivil mahkemeler icin gecerli.Firari subay veya astsubaylarin davasinin zaman asimina ugramasi söyle hesaplaniyor.Askeri mükellefiyetler bittikten sonra zaman asimi baslar ve 7 sene sürer.Kisacasi askeri mükelefiyet 42 yasinda bitiyor buna 7 sene daha eklenecek .Subay vaya astsubay firardan dolayi davasinin zaman asimina ugramasini istiyorsa 49 yasina kadar beklemasi gerekiyor.
Benim sorum su ben 1999 yilinda firar etmis bir astsubay olarak su anda teslim olsam 1 sene ceza alacagimi ,iyi halden 10 aya düsebilecegini biliyorum.Fakat bana verilecek hapis cezasi süresi eski kanuna göre 4 aymi olacak yoksa 2004 te yeni cikartilan kanuna göre 2/3 si 6 ay 10 günmü olacak lütfen ayni durumda oupta caza almis veya bu konuyu iyi bilen arkadaslardan cevap bekliyorum.
Re: Firari subay - astsubay
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak. Eşim bana kısa dönem askeri olduğunu söylemişti yalnız kendisi uzun dönem askeriymiş 21 aralıkta izine geliyor bir dahada gidip teslim olmuyor. Arada yaklaşık 8 aylık bir firar söz konusu. Eşimin şimdi 31 ocakta mahkemesi var. Sizce ne kadar ceza alır? Birde duyduğuma göre 1/4ü kadar yatarmış aldığı cezanın doğrumudur?
Birşey daha soracağım arkadaşlar. 2 yıllık üniversite okuyanlar için 9 aylık askerlik söz konusuymuş böyle bir şey varmı ne zaman uygulanır? Şu an askerde olanlar için geçerlimidir? Daha doğrusu eşim gibi cezalılar için geçerli olurmu?
Lütfen bilgsi olan varsa yanıtlayabilirmi? Çok endişe içerisindeyim.
Şimdiden teşekkür ederim herkese.
Re: Firari subay - astsubay
Arkadaşlar merhaba
sizden bilgi bekliyorum lütfen bilen varsa cevap verebilirmi eşim ne kadar ceza alır?
Cevaplarınızı bekliyorum....
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
63 gün fiili yatar cezası alır.
Tangör Evren Bey mezuniyet belgesi ile bir insanın askerliği kısa döneme düşer mi yani kısa dönem askerlik yapması için mezuniyet belgesi geçerlimidr
ayrıca cevabınız için tşk ederim
Neden kimse cevap vermiyor çokmu zor soru sordum acaba
neden kimse yardımcı olmak istemiyor.....
Selam arkadaşlar,
Firar nedeniyle TSK dan ilişkisi kesilen kişi tekrar devlet memuru olabilir mi?
1 hafta firar etsem teslim olsam bunu 3 kez tekrar edersem atlır mıyım? ısrar tekerrür yada bunun gibi bişeyden?
Alıntı:
xatixungur rumuzlu üyeden alıntı
1 hafta firar etsem teslim olsam bunu 3 kez tekrar edersem atlır mıyım? ısrar tekerrür yada bunun gibi bişeyden?
Denemeni tavsiye etmem.Böyle boş inanışlarla gençliğini hapislerde çürütme.
Alıntı:
asikız rumuzlu üyeden alıntı
Tangör Evren Bey mezuniyet belgesi ile bir insanın askerliği kısa döneme düşer mi yani kısa dönem askerlik yapması için mezuniyet belgesi geçerlimidr ayrıca cevabınız için tşk ederim
Alacağı cezanın 3 te ikisini yatar.Belge ile statü hemen değişmez.