-
Cevap: Din, İman, Türban, Don, Kadın ve Kurufasülye İşte AKP İşte Öykü...
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Daha önce de yazdım yine yazayım.
Türban özgürlük değildir. Hem yasak hem özgürlük aynı anda olmaz. Bir yandan, başını örtmeyi mecbur tutacaksın zira bu size göre bir emirdir. Bir yandan da, bu yasağı özgürlük diye yutturacaksın Yok öyle.
Türbanın serbest olduğu tek müslüman çoğunluğa sahip ülke Türkiye'dir. hadi gidin bakalım Mısır'da, Arabistan'da, İran'da, Afganistan'da türban takın.
Takamazsınız zira çarşaf giymek zorundasınız.
Bu arada, sözü geçen ezanın iç ezan olduğunu nerden çıkardınız. Farzedelim ki iç ezandı. İç ezan ne zaman okunur. Vakit ezanı okunduktan sonra, 4 rekat sünnet kılınır ve ezan okunur. Hiç namaz kılmadığın belli. 4 rekat sünnet 15 dakika sürer mi? Öyle olsa ikindi vakti, cuma namazı bitmezdi.
Bir an için türban hakkında söylediklerinizi doğru kabul edelim. Peki başını örtmeyi mecbur tutmasak ama açmayı da mecbur tutmasak, örtmeyene ört, örtene de örtme demesek ne dersiniz işinize gelir mi? Örtünmek bize göre değil, Cumhuriyetin din işlerinden sorumlu kurumunun açıklamasıyla Kuran'a göre emirdir, efendim. Hiç bir ilahiyat profu olmadığını söylememiştir. Ama dini, din üzerine çalışan bilim adamlarından daha çok bilenler vardır. Hem onların nineleri de başörtülü, ayrıca kalpleri de temizdir. "Kandillerde kandil simidi yiyecek kadar dindar, boğaza karşı rakı içecek kadar laik"tir bir kısmı. Bu durumda doğal olarak din hakkında her türlü fetvayı verme hakları vardır.
İç ezana gelince sözleriniz doğrudur ama eksiktir. Elbette 4 rekat sünnet 15 dk. sürmez. Ama İmam hutbeden inerken kaamet okunur. Bunun ezandan farkı ek iki sözdür. Haberi yapan gazetecinin de bu farkı bildiğini pek zannetmiyorum. 4 rekat sünnet ve bir hutbe 15 dk sürer. (hey Allahım ya hukuk forumunda neleri tartışıyoruz:( )
Karşılaştırdığınız diğer ülkeler konusunda ise üzüldüğümü belirtmek isterim. Biz Türküz, ne o saydıklarınız ne de diğerleri bizim için hiç bir kıymet ifade etmez. Başını örten de örtmeyen de bu milletin evladıdır ve biz birlikte yaşamak zorundayız. Başka Türkiye yok. Köktenlaikçiler için de köktendinciler için de...
-
Ya benim tanıdığım din adamları hep sahtekar mı acaba?
Önce 4 rekat sünnet kılınıyor. Sonra iç ezan okunuyor, daha sonra hutbe okunuyor. Hutbe okunduktan sonra da ikamet okunup 2 rekat farz kılınıyor.
Oysa sizden öğrendiğime göre, 4 rekat sünnet, hutbe, ikamet (kaamet)
birileri bizi kandırıyor ama kim?
-
Allah kabul etsin abi, sizin dediğiniz daha isabetli, çıkışta hocanın dediği camiye yardım ediyomusunuz yoksa boş mu geçiyonuz? :)
-
Yardım kutusunun başında bir kişi olursa, yardım iyi. Eğer iki varsa,kötü. Birisi çalacak diye diğeri kontrol ediyor.
-
Alıntı:
Daha önce de yazdım yine yazayım.
Türban özgürlük değildir. Hem yasak hem özgürlük aynı anda olmaz. Bir yandan, başını örtmeyi mecbur tutacaksın zira bu size göre bir emirdir. Bir yandan da, bu yasağı özgürlük diye yutturacaksın Yok öyle.
Türbanın serbest olduğu tek müslüman çoğunluğa sahip ülke Türkiye'dir. hadi gidin bakalım Mısır'da, Arabistan'da, İran'da, Afganistan'da türban takın.
Takamazsınız zira çarşaf giymek zorundasınız.
Bu forumda neden bazıları biliyormuş gibi yazıyor...Türban özgürlüktür bana göre.. Dinde zorlama yoktur bu nedenle isteyen takar istemeyen takmaz bu da kimseyi ilgilendirmez...Takan Allah'ın emrine uymuş olur takmayan Allah'ın emrini çiğnemiş olur bunun en büyük kanıtı Nur suresi 31.ayetidir... kadınların neden başörtüsü takması gerektiğini Allah teala bu ayette bize açıklar ama kuranı kerim okumayan biri hala türban özgürlük değildir diyebilir. türbanın serbest olduğu tek ülke Türkiye demek (!) yanlışınız var asıl türbanın yasak olduğu tek ülke Türkiye. Türkiye'de türbanlı kadın kamuda çalışabiliyor mu hayır... Üniversite okuyabiliyor mu hayır... Doktor olabiliyor mu hayır... Neden çünkü başörtüsü yasak... Avrupa da olsun Asya da olsun Amerika da olsun başörtüsü serbest (istisnalar olabilir) siz hangi hakla başörtüsü serbest dersiniz anlamadım bizi ahmak sandınız sanırım o yüzden bunları hap gibi yutturmaya çalışıyorsunuz....Mısır, Arabistan, İran, Afganistan ülkelerindeki uygulama onların kültürlerine bağlıdır. Kur'an'da pardesü çarşaf ferace gibi giysi adı geçmemektedir ama vücut hatlarını belli etmeyecek kıyafetler giyilmesi giyilmesi açısından bu kıyafetleri bu ülkeler ve insanlar daha uygun görmüşler. Bunun zorunlu tutulmasını ancak mantıklı düşüneneler anlayabilir yani size düşmez. Kur'an'ı kerimde A'raf 7/ 26 : "Ey Ademoğulları (kadınlar ve erkekler) ! Size ayıp yerlerinizi örtecek örtü ve bir de süs elbisesi indirdik. Fakat TAKVA ELBİSESİ giymek en azından bu yönetim şekli kadınları ve erkekleri birbirlerine karşı haram işlemekten alıkoyan bir yöntem.
"Ey insanlar... Şüphesiz, Allah Katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk ya da soyca değil) takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır." (Hucurat Suresi, 13)
Onlar dünyadan kendilerine soyutlayıp ahirete hazırlık yapmaya çalışan insanlar. Sizin iki cümlenizle bu davadan vazgeçmezler. İnsanları Allah'ın emirlerine uymalarından dolayı ve en güzeli en iyiyi en hayırlıyı yapmaya çalışmalarından dolayı yargılayamazsınız. Siz o ülkelerdeki böyle düşünceleri gerici itici sıkıcı bulursunuz. Ama kendi ülkenizdeki "kapalı öğrenciler üniversiteye giremez doktor olamaz avukat olamaz" diye havada uçuşan düşünceleri ayakta alkışlayarak karşılarsınız. N.Fazıl şöyle der:"Bir kız öğrenciyi, başını örttüğü için tahsil hakkından mahrum etmek, İstiklal savaşı başlarında ve Maraş'ta, düşmanlar tarafından başörtüsü çıkarılıp düşürüldüğü için başlayan milli şahlanışın ruhuna tükürmektir. " vesselam...
Herkese iyi akşamlar...
-
"Türban özgürlük değildir" diyen arkadaşların, bunun bireysel bir tercih olduğunu, tercihini şu ya da bu yönde kullanmanın da özgürlüğün kendisi olduğunu unuttuğunu düşünüyorum.
"Türban özgürlük değildir" diyen arkadaşların bu konuda yapılmış bilimsel araştırmalardan haberleri yokmuş gibi davranmaları da bana tuhaf geliyor. Prof. Nilüfer Göle, Prof. Elizabet Özdalga, Prof. Nur Vergin; bu konuda bilimsel araştırma yapanlardan ilk hatırladıklarım. Bu sosyolojik araştırmalarda "türbanın özgürlük olmadığı" değil, tam aksi yönde görüş ve bulgular var.
Yasaklamak ne zamandan beri özgürlük oldu? İran'la Türkiye'nin benzer yönü, yasakçılığındadır. Birisinde açmak yasak, diğerinde kapatmak yasak. Bir elmanın iki yarısı.. İkisi de yasakçı ve otoriter... İran'a benzemek istemiyorsak yasakçılığı bırakmamız gerekir.
Özgürlük, kafayı açmak ya da kapatmakla ilgili değildir. Özgürlük, yasakçılıktan uzak, özgür düşünebilmek ve düşüncesini ifade edebilmektir.
-
Sayın esir hayaller,
Bakara 256'daki "Dinde zorlama yoktur" ayeti Mekki bir ayettir bilirsiniz. Hicretten sonra Medine döneminde bu ayetin geçerliliğini sürdürdüğünü savunmak pek mümkün görünmüyor bana. Mensuh bir ayet olduğunu düşünüyorum. Zira mensuh olmasa "cihat" kavramı temelsiz kalırdı, dinde dayanağı olmazdı.
Enfal
(39) Baskı ve şiddet kalmayıncaya ve din tamamen Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer (küfürden) vazgeçerlerse şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını hakkıyla görendir.
Tevbe
(29) Kendilerine kitap verilenlerden Allah'a ve ahiret gününe iman etmeyen, Allah'ın ve Resûlünün haram kıldığını haram saymayan ve hak din İslam'ı din edinmeyen kimselerle, küçülerek (boyun eğerek) kendi elleriyle cizyeyi verinceye kadar savaşın.
Bir diğer husus Nur suresi 31. ayetinde bahsedilen örtü'nün baş örtüsü olup olmadığı İslam camiyasında da tartışmalı bir husus. Tercümelerin bir kısmında "baş örtüsü" olarak geçiyor olmasına rağmen kullanılan arapça kelime "örtü"dür. Örtünün göğüsler üzerine sarkıtılmasından bahseder.
Yani ayette asıl koruma altına alınan "evrim süreci içerisinde başımızı, beynimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için gelişen keratin" değil, göğüslerdir.
Çarşaf'ın dayanağı olan ayet Ahzab suresi 59. ayeti der ki:
"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."
Nur
(60) Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.
Bu ayetlerde dış elbisenin (çarşafın) getiriliş amacına baktığımızda kadınların erkekler tarafından incitilmesini önlemek, hür kadınların cariyelerden ayırdedilerek tanınmasını sağlamaktır. Kadınlar erkeklerin saldırılarından tüm vücutlarını örtecek ayrı bir dış elbiseyle korunmaya çalışılmış. Erkeklere doğrudan doğruya hiçbir kadını taciz etmemek, rahatsız etmemek, incitmemek için bir emir yok.
Hal böyle olunca kadının bir erkek tarafından zarara uğramasının tek sorumlusu da kendisine kendisini çarşaf giyerek koruma görevi yüklenen kadın olmakta.
Samimi bir şekilde "inandığından" (bildiğinden değil) başını örten kadınlarımıza, kızlarımıza bence kimsenin diyecek bir sözü olmamalı. Ancak aynı inanç samimiyeti dinin / kur'an'ın diğer ayetleri için de gerçekleşmek zorunda diye düşünüyorum.
Mesela, Kur'an'da kadının boşanma hakkı yok. O halde dini gereği örtünen kadın, dini gereği kocasının 3 talakla boşamasına rıza göstermeli, kendisi boşanma davası açamamalı. Kadına boşanma davası açma hakkını veren kanun Laik bir ülkenin medeni kanunu zira.
Bununla birlikte, bu Laik ülkenin kanunlarına inancı gereği uymak istemeyen özgür kadın, serkeşlik etme ihtimali varsa kocasının kendisini dövmesine de ses çıkarmamalı. 4320 sayılı yasayla koruma altına alınmak istemesi demek, Kur'an'ın açıkça icazet verdiği olaya, yani dinine karşı çıkması demek.
Bir diğer örnek erkeklerin çok eşliliğine dinen icazet verilmiş olması. Laik ülke kanunlarına inancı gereği tabi olmak istemeyen özgür kadın eşinin 2., 3., 4. karılarına ve sınırsız cariyelerine de ses çıkarmamalı, TCK'ya aykırı diye Savcılığa şikayet etmemeli, Aile Hakiminden gerekli tedbirleri isteme yoluna gitmemeli.
Örnekler çoğaltılabilir.
Aslında baş örtüsünü özgürce takmak isteyen kadınlar, öncelikle dinlerinin hangi kurallarını kabul edip, hangilerini reddederek laik ülke kanunlarına tabi olmak istediklerine SAMİMİ bir şekilde kendi içlerinde cevap bulmalılar.
İnanç konusundaki samimiyetlerini sorguladıktan sonra Laiklikle bağdaşması mümkün olmayan Şeriat düzenine meyilleri varsa bunu da eveleyip gevelemeden mert bir şekilde ortaya koymalılar.
-
Gidn afganisatana mısıra,endonezyaya
Özgürlük nasılmış öğrenin. En son mısırda kadınların hakim olması yasaklandı. İşinizie gelince, onlar bizi ilgilendirmez diyorsunuz.
Evet Türban yalnız türkiyede serbest. Ne iranda,ne mısırda ne cezayirde, ne afganiztanda türban takamazsınız. Bırakın okulu,işi sokakta da takamazsınız. Çarşaf benzeri şeyler giymek zorundasınız.
-
Türban özgürlük değildir, içki içmemek, zina etmemek, domuz eti yememek gibi...
Örtünen, ve diğer yasaklara uyan bunları belli bir gaye uyruğuna sahip olduğu özgürlüğü kısıtlar. Belki asıl soru "kişinin kendi özgürlüğünü kısıtlama özgürlüğü varmıdır?" olabilir.
-
Alıntı:
Gidn afganisatana mısıra,endonezyaya
Özgürlük nasılmış öğrenin. En son mısırda kadınların hakim olması yasaklandı. İşinizie gelince, onlar bizi ilgilendirmez diyorsunuz.
Evet Türban yalnız türkiyede serbest. Ne iranda,ne mısırda ne cezayirde, ne afganiztanda türban takamazsınız. Bırakın okulu,işi sokakta da takamazsınız. Çarşaf benzeri şeyler giymek zorundasınız.
Bana türbanın Türkiye'de serbest olduğunu belgeleriyle kanıtlayın... Anayasa maddesi vb.herşey olabilir ama belge istiyorum. Üniversitelerde serbest mi kamuda serbest mi? Kanıtlayın türbanın serbest olduğunu söylemeniz için her alanda türban takılabiliyor olunması gerekir. Ve kadınların Mısır'da neden hakim olmasının yasaklandığınında gerekçesini öğrenmek istiyorum, illaki bir açıklama yapılmıştır. Açıklamayı okumak isterim.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Türban özgürlük değildir, içki içmemek, zina etmemek, domuz eti yememek gibi...
Örtünen, ve diğer yasaklara uyan bunları belli bir gaye uyruğuna sahip olduğu özgürlüğü kısıtlar. Belki asıl soru "kişinin kendi özgürlüğünü kısıtlama özgürlüğü varmıdır?" olabilir.
Örtü bana göre özgürlüktür... Dünyadaki özgürlükten bahsetmiyorum. Örtü dünyada özgürlük olmayabilir ama dünyada örtersin Allah'ın emirlerine uyarsın ahirette özgür olursun. Aslında örtü bana göre özgürlüğe giden yollardan biridir. (Tekrar söylemek isterim dünyadaki özgürlükten bahsetmiyorum.)
Syn Av.İlknur Sezgin Temel Hanım;
İsterseniz sizin cevabınızı yeni bir konu açıp orada tartışalım çünkü gerçekten cevabınızda açılması gereken bir çok nokta var. Yakında konu açacağım yeni konuda doğru bilgilerle gerekirse soru cevap şeklinde tartışırız.