Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
slm her iki gözümde retina dekolmanı var. aralaıkta tecilim bitiyor. ne yapmam lazım askerliğe alınırmıyım
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Alıntı:
emrsrl rumuzlu üyeden alıntı
Bende çok eskiden beri bu şekilde biliyorum.Bakalım 1-2 kez askeri hastanede şansımı deniyeceğim, olmadı askere gidince tekrar sevk isterim de askerdeyken beni daha önce askeri hastaneye gittiğim için sevk eder mi bilmiyorum.Artık umarım süreç lehime işler.
Son Olarak Senin Muaf Olmana Sebep Olan Miyop ve Astigmat Değerlerin Kaçtı ?
bir gözümde 7.00 miyopi , 1.00 numara astigmat
öbür gözümde 7.25 miyopi, 0.50 astigmat
askeri hastane raporumda yazan değerler bunlardı, bu değerlerle muafiyet aldım
Herkese merhaba..
Bende de ileri derecede miyop(7.5'a 7) var ve ağustos 12'de askerim; fakat şöyle bi durum var ki: 2 sene önce tecil için muayene olduğumda, durumumu söylememe rağmen göz polikliniğine sevk edilmedim(lens kullandığımdan olsa gerek?) ve 1 hafta önce son işlemleri yaptığımda da -yine durumu söylememe rağmen- "ilerde nasolsa muayeneden geçeceksin" diyerek beni hastaneye sevk etmeye gerek duymadılar ve öylece kalakaldı durum. Şimdi elimde eski doktor raporları haricinde bir belge yok.
Şimdi benim bunu kanıtlamam için askere gitmeden önce askeri hastane dışında(oraya sevk edilmediğim için söylüyorum) bir yere gidip heyet raporu vb. bir şey almam gerekiyor mu yoksa askere gittiğimde kesinlikle kontrolden geçiriyorlar mı?
Arkadaşlar, benim de göz tembelliğim var, hem burada hem de diğer forumlarda aylardır süren araştırma/sorma aşamalarından sonra askerlik kararı aldırmak için askerlik şubesine başvurdum ve "barışta askerliğe elverişli değildir" (muaf) raporu aldım, forumlarda bu konuda çok çeşitli şeyler söyleniyor "alırsın/alamazsın..." vs gibi nerdeyse her kafadan bir ses çıkıyor, ama yönetmelikte yazılan şeyi uyguluyorlar bu konuda hiç şüpheniz olmasın, kendim bizzat gördüm/şahit oldum ki yönetmelikte ne yazıyorsa o uygulanıyor ne eksik ne de fazla, ilgili maddeler ise şunlar:
Alıntı:
1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).
2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı).
D) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamının 4/10 ve daha aşağı olması.
2. Bir gözün görme derecesi ne olursa olsun, diğer gözde görme yokluğu (Işık hissi olsa dahi)
Eğer bu maddelerden birine uyuyorsa gözünüz, muaf raporu alırsınız. Ben yardımcı olmak amacıyla anlatayım:
1) Önce askerlik şubesine gittim son yoklama için işlemleri yaptıktan sonra, oradan muayeneye sevkettiler. (bu iş için 2 gün uğraştım) Bu işlemler için şunları yanınızda bulundurun yoksa vakit kaybedersiniz:
-En az 30 adet aynı olan vesikalık fotoğraf (Hem askerlik şubesinden, hem hastaneden istiyorlar en az 30 tane yanınızda bulundurun yoksa benim gibi resminizi çoğalttırmak için sürekli fotoğrafçınızı ziyaret etmek zorunda kalır zaman kaybedersiniz)
- Yedek subayaday adayı olarak başvuruyorsanız diplomanızın 4 adet fotokopisi
-Nüfus cüzdanınızın 4 adet fotokopisi
-Veremle savaş dispanserinden çekilmiş bir film (filmi 1 gün sonra veriyorlar)
2) Muayenede doktor rahatsızlığı olanları soruyor rahatsızlığı olanlarla doktor özel olarak görüşüyor, eğer doğru söylediğinizi düşünüyorsa askeri hastaneye sevkiniz yapılıyor. (Bu iş 1 günü aldı)
3) Askeri hastanede göz bölümüne gidip muaye oluyorsunuz derdinizi kısa ve öz bir biçimde anlatın, doktor bir şey sormadıkça bir şey söylemeyin/konuşmayın önce makinede ışıkla gözünüze bakıyorlar sonra başka bir makinede gözünüzün derecesini ölçüyorlar sonra da harf okutuyorlar, harf okurken doğruyu söyleyin ne görüyorsanız onu söyleyin ve gereksiz yere konuşmayın. Muayeneden sonra bir rapor hazırlanıyor eğer gözünüz kritik seviyede değilse sağlam olduğunza dair bir belge hazırlanıyor ve bu belgeyi askerlik şubesine vermeniz isteniyor eğer gözünüz kritik seviyedeyse sağlık kuruluna/heyete sevkiniz yapılıyor. (bütün bunlar 1 gün sürüyor)
4) Sağlık kuruluna aynı gün giremiyorsunuz genelde, 1 gün sonraya kalıyor ya da sağlık kurulu ilgili hastanede ne zaman toplanıyorsa o güne kalıyor. Sağlık kuruluna girdiğinizde size durumunuz söyleniyor ya "elverişlidir" deniyor ya da "elverişsiz" deniyor imzalardan sonra parmak izi verip kuruldan çıkıyorsunuz. Kuruldan aldığınız bu belgeyi askerlik şubesine götürüp işlemleri tamamlıyorsunuz. (bunlar da 2 gün sürüyor)
Saygılarımla,
Hocalarım benim de göz değerlerim 6.75 hipermetrop+2 astgimat; diğer göz ise 5.75 hipermetrop + 1.50 astigmat var.
aynı zamanda şaşılık ve göz tembelliği mevcut. sağ göz gözlükle düzeltildikten sonra 0.4; sol göz ise 0.8 görüyor.
Durumum nedir acaba yardımcı olabilir misiniz.
merhabalar benim keratokonus problemim var (korneanın ileri derce incelmesi ve sivrileşmesi ile görülen durum )... değerlerim sağ 7.38 sol 7,25 astigmat oranı pek belli olmuyor eski muayene çıktımda söyle yazıyor
sağ camlı 0,3 1H --) -4X180
sol camlı 0.2 1H --) -7X160 bunlar astigmatla ile ilgili yerler
keratokonus durumum söyle
sağ 7.38 sol 7.25
askerlikden muaf olma durumum olabilirmi ? bilgilendiriseniz sevinirim saygılar
Merhabalar,
Ben nasipse tecilimi bozdurum Aralikta kisa donem olarak askere gitmek istiyorum.
Ben yillardir gozluk kullaniyorum. Birkac yil once oldugum muayenede goz derecelerim (ben anlamadim pek, ve sonuclarim yabanci bir dilde)
Bir gozum -2,75 -0,25 10
Diger gozum -3,00 -0,50 5
Ben bu dereceleri anlamadigim icin sormak istedigim sey, bu derecelerle askerlik yapmama engel, sakinca var midir? Ozellikle en sondaki 10 ve 5 rakamlarini anlamadim.
ve gozluk kullananlarin, askerlikte yasadigi sorunlar nelerdir?
Cok tesekkur ederim,
dostum pek bişey yokmuş gibi görünüyor. eger -2.75 ve 3.00 derecelerinse bunlarla muaf olmazsın.iki gözün toplamı 14 ten fazla olmalı,astigmatlarını da yarın hesaplayıp 14 e tamamlalıyorsun. yani üzgünüm.:S
bu arada trident01 arkadas hangi hastaneye gittin antalya görünüyor kendi şehrindeki hastanemi?( ayrıca yanlış bilgi vermeyiniz lütfen maddeleri uygulamada biraz gevşekler,benim bir gözümdeki görüş onlaraca dr.nin muayanesi sonucu % 5 ti ama askeri hastane ( GATA) ne hikmetse tam 10/2 gördüğümü yani %20 buldu ,hemde makinaların yanlış ölçmesine ragmen(teknikerin söylediği şey bu) o yüzden kimse elini taşın altına koymuyor.çürük raporlarının dağitildiği bir zaman da)hakkınızı sonuna kadar arayın,keza ben öyle yapıyorum.
sağ 8,00 sol 8,00 miyop askerlikten muaf olurmuyum?
Merhaba,
Öncelikle bütün internet sayfalarını ve forumu incelemiş olmama rağmen soruma cevap bulamadım en son çare buraya yazmayı deniyorum.
Gözlerimde Keratokonus(retina da şekil bozukluğu) hastalığı var. Yani buna yüksek derece astigmat diyebiliriz. Camlarla düzeltme olmuyor.
sol gözüm 10\3 sağ gözüm 10\8 görüyor. burdaki toplam nasıl olacak?
Merhaba,
başlıklar genelde miyop vbleri. üzerinde gitmiş. Glokom üzerine pek bir şey yazılmamış.
Benim sağ gözüm glokom yüzünden ameliyat edildi. (non-penetral cerrahi)
sol gözde ise düzenli damla kullanıyorum. (kosopt ve travatan)
ayrıca düşük seviyede miyop var (1.75-1.75)
Sol gözümdeki glokom damlaya rağmen ilerliyor gibi.
Yönetmelikleri okudum. Glokomla ilgili maddelerinden bir şey anlayamadım.
Glokomda durum nasıl hesaplanıyor bilen biri tıp dilinden türkçeye çevirerek açıklayabilirmi?
Merhaba. Aralık döneminde askere gitmeyi düşünüyorum. Gözlerimde ezotropya ve diplopia( çift görme) olduğu söylendi. Gözlük vs ile düzelmiyor. yönetmeliklerde herhangi birşey bulamadım ne oalcağına dair? Bu rahatsızlığın askerlik sürecindeki etkileri nelerdir? Muafiyet sağlıyor mu?
Merhaba,
size pratik bir çözüm önereyim. Daha önce GATA vb. bir askeri hastanede görev yapmış bir göz doktoru bulun. Özel muayenehanesi olan.
Gidin muayene olun. O sırada göz durumunuzun yönetmeliklere uyup uymadığını da sorun.
Evet bu tip bir muayene 200-300 TL'nize alır götürür ama hem kafanızdaki sorular çözülür hemde farklı bir doktorun yorumunu almış olursunuz.
geçmiş olsun.
mrb siteye az once uye oldum, 1980 dogumluyum ve 27 aralik 2013 e kadar yoklamami yaptirmamistim, cocukluktan gelen miyop hastaligim var, askeri hast. ye gitmeden once devlet hast. den goz muayenesi oldum ve doktor sol gozumun 8,75 miyop,sag gozumun de 8,50 miyop oldugunu soyledi, ayrica her 2 gozde de 1,50 astigmatim varmis, bu gozlerle askerlikten muaf olacagimi ama son kararin askeri doktor ve kurulun verecegini soyledi, askeri hastaneye gittim ve erleri muayene eden doktor beni muayene etti ama hayatimda hic bu kadar kisa muayene olmadim, 2 defa yazi okuttu ve 1 resim gosterdi, sol gozum 6,50 sag gozum 6,75 miyop, 1,25 her 2 gozde astigmat sonucu cikti ( sol gozum v sag gozumun miyopu 2 numara dusuk cikti devlet hast. se gore, astigmatlarda 0,25 dusuk cikti ) odasindan cikmadan 3 er defa her 2 gozumede goz damlasi damlatti ( 3-5 dak aralar ile ) sonra 1 saat sonra muayene edecegini soyledi tekrardan, 1 saat sonraki muayenede numaralarim iyicene dustu, sol gozum ve sag gozum 6 numara miyop, astigmatlarda sol 1 sag 0,75 oldu, damla gozlerimi hipermetrop yapmisti ( yakini gorememek ) goz bebeklerini buyutuyormus bu damla, beni mahvetti, onumu goremez olmustum ve basim felaket donuyordu 2. muayeneye kadar, benim ogrenmek istedigim bu durumu nereye kime sikayet etmeliyim, miyoplarim tam 5,25 dusuruldu, boyle bir seye imkan yok, doktor farki, kullanilan tibbi aletleri fasrki vs. 5,25 degisiklik olamaz diye dusunuyorum, 13 yillik yoklama kacagiyim diye bana adil davranmadigi dusunuyorum, miyop yada hipermetroplarin toplam numarasi ( iki hastaligin birlikte olmasi da dahil ) 14 den yuksek olmali muaf olmak icin ( en azindan askeri kurula girmek ve onlarin tekrar muayene etmesi icin ) ama bu art niyetli ustegmen doktor ne yapti etti beni 14 numaradan assagi yapti, 7 sene onceki goz numaralarim bir goz 7,50 digeri daha yuksekti ( receteye her zaman daha dusuk numaralar yazilir, sanirim hastanin goz sagligini dusundukleri ve birden yuklenmemek icin ) 7 seneki goz numaralarim sol 6,50 sag 6 miyop ( recete degerleri ) az once dedigim gibi receteye daha azini yazarlar cunku recete ile gozluk camalrini aliriz / degistiririz, 7 sene onceki recetem 12,50 miyop toplamindan bahsediyor, ama ben 14.50 diye hatirliyorum ( recetesiz yani gercek numaralar ) belki daha yuksek, simdi bu yaslarda niyoplarimda gerileme olmayacagina gore ( en iyi ihtimal buyumesi durur ) ben cokr rahat askeri kurula girer ve bir kez daha muayene sansini yakalardim ( en kotu ihtimal ) ama askeri doktor bana damlasiz muayenede bile 7 sene onceki numaralarimdan daha dusugunu verdi, lutfen yol gosterin, kimi avukat tut diyolar, kimi savciya git suc duyurusunda bulun diyolar, askerlik subesindeki ast subay ( rutbesinden emin degilim ) durumumu anlattigimdan sonra '' bimer '' e sikayet edebilecegimi, bu sartlarda askerlige elverisli olduguma dair onay belgesini gosterdi, ayni hastaneden ( askeri hast. ) bu defa sivil olarak muayene olucam ( 1 baska doktora ve bu sefer docent doktor falan secebiliyormusuz istersek ) eger miyop numaralarim ustegmenin verdigi numaralarin cok ustunde cikarsa ( yani devlet hast. verdigi numaralar duzeyinde ) o zaman ne yapmaliyim, nereye basvurmaliyim? cok uzun yazdigim icin afedersiniz, derdimi nasil anlatacagimi bilemedim, lutfen hukucu ve hukukcu olmayan beyler ve hanimefendiler en kisa zamanda yardimci olsun bana, tesekkurler
Merhaba benim sorum bu yonde benim gozlerimde sagda -6.00 ve solda -7.00 astigmat var doktor oyle soyledi ben askerliye yararlimiyim
İyi günler arkadaşlar. 22 yaşındayım miyopum . Miyopluk derecem sağ sol 9 astiğmat 0.75 acaba bu durumda askerlikten muaf olabilir miyim? Birde üniversite okuduğum için tecilliyim şuanda herhangi bir askeri muayene için tecili bozdurmam mı gerek yoksa okulun bitmesini mi beklemem lazım?