Arkadaşlar herkes içinde bulunduğu durumu anlatan mesajlar yazsın altına isim soyisim şehir ve meslek yazılsın, bunları burak 79 la biz toparlayıp klasör olarak ilgili yerlere göndereceğiz samimiyetinize inanıyor ve bekliyoruz.
Printable View
Arkadaşlar herkes içinde bulunduğu durumu anlatan mesajlar yazsın altına isim soyisim şehir ve meslek yazılsın, bunları burak 79 la biz toparlayıp klasör olarak ilgili yerlere göndereceğiz samimiyetinize inanıyor ve bekliyoruz.
Arkadaşlar Selam
Son günlerde Vicdani Ret denen olay oldukça gündemde. Ancak sizinde bildiğiniz gibi biz Vicdani Retçi değiliz. Biz işimizin,aşımızın,ailemizin peşinde olan insanlarız. Biz vatana bir bedel vererek askerlik hizmetimizi icra etmek istiyoruz. Bizim tek isteğimiz bu. Genel Kurmayımızada bunu anlatmamız lazım. Lütfen maillara ağırlık verelim bizim amacımızın ne askerden kaçmak nede Vicdani Ret olduğunu onlara anlatalım. Sonra bir ateş alırsa bu konu kurunun yanında yaşda yanar misali bizde yanarız.
Herkese İyi Bayramlar
Arkadaşlar şu ara söz edilen Vicdani Red yasası ile bizi birleştirebilirler.Unutmayın biz kendi sorunlarımızdan dolayı askerlik yapamadık ve bedelli askerlik bundan dolayı istiyoruz.Mehmet ağa olarak askerlik değil bizimki aramızda avukat var öğretmen,polis, memur.işçi.işveren de var maillerimizde bunu ısrarlı olarak belirtelim.saygılar...
Eğer vicdani ret, bir kurmay binbaşı tarafından kaleme alınıp makale yazılıyor ise, ve bu makale TSK'nın dergisinde yayınlanıyor ise, bu önemli bir gelişmedir. Burdan TSK vicdani ret olgusunu gündeme aldığı anlaşılabilir. Eğer gerçekten de TSK vicdani ret olgusunu çıkartmayı planlıyor ise, bu durumda bedelli askerlik, ve Askeri Ceza Kanunundaki cezalarda da bir değişime gitmesi söz konusu olabilir mi sizce?
Kaynak : http://www.timeturk.com/TSK-dergisin...16-haberi.html
Arkadaşlar Allahdan bir mani çıkmazsa,yarın size burak79 veya ben güzel bir haber verebiliriz.Gümüşhane milletvekili Orhan DOĞAN'la bir arkadaşımız görüşme yapıcak hayırlı haberler çıkar inşallah..
Orhan DOĞAN Milli Savunma Bakanlığı Komisyon Üyesi..
delikan arkadaşım görüşme gerçekleşti mi ? herkes elinden geleni yapıyor ama daha ne gazetelerde ne tv lerde hiçbir şekilde haberi yok. neyse durmak yok yola devam :)
Arkadaşlar yaklaşık 15 dakka önce arkadaşımızla konuştum ,
Sayın Doğan ile görüşmüş bayramlaşma sırasında. Vekilimiz şu anda İstek Genelkurmaya gönderildi ve doğru zaman bekleniyor demiş. Bu konuda Sayın Unakıtanda baya bir bastırıyormuş. Sonuçta bir sürü silah alınıyor ve bunları bütçeden karşılamaya kalkarsak bütçe delik deşik olur düşüncesinde sanırım. Bu nedenle artık elimiz artık kuvvetli ama alimiz kuvvetli diyede beklememek lazım sesimizi daha çok duyurmamız gereken zamanlar bu işte ne kadar çok para olduğunu anlatırsak onlarda olaya daha bir sıcak bakarlar
şu anda mail trafiğinde öncelikli iki hedfimiz bvar
1- Genelkurmay
2- Kenal Unakıtan
şimdi bu mesajı okur okumaz 15 dakikanızı ayırın ve birer mail atın buralara çok zor olmasa gereA
Arkadaşlar bir sevindirici haber daha hadi hayırlısı diyelim
http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2008/12/10
Bu demek oluyorki ordumuz modernizasyona gidiyor Jandarma komutanlığı ve KK Komutanlığı uzman erbaş alımı yapma kararı almış gelişmeler lehimize..
Erdoğan Bey Slm ;
Şimdi şöyle açıklayayım. Biz dünyada 3. büyük orduya sahibiz. Adet olarak 1.000.000 diyebiliriz.
Yani 1.000.000 kişi ile nasıl oluyorda asker ihtiyacı var ben onu anlayamıyorum. Evet şöyle olursa doğru masayı silmek için bir adam,koridoru silmek için bir adam,çay getirsin götürsün diye bir adam,şöförlük için bir adam,paşanın hanımına kızına şöför için bir adam örnekleri böyle çoğaltabiliriz böle olursa evet değil 1.000.0000 10.000.000'da olsak bizim ordumuzun hep sıkıntısı olur.
Bilmiyorum siz son zamanlarda hiç askeriyeye gittinizmi. Hala 386 serisi bilgisayarlar kullanıyorlar çoğu yerde. Sayın Erdoğan bey eğer sayı olarak bakarsanız olaya Çin dünyanın engüçlü ordusu. Ama reel olarak duruma bakarsanız hangi ordu daha güçlü anlarsınız. Biz adam besleyeceğimize biraz teknolojik olarak ilerlememiz lazım. Siz diyeceksiniz operasyonları canlı olarak izliyoruz. Yok olay öle değil Abd , İsrail sayesinde izleyebiliyoruz. Bugün onlardan yazılım ve donanım almasak uçaklarımız bile havalanamaz.
Neyse Erdoğan bey size şu örnekle açıklayayım. Bugün Hiç bir Genel Kurmay Başkanı çıkıpta bedelli askerlik çıkacak demeyecekse aynı şekilde ordunun askere ihtiyacı yok demez umarım açıklayıcı olmuştur. Eğer yine tatmin olmadıysanız askerlik şubelerindeki yığılmaları celp dönemlerinde görebilirsiniz. Bir çok insanıda 1 yıl sonraya attıklarını görebilirsiniz.
Bizim amacımız sadece çoluğumuzu çocuğumuzu işimizi gücümüzü bırakıp askere gidemeyeceğimiz için Bedelli istemek. Bizim Topçudan popçudan farkımız ne bir topçu bizden dahamı değerli.
ayrıca, tsk nın alımları profesyonel orduya geçiş süreci dahilindedir, yani adam eksikliğinden değildir, bir de bedelli askerlik ne olursa olsun mantıklıdır öyle olmasa 10 senede bir kere çıkmazdı, fazla açıklamaya gerek yok çünkü aynı şekilde askerliğini yapmış olanlar ya da milliyetçiliği askerliğe bağlayanlar için en ufak bir haklılık payı yoktur, iki taraf apayrı uçlarda ve asla diğerinin dediklerinden tatmin olmaz.
ben üniversite mezunu olarak 5 ay askerlik yapabilirim ama vicdani retin gerekliliğine inanan biri olarak ve bunun yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini bildiğimden bedelli için uğraşıyorum, ve umut ediyorum, yani illa personel eksikliği, maddi destek gerekmiyor işin birde ideolojik yönleri var, he bunu başka türlü ve daha net ifade edince "halkı askerlikten soğutmak" ya da benzeri bir itham ile suçlanıyoruz, bu ayrı bir konu.
bedelli için emek sarfeden arkadaşlara teşekkür ediyorum ama sayı olarak hala çok az kişiyiz, çevresinde bedelli bekleyen ancak internet bilmeyenlere kullanmayanlara da yardımcı olalım ve maillerini yollayalım deri.
bir de, çok çabaladım bu ekonomik kriz zamanı tv de olan siyasi tartışmalarda bedelliyi gündeme getirmeye ancak ne maillerim programda okundu nede telefonla bağlanabildim, tavsiyem ve önerim, bu tür progralarda çaba sarfedelim.
herkese kolay gelsin, ve iyi bayramlar.
Biz sanıldığı kadar az değiliz iki forumdada yazıyoruz.Gercekden bu konuda çalışmak isteyen varsa msn de konuşuyor,stratejimizi belirliyoruz.Ben konyadan,burak istanbuldan,antalydan,maraşdan,gümüşhaneden,
devamlı konuştuğumuz arkadaşlarımız var.
Biz dünyanın üçüncü büyük ordusuna sahip değiliz. Ordu nüfusu olarak sıralamada yedi ile sekiz arası değişiklik gösteren bir yerdeyiz.
En kalabalık ordu Çin ordusudur. Bunu Amerika takip eder Üçüncü sırada Hindistan ordusu bulunmaktadır. Bunu Kuzey Kore ve Rus ordusu takip etmektedir. Liste böyle sürüp gider. Tabiiki bu ordunun nüfus olarak büyüklüğüdür. Esas olan nüfus olarak büyüklük yerine bilim ve teknolojiyi en iyi kullanan ufak ama güçlü ordunun teşekkül etmesidir. Bilim teknoloji ile birlikte modernlik açısından ise sıralamada TSK gene üçüncü ordu olamamaktadır. Ancak bu forumu açan kişinin amacının bu olmadığı göz önünde tutulursa bu konunun uzatılmasında yarar yoktur.
Bu foruma katılmasam bile yakınen izlemekteyim.Gerekli notlarımıda almaktayım. Ancak bir fikri dağınıklığın olduğuda su götürmez bir gerçek. Örneğin delikan42 rumuzlu değerli üye iletisinde
demiş. Bu çok sakıncalı ve tabiri caizse olumlu bakan birisini bile irite edecek bir sözcüktür. Mehmet ağa nın kim olduğu asla tam açıklanamayacağı ve anlaşılamayacağı için gerçek değerden durduk yere uzaklaşmış olacaksınız.Alıntı:
Mehmet ağa olarak askerlik değil bizimki aramızda avukat var öğretmen,polis, memur.işçi.işveren de var maillerimizde bunu ısrarlı olarak belirtelim.
Öncelikle bedelli askerlik ile vicdani red kavramını birbirinden kesin olarak ayırmanızı ve asla vicdani red bağlamından olaylara yaklaşmamanızı tavsiye ederim.
Bilinen bir gerçek 2009 yılı içersinde çok önemli bir değişim yada gelişim olmaz ise bedelli askerlik çıkmayacağı ancak modarnizasyon içerisinde 2010 yılından itibaren ciddi değişikliklerin olabileceği yönündedir.
TSK nın özellikle üst komuta kademesi ve ASAL ağırlıklı olarak belirli kesimlerin hormon kullanarak aşırı geçici kilo alarak askerliğe elverişsiz raporu almaya uğraşanların hilelerinden dolaı bu konuya soğuk bakmaktadır. Bu belirli kesimin kim olduğunu sormayacağınızı umuyorum.
Bedelli askerlik ve veya kısaltılmış temel eğitim için gerekçelerinizi çok net yazdığınız ve asla hiç bir kişiye saldırı olmayan bir çerçevede kamu oyuna sunmanızın çok yararlı olacağını düşünmekteyim.
İletilerinizden okuduğum temel bir yanlışta evli bekar çalışan çalışmayan ayrımının yapılmasıdır ki bu kanunlarla düzenlenmiş bir durum olup buna istinaden çıkarılacak en ufak bir kanunun Anayasa nın eşitlik ihlalinden döneceği gerçeğini unutmamanızdır. Askerlik kanunu aynı anda askerde olanların durumunu şehit kardeşin durumunu düzenlemiştir. Sizlerin talebi ise bunların dışındadır. Haklı olduğunuz bir konuda ilgisiz örnek gösterimi eşitlik ihlali olacaktır. Örneklersek
Bir çok değerli üye ''ben evliyim, çalışıyorum, aileme bakıyorum.'' gerçeği üzerine olayını yerleştirmiş. Bekar olanların askere gitmesi gerekliliği buradan ortaya çıkar ki eşitlik ilkesinin açıkça bir ihlalidir bu durum. Kişi bende askerliğimi yapamadığımdan hala evlenmedim ne iş derse konunuz daha başlamadan çıkmaza girecektir.
Bunlardan dolayı bedelli askerliğin çıkmasını isteyenler devletin ekonomik girdisi ve kendi özel koşulları yerine somut genel koşulların saptanması ile olmalıdır. Şuana kadar okuduğum iletiler içerisinde gözümden kaçan olabilir ama işte budur diyebileceğim bir maddeye rastlamadım. İşin lginci çok dı,oğru tespitler olmasına rağmen... Acaba neden ???
Öncelikle önerileriniz için teşekkürler,
Bizim evlilere bedelli askerlik , bekarlar bedelsiz askere gibi dileğimiz hiç olmadı. Bizler herhangi bir sebeble bugüne kadar askerliğini yapmamış olanların, bir bedel vererek askerlik hizmetini icra etmesini istiyoruz.
commodore1tr ;
öncelikle fikrinizi yazdığın için teşekkürler.
Bizim amacımız evli bekar işli işsiz değil. Belli bir yaşa gelmiş işini gücünü yerine getirmiş askere alınsada askeriyeye hiç bir yararı olmayacak insanların belli bir bedel ödeyerek askerliğini yapmasıdır. Siz yazınızda eşitlikten bahsetmişsiniz. Ancak askerlik işine bakarsanız hiçde eşitlik olmadığını görürsünüz. Nasılmı. Şöle 6,12,15 ve dövizli askerlik olamak üzere 4 çeşit askerlik türü var. Bunlardan 6 ile 12 olanı lisans ve üstü için 15 olanı lise ye kadar olanlar için dövizle olan malum.
Şimdi size sormak isterim bu askerlik işini eğitim durumuna göre belirliyorlar. Peki Türkiyenin her yerinde eğitim eşit olarak vatandaşlara veriliyormu. Ayrıca üniversite olayına baktığımızda parası olan zaten bastırıp özel üniversiteye gidip zaten kısa dönem yapıyor. Ama doğudaki gariban vatandaşımız bırakın üniversiteyi ilkokulu bitiremiyor neden çünki okul yok en yakın okul 40 km.Bu nedenlede 15 ay yapıyor. Bunların içinde maddi imkansızlıktan üniversiteye gidemeyenleri katmadım bile.
Dövizle askerliğe gelince diyorlarki git yurt dışında herhangi bir devlete vergi ver,istihdam sağla gez toz sonra gel burda 21 gün yap oh ne güzel Bizde burda çalışalım didinelim istihdam sağlayalım vergi verelim ama askerlik olunca kapa işyerini çıkart yanında çalışanları yada binbir güçlükle bulduğun işinden çık askere gel.
Şimdi aziz kardeşim sana sormak isterim eşitlik bunun neresinde hak adalet bunun neresinde. ben sana söyleyeyim haksa adaletse herkes gelir okumuş okumamış bakılmaz herkes aslanlar gibi 8 ay yapar bu askerliği bu haktır eşitliktir.
Birde bu zamana kadar 9 kere bedelli askerlik çıkmış ilk çıkaranda Mustafa Kemal Atatürktür. Bugüne kadar eşitliktide şimdimi eşitlik değil. Bugüne kadar rmilletin aklı neredeydi.
Ordu büyüklüğüne gelince Nüfus - Asker oranına göre ben söyledim adamın 1,5 milyar nüfusu var asker adedi 3.750.000 bizim 70.000 nüfusumuza 700.000 yani çinde 400.000 kişiye 1 asker bizde 100 kişiye 1 asker yani sizin anlayacağını olayı oran orantıya vurursak durum daha net gözükür. Sırlamada kaçıncı oluruz o zaman hesaplayalım. Evet direkt rakanlara bakarsak sizin dediğiniz doğru hatta 10. oluruz.
Benimde bu konuda yazacağım çok şey var ama maalesef yazamıyorum. Umarım yazdıklarım açıklayıcı olmuştur.
Yazdığınız bu metnin kaynağını gösterir misiniz?
Ayrıca şu linke göz atarsanız ve yazılarınızı düzeltirseniz sevinirim.
http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster...C42C67A356329D
Selam öncelikle açıklamak istediğim MEHMET AĞA dediğim olay astronomik rakamlar olursa yine sıkıntısı olan kesim yararlanamayacak,zaten zengin askerliğini yapıyor bir şekilde ben her mesajımda durum anlatıılsın diyorum, evli olan bekar olan hastası olan.işyeri olan memur olan var diye söylediklerim: Yanlış anlaşılmış demek buna üzüldüm.Amacım normal bir bedelle eğer çıkacaksa herkesin faydalanabileceği bir askerlik...
Sayın Emrah Yavuzcan ;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bedelli_askerlik
burdaki bilgilerde ilk çıkan bedelli 1927 yılında olduğu yazıyor. Alınan bilgiler TBMM'den. 1927 yılında Cumhurbaşkanı'nın kim olduğunu söylememe gerek yok sanırım.Çok isterseniz TBMM'dende araştırıyorum bulunca buraya yollayacağım.. Bir'de yanlış yazmışım 10 kere çıkmış 9 değil. Yanlış bilgi verdiğim için özür dilerim :)
Bu arada bir çok siteye yazı yazıp bir çok devlet büyüğümüze mail atıyoruz. Burda bir kaç tane yazım hatamız olabilir. Ancak size şöyle söyleyeyim ben edebiyat öğretmeni değilim evet hatalarımız olabilir. Ama bunlar isteyerek yapılan hatalar değildir. Sürçü Lisan ediyorsak affola.
"bunlardan 1'incisi 21.6.1927 tarihinde" ifadesi geçiyor ilgili linkte.
Araştırınca, 21.6.1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu sonuçlarda çıkmakta.
Devamıyla,
MADDE 1. � 21.6.1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
�Geçici Madde 37. � Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları, 15 000 Alman Markı veya ödeme tarihindeki karşılığı konvertibl yabancı ülke parasını ya da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk Lirası parayı ödemeleri ve Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek birlik ve kurumlarda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılırlar.
Bu madde kapsamında bulunan ve 31 Aralık 1999 tarihinde 40 yaşını tamamlamış olanlardan istekliler, 20 000 Alman Markı veya karşılığı birinci fıkrada belirtilen yabancı ülke ya da Türk Lirası parayı ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmazlar.
Yanlış anlamayın, Kurtuluş Savaşı esnasında dahi bedelli askerlik uygulaması yapılmış olabilir fakat düzgün bir bilgiye ulaşmak çabasındayım.
Ayrıntılı bilgi için bk. http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/done...l01/ss188m.htm
Emrah Kardeşim ;
http://www.mezun.com/icerik/columnis...9&ARTICLE=2863
Bulabildiğim en yakını şimdilik bu bir hukukçu yazmış. Benim anladığım kanun yazılırken bedelli askerlikte çıkarılmış. Araştırmaya devam ediyorum. Umarım daha net sonuçlara ulaşacağım.
Gösterdiğiniz yazıyı bir meslektaşım yazmış olsa da, çoğu bölümüne katılmam mümkün değil. Bilgi eksikliği veya yanlış alıntılama mevcut olabilir. Örneğin Anayasa'nın Vatan hizmeti başlıklı 72. maddesi yanlış yorumlanmıştır.
MADDE 72. – Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.
1111 sayılı kanun "Madde 1 - Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur." der.
Yine 1111 sayılı kanun incelendiğinde değişiklik yapılmayan madde neredeyse yok gibidir. Dolayısıyla kanunun ilk metninin bulunması ve tartışılması gerekmektedir.
Şimdi değerli dostlar ;
Ben sizlere karşı bir yazı yazmadım. Sadece yol gösterici düzenleme yapmaya çalıştım. Buna bu kadar alınganlık yapmaya ve savunma ve saldırıya geçmenin anlamı ve mantığı yok.
Eşitlik kavramı öyle basit bir kavram değildir ve burada bunu tartışmanın anlamı yoktur. Kanun önündeki eşitlik esastır. O bile yanlış uygulanıyor yurdumda derseniz bir şey demem kanayan yaradır ''o' ayrı bir mesele.
Askerlik sürelerinin niteliklere göre eşit olduğu bir gerçektir ve tartışılamaz. Aynı koşullarda aynı şartlara haiz kişilerin eşitliğinden söz edilir. Kanun koyucu şart ve koşul getirerek bunlar arası eşitlikten bahsetmiştir. Bu eşitlik yaş sağlık eğitim konum duruma göre betimlenmektedir. Ha doğru mudur ? O ayrı bir tartışma konusu olabilir ama yeri burası değildir. Dolayısı ile burada ki kanun eşitliğini kabul etmek zorundayız. Kaldı ki konunuz askerlik sürelerinin neden dört değişik sürede olduğu değildir.
Demek istediğim aslında şuydu. Beğenirsiniz beğenmezsiniz bilemem.
Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sosyal ve staretejik konum gereği Güçlü bir ekonomi, sağlam bir sosyal yapı ve modern güçlü bir profesyonel bir ordu gerekmektedir.
Halihazırda içinde bulunulan derin ekonomik kriz ülke ekonomisini alt üst ettiği gibi sağlam sosyal yapıyı da bozmakta buda her yönden ülkenin geleceği için onanmaz yaralar açmaktadır.
Böyle bir ortamda hem sosyal yapıyı korumak hemde ekonomimize ve TSK mıza katkıda bulunmak üzere koşulları tarafınızdan belirlenecek bir bedelli askerliği düzenleme gerektiğine inanmaktayız. Bu sayede hem profesyonel orduya geçiş çalışmaları hızlanacak, hem ekonomiye sıcak ve dönüşümsüz para girişi olacak hemde krizden ailelerin etkilenmesi asgariye indirgenmiş olacaktır.
Yukarıda arz edilen durum muvahecehesinde bedelli askerlik çıkarılması hususunu
Arz ederiz.
Ben olsam açıkça böyle bir dilekçe yazar bunu her yere bombardıman ederdim. Demek istediğim buydu. Ne mehmet ahmet ağa ne evli bekar kargaşası ne doktor avukat gibi meslek kargaşası kimseye dokunmayan herkesi kucaklayan bir yazı... Rencide olmadığı gibi karşı çıkma nedenini de asgariye indirmektedir. Umarım buna da ilginç eleştiriler yapmaz daha düzgün yapıcı olursunuz...
Ha özel bir dip not yaşım ve konumum nedeniyle bedelli askerlik normal askerlik beni bağlamıyor.. Sadece ülkemi ve askerimi seven bir kişi olarak katkıda bulunuyorum. Tabiiki askeriye ile olan özel ilgim konumuz dışı :)
Şimdi gördüm konunun içine ATATÜRK te dahil edilmiş. Atatürk dendiğinde benim bakışlarım değişir dalarım.
Ben değerli yönetici Emrah Yavuzcan gibi kibar olamayacağım. İlgili linkte verilen yazıyı yazan avukat resmen şaçmalamış. Sadece basit bir örnek vermek istiyorum sonra bu konuyu anlatacağım .
Değerli Avukat 1980 Anayasasının 72. maddesini yorumluyor onuda yanlış yorumluyor o ayrı... Ama farzı kabul yapalım ve doğru diyelim. İyi de sormazlar mı adama Bu anayasa maddesine dayanarak 1927 de nasıl uygulama yapılır ?? 80 Anayasasının çıkacağını 1927 de biliyorlar mıydı da öyle bir uygulama yaptılar ? Kaldı ki öyle bir şey de yoktur... Yani avukat efendi saçmalamış. Askerlik kanunu 1927 de çıkmıştır, 80 anayasasıda atıfları yaparken muhtemelen bu kanunu göz önene almaktaydı.
şimdi konumuzun aslına dönersek gerçek anlamda bedelli askerlik yedi kere çıkmıştır bahse konu on kanımca ya özel kanunları ya da muşrutiyet döneminde ki üç bedelli kanununa dayanmaktadır. Çok büyük bir ihtimalle askerlikte ki devam usulüyle meşrutiyet te ki üç bedellidir bu bedelli konumu.
1923 te Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekimde resmen ilan edildikten sonra yaklaşık 1912 den beri süregelen savaşlarda sona ermiştir. 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Anlaşması savaşın sonudur. Zaten Cumhuriyetin ilanının 1923 e sarkma nedeni de budur.
26 Temmuz 1923 ten sonra terhisler başlamıştır. İşin ilginci 1911 de askere gelip şehit gazi olmadan 1923 te terhis olanlar da vardır. Bu terhis olanlardan bir kısmı nereye gideceğini bilememiş yaklaşık dört sene ciddi sorun oluşturmuştur. Bu dönem baş gediklinin Astsubay a dönüşüm sürecidirde...
1924 1927 süreci her açıdan olduğu gibi askerlik açısından da kargaşa ve yapılanma sürecidir ülkemiz için. Askerlik süreleri de ilginçtir. PİYADE VE NAKLİYE : 1,5 YIL ; TOPÇU SÜVARİ HAVAİYE, SANAYİ, OTOMOBİL, KITAAT-I FENNİYE VE MIZIKA : 2 YILJANDARMA 3 YIL;DENİZ BEŞ SENE..
İşte 1927 ye gelindiğinde durum böyle bir garabettedir. İşin daha da ilginci bu sürelerin tam başlangıç bitiş tarihlerini tam olarak bilende yoktur. Her ne kadar düzenli kayıt tutulsada sekiz senedir askerliğe devam edenlerede rastlanmaktadır. Tam böyle bir ortamda yapılanan Türkiye ve yapılanan TSk nın kanunları çıkmaktadır . Ve 21 Haziran 1921 günü 1111 sayılı askerlik kanunu kabul edilir. Bu kanuna göre de askerlik süreleri PİYADE SINIFINDA (VE HİZMET SÜRESİ BİR BUÇUK SENEDEN FAZLA OLAN SINIFLAR HARİCİNDEKİLERE) BİR BUÇUK YIL;MIZIKA 2 YIL; JANDARMA 2,5 YIL ; BAHRİYE 3 YIL olarak belirlenir. Ancak gene bir sorun vardır tam kaydı olmayanlar ve yeni askere gelecekler...
Aynı yıl Türkiye'mde okur yazar oranı erkeklerde yüzde yedi kadınlarda binde üçtür. Hariciye dahiliye başta olmak üzere bakanlıklar boştur. Hastahanelerde ( zaten çok az ) doktor , okullarda okutman ve öğretmen yoktur. Tam bir kargaşa vardır.
İşte böyle bir ortamda çıkmıştır askerlik kanunu gerçi ciddi bakıldığında askere gelecek nüfusta yok gibidir ama olması gerekene adım atılmıştır. Hukukun MÜLGA dediği daha sonra kaldırılacak geçici maddeler konulur. Bazıları gizlidir. Bazıları devrim kanunlarına atıf yapar bazıları da özel geçici kanunla oluşturulur. Bunların en önemlileri şunlardır
Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'na katılmak için okulunu yarım bırakıp gelenlerin durumuna bakılmaksızın terhisi ve okullarına kaldıkları yerden devamı ,
Ailesinde tek çocuk kalan ve ailesinde şehit olan çocuğun askere alınmaması ,
Özellikle öğretmen ve doktor olanların askerliğini işlerine devam ederek yarı maaşle yapmaları ve haftada bir gün erlere ders vermeleri ,
Okur yazar olanlardan hariciye de çalışanların ve eğitici olanların askerliği böyle devam etmeleri
gibi. Şimdi bunlar bedelli askerlikse evet bizzat ATATÜRK çıkarmıştır ilk bedelli askerliği. Hemde öyle bir çıkarmıştır ki İlk asker celbi 1928 in mart ayında olmuştur....
Kıssadan hisse ATATÜRK döneminde bedelli askerlik çıkmamıştır. Tam tersine tüm Türkiye ASKER dir. Askere gelenlerin bedel ödeyecek durumları yoktur bırakın bedeli kendi içmeye ayranları yoktur. Güzel ülkem fakirlik içindedir. Boşuna mı devlet pazen don için Sümerbank ı kurmuştur... Ne bedellisi. Zengin olan parası olan o devirde utanıyormuş....
Yıl 1928 Gazi Paşa Anadolu'yu dolaşmaktadır. Mersin 'in Mut köyüne gelir .(şimdi ilçe ) ufacık bir okul ve gencecik bir öğretmen karşılar ATATÜRK ü . Atatürk bir isteği olup olmadığını sorar öğretmene... Öğretmen Başını önüne eğer '' Çok şükür paşam sayenizde yoktur ama benide askere alsaydınız silah tutsaydım.'' Atatürk gülümser elini genç öğretmenin omzuna koyar. '' Çocuk, sen en büyük ordudasın eğitim ordusunun bir neferisin ve geleceğin komutanlarını yetiştiriyorsun, bundan büyük hizmet olur mu?'' der... O gün bugündür eğitmenlerimiz toplu oldukları yerlerde ''Eğitim ordusunu'' temsil ederler...
İşte Atatürk zamanı bedelli buydu....
commodore yazdığın yazıyı okudum ;
Öncelikle Atatürk konusunda dalmana gerek yok emin ol sen ne kadar Atatürkçüysen bende o kadar Atatürkçüyüm. Dalmamız gereken biri varsa oda Can Dündardır neyse şimdi konumuz bununla alakalı değil :)
Benim Atatürkü söylememdeki neden şudur eğerki Gazi bu işi yapmışsa ki bence yapmıştır onuda açıklayacağım yani bu kötü bir şey değildir. Biz bedelli istiyoruz diye linç etmek isteyenlere söylenmek istenen bir mesajdır Atatürkde bedelli çıkarmış derken.
Gelelim yasaya bu yasa 1927 yılında yazılmış ve kabul edilmiş. ilk halinde'de bu bedelli askerlik var. Sonuçta bu yasa yazılmış ve onaylanmış. 1923-1938 yıllarındada Gazi Cumhurbaşkanı olduğuna göre yasayı gazi onayladı. Ben şuna inanmıyorum. Herkes o dönemde fakirdi. Her dönemin zengini vadır. o dönemdede emin olun askerliği bedelli yapmak için bizim gibi nedenleri olan insanlara bedelli çıkmıştır. Araştırmama devam ediyorum. Çıkmış çıkmamış emin olun neyse onu yazarım buraya.
Commodore kardeşim ordu ile alakalıyım demişsin. Şöyle söyleyeyim benimde oldukça bir alakam var. Özellikle Deniz Kuvvetleri. İnan bana bende kendimi tutuyorum yazacak o kadar çok şey varki.
Ancak dilekçe örneği için teşekkür ederiz. Gerçekten çok güzel olmuş. Dışarıdan böyle fikirler ve yazılar gelmesi çok güzel.Tekrar eline sağlık bu konudaki fikirlerine her daim açığız.
Bu arada yaşınızı bilmediğim için kardeşim diye hitap ettim. Bizden yaşça büyüksünüz diye tahmin ediyorum. Umarım buna alınmamışsınızdır.
commodore1tr beyfendinin örnek verdiği dilekçeyi bugün mail olarak gönderdim.
Sayın Başbakanımız'a
Sayın Başbuğ'
Sayın Unakıtan'a
Sayın Gündoğdu'ya
Maillere hız verelim arkadaşlar Hava Kuvvetleri,K.K.Komutanlığı,J.Genel.K uzman erbaş alıyor başvurularda buay ve ocak ayı içinde son yani ordu modernizasyona gidiyor sayı belli değil müracata göre diyor.Bu belkide bedelli askerliğe bir ışık 30 yaşındaki insan yerine 26 dan gün almamış asker alımı yapılıcak.Kimbilir belki aniden bedelli çıkar..
sevgili forum üyeleri, olabildiğince fazla mail gondermemiz gerekiyor basbakanlığa ve genelkurmay'a.Cok talep oldugu kanaatine vardırmamız lazım.istatistıklere gore yaklasık 400 bın kişi bu uygulamayı beklıyor.Genelkurmay inatla ihtıyac fazlası yok dıyor, sahsen ben ınanmıyorum ıhtıyac fazlası olmadıgını.
Arkadaşlar ;
postmix arkadaşım elbette toplanıyoruz konuşuyoruz özellikle msn'den tartışıp yeni haberleri biribirinize veriyoruz ancak malum buradan mail adresi ve link veremiyoruz. Bu nedenle af ile ilgili bir sitede yazışıyoruz. Ancak bu demek oluyor oraya gelin yok öyle bir şey. Zaten oraya yazdıklarımızı burayada yazıyoruz.
Bizim esas amacımız bu konu ile ilgili bir dosya hazırlayıp herkesin durumunu anlattığı bu dasyayı Başbakanlığa iletmek iadeli taahütlü olarak. Bu dosyadan bu konu ile ilgili herekese göndermek istiyoruz. Özelliklede Memursen başkanı Ahmet GÜNDOĞDU'ya. Belki Başbakana ulaştırma konusunda sıkıntı olabilir ama Memursen başkanı mutlaka görür ve iletir düşüncesindeyim.
ilginç bir konu ilginç bir haber ilginç bir üçlü benim bildiğim bu işler para ile oluyor ne dersiniz arkadaşlar
http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2008/12/13
arkadaşlar başbakan bizden yana
http://www.yenibursa.com/Genelkurmay...karsi_235.html
bizde hala bir tık yok başbakan açık açık diyorki siz ateşleyin olayı biz çıkartalım foruma bakıyorum isteyen yok gibi nasıl bedelli istyoruz anlamadım
tamam haber eski ama o devirle bu devir farklı durum daha kötü başbakan aynı başbakan
Arkadaşlar dün bir kaç görüşmem oldu.Çoğu milletvekilimizde konudan habersiz bu günden itibaren tüm vekillere mail göndermeye başladım bilginize ( dtp liler hariç hepsi....)
arkadaşlar çok yakında yeni bedelli askerlik sitemizle karşınızda olacağız. bu forum üyelerinden ben dahil 5 kişi ile bu işi yapıyoruz. kısmetse 1 hafta içinde site hazır. hem bu şekilde hukuki.net de amacı dışına çıkmamış olur. gereken sohbet ve yazışmaları ordan rahatça yapabileceksiniz.
site adı. www.bedelliaskerlikistiyoruz.com hayırlı olsun.umarım bu sitede toplanıp gereken ilgi alaka ve desteği görürüz.
Sevgili dostlar,inanın sandığınız kadar zor değil,yazarken cümleye büyük harfle başlamak,noktalama işaretlerine dikkat etmek.Yani kısaca şu aşağıda belirtilen forum kurallarına uymaya özen göstermek.
vecdi gönül bile hükümet adına acıklama yapıyor halbuki ordu milli savunma bakanlıgına milli savunma bakanlıgı basbakanlıga baglı ama malesef cumhuriyet demokrası işlerine geldigi gibi kısacası bizim işimiz cok zor. bende 2001 de un bitirdim hala bekliyorum dahada beklicez artık ne zaman olursa..
dilekçe'yi mail atarsak bir faydası olur mu ?
emrah bey inşallah ihtiyac dogrultusunda cıkar diyelim.
bu arada dilekceyi eger kacak degilseniz bizzat vermeniz daha iyi olur aynı zamandada gerekli mercılerede mail olarak atarsanız sesimizi her yönden duyurmak açısından faydalı olur. yalnızz bunu cevremizede bilgirmemiz ve herkesin bu dogrultuda mail atması konunun halkın yüksek kısmının bu talepte oldugunu bildirmemiz gerek. ne kadar cok çalışırsak o kadar kısa zamanda sonuc alabiliriz arkadaşlar.
Arkadaşlar ister mail ister faks ister elden bir şekilde dilakceyi gönderin veya verinde bu nasıl olursa olsun çoğunluğu yakaladık.Artık cevap gelmeye başladı,biraz daha ivme kazandırmamız lazım... saygılar
17 AĞUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİNDE MEYDANA GELEN ZARARI KARŞILAMAK AMACIYLA GÜNDEME GETİRİLEN VE BİR SÜREDİR KAMUOYUNDA TARTIŞILAN ''BEDELLİ ASKERLİK YASA TASARISI'' 4 EKİM 1999 PAZARTESİ GÜNÜ TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULDU.
TASARI GENEL KURUL'DA 2 KASIM 1999 SALI GÜNÜ KABUL EDİLDİ.
BEDELLİ ASKERLİK YASASI'NA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI 14 KASIM 1999 TARİHLİ RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI.
1 OCAK 1973 TARİHİNDEN ÖNCE DOĞANLAR BEDELLİ ASKERLİK BEDELİNİN İLK TAKSİDİNİ MÜRACAAT TARİHİNDE 2. TAKSİDİNİ 4 HAZİRAN 2000 3. TAKSİDİ DE 4 EYLÜL 2000 TARİHLERİNE KADAR YATIRACAKLAR
1 OCAK 1960 TARİHİNDEN ÖNCE DOĞMUŞ OLANLAR İSE 20 BİN ALMAN MARKI`NIN İLK TAKSİT DİLİMİNİ MÜRACAAT TARİHİNDE YATIRIRKEN 2. TAKSİT 4 HAZİRAN 2000 3. TAKSİT 4 AĞUSTOS 2000 SON TAKSİT DE 4 EYLÜL 2000`DE ÖDENECEK
BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASINDAN ELDE EDİLECEK GELİR DEPREM BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERDEKİ HASAR VE ZARARLARIN GİDERİLMESİ İÇİN GEREKEN HER TÜRLÜ HARCAMANIN FİNANSMANINDA KULLANILACAK
Linkleri Üyelerimiz Görebilir. UslanmaM Üyeliği İçin Tıklayın RESMİ GAZETE'NİN 14 KASIM 1999 TARİHLİ SAYISINDA YAYINLANDI
Depremde ortaya çıkan maddi zararın bir ölçüde karşılanabilmesi amacıyla hazırlanan bedelli askerlik yasa tasarısı 2 Kasım 1999 Salı günü TBMM Genel Kurulu`nda bir saat 45 dakikalık sürede jet hızıyla yasalaştı.
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu tasarının yasalaşmasından sonra yaptığı konuşmada bedelli askerlikten yararlanmak için bugüne kadar 73 bin 500 kişinin başvurduğunu belirterek yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren geçecek 6 aylık süre içinde başvuru sayısının 100 bine ulaşmasının beklendiğini söyledi.
Çakmakoğlu taksitlendirme konusunun daha sonra Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanacağını kaydetti.
Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin deprem harcamalarında kullanılacağını vurgulayan Çakmakoğlu Merkez Bankası nezdinde Ziraat Bankası`nda açılacak hesabın başka hiçbir suretle harcanamayacağına dair hüküm getirildiğini hatırlattı.
Çakmakoğlu yasada öngörülen yaş sınırlamasının Türk Silahlı Kuvvetleri`nin asker kaynağında eksikliğe yolaçmayacak bir şekilde belirlendiğine de işaret ederek sistem değişikliği düşünülmediği için yaş konusunda bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi
Arkadaşalr bu 1999 da çıkan bedelli askerlik yasası son paragraf ilgimi çekti yani TSK gerekli hesaplamaları yaparak bu kanunu çıkarmış nerde o zaman bize şimdi söyleneler asker eksiği diye bir şey yok kalıplaşmış cümleler kullanılıyor.Bizim daha hızlı bir şekilde maillere ağırlık vermemiz gerekiyor