Re: Memleketimden Polis Manzaraları
Sayın cityman,böyle bir hadise yaşamanız üzücü olaydan fazla etkilenmemenizi temenni ediyorum.Sn.Commodore1tr konuyu çokgüzel yorumlamış bende aynen katılıyor,yaşadığınız olayın mevzuattaki durumuna yer verip saygılarımı sunuyorum.
Durdurma ve kontrol işlemleri
Madde 27 - Bir kişiyi geçici olarak durdurmak, yakalama sayılmaz; yakalama sayılması için kişinin fiilen denetim altına alınması gerekir. Denetim için araçların durdurulması da mümkündür.
Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için, "umma" derecesinde makul şüphe bulunmalıdır. Kolluk görevlisi, tecrübesine dayanarak, izlediği davranışlarından, o kişinin bir suç işleyeceği veya işlediği hususunda kanaat elde eder veya kişinin silahlı olduğu ve halen tehlike yarattığı kanaatine varırsa kişi durdurulabilir.
Somut emarelerle desteklenen şüphe bulunmadan, süreklilik arzedecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma ve kontrol işlemi yapılamaz.
Sebebin oluşmasına veya şüpheye yol açan davranışları hakkında, durdurulan kişiye sorular yöneltilebilir. Kişi bu sorulara cevap vermekle yükümlü değildir. Durdurma yetkisinin kullanılmasına neden olan şüphe, yapılan açıklama ile ortadan kalkarsa, kişinin gitmesine engel olunmaz.
Durdurma üzerine aşağıdaki işlemler yapılır:
a) Durdurulan kişi üzerinde giysilerinden herhangi birisi çıkarılmaksızın, yoklama biçiminde bir kontrol yapılır. Bu işlem sonucunda, kişide silah bulunduğu sonucunu çıkarmaya yeterli şüphe meydana gelirse, memur kendiliğinden silah ve diğer suç eşyası araması yapabilir.
b) Yoklama suretiyle kontrol, kişinin cinsiyetinde bulunan görevli tarafından yapılır.
c) Yapılan kontrolün konusu ve sebepleri ilgiliye açıklanır.
d) Bir kişinin veya aracın durdurulma süresinin, şartlara göre makul olması ve kontrol için ayrılan süreyi aşmaması gerekir.
e) Yoklama suretiyle kontrol, kişiye en az sıkıntı verici şekilde yapılır.
f) Yapılan kontrolün neticesinde suça ilişkin iz, eser, emare ve delil elde edilirse, kişi yakalanır.
g) Uyuşturucu gibi belirli bir şeyin, kişinin herhangi bir yerinde gizlendiği düşünülüyorsa, daha geniş çaplı kontrol yapılabilir.
h) Yoklama suretiyle kontrol, kişinin veya aracın ilk durdurulduğu yerde veya o yerin yakınında, mümkün olduğu kadar başkalarının göremeyeceği tarzda yapılır. Başka yere götürülerek kontrol yapılamaz.
i) Makul sebebi oluştuğu takdirde, daha geniş kapsamlı kontrol yapılması için, kolluk aracından veya yakındaki kapalı bir yerden yararlanılabilir.
j) Kontrolden sonra talep üzerine olay yerinde derhal bir tutanak düzenlenir.
Bu maddede yazılı işlemler gece de yapılabilir.
bayramı ve seyranı olmayan derlerya polisle mmemleketi en cok calışan ve endüşük maaşlara layık görülen bi gariban sınıfı memurlardır ve şunu söyleyeyem poliler kadar vasfını serilemeyen bir kurum yok yani polise tabanca sıkana onlar sadece bakmakla yetnen yani tabancasını kullandarmaya karşı cıkılan bir memleketteyiz yalanmı:
Polis akademisi polisler için proje oluşturacak
17 Mart 2007 18:45
Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, polisin dik durması gerektiğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Ankara'da görev yapan güvenlik-yargı muhabirleri ile Polisevi'nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Köksal, kahvaltıya eşi emekli resim öğretmeni Olcay Köksal ile birlikte katıldı.
Basın mensupları ile sohbet eden Emniyet Genel Müdürü Köksal, başarı için mutlaka desteğe ihtiyaç olunduğunu belirterek, "Yanlışlar olabilir, hata ile iyi niyeti ölçmek lazım. Teşkilatımıza biraz daha destek verin. Polisimizin koşarken severek koşması için desteği ihtiyacı var" dedi.
İnsanların, yaşama, mülkiyet gibi temel haklarının koruyacak temel kurumun emniyet teşkilatı olduğuna dikkat çeken Köksal, "Polise böyle bir şerefli görevi yaptığını hissettirmeliyiz. Biraz daha desteklersek daha büyük ümitle koşacaklar" diye konuştu.
Toplum Destekli Polislik projesinin yaygınlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Köksal, "Amacımız polisin vatandaş ile içice, birbirine saygıyla, vatandaşın başı ağrıdığında polisle işbirliğine girmesi. Polis abla, polis amca, polis abi imajını yaygınlaştırmak" şeklinde konuştu.
Bu projenin polisi daha üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan bir proje olduğunu ifade eden Köksal, suç türlerinde yaşanan değişiklere dikkat çekerek, "Suçların uluslararası boyutu ile ulusal boyutu birbirine girmeye başladı" dedi.
Spor sahalarında yaşanan şiddete de değinen Köksal, Siyasal Bilimler Fakültesi'nde okuduklarını yıllarda kendisin de Ankara'da maçlara gittiğini belirterek ,"O yıllarda maçlarda ayva satılırdı. Maçlarda en fazla ayva atarlardı. Şimdi bırakın ayvayı döner bıçağı ile maça geliyorlar. Bunların hepsi polise bakıyor" ifadesini kullandı.
Bir maçta bin 500 kadar polisin görev yaptığını ve 6-7 saat polisin maçlarda önlem aldığına dikkat çeken Köksal, bu sürenin maçın normal bitmemesi durumunda daha da uzadığını kaydetti.
Okullardaki şiddet olaylarına değinen Köksal, gençlerin basit sebepler birbirini bıçaklayarak geleceklerini karattıklarını ifade ederek bunun önlemenin yolunun Önleyici Zabıta Hizmetlerinin yanısıra milli eğitim, sağlık gibi birimlerle işbirliği olduğunu söyledi.
Polisin dik durması gerektiğini vurgulayan Köksal, "Herkes sizden bir şey bekliyor. Üzülmeye, moralinizi bozmaya hakkınız yok demektir" dedi.
Polisin değişen şartlara ayak uydurması gerektiğine dikkat çekerek bunun da yolunun eğitim olduğunu söyleyen Köksal, "Bir insan bilgi ise o insanın morali yüksektir. Özgüveni vardır. Bu başarıyı getir" dedi.
Köksal, polisin önünün açılması gerektiğine işaret ederek, belli bir strateji oluşturulmasının önemine dikkat çekerek bunun için Polis Akademisi'nin, polislerin düşüncelerinin toparlanarak bir proje oluşturulması sağlamak istediğini kaydetti.
Bu projeye göre, vizyon ve yol çizeceklerini kaydeden Köksal, diğer öğelerin de takviyesi ile daha başarılı olunacağına inandığını kaydetti. Köksal, polisin devletin emrinde vatandaşın hizmetinde, kanun tanımazların korkulu rüyası, mazlumların sığınacağı liman olduğunu ifade etti. Basın sözcülüğünün kaldırılması ile ilgili bir soru üzerine Köksal, "Belki 5-6 tane basın sözcüsü olacak. Belki herkese kendi konusunda konuşma yetkisi vereceğim" diye cevap verdi.
Büyük kentlerdeki asayiş sorunlarının hatırlatılması üzerine ise Köksal, illerde asayiş sorunun valiliklerin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekerek, "Biz onlara yardımcı olacağız. Onların işini rahatlatacağız" cevabını verdi.
Alıntı:
veezy37 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın cityman,böyle bir hadise yaşamanız üzücü olaydan fazla etkilenmemenizi temenni ediyorum.Sn.Commodore1tr konuyu çokgüzel yorumlamış bende aynen katılıyor,yaşadığınız olayın mevzuattaki durumuna yer verip saygılarımı sunuyorum.
Durdurma ve kontrol işlemleri
Madde 27 - Bir kişiyi geçici olarak durdurmak, yakalama sayılmaz; yakalama sayılması için kişinin fiilen denetim altına alınması gerekir. Denetim için araçların durdurulması da mümkündür.
Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için, "umma" derecesinde makul şüphe bulunmalıdır. Kolluk görevlisi, tecrübesine dayanarak, izlediği davranışlarından, o kişinin bir suç işleyeceği veya işlediği hususunda kanaat elde eder veya kişinin silahlı olduğu ve halen tehlike yarattığı kanaatine varırsa kişi durdurulabilir.
Somut emarelerle desteklenen şüphe bulunmadan, süreklilik arzedecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma ve kontrol işlemi yapılamaz.
Sebebin oluşmasına veya şüpheye yol açan davranışları hakkında, durdurulan kişiye sorular yöneltilebilir. Kişi bu sorulara cevap vermekle yükümlü değildir. Durdurma yetkisinin kullanılmasına neden olan şüphe, yapılan açıklama ile ortadan kalkarsa, kişinin gitmesine engel olunmaz.
Durdurma üzerine aşağıdaki işlemler yapılır:
a) Durdurulan kişi üzerinde giysilerinden herhangi birisi çıkarılmaksızın, yoklama biçiminde bir kontrol yapılır. Bu işlem sonucunda, kişide silah bulunduğu sonucunu çıkarmaya yeterli şüphe meydana gelirse, memur kendiliğinden silah ve diğer suç eşyası araması yapabilir.
b) Yoklama suretiyle kontrol, kişinin cinsiyetinde bulunan görevli tarafından yapılır.
c) Yapılan kontrolün konusu ve sebepleri ilgiliye açıklanır.
d) Bir kişinin veya aracın durdurulma süresinin, şartlara göre makul olması ve kontrol için ayrılan süreyi aşmaması gerekir.
e) Yoklama suretiyle kontrol, kişiye en az sıkıntı verici şekilde yapılır.
f) Yapılan kontrolün neticesinde suça ilişkin iz, eser, emare ve delil elde edilirse, kişi yakalanır.
g) Uyuşturucu gibi belirli bir şeyin, kişinin herhangi bir yerinde gizlendiği düşünülüyorsa, daha geniş çaplı kontrol yapılabilir.
h) Yoklama suretiyle kontrol, kişinin veya aracın ilk durdurulduğu yerde veya o yerin yakınında, mümkün olduğu kadar başkalarının göremeyeceği tarzda yapılır. Başka yere götürülerek kontrol yapılamaz.
i) Makul sebebi oluştuğu takdirde, daha geniş kapsamlı kontrol yapılması için, kolluk aracından veya yakındaki kapalı bir yerden yararlanılabilir.
j) Kontrolden sonra talep üzerine olay yerinde derhal bir tutanak düzenlenir.
Bu maddede yazılı işlemler gece de yapılabilir.
Keşke bütün polisler bu yönetmeliklere uysa da vatandaş rahat etse. Malesef bazıları verilen yetkileri egolarını tatmin etmek için kullanıyor. Bu durumda gerçek şuçlulardan daha tehdit edici duruma geliyorlar ki, bu durumda vatandaş kendini savunamıyor bile.
Alıntı:
myirtici rumuzlu üyeden alıntı
' Polis;kadife eldiven giymiş, çelik bir eldir' yani polise ne kadar sert şekilde mukavemet gösterirseniz, aynı derecede sertlikle,( ne fazla,ne eksik),ne kadarda sakin ve yumuşak davranış sergilerseniz, o kadar şevkatli ve nazik davranışlarla ,( ne fazla, ne eksik), muamele görürsünüz.
Sizin nezaketiniz yansımıştır.
Bu nasıl bir sözdür myirtici. "Polis;kadife eldiven giymiş, çelik bir eldir." Kamyoncuların arabalarının arkasında okuduğumuz argo literatürüne eklenmiş cümleler gibi, bir zamanların polis argosuna mı eklenmiş 80'lerden kalma.
Bu sözde mi yönetmelikten. Peki ilk sertliği polis gösterirse biz napalım. "Yaa bunun bir yerlerde kadife eldiven giymiş bir eli daha olacaktı." diyerek onu mu arayalım, çelik elin darbesi altında.
Bun konuda yazmak istemiyordum ama bende bu ülkede yaşıyorum,tuzum olsun çevremden örnek kendi yaşadıklarımdan örnek,
ben polislerin içinde yemin ederek hayatlarını hiçe sayarak evine temiz ve onurlu giren ve yine işine öyle başlayan insanlar olduğunu gördüm, ama o insanların içinden bazılarının 1934 den kalma disiplin tüzükleri ile ezilip dik durmaya çalışanlarınıda gördüm, belki bu sitede polis olarak kullanıcı üyeler vardır onlar iyi bilirler,
insanın kendine ait özel hayatı vardır ama ülkemizde polisin ve ailesinin böyle bir hayatı varmıdır bir sorun onlara cevap verirler size,
tabi bunu kendileri severek yapıyorlar ama ya kadınları ya çocukları onlar bunu nekadar istiyorlar nekadar hak ediyorlar acaba bunuda sorun?
onlarada gidin sorun evet bütün bunları sorun cevaplarını alın bakalım kendinizi onların kefesine koyup değerlendirin siz olsanız ne yapardınız?
bir gün gidin bir karakola gidin bir polis ekibinin yanına toplumun ferdi olarak onlara gidin o üniformanın altında bir binbir dertle dolu bir kalbin attığını gözlerine bakınca göreceksiniz,
şahsen ben bunu yaptım. korkumu yendim yüzleştim gidip bana bir çay ısmarlamalarını istedim kendi ceplerinden adam gibi parasını ödeyip bana o çayı söylediler hiç tereddüte kapılmadım ama şunu gördüm insan insanın aynası imiş polisimize sahip çıkmalıyız en doğal hak yaşam hakkı iken en kutsal yaşam hakkını bir başka insan için feda etmek yürek ister öyle parayla da yapılacak bir fedakarlıkta değil bu, o yürekli insanlarımıza güvenmek ve destek olmakda daha büyük yürekliliktir.
bigün gidin kapıyı çalın onlar hep ordalar!
Bir yanlis anlasilma var,
burada kimsenin polisi disladigi veya onyargili yaklastigi yok.
Sikayetini dile getiren getirmis, hukuki anlamda da yanitlarini almistir.
Memleketimizde gercektende burada anlatildigi gibi polis manzaralari yasanmaktadir. Iste ,soz konusu olan bu manzaralara sebeb olan polislerimiz var oldugudur. Yoksa tum polisler boyledir denmiyor.
Burada dogal olarak savunmaya gecen polis veya esleri veya yakinlari olan uye arkadaslarin tepkilerine baktigimda yine bir baski ve acindirma oldugunu rahatlikla gorebiliyorum. Bunu dogru bulmuyorum, peki neden olaya objektif bakip degerlendiremiyorsunuz? Kendi meslektasiniz diye suc isleyen, gorevini kotuye kullanan birilerini korumak niye? Neden onlari bizimle birlikte elestiremiyorsunuz?
Eger, Sayin veezy37 bir polis memuru ise, sonlara dogru olan yaklasimlarini taktir ediyorum. Oncelikle polisimiz bizleri anlayacak ki, bizler de onlari anlayabilelim. Kendi meslektasi hakkinda da dogruya dogru, yanlisa yanlis diyebilmeli, diyemezse hatta bu konuda yardimci olamazsa ve ustune ustluk bir de meslektasim diye savunmaya kalkisilirsa bizim de guvenimiz kalmaz.
Bir de merak ettigim su sivil kiyafetli ve aracli polislerimiz neden sivil olarak gorev yapiyorlar ki?
Ben olsam, ben de inanmam. Hirsizi kapkaci nasil ayir edebilecegiz peki?
Not: Bu tartismada sadece duyarli bir vatandas olarak yer aliyorum, herhangi olumlu veya olumsuz yasanmis bir olayim yok. Yalniz, yakaladiklari bir tinerciye nasil davrandiklarina sahit oldum. :(
Alıntı:
lagos rumuzlu üyeden alıntı
"Güzide bir kurum...." ?????????????????????????:)
Haklısınız nezaketten kırılacaklar neredeyse!
Cümlenize yönelik yazılmış bir cevaptı. Ne yönetmelikdir nede başka bir şey.'Güzide bir kurum....' dan sonra koyduğunuz bolca ?????????????????? işaretlerinden daha anlamlı bir cümle.
'Peki ilk sertliği polis gösterirse biz napalım. "Yaa bunun bir yerlerde kadife eldiven giymiş bir eli daha olacaktı." diyerek onu mu arayalım, çelik elin darbesi altında.' diyede eklemişşsiniz.
O zaman, T.C.Adalet sistemi içerisinde hakkınızı arayacaksınız.Mahkemeler bunun için var.
'Haksızlığın Önünde Hiç Bir Zaman Eğilme! çünkü Hakkınla Beraber Şerefinide Kaybedersin!!
Bu cümleyide kamyonların arkasında arayanlar için yazıyorum. Hz. Ali(R.A.) nin sözüdür.
O zaman, T.C.Adalet sistemi içerisinde hakkınızı arayacaksınız.Mahkemeler bunun için var.
'Haksızlığın Önünde Hiç Bir Zaman Eğilme! çünkü Hakkınla Beraber Şerefinide Kaybedersin!!
Bu cümleyide kamyonların arkasında arayanlar için yazıyorum. Hz. Ali(R.A.) nin sözüdür.
Sayın Myirtici, sonunda kaleminizden hak, hukuk ile ilgili güzel bir söz çıkması ne güzel, ne sevindirici bir durum.
Bu yazdığınız söz kamyon arkalarında aranacak nitelikte değil kanımca. Çünkü, diğeri ile kıyaslanamayacak kadar değerli ve nitelikli.