Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Son dönemlerde bence güzel gelişmeler oluyor ama maalesef birçok konuda olduğu gibi yine arada kalan bir kısım var ve bu konuda arada kalanlar maalesef bizleriz. Ne HAGB'den yararlanabiliyoruz ne de af ile tekrar TSK'ya dönüş kapsamına dahil ediliyoruz. Belirli tarihlerde YAŞ kararlarıyla veya üçlü kararname ile ilişği kesilenlerle ilgili sanırım bir çalışma var. internette birkaç yerde gördüm. Ama bu da belirli tarihleri kapsıyor. Askeri Ceza Kanunun'nda firar bitiş tarihi ilişik kesim tarihi ya da yakalanma tarihi olarak gözüküyor. Ama yorum denen bişey var. Ayrılmak için firar etmiş adam zaten dönmeyecek. Yani arada birkaç gün birkaç ay fark olunca mutlaka o tarihten sonra diye HAGB'den faydalanılmaması bana anlamsız geliyor. Ben bu konuda acaba çok duygusal mı düşünüyorum ya da kararlarım çok mu bencil diye düşünüyorum.. Sizce de öyle mi? Yoksa haklı mıyım?
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Allahım aklıma mukayet ol
Özgürlüğümüzü verin insan gibi çekip gidelim diye bas bas bağırıyoruz, gündemde hala yok nasıl geri dönülür, yok bakaya suçuna af gelsin vsvsvs...
Biz neyiz,kimiz,ne diyoruz,kimsenin umrunda değil.Yaşayıp yaşamadığımızdan haberi olan birileri yok,hayvanlar kadar kaale alınmıyoruz,hiç alınmadık...
Bunun oluru yok,ne yapsak boş,işini gücünü ayarlayan kaçıp gidecek...
İsterse tüm dünya nüfusu mail göndersin aynı anda,gene değiştirmezler bu madeyi...
Buna mecbur bırakanların Allah binbir türlü belasını versin inşallah...
Ağzına sağlık yağanuğur...
Arkadaşlar, emekli sandığı ile ilgili bir sitede re'sen emeklilik ile ilgili bir yazı okudum. Moralim bozuldu. Re'sen emekli olanlara emekli sandığından bir yazı geliyor ve bankaya ikramiye yatırılıyor. Ben bu ikramiyeyi çektim ve harcadım. Gelen o yazı ile belirli bir sürede emekli sandığına dilekçe vermek gerekiyormuş yatırılan primlerin yanmaması için. Ama ben dilekçe de vermedim müracaat da etmedim. Şimdi bizim çalıştığımız günler vs hepsi çöpe mi gitti? Var mı, net bilgisi olan?
Ben de ikramiyemi çektim. Üstüne dilekçe verip ana paramı da çektim. Ama çalıştığın gün sayısı yanmıyor benim bildiğim. Bu konuyla ilgili bazı arkadaşların Sgk uzmanı Ali TEZEL' e bile gittiğini duydum. Prim gün sayısı yanmıyor diye bir çok arkadaşım da ana parasını çekti.
gelen yazıda ana parayı cekmek isterseniz,formu doldurup gönderin deniyor.doldurmazsanız ana paranız kalıyor otomatikman ssk ya devroluyor. faizini zaten alıyorsunuz. kimse mevcut paranın üstüne yatamaz. üstüne yeni işinizden sigortanız eklenerek işlemeye devam ediyor. paranız yanar diye bir ibare yok, duymadım da.aksine sordugum arkadaşlarım ana paraya dokunmayın kalsın dediler. araştıralım bakalım.
https://www.hukuki.net/showthread.php...k-ve-sonras%FD
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx...urceXmlSearch=
http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connec...df?MOD=AJPERES
https://www.hukuki.net/archive/index....17837-p-4.html
"oziris
21-06-2010, 15:13:24
Arkadaşlar Sayın Bartelmi Diaz'ın ve Sayın Birkan'ın belirttiği gibi emekli sandığının hesabınıza yatırdığı ikramiyeyi gönül rahatlığıyla harcayabilirsiniz.Hatta bir beyannameyle ilişik kesildikten itibaren başka bir kurumda çalışmadığınızı belirtip sandıkta biriken paranızı da talep edebilirsiniz ve bu para da hesabınıza yatırılır(bu meblağ hesaplanırken fiili hizmet süreniz bir üst yıla tamamlanacağı ve emekli sandığına esas aylığınızın iki katı dikkate alınacağından ikramiyenin iki katından biraz fazla olacaktır).Kanunda bunun adı toptan ödeme olarak geçiyor.Ancak bir başka maddede de bu şekilde (toptan ödeme ile) alınan paraların altı 6 ay içinde kanuni faiziyle geri ödenmemesi durumunda hizmet süresinin sıfırlanacağı yazıyor.Bu nedenle eğer halen bu madde geçerliyse daha sonradan mağdur olmamak için bu 6 ay mevzuna dikkat edilmeli diye düşünüyorum.
Tazminat hususunda artık eskisi gibi astronomik rakamlar çıkaramıyolar.Değişen kanunlar buna müsaade etmiyor.Eğitim,kurs ve benzeri giderler eklenebiliyor ama kanunda yazılan kalemler haricinde kurum, yıllık bedel üzerine tek taraflı eklemeler yapamıyor.Hesaplanırken de anaparadan hizmet süresi oranı düşülerek yıllık basit faizle hesaplanıyor.Faiz olarak da Sayın Birkan' ın belirttiği, dönem dönem değişen, ancak uzunca bir süredir % 9 olan oran uygulanıyor.Ancak ülke ekonomisinin bozulduğu,kötüye gittiği ve enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde % 65 e kadar çıktığını görüyoruz.(Bunu arkadaşımın tazminatıyla ilgili belgede gördüğümde ben de çok şaşırdım).Yine Sayın Birkan'ın belirttiği gibi 60 a kadar böldürebiliyorsunuz arkadaşım da öyle yaptı. Ancak ödeme taahhüdü yapıp ödemelere başladığınızda rakam sabitleniyor diye biliyorum(Bu konuda kesin bilgisi olan arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim.)Ancak bu konuyla ilgili yine kesinleştiremeden öğrendiğim bi şey var:Eğer tazminatın bulunmasında hesaplanan anaparayı tek seferde öderseniz kalan para zaten faiz olduğu için sabitlenmiş oluyor.(bu konuda da daha doğru bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum)
Saygılarımla,"
Alıntı:
cann_gg rumuzlu üyeden alıntı
Ben de ikramiyemi çektim. Üstüne dilekçe verip ana paramı da çektim. Ama çalıştığın gün sayısı yanmıyor benim bildiğim. Bu konuyla ilgili bazı arkadaşların Sgk uzmanı Ali TEZEL' e bile gittiğini duydum. Prim gün sayısı yanmıyor diye bir çok arkadaşım da ana parasını çekti.
ikramiyeyi yiyebilirsin,ana parayı tüketirsen ve 6ay içinde geri vermezsen prim gün sayın yanar.emekli oldugunda da ikramiye miktarın azalır,aylıgın da
Sayın dicentLabrax,
Merak ettiğim konuda hiç üşenmeden araştırma yapmış ve emek sarfetmişsiniz çok teşekkür ederim öncelikle. İlişiğimiz kesildikten sonra haliyle yeni kariyer, yeni iş fırsatlarını değerlendirdik. Ama arada çalışmadığımız ve haliyle primlerin yatmadığı günler var. Bu aradaki eksik primleri SGK'ya faiziyle ödesek eksiği kapatabilir miyiz ya da böyle bir hakkımız yok mu? Torba yasa veya yeni kanunlarda bununla ilgili lehimize birşeyler var mı acaba?
dokuzharf arkadaşım,ben teşekür ederim.bugün müşavire sordum. tam tersine anaparanın çekilmemesi,çekilirse 6ay içinde geri ödenmesi,aksi takdirde tekrar memuriyette sıkıntılar olabileceğine dair birşeyler söyledi.eksik primlerin askerlik,gebelik,tutukluluk gibi dönemleri haricinde yatırılmıyor diye biliyor zan yürütüyorum;ama bir yerde çalıştıgınızı kanıtlarsanız başka.ama öyle bir durumda da işveren sıkıntı yaşar,niye sigortası yatırılmadı bu kişinin diye sorarlar diye düşünüyorum.ayrıntılı ögrenmek lazım. bir araştıralım.eğer olursa benim de 3 sene eksik primim var.