Cevap: Yaktın beni facebook
Piyasada kuytu köşe ve yerlerde (açık hat var) diye yazıları görmüşsünüzdür.
Açık hat demek benim bildiğim kadarıyla toplu halde açılan hatlara verilen isim. Ve gayri resmi bir yöntem tabi ki. Çünkü hat sizin üzerinize olmuyor buda suç işleyenlerin lehine oluyor tabi ki.
Eğer bu tür bir açık hat kullanıyorsanız yakalanma riskinin düşük olduğunu düşünüyorum. Şayet kullandığınız telefon faturalı ve ikinci el yani oda başkasının üzerine alınmış ve siz onu ikinci el olarak aldıysanız. Gsm hattından imei numarası bulunsa dahi o telefon sizin üzerinize olmadığından tespiti çok zor olsa gerek.
Gizlilik ilkeleri gereği bildiğim kadarıyla. Hakim kararıyla telefonların içeri değilde sadece belirli tarih ve saatlerde hangi gsm operatörleriyle görüşme sağlandığını, ve bu dökümlerin Hakim ( mahkeme kararıyla ) çıkartıldığını okumuştum.
Eğer facebook bilgilerinizi karşı taraf ispatlarsa ki zor bence. Delil olarak ne gösterebilir ki ( Sadece arkadaş listesinde bulunduğunu ispat edebilir )
Msn den tespit de kişisel bilgilerinizin detaylandırılması dahilinde kimlik tespitiniz yapılabilir. Ki bu yasal çerçeve içerisinde yapılması yasal değil bildiğim kadarıyla.
Eğer msn ve facebook adreslerinize ait yazışmalar belgelendirilirse dahi bu pek önemli değildir. Size ait olduğunun tespiti için kimlik bilgilerinizin çıkması lazım. Onun içinde ip numaranıza ulaşması lazım oradan İnternet hattının kimin üzerine çekildiğini tespit edebilirler.
Bunların bir çoğunun yapılması yasal değil. Tabi ki bunların hepsi benim doğru bildiğim yanlışlar da olabilir. Yani sadece yorumlarımı yazdım.
Alıntı:
xramazandemirx rumuzlu üyeden alıntı
Piyasada kuytu köşe ve yerlerde (açık hat var) diye yazıları görmüşsünüzdür.
Açık hat demek benim bildiğim kadarıyla toplu halde açılan hatlara verilen isim. Ve gayri resmi bir yöntem tabi ki. Çünkü hat sizin üzerinize olmuyor buda suç işleyenlerin lehine oluyor tabi ki.
Eğer bu tür bir açık hat kullanıyorsanız yakalanma riskinin düşük olduğunu düşünüyorum. Şayet kullandığınız telefon faturalı ve ikinci el yani oda başkasının üzerine alınmış ve siz onu ikinci el olarak aldıysanız. Gsm hattından imei numarası bulunsa dahi o telefon sizin üzerinize olmadığından tespiti çok zor olsa gerek.
Gizlilik ilkeleri gereği bildiğim kadarıyla. Hakim kararıyla telefonların içeri değilde sadece belirli tarih ve saatlerde hangi gsm operatörleriyle görüşme sağlandığını, ve bu dökümlerin Hakim ( mahkeme kararıyla ) çıkartıldığını okumuştum.
Eğer facebook bilgilerinizi karşı taraf ispatlarsa ki zor bence. Delil olarak ne gösterebilir ki ( Sadece arkadaş listesinde bulunduğunu ispat edebilir )
Msn den tespit de kişisel bilgilerinizin detaylandırılması dahilinde kimlik tespitiniz yapılabilir. Ki bu yasal çerçeve içerisinde yapılması yasal değil bildiğim kadarıyla.
Eğer msn ve facebook adreslerinize ait yazışmalar belgelendirilirse dahi bu pek önemli değildir. Size ait olduğunun tespiti için kimlik bilgilerinizin çıkması lazım. Onun içinde ip numaranıza ulaşması lazım oradan İnternet hattının kimin üzerine çekildiğini tespit edebilirler.
Bunların bir çoğunun yapılması yasal değil. Tabi ki bunların hepsi benim doğru bildiğim yanlışlar da olabilir. Yani sadece yorumlarımı yazdım.
1- Cep telefonun IMEI numarası ile telefon hattı bilgileri GSM operatörünün veri tabanında eşleştiriliyor. Bu telefon cihazının hangi baz istasyonla ne kadar süre ile haberleştiği de kayıt altına alınıyor. Telefon makinasının ve hattın kimin üzerine kayıtlı olduğunun değil, kullanan kişinin ispatlanıyor olması önemli... Kaldı ki telefon makinası sahibi ve hat sahibinin bilgisine başvurulduğunda da gerçekler ortaya çıkacaktır.
2-Telefon trafik bilgileri hangi numaradan hangi numara / hangi tarih - saat -saniye içeriisnde / ne kadar süre ile aranmış bilgilerini içerir. Yine sms lerin boyutları gönderilme tarihleri kime gönderildiği bilgileri kayıt altında tutulur.
3- Msn kayıtlarına Microsoft İstanbul bürosundan mahkeme aracılığı ile ulaşılabiliniyor. Bu bilgiler içerisinde, kayıt olurken verilen bilgiler ile, kayıt olurken bağlanılan IP numarası, kayıt tarih ve saati, gizli soru, doğum yeri ve doğum tarihi bilgileri gönderiliyor. Ayrıca son 6 aya ait msn ve hotmail adreslerine girilen tarih saat bilgileri ile girilen IP numaraları bilgisi gönderilmektedir.
4-Ip numarası tespit edildikten sonraki aşama da Türk Telekom A.Ş Genel Müdürlüğü Network Direktörlüğüne yazılacak bir müzekkere ile anılan tarihlerde anılan IP numaralarını kullanan kullanıcıların , ve bu kullanıcıların abonelik bilgilerinein tespiti istenecektir. Bu bilgiler veri tabanından bir kaç dakika içerisinde süzülerek çıkartılabilecek türden verilerdir. Mahkemeye intikal edecektir.
Dijital bir çağda yaşıyoruz. Hiç kimse iz bırakmadan ortadan kaybolamaz ve işlediği kusuru saklayamaz. Hele ki internet ve gsm sektöründe bu inanılmaz derecede zordur.
Tabiiki bu yukarıda saydığım her bir aşama zorlu ve meşakkatli bir süreç istiyor. Müzekkerelerin doğru makamlara doğru ifadelerle yazılması şart. Hakimlerin dijital ortam ve gsm sektörleri konusunda uzman olmadıklarını düşünerek ve biraz zaman ve efor harcayarak konu hakkında uzmanlarla görüşüp fikir alışverişi yaparak, doğru ifadeler ve doğru istemlerle bilgi talebinde bulunmak şart.
Bunca yazılı olay ve iddia ispat edilecek olursa, tarafların ifadeleri, anlatımları, mahkemede ki durumları, tanıkların beyanları hepsi bir arada değerlendirildiğinde iki kişi arasında yaşandığı iddia edilenler hayatın olağan akışına aykırı unsurlar taşıyorsa hakimde kanaat oluşması için yeterli olacaktır.
Peki bu telefon kayıtlarında mahkeme ne kadar geriye dönük bilgi edinebilir?
kiminle konuşulduğu;ne kadar konuştuğu,hadi tam konuşma detayları(alınabiliyorsa) kaç ay yada yıl geriye dönük olabilir?
Bildiğim şekliyle son iki yıla dair dökümanları alınabiliyor oda mahkeme-savcılık aracılığıyla.