Re: TRT'den Lazca yayın talebi
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
"Resmi dili" ile "dili" ifadesinde bir fark yoksa Atatürk anayasasındaki gibi maddenin "resmi dili" olarak değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Fark varsa, veya ifadenin "resmi dili" şeklinde olmasında sakınca varsa bu net olarak ortaya konmalı ve tartışılmalı.
"Devlet dini" gibi "devlet dili" de gerçekten ileri ve demokrat ülkeler için anlaşılır bir şey değil.
"Resmi dil" ifadesi zaten Karamanoğlu Mehmet Bey'in taleplerini de karşılar.
Bu konudaki şahsi görüşlerimi "Renksiz ve Sivil Anayasa III" başlıklı yazımda belirtmiştim. Tekrara girmeden kopyalarak buraya da aktarayım.
"AKP taslağının bu maddesinde, 82 Anayasası’ndakinden farklı olan tek husus dilimiz ile ilgili hükümdür. 82 Anayasası’nda bu husus, “Dili Türkçe’dir.” olarak yer almışken, AKP taslağında “Resmi dili Türkçedir.” şeklinde yer almıştır. İlk bakışta çok büyük bir fark yokmuş, önemsiz bir değişiklikmiş gibi görünse de aslında bu değişiklik ile “Devletin vatanı ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” yerle bir edilebilir ki bu bütünlüğü korumayı devletin görevleri arasında saymayan bir anlayıştan aksi yönde bir adım beklemek de zaten hata olurdu. Bu noktaya, devletin temel amaç ve görevlerini düzenleyen 5. maddeyi de kapsayacak olan bir sonraki yazımda yeniden değineceğim.
Şimdi tekrar, taslakta yapılan “resmi dil” ayrımının nelere sebep olabileceğine dönelim.
Yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dilimize verdiği önemi, bu uğurda yaptığı devrimleri ve elde edilen başarıyı bir bütün halinde değerlendirdiğimizde, dilimizin toplumumuzu birleştirici özelliği sanıyorum ki daha da anlam kazanacaktır. Bu noktadan hareketle, “resmi dil” ayrımına girmek, akla hemen “ana dil” gibi başka ayrımları getirecektir. Bu tip ayrımların ise, toplumu ayrıştıracağı, dil ile başlayan bu ayrışmanın zamanla kültür, tarih gibi ortak başka değerler üzerinde devam edeceği muhakkaktır. Takdir edersiniz ki bu ayrışmalar zamanla özerklik talebi ve tanınması sonucunu doğuracak, üniter yapının yok olmasına neden olacaktır."
Yazımda da belirttiğim üzere, aralarında fark yok ise de, değişiklik önemsiz gibi görünse de, "resmi dil" ibaresini eklemeniz, "ana dil" gibi başka ayrımları akla getirecektir ki nitekim son günlerde bu ayrımı yaşadığımızı düşünüyorum. Başkaları ne düşünür bilemiyorum...
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Benim cevabım belli: Fark olduğuna inanıyorum. Doğrusunun da eskisi gibi "resmi dil" olduğuna inanıyorum.
Sadece AK Parti'nin değil, pek çok sivil toplum örgütünün, hatta CHP'nin 90'larda hazırladığı taslakta da ifadenin "resmi dil" olarak geçmesi teklif ediliyor.
İki ihtimal var:
Eğer fark yoksa, değişikliğin sakıncası yok. Çünkü "resmi dili" dediğimizde de aynı şey olacak.
Eğer fark varsa, Atatürk'ün anayasasındaki şeklin eksik/yanlış/hatalı olduğu söylenebilir mi?
Bir önceki iletimi yazarken siz de bunu yazmışsınız, şimdi gördüm, hemen yanıtlayayım.
Birinci ihtimal için yanıtım bir önceki iletimdedir.
İkinci ihtimal için ise, yorumların zamana ve ülkenin içinde bulunduğu şartlara göre yapılması gerektiği kanaatindeyim. Kürt, Laz, Çerkez vatandaşlarımız o zaman da vardı, o zamanlar da birtakım isyanlar, ayaklanmalar olmuştu ama Atatürk, dehası ile toplumun her kesimini birleştirmeyi başarmıştı. Ancak o zamanlar özellikle dış mihraklar tarafından bu denli kaşınan, kışkırtılan ve de desteklenen bir etnik ayrımcılık yoktu. Bu nedenle, Atatürk'ün Anayasasındaki şeklin eksik/yanlış/hatalı olmadığını, aynı şekli günümüzde kullanmanın da hatalı olmayacağını ancak günümüzde kullanılmasının yukarıdaki iletimde belirttiğim sebeplerle yanlış yoruma ve suistimale müsait olabileceğine inanıyorum.
Devletin Resmi dili ve devletin dili arasındaki fark "şark kurnazlığına" neden olabilir sanki.
AKP "resmi dili" Türkçe diyerek Türkçenin giderek devlet kurumlarında hizmet alınırken zorunlu olarak kullanılırken diğer dillerin önünün günlük kullanımda kültürel faaliyetlerde vs açabileceğini düşünüyor olmalı. Dil dediğimiz şey yaşayan bir organizma gibidir, çok kullanılan kalır.. ellerinde olsa bence resmi dil ya da dili ibarelerinin kaldırlacağına da kalıbımı basarım.. Dil bu kadar önemli olmasaydı niçin işgal eden ülkeler kendi dillerini zorunlu kıldılar mesela bir düşünelim.. Sömürge ülkeleri olan Fas ve Tunus'ta Fransızlar Fransızcayı zorunlu dil olarak haline getirmişlerdi. Hindistanda İngilizler de İngilizceyi. Bu ülkede Türkçe bizim dilimiz. resmi ve gayri resmi:) ne derseniz deyin.. niçin kürtçenin önünün açılması için bu kadar çok karışması gerekiyor her şeyin? Düşünüyorum da o bölge şöyle batıda petrol denizinden ve BOP güzergahından:) uzakta olsaydı hangi dilden bahsediyor olacaktık? :rolleyes:
Bugün Dengir Mir Fırat' ı dinledim bir kanalda. Cumhuriyet tarihince olagelen onca yanlışlığı düzelttikleri tavrına bakılırsa kurcalamadıkları ve batırmadıkları bir şey kalmayacak..
Sandığa gömelim şunları da en azından kalanı kurtaralım diye geçiyor içimden.. Tüm yolsuzlukların hesabını sorduklarını söyleyen AKP ninkileri de bir sonraki iktidarda göreceğiz bakalım..
bu zihniyetle o iş biraz zor olur..:)
TRT ARAPÇA YAYNI DA BAŞLAMALIDIR
Mersin-Adana-Hatay-Kilis-Şanlıurfa-Mardin ve başka kentlerimizde Arap asıllı vatandaşlarımız var ve bunlar kandi aralarında Arapça konuştukları gibi Türkçe bilmeyenleri dahi varmış. Üstelik Arapça, yaygın bir yabancı dil ve TRT Arapça yayına da başlamalı bence.
:rolleyes:
Bu forum Lazca yayın forumu değil miydi?
Neler oluyor burada... AKP , Anadil , Anayasa, Fransa , Fark varsa , Fark yoksa , sakal-bıyık derken benim aklımada Sabancı geldi nasıl olduysa...
Pes ettim TV siz bir hayat istiyorum!
Toplumu nasıl uyutuyorlar(uyutabildiklerini) gerçek gündemden nasıl uzaklaşıyoruz buna basında çanak tutuyor Fazladan 6 Milyon seçmeni, issizliği, kapanan fabrikalrı, yosuzlukları, AKP'nin Meclisten geçirdiği Tapu Yasasını,IMF'nin dayatmalarını,Kıbrıs'da olupbitenleri,yeni çıkan S.G.Kanunu'nu bunları konuşan gündeme getiren yok yakında seçim var bunlar halkın gözünden kaçırılıyor bilinçli olarak gündeme getirilmiyor bunu bu medyadaki aydınlar bilmiyor mu !varsa yoksa kon...
İşin suyu çıktı ben bunlara gülemiyorum artık utanıyorum..
Sanki konuşan bizim köyün kahvesindeki dayı oğlu
Doğal gaz yoksa Fındık yiyin doğal gaz yenmez Fındık yiyin ısıtır diyen bir Devlet adamı ...