Re: Meslekten 1 yıl men cezası almış smmm, sitenizde ünvanıyla yazılar yazabilir mi ?
İzniniz ile araya girerek bir soru sormak istiyorum.
Belirtilen cezayı alan bir SMMM, bürosunun girişindeki reklam tabelasında, ceza süresi boyunca ünvanını bantlayıp kapatıyor mu?
Konunun etik yönü ile hukuki yönü her zaman paralel gitmeyebilir. Evet ceza almış ve süreli olarak meslekten men edilmiş birinin, ticari faaliyette bulunamasa da, farklı alanlarda da ünvanını kullanmaya devam etmesi etik olmayabilir ancak bu durum hukuka aykırılık oluşturmayabilir.
Bence belirtilen üyenin SMMM ünvanı kullanması ahlaki değil, ancak hukukidir.
Selamlar,
Re: Meslekten 1 yıl men cezası almış smmm, sitenizde ünvanıyla yazılar yazabilir mi ?
Yine aynı şekilde meslekten 1 yıl süreyle men edilmiş bir avukatın ".av.tr" uzantılı web sitesini kapatması mı gerekmektedir? Kartvizitlerini yok etmesi mi gerekmektedir?
Konu farklı açılardan ele alındığında yine aynı sonuca varmaktayım. Fakat sayın rıza33'ün saikinin tam olarak kendi sorusuna cevap aramak olduğunu düşünmüyorum.
Re: Meslekten 1 yıl men cezası almış SMMM, sitenizde ünvanıyla yazılar yazabilir mi ?
konu kişisel tartışma ve itham içerikli mesajlara dönüşmüş olduğundan daha fazla bu tartışmaya katılmak istemiyordum ama Sn.Yavuzcan şunu belirtiyim ki bu konu hukuki açıdan tartışmaya değer bir konudur.sadece bu siteyi baz almak yanlıştır, internet üzerinden görüş bildirmesi gibi bir genelleme yapılarak bu tartışmanın sürmesi gerekirdi.ayrıca kartvizitleri yok etmek ,tabelaları bantlamak gibi bir kıyas bence bu tartışmayı seyrinden baya bir uzaklaştırmak olur yanlış bir kıyastır.bence olayı kişiselleştirmeden uzak tutmanız gayet yerli olacaktır burası genel bir tartışma platformdur kişisel atışmalarınızı özel mesaj yoluyla yapsanız daha yerinde sayılır kanaatindeyim.
Saygılarımla....
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
İzniniz ile araya girerek bir soru sormak istiyorum.
Belirtilen cezayı alan bir SMMM, bürosunun girişindeki reklam tabelasında, ceza süresi boyunca ünvanını bantlayıp kapatıyor mu?
Konunun etik yönü ile hukuki yönü her zaman paralel gitmeyebilir. Evet ceza almış ve süreli olarak meslekten men edilmiş birinin, ticari faaliyette bulunamasa da, farklı alanlarda da ünvanını kullanmaya devam etmesi etik olmayabilir ancak bu durum hukuka aykırılık oluşturmayabilir.
Bence belirtilen üyenin SMMM ünvanı kullanması ahlaki değil, ancak hukukidir.
Selamlar,
Sayın Gür; disiplin yönetmeliği gereği aşağıdadır.
Disiplin Cezalarının Uygulanması
Madde 12 — Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren ilgili oda yönetim kurulu başkanlığınca uygulanır. Oda disiplin kurulu kararlarının birer onaylı örneği, karar tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Birlik Disiplin Kurulu Başkanlığına gönderilir.
Uyarma ve kınama cezaları hariç diğer disiplin cezaları; Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulur. Duyuru yapılan ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli önlemleri alırlar. Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, meslekten çıkarma ve yeminli sıfatını kaldırma cezaları; Resmi Gazete ve yöresinde uygun araçlarla ilan olunur. Disiplin cezaları, meslek mensubunun dosyasında saklanır.
Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, meslekten çıkarma veya yeminli sıfatının kaldırılması cezasını alan meslek mensubu; elindeki işlerini, cezanın kesinleşme tarihinden itibaren 60 gün içerisinde bağlı bulunduğu odaya teslim eder. Oda bu iş veya defter ve belgeleri iş sahiplerine geri verir. İş sahiplerinin isteği halinde; Oda yönetim kurulunca görevlendirilecek bir meslek mensubuna, bu iş veya defter ve belgeler teslim edilir.
Uyarma ve kınama cezaları dışındaki geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, yeminli sıfatının kaldırılması ve meslekten çıkarma cezalarının, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesine göre kesinleşmesinden sonra Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler iş kabul edemez ve mühür kullanamazlar. Bu konuda odalarca Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara bildirim yapıldıktan sonra önlem olarak Yeminli Mali Müşavirin mühürlerinin, Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin ise ruhsatlarının geri alınması sağlanır.
Bu yönetmeliğin ışığında ilgili kişinin bürosunun kapalı tutması aşikârdır. Tuttuğu defterler teslim alınır. İş kabul edemez MÜHÜR kullanamaz. Ruhsatları geri alınır.
Zaten söz konusu meslek mensubunun yani men cezası almış meslek mensubunun unvanını ahlaki etik açısından kullanmaması tartışmasız doğrudur.Tartışmamız bunun hukuki olup olmayacağı durumudur.
Sayın Gür;
Tabela olayına gelince; 1 yıl süreyle meslekten men cezası alan bir meslek adamının bürosu kapalı olacağından tabelasını kaldırması gerekecektir. Bırakın tabelasını kaldırma gereğini hele bu kişinin sitenizde isminin altına unvan belirtip yazı yazmasına, sorulara cevap vermesine siz ne diyeceksiniz?
Alıntı:
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Yine aynı şekilde meslekten 1 yıl süreyle men edilmiş bir avukatın ".av.tr" uzantılı web sitesini kapatması mı gerekmektedir? Kartvizitlerini yok etmesi mi gerekmektedir?
Konu farklı açılardan ele alındığında yine aynı sonuca varmaktayım. Fakat sayın rıza33'ün saikinin tam olarak kendi sorusuna cevap aramak olduğunu düşünmüyorum.
Sayın Yavuzcan;
Lütfen sorularıma cevap verin.
Hatalısınız. Sorularıma cevap vermeden konuya yeni iddialarda bulunmayınız.
Re: Meslekten 1 yıl men cezası almış SMMM, sitenizde ünvanıyla yazılar yazabilir mi ?
Sn. rıza33,
"Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma; mesleki sıfatı saklı kalmak şartıyla altı aydan az, bir yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoymadır."
SMMM'ler arasında nasıl algılanır bilemem ancak, yukarıdaki madde hukukçular arasında aynı algılanır.
Stajyer avukat üyemizin benim de belirttiğim gibi etik dışında yukarıda alıntılanan hükme bir itirazı olacağını sanmıyorum.
Hüküm gayet açık, o halde biz neyi tartışıyoruz?
Hadi ben tartışmaya derinlik getireyim. Meslekten 1 yıl süre ile uzaklaştırma cezası verilmiş bir doktor, yanıbaşında ilkyardıma muhtaç bir insana sırf meslekten geçici olarak uzaklaştırıldı diye müdahale etmeyecek midir?
Bu siteye herhangi bir uzmanlığı olmayan vatandaş da, tecrübelerini aktarmak üzere yazıyor. Bundan bazı üyeler de yararlanıyor. Ya da tam tersi hukukçu kimliğiyle yazanlar hiç yanlış yazmazlar diye bir kural mı var?
Tekraren; etik konusunda mutabıkız, izninizle hukuk kısmını hukukçulara bırakınız.
Selamlar,
Sn.Gür,
tabikide alıntı yaptığınız kanun hükmünde belirtildiği gibi mesleki sıfatı saklı kalır daha öncede dediğim gibi bu haktan doğan yetkilerin kullanılması sakatlığa uğramıştır ve askıdadır.Sn.Rıza33 ün alıntı yaptığı disiplin cezalarının uygulanması md.12 ortadadır.Ruhsatnamesi alınan bir meslek mensubu söz konusudur.Bunu hipokrat yemini etmiş bir doktorun insani sorumluluğu ile bir tutmak sanırım mümkünat dahilinde değildir.Hukuki açıdan disiplin cezalarının uygulanması md.12 yi yorumlamanızı rica ediyorum.benim vardığım sonuç meslek sıfatını haiz olsa da ondan doğan yetkileri kullanamayacağı yönündedir.görüş bildirmekte bu kapsama dahildir.Ayrıca Sn.Rıza33 gördüğüm kadarıyla smmm sıfatına sahip olsada hukuki tartışmanın gereğini yerine getirip maddeleri önümüze koymaktadır.hukuk genel ve gerekli bir alandır,insanlar içindir..
Saygılarımla...
"Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma; mesleki sıfatı saklı kalmak şartıyla altı aydan az, bir yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoymadır."
Bence burada tartışılması gereken tek şey, SMMM'ler ve MM'ler için mesleki faaliyetlerin ne olduğu ve sitemizde ya da başka bir platformda yazılan yazıların, sorulara verilen yanıtların mesleki faaliyet kapsamında yer alıp almadığıdır.
Bu sorunun yanıtını ararken, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Disiplin Yönetmeliği'nin 12. maddesinin 3. ve 4. fıkralarından yararlanabiliriz.
"Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, meslekten çıkarma veya yeminli sıfatının kaldırılması cezasını alan meslek mensubu; elindeki işlerini, cezanın kesinleşme tarihinden itibaren 60 gün içerisinde bağlı bulunduğu odaya teslim eder. Oda bu iş veya defter ve belgeleri iş sahiplerine geri verir. İş sahiplerinin isteği halinde; Oda yönetim kurulunca görevlendirilecek bir meslek mensubuna, bu iş veya defter ve belgeler teslim edilir.
(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 27.09.2007 RG NO: 26656)
Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, yeminli sıfatının kaldırılması ve meslekten çıkarma cezalarının, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesine göre kesinleşmesinden sonra serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler iş kabul edemez ve mühür ya da kaşe kullanamazlar. Bu konuda Odalarca, Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara bildirim yapıldıktan sonra önlem olarak yeminli mali müşavirin mühürlerinin, serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin ise ruhsatlarının ve kaşelerinin geri alınması sağlanır."
Yönetmelikten şahsen çıkardığım sonuç şudur ki; kaşe ya da mühür kullanılarak yapılan yani defter tutma, tasdik gibi faaliyetler mesleki faaliyet kapsamındadır ve bu faaliyetler kesinlikle yasaktır. Yönetmelikte, unvan kullanamaz, görüş bildiremez gibi bir ibare yer almadığı için, adı geçen üyenin unvanını kullanarak yazı yazmasının hukuk dışı olmadığı kanaatindeyim.
Etik mi değil mi onu da meslek kuralları ile birlikte değerendirmek gerekir diye düşünüyorum.
Biz sitede görüş bildiren, hakimlere, savcılara, avukatlara, stajyer avukatlara ve hatta SMMM'lere direkt kazanç sağlamadığımız gibi, endirekt iş bulma imkanı da vermiyoruz.
Siz hangi mesleki faaliyetten bahsediyorsunuz Sn. Bakırcıoğlu?
Atıyorum, Sn. rıza33 meslekten men edilmemiş bir SMMM'dir. Sitemizde kendi alanı ile ilgili bir soruya yanlış cevap verir ve soru soran mağdur olursa, Sn. rıza33'ün cezai sorumluluğu doğar mı?
Sn. rıza33, bu başlığı açıp adı soyadı belli bir üye hakkında soru yöneltirken, kendi adı ve soyadı ile yazarsa daha etik olur desem yanlış mı olur?
Kanun No: 3568
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu
(DEĞİŞİK AD RGT: 26.07.2008 RG NO: 26948 KANUN NO: 5786/1)
Mesleğin konusu
Madde 2 - A) Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusu:
Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci mali müşavir denir.
B) Yeminli mali müşavirlik mesleğinin konusu:
(A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yazılı işleri yapmanın yanında Kanunun 12 nci maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır.
Yeminli mali müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.