Re: İstifa etmem isteniyor
Sayın banu79;
Anladığım kadarı ile bir ilaç firmasında "tıbbi mümessil" (reprezant) olarak görev yapıyorsunuz. Tıbbi mümessillerin iş hukuku alanına giren sorunları son zamanlarda giderek artmakta ve bu konular iş mahkemelerine intikal etmektedir. Nitekim son zamanlarda tıbbi mümessillerle ilgili; peformans düşüklüğü iddiası, alkollü araç kullanma, fazla mesai ücreti alıp alamayacakları konularında Yargıtay'ın yeni sayılabilecek kararları ve bu kararlara ilişkin makaleler bazı hukuk dergilerinde yayınlandı. Benim de ilgilendiğim bir alan olması nedeniyle "tıbbi mümessillerin fazla mesai ücreti sorunu" konulu makalem Adana Barosu Dergisi ile İstanbul Barosu Dergisi'nin son sayılarında yayınlandı. (Her iki dergiye de ilgili baroların internet siteleri üzerinden ulaşılabilir).
Tıbbi mümessillerin çok sık karşılaştıkları sorunlardan birisi de; istifaya zorlamak amacıyla başka bir vilayete ihityaç olmadığı halde nakletmek ve sizde olduğu gibi elindeki arabayı ve diğer malzemeleri almaktır. Şirket, mümessili işten çıkartmayı düşünüyor ise; tazminat ödememek için bu tür zorluklar çıkartarak mümessilin kendisinin işten ayrılmasını sağlamaya çalışmaktadır.
Benden önce cevap yazan arkadaşların da belirttiği üzere, kesinlikle istifa etmeyiniz ve ibraname imzalmayınız. İşyerinize gidip geliniz. Yazılı bir fesih bildirilir ise artık işyerine gitmenin bir anlamı yoktur, haklarınız için dava açmalısınız. Yazılı bir fesih bildirimi yapılmamış ise ve size de "artık işe gelmeyin" demişlerse; bu drum da iş sözleşmesinin işveren tarafından sonlandırıldığı anlamına gelir. Ama bu tür yazısız (sözlü) fesihlerde ispat sorunu yaşandığından, bu durumu ileride ispat edebilmeniz için yanınızad bir veya iki arkadaşınızla işyerine gidip eglirseniz, ileride bu arkadaşlarınızı tanık olarak mahkemede dinletebilirsiniz.
Tazminatlarınızı ödeseler dahi işe iade davası açıp ilave bir takım haklar kazanabilirsiniz. Bu konuda mümessiller lehine Yargıtay kararları mevcuttur. Bu nedenle süreci iyi ve dikkatli takip etmenizde yarar var.
Kolay gelsin, selamlar.
Sayın avukatım ben bu aşamada ne yapayım?bu gün şirket aracını vs yazılı tutanak karşılığı teslim ettim.Fesih için beklemişler ben saat 5den sonra merkeze vardığım için noter tasdikli tek taraflı fesih yapacaklarını söylediler noter kapalı olduğundan biz sana noter aracılığı ile gönderide bulunuruz dendi;ben yarın 10 günlük rapor alacağım en azından onların fesih bildirimi gelene kadar iş başı olmadığımı bahane etmesinler.Benim bu güne kadar hiç bir şekilde ihtar olsun yazılı uyarı olsun şirketten öyle bir durumum olmadı şimdi bana denen ahlaki değerlerle alakalı ş akdine son verilecekmiş bahsettikleri ahlaki değerler ibranameyi imzalamamışım onlara güvenmemişim.şimdi bu durumda ben ne yapayım?ben çalıştığım yerde çok yabancıyım mahkemeyemi gideyim?onlardan gelen fesihten sonraki aşama ne olabilir acaba.beni süründürmek niyetleri biliyorlarki kimsem yok. Saygılarımı sunuyorum
Yarın rapor alacağınıza göre, rapor süresince noter vasıtası ile size göndercekleri fesih yazısını bekleyin. Muhtemelen rapor bitene kadar yazı size ulaşır. Fesih yazısı geldikten sonra işe gitmenin bir anlamı yok, çünkü fesih gerçekleşmiş olacak. Ama rapor bitimine kadar yazı gelmez ise rapor bitiminde işyerine gitmeye devam ediniz veya yeni rapor alınız. İşverene açık vermeyin.
Fesih yazısı geldiğinde yasal yollara başvurabilirsiniz. Ama yazı içeriğini bilmekte yarar var. Şimdilik rapor süresince yazıyı bekleyiniz. Selam.
BU gün bana altı aylık sevk kağıdı faksladılar kağıtta işten çıkarılmış görünüyorum.ama ben hiç birşey imzalamadım ve çıkış kağıdını noter destekli yollayacaklarını tek taraflı fesh edeceklerini söylemişlerdi gelmedi en son işten ahlak kurallarına uymadığım gerekçesi ile hazırlanmış bir kağıdı getirdiler imzala imzalamadım onlarda altına iki kişi imza atıp noterle adrese bildireceğiz sende 30 gün içinde avukatka itiraz edersin dediler henüz kağıt elime geçmedi.sizden akıl almakdan hiç birşey yapmak istemiyorum.ben kendi memleketimde değilim avukat tanıdığımda yok iş mahkemesine müracaat edersen bizzat yardımcı olunurmu acaba.
Sizin fesih yazısını imzalammanız üzerine, karşı taraf imzalamadığınıza dair tıtanak tutmuş görünüyor. Aslında bu tutanak feshin size bildirildiği anlamına geliyor. Bu durumda, tutanağın tutulduğu tarihten itibaren 30 gün içinde işe iade davasını açmanız gerekir. Ama anladığım kadarı ile fesih yazısını da noter vasıtası ile göndermişler, yani bir kaç gün sonra yazı size gelecek. O yazının içeriğini paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırızı. Ama bu işleri çevrenizden bir avukatla yürütmenizde yarar var. Selamlar.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Sizin fesih yazısını imzalammanız üzerine, karşı taraf imzalamadığınıza dair tıtanak tutmuş görünüyor. Aslında bu tutanak feshin size bildirildiği anlamına geliyor. Bu durumda, tutanağın tutulduğu tarihten itibaren 30 gün içinde işe iade davasını açmanız gerekir. Ama anladığım kadarı ile fesih yazısını da noter vasıtası ile göndermişler, yani bir kaç gün sonra yazı size gelecek. O yazının içeriğini paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırızı. Ama bu işleri çevrenizden bir avukatla yürütmenizde yarar var. Selamlar.
sayın avukatım elbette tutacağım avukat burda çok yabancıyım sizin göstereceğiniz yolda gidersem inşallah uğradığım haksızlığı en azından tazminatımı alırım diye düşünüyorum çok mağdur duruma düştüm.ilginiz alakanız ve verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim saygılarımı sunarım.
ALLAH razı olsun.