Bir oruç muhabbetidir gitmiş gergin gergin... Biraz önce haber sitelerinde gezerken gözüme çarptı okuyucu soruyor bilge gördüğü yazara 'göze çekilen sürme orucu bozar mı' diye. Oruçla ilgili neşeli haberlerde var ya onlara da bakın... :)
Printable View
Bir oruç muhabbetidir gitmiş gergin gergin... Biraz önce haber sitelerinde gezerken gözüme çarptı okuyucu soruyor bilge gördüğü yazara 'göze çekilen sürme orucu bozar mı' diye. Oruçla ilgili neşeli haberlerde var ya onlara da bakın... :)
Zaten haberin kaynağına bakarsanız provakatörlük olduğunu anlarsınız.
Kaynak:http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/3433.html
Yılın 11 ayı meydanda lahmacun yemek neyi ifade ediyorsa ramazanda da onu ifade eder. Açıkta yenmesi oruç tutanın orucunu mu bozuyor? Sinirini mi?
Orucunu bozuyorsa hakikaten saygı gösterip yememek lazım diyeceğim ama birileride kadın saçı görünce apdestim bozuluyor diyor.
-1-
Ramazan Ayında açıkta yenen lahmacun başkasının orucunu bozmaz (yiyen oruçlu ise bozar). Siniri bozma hikayesine gelince evet sinirini kuvvetle muhtemel bozar. Bana verilen onca tepkiye rağmen sinirim bozulmadı ama sizin şu yazdıklarınızdan dolayı sinirim bozuldu. Neden mi?
- Alman dazlakları içine giren siyahi birisi "hepiniz ahmaksınız" derse ne olur?
- Hindistan'da Ganj nehrinin kenarında bir ağaç gölgesinde bir ineği yatırıp kessen ve yesen ne olur?
İnsanlar karşısında bulunan kişilerin inançlarına saygı gösterdiği ölçüde büyüktür.
Not: Önceki mesajlarımda trafik canavarları hakkında argo deyimler kullandım. Benim bunlara asıl kızdığım trafik canavarlıklarına iftara yetişme gibi bahane bulmaları ve bu nedenle kuralları bilinçsizce ihlal etmeleri. Yani bu durum o kişilerin her şeyden önce tuttukları oruca, trafikteki insanlara saygısızlığıdır. Bu saygısızlığın sonucu terörden daha fazla can almaktadır trafik. Bazı arkadaşları sanki benim oruçluya hakaret ettiğimi düşünmüşlerdi maalesef. Ve bu laflar bir avukata yakışmıyor diye yön değiştirme savunması geliştirmişlerdi. Önemli değil. İnsana insan, hayvana hayvan demek lazım. Direksiyon başındaki her canlıya da ben insan diyemiyorum. Acelen varsa yak dörtlüleri, sellektör yap, ister sağdan ister soldan, ister sarıda ister kırmızı da geç. Anlarım.
-2-
Mezhep ve tarikatların, hatta mezhepsiz ya da tarikata karşı olan müslüman inanç sitemlerinden hiçbirisinde: "Kadın saçı görünce abdest bozulur" şeklinde bir inanç yotur. Böyle bir iddiayı gündeme getirecek kadar dininden sapmış kimse de olacağını sanmıyorum.
Oruç tutanın karşısında yemek yemek hakaret mi içeriyor ? Ahmak demek gibi?
Sayın 32844
Verdiğiniz örneklerin ikisini de red ediyorum.
Hindistan örneğiniz ramazanda açıkta yemek yeme ile orantısız bir örnek. Herhalde o ineği o koşullarda kesmenin karşığı bizde Kuran'ı göstere göstere tuvalete atmak falan olur. Hindistandaki inek bizdeki Kuran gibi genel kabul görmüş kutsallığı kabul edilmiştir. Oruç bireysel bir ibadet.
Dazlaklarla ilgili örneğinizi şaşkınlıkla karşılıyorum. Ramazanda sokakta yemek yemenizde bir sakınca yok. Ancak müslümanları (veya herhangi bir dine inanmış bir grup insanı) dazlaklarla özdeşleştiremezsiniz. Bu büyük bir hakaret olur. Yemek yiyen kişinin amacı sandığınız gibi size hakarette değildir. Kusura bakmayın ama oruç tutmayan insanlar yatıp kalkıp şu oruç tutanları nasıl kızdırsak diye mi düşünüyor sanıyorsunuz? Adam acıktığı için yemek yiyor. Ramazandan önce nasıl bunun için yemek yeniyorsa amaç aynı. Değişen sadece sizin algınız. Kimse siz oruç tutuyorsunuz diye kendi yaşamını değiştirmek zorunda değil.
Dinde kadın saçı görünce abdest bozulur diye bir kural olmadığını biliyorum. Sadece sinir bozuluyor değil mi? Bu yüzden şeriatla yönetilen ülkelerde zorla örtüyorlar kadınları...
Sayın Tangör Evren;
yukarıdaki iletinizde bana cevaben yazdığınızı düşünerek cevap yazıyorum. Birçok ufak İl ve ilçelerde lokantalar kapalı değildir. Az sayıda ufak ilçelerde olabilir. İl olarak tam emin değilim ancak zannetmiyorum.Ramazan'da bulunmuş olduğum iller üzerinden yazacak olursam; ufak illerin kimisinde az sayıda lokantanın açık olduğunu görebilirsiniz. Ramazan olup olmadığını neredeyse ayırt edemeyeceğiniz ufak il de biliyorum.
Ancak Ramazan olması dolayısı ile halkın büyük çoğunluğunun oruçlu olduğu yerler vardır. Ufak il ve ilçelerden bahsedecek olursak oruç tutmayanların sayısı daha da azalacaktır.
Olaya bir de lokanta işletmecisinin tarafından bakmak lazımdır. Bir kaç kişi yemek yiyecek diye kendisi oruç tutmasa dahi lokantasında eleman çalıştırıp, yemek pişirip ve benzeri masraflar yaparak lokantasını açmayacaktır. Eğer kendisi oruç tutuyor ve de çalışan elemanlar da oruç tutuyor ise hem müşterinin azlığı hem de kendileri açısından çalışma zorluğunu düşünürseniz lokantaların açık tutulması pek mantıklı gelmemektedir.
Ufak diyebileceğimiz ve benim gözlemlediğim bir ilde ise; kısmen açık lokantalar bulunmakta ve ağırlıklı olarak öğrenciye hitap etmektedir. Bu ilde çok sayıda lokanta bulunmasına rağmen İftar ve Sahurda açık olan lokanta sayısı da çok azdır.
Burada ayıp olan veyahutta baskı olan nedir anlayamadım. Sırf oruç tutmayan bir kaç kişi gelip yemek yiyecek veya oruç tutmayan birisinin yolu bu il ve ilçelere düşecek diye lokantacılar nöbet tutacak değildir herhalde. Asıl açık tutulmalarını istemek baskı olur diye düşünüyorum.
Oruç tutmayan insanlar Ramazan'da aynı rahatlığı bulamasalarda rahatlıkla yemeklerini yiyebilmektedirler. Birkaç kendini bilmezin yanlış hareketleri de genele mal edilmemelidir. O insanlar Oruçtan nasibini alamamış sadece aç kalmış insanlardır. Yukarıda bir üyemizde; zamanında Oruçlu iken oruç tutmayıp yemek yiyen kişilere içinden küfür ettiğini ve nefretle baktığını yazıyor, malesef aç kalmış... İbadetin kabül olup olmadığını Allah bilir ancak Orucun da insana birşeyler kazandırması gerekiyor diye düşünüyorum.
Oruç tutmadığı için bir insana karşı şiddet uygulayan veya olumsuz davranışlarda bulunan insanları şiddetle kınıyorum. Son derece suçludurlar.
Ancak suçlu; Müslümanlar, Oruç tutanlar veya Oruç değildir.
Sayın 32844;
sizin bir oruçluya hakeret ettiğinizden bahsetmedim. Sizin oruç tutsun tutmasın insanlara hakaret ettiğinizden bahsettim.
Siz de kendinizi oruç tutuyor olarak belirtmiştiniz ve bende sizin oruç tutuyor olup kırmızı ışıkta duruyor olmanızın, size diğer insanlara hakaret etme hakkını vermeyeceğini belirttim.Ayrıca bu hoş olmayan kelimeleri burada yazmanızı da eleştirdim.
Hem sizi hem de avuklata şiddet uygulayan kişiyi kınadım. Eğer oruç tutuyorsanız sabırlı olmalısınız, neticede sadece günü aç geçirmiş olmak ihtimali de vardır.
Asıl siz yön değiştirme savunması yapacağınıza hatanızı düzeltmeye çalışınız. Ancak üslubunuz değiştirmeniz gerekecek.