Cevap: Yurtdışından para gelmesi ve vergi
Merhabalar.
Buraya ilk mesajımı yazıyorum. Konu aynı.
Yazılımcıyım ve yurtdışındaki (amerika) bir şirketle anlaşma yapmak üzereyim. Malum amerikan şirketleri maliyet düşüklüğünden dolayı doğu'daki ülkelerden eleman çalıştırma telaşındalar.
Yapılacak iş tamamen internet üzerinden; email yoluyla iletişim olacak neler yapılması gerektiğine dair. Yazılım yapmak için de amerika'daki sunucu makinalara erişilecek ve o makinalar üzerinde yazılım geliştirme yapılacak. Ben de evden çalışıyor olacağım.
İş için benim kişisel hesabıma her ay sonunda dolar olarak ödeme yapmak istiyorlar. Aynı zamanda sözleşmemizde işin teknik ayrıntılarının yanısıra başlık olarak "Consulting sözleşmesi" yani "Danışmanlık sözleşmesi" ibaresi olacak.
Buna ek olarak şirketin bir çalışanı olmadığıma dair net ifadeler de yer alacak. Bu sanırım şirketin Amerika'da vergi gibi giderlerden kaçınmak için koyduğu bir madde. Burada çalışan hangi ülkede ya da eyaletteyse oranın iş kanunlarına uymak zorundadır gibi bir ifade de var.
Bu durumda benim yukarıdaki mesajlarda anlatıldığı gibi vergiden muaf olup olmayacağımı öğrenmek istiyorum, buna göre kabul edip etmemeye karar vereceğim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Alıntı:
yazilimci00 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar.
Buraya ilk mesajımı yazıyorum. Konu aynı.
Yazılımcıyım ve yurtdışındaki (amerika) bir şirketle anlaşma yapmak üzereyim. Malum amerikan şirketleri maliyet düşüklüğünden dolayı doğu'daki ülkelerden eleman çalıştırma telaşındalar.
Yapılacak iş tamamen internet üzerinden; email yoluyla iletişim olacak neler yapılması gerektiğine dair. Yazılım yapmak için de amerika'daki sunucu makinalara erişilecek ve o makinalar üzerinde yazılım geliştirme yapılacak. Ben de evden çalışıyor olacağım.
İş için benim kişisel hesabıma her ay sonunda dolar olarak ödeme yapmak istiyorlar. Aynı zamanda sözleşmemizde işin teknik ayrıntılarının yanısıra başlık olarak "Consulting sözleşmesi" yani "Danışmanlık sözleşmesi" ibaresi olacak.
Buna ek olarak şirketin bir çalışanı olmadığıma dair net ifadeler de yer alacak. Bu sanırım şirketin Amerika'da vergi gibi giderlerden kaçınmak için koyduğu bir madde. Burada çalışan hangi ülkede ya da eyaletteyse oranın iş kanunlarına uymak zorundadır gibi bir ifade de var.
Bu durumda benim yukarıdaki mesajlarda anlatıldığı gibi vergiden muaf olup olmayacağımı öğrenmek istiyorum, buna göre kabul edip etmemeye karar vereceğim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Bu arada bahsetmeyi unuttum. Bahsi geçen Amerikan şirketinin tüm dünyada müşterileri var; mesela 50-100 kadar şirket bu yazılım ürününü kullanıyor.
Türkiye'den de bir şirket kullanıyor aynı yazılımı. Bunun da sanırım konuya etkisi var.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba,
Bu işlerden pek fazla anlamadığım için cahilliğimi lütfen mazur görün.
Yurt dışında hizmet veren web sitelerine parayla reklam veriyorum ve bu reklamlar vasıtasıyla yine yurt dışında hizmet veren başka web sitelerine ziyaretçi gönderiyorum. Gönderdiğim ziyaretçi başına ücret almaktayım ve bu ücretler ay sonunda banka hesabıma USD olarak yatırılıyor. Açıklamasında da genelde İngilizce olarak November Payment, December Payment gibi yatan paranın nasıl kazanıldığını belirtmeyen ibareler kullanılıyor. Aylık ödeme alıyorum ve tutarı şimdilik 50000 USD'nin altında. İstendiğinde verdiğim reklamların ve ziyaretçi başına kazandığım paranın dökümünü verebilecek raporlara erişimim bulunmakta.
Başlıkta önceden yazılanları okuduğumda birşey yapmam (ve telaşlanmam) gerekmediğini anlıyorum. Sizce tedbirini almam gereken bir unsur bulunuyor mu?
Çok teşekkürler.
siz aracılık hizmetinde bulunuyorsunuz. yaptığınız iş karşıılığında hizmet bedeli alıyorsunuz ve bu işi sürekli yapıyorsunuz.mükellefiyet açtırmanız gerekmekte
benımde söyle sorum olucak brezilya arkadasım hesabıma 15bin dolar yollayacak borcum oldugu için yardım amaclı gonderıyor acaba sıkıntı olurmu malıye falan
gerçekten borç için alınan bir para ise sıkıntı olmaz(vergisel açıdan). ancak uluslararası eftler için extra bir gelen para bildirim sınırı varmı bilmiyorum. böyle bir sınır varsa gereğini yapmanız gerekiyor.
Alıntı:
molyer rumuzlu üyeden alıntı
gerçekten borç için alınan bir para ise sıkıntı olmaz(vergisel açıdan). ancak uluslararası eftler için extra bir gelen para bildirim sınırı varmı bilmiyorum. böyle bir sınır varsa gereğini yapmanız gerekiyor.
gergini yapmak derken bır sınır oldugunu sanmıyorum 15bin dolar gelecek brda bir arkadas maliye takılır nereden geldı dıye sorar deyınce canım sıkıldı
vergisel açıdan borç olarak geldiğini söylediğinizde (rakam düşük çünkü) bir sıkıntı olmaz. sıkıntı olabilecek unsur şudur: para gelişinin süreklilik arz etmesi. tek seferlik ve makul bir rakamın gelmesi maliyeye takılmaz. o şekil olsa yurt dışında çalışanlardan akraba vb kişilere bu tutarlara yakın paralar gelmekte. o zaman herkesin incelenmesi gerekir. örneğin geçen sene tanıdığım babasının ameliyatı için kanadadan buna yakın para gönderdi. yani süreklilik olmadıkça(aynı yerden ya da değişik yer ve ülkelerden devamlı para gelmesi gibi) bir sıkıntı yok.
Mrb;
Türkiye'de ikamet ediyorum. İnternet üerinden yurtdışında bulunan 3 farklı firma için çalışıyorum. Sistemlerin güvenliğini yazılımsal olarak sağlıyorum. Aldığım maaş yüksek miktarlarda. Sabit bir maaşım yoktur. Aldığım maaş değişik tutarlarda geliyor. Gerekli tüm vergisel işlemleri çalıştığım firmanın hizmet verdiği ülkede gerçekleştiriliyor. Çalıştığım firmalar Türkiye'ye hizmet vermiyor. Maaşım banka hesabıma SWIFT yapılarak geliyor. Dekontlarda açıklama kısmında SALARY (maaş) yazıyor. Bu durumda anladığım kadarıyla beyanname vermeme herhangi bir vergi ödememe gerek yoktur. Peki vergi dairesi benden ne gibi bir ispat talep edebilir ? Çalıştıgım firmlardan bu belgeyi temin edip saklamk istiyorum. Bilgi verecek kişiye şimdiden teşekkür ederim.