Muhterem, ekonomiye ilgim iletinden sonra artmadı, 4+2 olayı var dersem , şimdi bana inanmazsın. Hazinenin sayfasına baktım derken , bilmediğimden değil konuyu resmi verilerle desteklemek istemiştim, yanlış anlaşılmış tarafından, o nedenle meslektaşlarımın yaptığım analizlerden yüzlerinin kızarmayacağına emin olabilirsin.
Neyse baştan söyleyeyim, rakamlara işkence yapmadığımı itiraf etmene sevindim, bu konudaki dürüstlüğün için teşekkür ederim.
Alıntı:
Saçma ithalat ihracat rakamları yazmış buraya muhterem (çıkmamış alıntı yaparken)
demişsin, ya seni yanıltmışlar muhterem, ya da bir işkence durumu var ortada.
Dış Ticaret Müsteşarlığı ve TÜİK verilerine bir göz atarsan;
İhracatın 2005 yılına göre % 15,9 arttığını, buna karşılık ithalatın % 17,3 arttığını, dış ticaret açığının 2005'e göre % 19,8 artışla gerçekleştiğini, son yıllarda sürekli düşen ihracatın ithalatı karşılama oranının % 62,1'lere gerilediğini görürsün.
Dediğin gibi sanayi üretiminde artış % 8'ler seviyesindedir. İhracatı destekleyen sanayi ürünlerinin 2006'da ihracat içindeki payı bir önceki yıla göre % 17,9 artışla % 86,2 olarak gerçekleşmiştir.
Demek ki neymiş, % 6 büyüyoruz dediğin, iç talepte büyüme yaşanmazken, dış talebe bağlı bir büyümeymiş. Ben ne demiştim mesajımda? Aynısını. Enflasyon olmaz bu ortamda, bir de vergilerle bastırırsan, piyasayı tutarsın, kıpırdamaz. Ama bu durumda da gelir dağılımının içine edersin, uçurumu derinleştirirsin.
"Aksi halde döviz ve kur sorunu çıkar" demişsin bir yerde, sana aynen katılıyorum. Merkez Bankası döviz rezervi açıklanan 60 milyar dolar civarındadır. Bunun içinde yurtdışı işçi tasarrufları da vardır. Yani gerçek rezervin 30-35 milyar dolar civarındadır. Şu anda döviz sorunu çıkmıyor, çünkü yabancı yatırımcı spekülatör cari açık kadar bir meblağ ile ülke içinde cirit atıyor, 1 koyuyor 3 alıyor. Neydi o rakam 33,5 - 35milyar dolar.
Siyaseten niye dışa bağlıyız sanıyorsun, bu adamlar sıcak parayı mecburen yabancı paraya çevirerek çıkarmak zorunda, senin rezervin bu büyük çıkışı karşılayacak güçte değil. Buna bir de son olaylar sebebiyle önemli döviz girdi kaynağı olan turizm gelirlerinin de düşeceğini eklersen iş daha da ciddi.
Evet muhterem bunlar derin konular, biz geçelim bunları. Bak ne güzel 23 Nisan'da Kuran okuma yarışması yapacaklarmış Ankara'da , dinleyelim ve Allahımıza dua edelim, aman Tayyip kızdırmasın bu sıcak paracıları ne istiyorlarsa versin diye!!!