Re: Sigaraya ağır ceza geliyor
Sigara paketinde ceset!!!
İnsanları sigaradan vazgeçirmek için çarpıcı bir yöntem denenecek. Sigara paketlerinin üzerine koca koca harflerle yazılan uyarı yazıları etkili olmayınca daha ’çarpıcı’ bir yöntem denenecek
İngiltere Sağlık Bakanlığı, sigara paketlerinin üzerine koca koca harflerle yazılan uyarı yazıları etkili olmayınca daha ’çarpıcı’ bir yöntem denemekte karar kıldı.
İngiliz Sağlık Bakanlığı yeni yöntem olarak, sigara paketlerinin üzerine ölü insan fotoğraflarının basılmasına karar verdi.
İngiltere Sağlık Bakanı Alan Johnson, yeni paketlerin amacını “insanları şok edip sigarayı bırakmaya teşvik etmek” olarak açıkladı. Johnson, “Bazıları belki abartılı bulabilir ama halk sağlığı açısından böyle bir uyarı gerekli” diye konuştu.
http://www.haber34.net/guncel-saglik...nde-ceset.html
.....................................
İnsanları anlamak mümkün değil?
Hem zararlı içecekleri üretir, hem " Sağlığa Zararlıdır" diye üzerine not geçer, hem de üretmeye devam eder.
Gerçekten de Sayın commodore1tr'nin dediği kadar var insanoğlu...
Bu ne işkence anlayamadım gitti... :eek:
Şimdi de paketlerin üzerine ölmüş insan resmi koyacaklarmış. İnsanlar artık bu görüntüye de alışır ve sanırım duygu denen hissten eser kalmayacaktır!
:rolleyes:
Ben bir çözüm yolu buldum!
İstediğiniz kadar içebilirsiniz, yasağı kaldırdım , nasıl ama? hatta hiç elinizden eksik etmeyininiz, biri bitince diğerini yakın, o bitince diğerini, o bitince öbürünü, o bitince diğerini vee bir paket bitince diğer pakete aynen devam, derken....
Derken derken, sabah oldu erken...
Ne sabahı Emrahcım, derken sonsuz bir uyku, sonsuz bir karanlık... :)
Güzel çözüm sayın deniz02, böylelikle sigara içen kimse kalmayacak, dolayısıyla toplumumuzda sigara içenlerin oranı düşecek, sigara içmeyenler de rahat nefes alacaklar... :p
Alıntı:
Av.Onur Tunga rumuzlu üyeden alıntı
"Benim için yanıp tutuşan bir o var" der bir dostum sigara için...
bir tane de söz, ben ekleyeyim, müsadenizle;
"tek dostum; i... ve sigaram, çoktan o da bırakırdı, olmasa idi param" :)
(meçhul)
cevap yazanların işaret ettiği bir konuya parmak basar isem,
sigaraya zam olduğunda sigarayı bırakınların;
hâyli fazla olduğu inkâr edilemez.
"tek dal sigara" satış yasağı; kesinlikle iyi işlemeli, (gençliği caydırıcı olur)
sigaranın da pahalı bir zevk olmasını uygun buluyorum.
Bir tiryaki olarak benim önerim, sigara almaya gidildiğinde bakkala, konut bildiriminde yer alan aile fertlerinin sayısı kadar ceset torbası alındığına dair fatura ibraz edilmesi, ibraz edilemezse, sigara satılmamasıdır.
Nasıl ama...:)
Eline diline Gülüne sağlık...Bence ceza yerine...
Alkol ve tütün mamülleri fiatı üçe katlansın Birisi devlete Birisi zarar görenlere biriside tedavi giderleri fonalarına..
Tiryakiler ayrıca yıllık beyannemeli tiryakilik vergisi ödemeli...
(Çevreye zarar verme vergisi)
Yalnız kesinlikle yabancı siğara ve alkol ihracatı yasaklansın..Yerli Tek tip siğara ve alkol üretimi olsun..
Yalnız Tiryakiler bana kızmasın Bende bir tiryaki olmama rağmen yazdım...
"Vatandaşlık dokunulmazlık hakkı" saklı tutuyorum tabi....
Size birde tartışma sorusu..
Alkolmü sağlığa daha zararlı yoksa siğaramı.. Buyurun bakalım...
Birde Fıkra...
Temel bir gün kahvede çay içerken Dursun gelir yanına oturur hoş beş sohbet derken Bir sinek Dursunun anlına konar..Temel hemen Dursuna bağırır Ula Dursun alnında sinek var da..Dursunda Ula Vursana oni diye bağırır temele..
Temelde çeker tabancayı Dursunun alnındaki sineği vurur tabi dursunda cansız gitmiştir..Temeli Mahkemeye çıkarırlar..
Hakim sorar Temele; Arkadaşını Neden vurdun..
Hakim bey ben Dursunu vurmadımki sineği vurdum der..
Hakim Temele sorar; Peki arkadaşın niye öldü...
Temelde Cevaplar..Hakim Bey ben sineği vurunca sinekte yanlışlıkla benim yerime Dursunu vurdu der..
Sigara yasağının genişletilmesini öngören kanun tasarısı komisyondan geçti..
TBMM Adalet Komisyonunda, geçen dönemden kadük kaldığı için yenilenen ve sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi aynen benimsendi.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün hazırladığı, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"da değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi, İçtüzük hükümlerine göre tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra kabul edildi.
Teklife göre, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un adı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" olarak değiştirildi.
Kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirildi.
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Sigara yasağı bulunan binalarda, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan araçlarda tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.
Teklif, statlarda sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak.
Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.
Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak.
Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak.
Tütün ürünleri, yetkili satıcı olan yerlerin dışında; otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak, satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak.
Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklar çevreye atılmayacak.
Teklife göre, tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar; salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK) ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan her kategoride televizyon ve radyolar, ayda en az 60 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak.
Tedbir almayan özel işletmelerin sorumlularına, mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar cezaya çarptırılabilecek.
Tütün ürünlerini 18 yaşından küçüklere satan veya tüketimlerine sunanlara, TCK'nın uyuşturucu madde kullananlara ilişkin maddesi uygulanacak. Bu kişilere, "Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara" verdikleri gerekçesiyle 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
18 yaşından küçükleri, sigara üretimi veya pazarlamasında istihdam edenlere, mahalli mülki amir tarafından, her bir kişiyle ilgili olarak 1000 YTL idari para cezası verilebilecek.
Sakız, şeker, çerez, oyuncağa benzer şeklinde tütün ürünü üretenlere, 20 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar ceza verilecek.
Tütün ürünlerinin yasaklandığı alanlarda yasal uyarı yazılarını asmayanlar, 1000 YTL ile cezalandırılacak.
Sigara paketleri üzerinde uyarıcı yazı bulunmayan ürün üreten firmalara, bu ürünlerin piyasa değerleri kadar ceza verilecek.
Kanuna aykırı davrananlara verilen idari para cezalarından tahsil edilen miktarın yüzde 50 oranındaki kısmı, para cezasına karar veren kurumun harcamalarında kullanılmak üzere kuruma veya ilgili bakanlık bütçesine, yüzde 10'u Sağlık Bakanlığı, yüzde 10'u Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerine aktarılacak.
www.haber3.com
Yoğun bir yılı geride bırakan Meclis, yeni yıla sigara yasağını genişleten düzenlemeyle giriyor.
TBMM Genel Kurulu, yılbaşı tatili nedeniyle, bu hafta 2 Ocak Çarşamba ve 3 Ocak Perşembe günleri çalışacak. Genel Kurulda, 2 Ocak Çarşamba günü, görüşlemesine geçen hafta başlanan ve 1. maddesi kabul edilen Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan yasa teklifine, 2. madde üzerinden devam edilecek.
Sigara kapsamını genişleten 12 maddelik teklif, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında, ayrıca taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içilmemesini öngörüyor.
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Sigara yasağı bulunan binalarda, birden çok sayıda kişinin istihdam edildiği çalışma alanlarında, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan demir yolu ve deniz yolu araçlarında tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.
Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.
Statlarda da sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak.
Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.
Milliyet
"Sigarayı" bırak "Ev" al...
iryakilerin günde ortalama bir paket sigara içtikleri kabul edildiğinde her yıl 6.5 milyar dolar ödedikleri, sigarayı bırakmaları halinde ise 20 yılda ev ve araba sahibi olabilecekleri bildirildi.
IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaptığı açıklamada, sigarının sağlığa zararlarının yanı sıra maddi zararlarının da çok büyük olduğunu söyledi.
Serintürk, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 17 milyondan fazla tiryakinin bulunduğunu ve tiryakilerin her gün bir paket sigara bitirdiği düşünüldüğünde her yıl 6.5 milyar doların duman olduğunu belirtti. Tüketilen çoğu sigaranın yabancı marka olmasından dolayı duman olan paranın büyük çoğunluğunun yurtdışına gittiğine dikkatçeken Serintük, "Sigaranın sebep olduğu hastalıklara harcanan paralar ve sigara nedeniyle oluşan yangınlar sonucu meydana gelen maddi kayıp yıllık 30 milyar doların üstündedir. Tüm yangınların yüzde 46'sı da sigara nedeniyle çıkmaktadır. Sadece sigara nedeniyle çıkan yangınlar sonucu yıllık kaybımız 25 milyar dolardır. Bu parayla yılda 5 binden fazla tam teşekküllü hastane, 10 binden fazla modern okul yapılabilmektedir" dedi.
Günde 1 paket sigara içen bir kişinin 20 yılda 1 ev parası veya bir araba parasını ya da bir çocuğunun üniversite sonuna kadarki eğitim giderlerini havaya savurduğunu ifade eden Serintürk, "Günde ortalama sigaraya 5 YTL veren bir kişi ayda 150 YTL, yılda bin 800 YTL parayı sigara yoluyla duman etmektedir. Bir karı kocanın sigara içtiğini düşündüğümüzde ailenin milli serveti duman olup gidiyor. Oysa karı koca sigarayı bırakması halinde 10 yılda ev 10 yılda da araba alması mümkün. Bu sadece sigarayaverilen paranın biriktirilmesiyle yapılacak bir yatırım" diye konuştu.
Tiryakilerin sigarayı içmeye devam etmeleri durumunda hem sağlıklarından hem de paralarından olmaya devam edeceğini söyleyen Serintürk, şunları kaydetti:
"Gelin 2008 yılında sigarayı bırakın, Bu hem kesenize hem sağlığınıza faydalı olacaktır. Buz Türk Kalp Vakfı'nın da desteklediği IQS yöntemiyle Adana'da 500'den fazla kişinin sigarayı bırakmasını sağladık. Başarı oranının yüzde 90 olduğu bu yöntemde bırakamadığınız takdirde para iadesi yapılmaktadır."
İnternetHaber