Re:Atatürk'ün peygamber sevgisi
Atatürk Hz. Muhammed için neler dedi? Diyanet dergisi ortaya çıkardı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün Hazreti Muhammed'e olan sevgi ve saygısı, yaşanan örnek olaylarla bir kere daha gözler önüne serildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çıkarılan Diyanet Dergisi'nin Kasım ayı sayısında emekli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Vehbi Ecer'in, ''Atatürk'te Peygamber Sevgisi'' başlıklı yazısında, yaşanan olaylarla Atatürk'ün Hazreti Muhammed'e duyduğu sevgi ve saygı anlatılıyor.
Yazıda, Atatürk'ün Hazreti Muhammed'in büyüklüğüne dil uzatanları affetmediğine dikkat çekilerek yaşanan şu olaya yer veriliyor:
''Allah ve Peygamber konuları ulu orta Atatürk'ün yanında tartışma konusu yapılamazdı. Bir gece sofrada sohbet sırasında Peygamberi tenkit ederek Atatürk'e yaranacağını zanneden birisinin konuşmasını kızgın bir şekilde elini masaya vurarak, keser ve 'bu konuyu kapatın... Peygamberi küçültmek isterseniz, kendiniz küçülürsünüz!' der.''
İslam dininin dünya insanlığı için büyük bir inkılap olduğunu ifade eden Atatürk'ün, Hazreti Muhammed'in vefatının yıldönümü dolayısıyla 1930 yılında yaptığı bir konuşmada da İslam dininin insanlık için bir inkılap oluşunu ve korunması gerektiğini şu cümlelerle açıkladığı kaydediliyor:
''Büyük bir inkılap yaratan Muhammed'e karşı beslenilen sevgi, ancak onun ortaya koyduğu fikirleri, esasları korumakla tecelli etmek gerekti. Peygamber ölür ölmez düşünülecek şey, bir an evvel onu toprağa tevdi etmek değil yaratmış olduğu inkılâbı emniyet altına almaktı...''
Kaynak: http://www.internethaber.com/images/news_source/3.jpg
Re: Atatürk'ün din anlayışı
Alıntı:
burjuva rumuzlu üyeden alıntı
Sayın mdrn;
sanırım siz bir hanım tarafından fena hırpalanmışsınız kuzum. Nedir bu düşüncelerin kaynağı. Eğer bu ülkeyi sevmiyorsanız buyrun gidin kafanıza gore yönetilen bir ülkeye. Emiin olun biz siziii hiiiç aramayız.
Kadının şehadeti geçmezmiş. O zaman bundan sonra dikkat edin kadınların şahit olacağı eylemlere karışmayın. Örneğin sizin yazılarınızı okuyan bir çok erkek ve bunlara ek olarak kadının sizin akli melekerinizde teşevvüş husule geldiği hususunda şahitlik edecektir.
Öncellikle hepinize saygılarımı iletmek isterim. Lakin konu tam kapanmadıysa ben de görüşümü beyan etmek isterim...
Evvela bir forumdaşımız biz kafiriz siz müslüman mısınız diyerek bir kardeşimize böyle bir şey yazmış. Şu konuyu açıkça izah etmek gerekirse peygamberin:
"kıyamet vakti yaklaştığında bütün camiler dolup taşacak, cemaatler sokaklara mahallere sığmayacak, lakin ama lakin içlerinde bir tane bile müslüman olmayacak.ve peygamberin bir çok hadislerinde de münafıklık denen kkavramın( münafıklık: kendini müslüman sanıp fakat dinden çıkmış kişi) sadece bir toplumda değil dünyada genelleşebileceğini bildirmektedir. Kalben inanan ve tasdikleyen de sorun yok. ne var ki benim de sizlere din dersi verme yetkim yok.
Fakat şu yukarıdaki alıntı benim kanıma öyle dokundu ki sırf bu söz yüzünden foruma kayıt oldum.
Sayın burjuva. Eğer Atatürk demokrasisinden ve cumhuriyetini müdaafa ediyorsanız, herhagi bir tür fikirdeki olanlara hapuru göstermeye hakkınız olmadığını bilmenizi isterim. Fakat savunduğunuz şeyler bana cumhuriyet ve demokrasi ve laikliği bence siz kendi menfaatinize kullanmanızdan başka bir anlam çıkaramıyorum. Bu sizin söyleminiz bir çağdaş bir sözlem değil, at gözlüğü takan bir baskıcı şakşakçısının söyleminden başka bir şey değildir. Bu arada bu konunun bir internet forumunda açılmasını gerçekten doğru bulmaktayım çünkü bu konu özellikle anadolu yörelerinde pek çok insanımızın kafasını kurcalamaktadır. Ben daha birinci sınıfta iken okul müdürü beni törende kürsüye çıkartıp:
Atam! Sen kalk ben yatam! dizelerinin bulunduğu bir şiiri ezberletmişti. Bu o zamanlar benim psikolojimi oldukça etkilemişti. Bu tür fanatiklik ve Atatürkü putlaştırma cerayanları belki onun zamanında olmasa bile ondan sonra gelen dalkavukların, halk üzerindeki bu fanatik baskıları, kendi sefahatlerine düşkünlüklerini atatürke kılıf koymaları, çekilen sözkonusu bile bir durum olmayan sadece halkın bazı değerlerini yeren türk filmleri ile yapılan bu tür yanlışların atatürk üzerine kılıf uydurulması, özellikle dindar kesimi kimi haklı kimi haksız Atatürk düşmanlığına yöneltmiştir. Belki bu durumu kullanan bir iki kişi din üzerine kılıf uydurmuştur fakat bu kılıfların oluşumuna etki olan karşı kılıfları yaratanlar hiçbirzaman suçlanmamışlar, aksine ayyuka çıkarılmıştır. Şunu da demek isterim ki ben Türkiye'de bunun olmasını istemediğim halde bugün örnek aldığınız çağdaş bir millet olan israil devletinde (ben pek çok kez gittim) koyu dindar tarikat mensuplarını askerlikten bile muaf tutulmakta hatta onlara maaş bile bağlanmaktadır. Lakin bu durum, nedense afganistan suudi arabistan vs. gibi müslüman ülkelerdeki gibi dünya basınına bir kez bile manşet olmamıştır. Amerkada başkanlık seçimlerinde bile başkan incile el basarken biz de olmadığı takdirde sırf ihtilal gerekçesiyle ergenekon dosyasında sahte tarikatlar çıkarılıp, insanlar bir maşa gibi ortalıklarda dolanmaya başlamışlardır. Ve bu da türk basınında manşet üstüne manşet toplamıştır.Ben bir öğrenci olarak avukatlarımıza soruyorum:
Acaba bu manşetlerin okları sadece islam devletleri ve rejiminin üzerine mi doğrulmakta. Ya da birileri kendi kirli kılıfını örtsün diye başka bir kılıf mı aramakta? ve yahut islam bir terör dini olup zamanında delileri yakan hristiyanlık yada geçmiş şairlerimizin atatürk putperestliği mi baskı kurulmakta? Şayet böyle birşey varsa ,ki bence bu durumdan böyle anlaşılıyor, bu halka atatürkü nasıl anlatacaksınjız? Onun ülkemize ettiği faydaları neredeyse psikolojik bir silah olan fanatizimle mi yayacaksınız. Ya da olmayan karşı bir kılıf yaratıp, belli bir kesmi yokedip, hatta onlara hapuru mu göstereceksiniz.
Parantez içinde açayım ki ben israilin bu denli tutumuna karşıyım ve türkiyede böyle bir şey olmasını istemem. Ama zaten var olmayan bir şeyi var olmuş gibi davranıp haksız yere gereksiz tedbirler almanızı anlamıyorum. şunu unutmayın ki bu ülkede ne kadar irticai tehdit var ise bir o kadar da baskıcı bir fanatizm de mevcut. Hatta bu daha fazla ... bu tür menfaatkarları ve ülke sahiplerni! aranızda barındırdığınız sürece isterseniz bütün camileri yıkın kuranları toplatıp allah diyenleri öldürün, bu sizin daima aleyhinize olacaktır. Saygılarımla...