-
Aslında olay çok basit. Laik demokratik sosyal bir hukuk devleti olan T.C nin ilke ve devrimlerine karşı çıkarak Laik düzeni bozmaya , değiştirmeye zorlayarak dini yaşam biçimini öne çıkarmaya yönelik tavır hareket ve eylemler irticadır.
Örneğin avukat olmadığımdan bilemem ama sallayayım. Bir miras hukuku öğretim görevlisi islam hukukuna göre miras olayını ve yeni modern hukuku na göre miras hukukunu anlatıp islam hukukuna göre miras hukuku daha iyi gibi derse bu irtica olmaz. Bu bir yorumdur, değerlendirmedir. Ancak aynı kişi işlemlerini bu şekilde yapmaya kalkar bu düzenin gelmesi için telkin ve eylemlere başlarsa bu irtica nın ta kendisi olur.
Dolayısı ile namaz kılmak irtica değildir. amma başkasını namaz kılmaya zorlama Cuma günü dükkanları kapatmaya çalışma irticadır.
Oruç tutmak irtica değildir. Amma oruç tutmaya zorlamak tutmayana direk veya dolaylı baskı yapmak lokantaları kapatmak yemekhaneleri kapatmak irticadır.
İçki içmemek irtica değildir. Ama içkiyi günah haram sayarak satılmasını yasaklamak içilmesini engellemek bunları satan yerleri şehir dışına çıkarmaya çalışmak irticadır...
İran ve Suudi Arabistan da başı açık mini etekle dolaşmanın yasak olduğunu turistseniz sınırdışı edileceğinizi bilmeniz ve kabul etmeniz devletin kanunu uyulması gerekir diye savunmak irtica değildir. Ancak aynı durum Türkiye'de olunca devlet kanunları çarşafı fes i peçeyi türbanı tasak kabul edince ŞARLAMAK SÖZDE DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DEMEK kişi inancına göre istediği gibi giyinebilmeli demek ve bunun için eylem yapıp halkı gereksiz germek İRTİCADIR.
demokrasiyi savunuyoruz diye takiye yollu İmam hatipleri arka bahçe gibi kullanmak , açık tehtit olan irticanın tanımı yok diye ortaya çıkmak ve bunu polemik yapıp durmak irticanın takiye yollu uygulamasıdır.
Kara çarşaflı cübbeli peçeli takkeli şalvarlı kişileri görüp te orada böyle bir şey yok demek gözüne sokulduğunda ise kalkıp yeni yetme polislere suç atmak Riyakar ve kaçak döğüşken irticalığıdır.
Kısacası uygarlaşmayı kapalı peçeler ardında aramaya çalışmak, kadını ikinci sınıf görmek din esastır gerisi hikayedir demek irticanın dik alasıdır. Günümüz uygar kadınını oy ve rant için kapatmak ise sahtekarlık irticasıdır.
Anlaşılamayan bir durum var ise bilahare devam ederiz...
-
Sayın Yıldız ;
Ben kimsenin duruşuna karışmam. Bir ilke olarakta eğer vatana direk bir zarar getirmeyecekse karşıda çıkmam..
Yazımı okuyup sizin 'Benim Fazilet Partisiyle, Refah Partisiyle, Ak Parti İle herhangi bir organik-inorganik bağlantım olmadı, olmazda...' demenizi gerektirecek ne yazdığımı bulamadım.
Bu arada bir iletinizi silmişsiniz gördüğüm kadarıyla orada kanunlara ve yüksek yargı kararlarına bakın dedim diye beni de irticai ilan etmişsiniz teşekkür ederim.
Şahsi kanımca irtica yı somutlaştırmak gibi bir kavram olamaz. Çünkü bir davranış ve yaşam biçimi içerisinde ele alındığında irtica çok yönlü bir denklemdir. Bir sav irtica olamaz iken o savı hayata geçirmeye çalışmak için izlenen yollar irticanın ta kendisidir.
Örneğin mevcut hükümetin mitinglerine kalabalık kitlelerin katılmasını istemesi asla irticai olamazken. Bunu sağlamak için İmam hatip liselileri toplayıp kızların başını örterek oraya toplayıp bu yönde slogan attırmak tam olarak irticai failiyetlerde bulunmaktır.
Okul eğitim kitaplarını bedava dağıtmak asla irticai olamazken bu kitaplarda bilgi diye safsata doldurmak abdest suyunu övmek irticadır. 4 Ekim olan hayvanları koruma gününü 10 kasıma çekmek ise İrticanın daniskasıdır. Bu tip kitapların Fethullah Gülen tarafından yazdırıldığı ve ekonomik probleminin aynı şahıs tarafından çözülmeside irticanın arttırılmasına yönelik bir çalışmadır.
Gördüğünüz gibi somut bir olay irtica olarak adlandırılamayacağı gibi olayın amacı irtica olarak karşımıza çıkmaktadır. İrticai somut olarak örneklemeye çalışmak aslında olmayacak bir işe kalkışmaktır. Yukarıda da açıkça anlattığım şekilde iyi niyetli gibi görünen bir çok irticaya yönelik eylem maalesef bulunmaktadır.
Tanımı açık olarak orta yerde dururken somut örnek aramaya somutlaştırmaya çalışmaya karşı olduğumu bir kere daha belirtir
Saygılarımı sunarım..
-
İstediğim gibi giyinme özgürlüğümün bir şekilde benden alınılmasına uğraşmak irticadır.
Bakışlarla taciz ötesi anlamlar yüklemek te irticadır...
Ya böyle giyinir müslüman olursun yada öyle giyinip o... gibi olursun demek irticadır...
-
İrtica Dünyanın her yerinde vardır. Hatta bence herkes de biraz vardır. Örnekler...
Kitap duruken bilgisayar ekranından yada dinleti şeklinde kitaba ulaşmak pek çok kişiye zevk vermez. Eminim bunların içinde Bahattin bey'de vardır. Özelde geçmişe özlem duyma ve teknolojiye önyargıyla yaklaşma olan bu fikrin savunucuları bence irticacıdır.
Marks, Lenin ve Darwini bilime rağmen savunanlar da bana göre irticacıdır. Çünkü önyargılıl bir şekilde olaya bakarlar. Onlar için doğru O'dur ve tartışılamaz. Bilim aksini ispatlasa bile hemen önyargıyla bunun hile olduğunu söylerler yada aksini ispatlamaya çalışırlar. Bilim adamlarından birçoğu sözde evrim teorisini ispatlamak için sahtekarlığa başvurmuştur. Bence bu bilim adamları da irticacıdır.
Atatürk'ün çağına ve mevcut duruma göre harika ama geliştirilebilir fikirler öne sürdüğüne bakmaksızın Atatürk'ün her sözünü tartışmasız kesin gözüyle bakan ve bugünü o güne uyarlamaya çalışan Atatürk'le kalan geleceğe yürümeyen herkes de irticacıdır.
Din konusunda yeni fikirler ve yeni alimler olmayacağını savunan herşeyin geçmişte mükemmel olduğunu iddia eden Peygamber efendimizin " Benim ümmetim yağmur damlalarına benzer, başımı hayırlıdır, sonu mu, belli olmaz" sözünü hiç umarsamadan geçmişteki dini anlayışın mükemmelliğini savunan kişiler de irticacıdır.
Sinemadaki teknolojik gelişimleri çok iyi kullanan ve görsel açıdan sinema sanatını en üst düzeye getiren Holywood gerçeğini kabul etmeyip Holywood'da çevrilen tüm filmlere önyargıyla yaklaşan herkes de irticacıdır.
Vatandaşına güvenmeyen devlet de irticacıdır.
Gelişen İnsan haklarını bir kenara itip, insanların sırf insan oldukları için ve artniyetsiz bir şekilde bekledikleri özgürlüklere engel olmak isteyen politikacı ve askerler de irticacıdır.
Hukuk kurallarının değişimine ve paralelinde teknoloji kullanma zorunluluğuna alışamayan avukatlar da irticacıdır.
Kendilerinden başkasının düşüncelerine önem vermeyen, haber değeri taşısa bile kendilerinden olmadığı için ve halkı manipule etmek amacıyla yayın yapan basın - yayın kuruluşları da irticacıdır.
En basit iletileri hangi amaçla olursa olsun silen , farklı düşünce, anlayış ve zevklere kulaklarını tıkayan internet site sahipleri ve yöneticileri de irticacıdır.
-
Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Vural Savaş, "Ülkede irtica tehlikesinin daniskası var. Görevde olsaydım AKP'ye kapatma davası açardım'' dedi.
Uydu aracılığıyla Rize'den ulusal yayın yapan Kaçkar Televizyonu'nda dün akşam yayınlanan "Son Durak" adlı canlı yayın programına telefonla katılan Savaş, Türkiye'de irticanın iktidara geldiğini öne sürdü. Savaş, şöyle konuştu:
Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olmadan, "Referansımız İslam'dır. Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor. Bu millet istedikten sonra tabii elden gidecek. Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman. Hem laik, hem Müslüman olunmaz. Ya Müslüman olacaksın, ya da laik. İkisi bir arada olunca ters mıknatıslanma yapar. Mümkün değil ikisinin bir arada olması."Ben Müslüman'ım" diyenin aynı zamanda "Ben laikim" demesi mümkün değil. Çözüm ortada. 1.5 milyarlık İslam alemi Müslüman Türk milletinin ayağa kalkmasını bekliyor. Kalkacağız. Onun ışıkları görünüyor. Bu ayaklanma başlayacak' diyordu.
Bunları söyleyen ve bunu geniş kitlelere yayan bir insan. Kendisi zaten Cumhuriyetimize başlı başına bir irtica tehlikesi oluşturmuş kişilerden. Bu nitelikte bir kişinin Başbakan olur olmaz müsteşar yaptığı kişi, "Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıçta ortaya koyduğu laiklik, cumhuriyetçilik ve milliyetçilik gibi birçok temel ilkenin yerini daha Müslüman bir yapıya devretmesinin zorunlu olduğunu ve bunu da zamanının artık geldiği düşüncesini taşıyorum" diyor. Şimdi Nurcu olduğunu gizlemeyen ve "Eğer Cumhuriyetin başındaki resmi makamlar Bediüzzaman'ı dinleseydi bugün hiç şüphe yok ki ülkenin durumu böyle olmazdı" diyen Hüseyin Çelik'i Milli Eğitim Bakanı yapıyor. Devletin bütün makamları bu tip düşünceler taşıyan insanlara devrediliyor.''
Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Vural Savaş, Türkiye'de hukuk işlemediğini, bu kesimlerin yaptıkları her şeyin Anayasa'nın son 24'üncü maddesine aykırı olduğunu ileri sürerken, "Devlette tam bir irticai kadrolaşma var. Herkes bunun farkında. Tabii ki Cumhuriyet'i korumak ve kollamak için kendine İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinde görev verilen Türk Silahlı Kuvvetleri de elbette uyarı görevini yapacaktır. Ben görevde olsaydım, AKP'ye kapatma davası açardım. Kapatıp- kapatmama Anayasa Mahkemesi taktirindedir. Fazilet Partisi sadece ve sadece türban istismarından dolayı kapatılmıştır. Şu anda daha fazlası yapılıyor. Dava açılamadığı için de gereği yapılamıyor.''
Milliyet
-
Anayasamızca da teminat altına alınmış olan Din ve Vicdan Özgürlüğüne sahip insanların dini veya din dışı düşüncelerine, yasal çerçevede kalmak kaydıyla dini / ya da din dışı yaşam biçimlerine saygısızca yaklaşmak, hakaret etmek, hatta bu özgürlüklerinden yoksun kalmalarını dilemekte ÇAĞDAŞ bir düşünce değilir, GERİCİLİKTİR...
-
-
Örneğin: Namaz kılması, örneğin Kilise de ayin yapması, örneğin bunları yapmaması, örneğin inancı gerektiriyorsa saçına yeşil kurdele bağlaması, örneğin paskalya kutlaması, örneğin kurban kesmesi, örneğin, inanmıyorsa ya da inancına uygun hareket etmek istemiyorsa oruç tutmaması, alkol alması... Budistse buda heykeli önünde dua etmesi... Her yönden ve her taraftan ve her alandan daha binlerce örnek var... İstenirse devam edilecek...
-
ederiz kolay.
Örneğin 4 kadınla evlenmesi,örneğin boş ol dediğinde kadını kapının önüne koyması, örneğin mirastan yarım pay verilmesi, örneğin kadının tanıklığının mahkemede kabul edilmemesi, örneğin bir yahudinin ben cumartesi çalışmam çalışma günlerini buna göre ayarlayın demesi
devam etmek isteyen varsa etsin. Ama baştan beri söylediğim gibi, bütünü değerlendirmek gerekir. Yanlış söylüyorsam hayır senin yöntemin yanlış. Gerçeklere böyle ulaşılmaz, biz istediğimiz gibi gördüğümüz yerden tarif ederiz desin.Ama unutmayın, bir kör fili tarif ederken, yılan olduğunu da sanabilir
-
Somutlaşalım...
Örneğin karaçarşaf giyip peçeyle dolaşana kızmak ( Türkiye de) irtica mıdır ? Değil midir ?