Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Tekrar merhaba,
Hükümetin üzerinde çalıştığı "kamu alacakları affı" içerisine bizim ödeyeceğimiz tazminatlar da girer mi acaba? Geniş bir yelpazede değerlendirileceği ile ilgili söylemler var haberlerde. Devlet her türlü alacağında faiz konusunda indirime giderek kolaylık sağlayacak. Bu konuda görüşü veya bilgisi olan var mı? Paylaşırsanız sevinirim..
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
http://www.haberturk.com/yazarlar/56...yurek-de-ister
Harika yazmis umur talu ellerine saglik! arkadaslar e-mail atmayi sesimizi duyurmaya calismayi lütfen elden birakmayalim. Sandigimizdan da fazlayiz!!!
Gerçekten harika bir yazı, bir konu ancak bu kadar duru ve güzel anlatılır..Çok teşekkürler paylaşım için Sayın Macabre ve tabi ki emeğiniz ve ilginiz için Sayın Talu..
Arkadaşlar bu arada benim bir sorum olacak: malum referandum neticesinde anayasa değişiklikleri kabul edildi ve böylece anayasamızın 145 inci maddesi değişmiş oldu ve yeni 145 inci maddeye göre siviller hiç bir şekilde askeri mahkemelerde yargılanamıyor. Peki bu durumda, ilişiği kesildikten sonra bir kişinin, teslim olduğunda sivil mahkeme tarafından yargılanması gerekmiyor mu? Yeni 145 inci maddeyi defalarca inceledim ve bu neticeye vardım ancak son durumla ilgili tecrübeler ya da konuyla ilgili uzman yorumları bizim için daha aydınlatıcı olacaktır..
Saygılarımla,
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
...malum referandum neticesinde anayasa değişiklikleri kabul edildi ve böylece anayasamızın 145 inci maddesi değişmiş oldu ve yeni 145 inci maddeye göre siviller hiç bir şekilde askeri mahkemelerde yargılanamıyor. Peki bu durumda, ilişiği kesildikten sonra bir kişinin, teslim olduğunda sivil mahkeme tarafından yargılanması gerekmiyor mu? Yeni 145 inci maddeyi defalarca inceledim ve bu neticeye vardım ancak son durumla ilgili tecrübeler ya da konuyla ilgili uzman yorumları bizim için daha aydınlatıcı olacaktır..
Saygılarımla,
“MADDE 145- Askerî yargı, askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından
yürütülür. Bu mahkemeler; asker kisilerin, sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak
isledikleri askerî suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. Devletin güvenligine, anayasal
düzene ve bu düzenin isleyisine karsı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde
görülür.
Savas hali haricinde, asker olmayan kisiler askerî mahkemelerde yargılanamaz.Askerî mahkemelerin savas halinde hangi suçlar ve hangi kisiler bakımından yetkili
oldukları; kurulusları ve gerektiginde bu mahkemelerde adlî yargı hâkim ve savcılarının
görevlendirilmeleri kanunla düzenlenir.
Askerî yargı organlarının kurulusu, isleyisi, askerî hâkimlerin özlük isleri, askerî
savcılık görevlerini yapan askerî hâkimlerin görevli bulundukları komutanlıkla iliskileri,
mahkemelerin bagımsızlıgı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.”
***Evet aslında biz artık asker değiliz. Tamam askeri suç işlemiş sayılsak bile şuanda asker değil sivil şahıs olduğumuz için sivil mahkemede yargılanmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Forumda Bunu yorumlayacak bilir kişi var mı acaba ?
Firar ve izin tecavüzü suçu işleyerek ihraç olanlar 145.madde kapsamı dışındadır.Gölcük Donanma Komutanlığında görevli bir astsubayın referandum sonrası teslim olmasıyla başlayan davasında bu sizin söylediğiniz şekildeki itirazı reddedilmiştir.Bu kararı bir kaç hafta içinde tedarik edeceğim bir aksilik olmazsa.Burada yayınlayacağım inşallah.
Değerli arkadaşlar benim sizlere danışmak istediğim farklı bir konu var. Bilgi veren olursa sevinirim. 6 yıllık muvazzaflık görevimden sonra firar ederek, Tsk dan ilişiğini mahkeme yolu ile kestirmiş biriyim. Eşim kadrolu öğretmen. Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda ''eşi emekli olan bir öğretmen'' için eş durumu özründen bahsedilmektedir.Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda; Eşi emekli olanlardan;
a) Emekli edildiğine ilişkin belge,
b) TSK mensupları için emekliliğe sevk edildiğine ilişkin belge
istenmektedir. Biz Tsk dan mecburi hizmet süresi dolmadan kuvvet tarafından disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler resen emekli edilmekteyiz. Resen emekli edildiğimizde diğer emekli eşleri gibi, bizim eşlerimizde eş durumu özrü başvurusu yapabilecekler midir?
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Firar ve izin tecavüzü suçu işleyerek ihraç olanlar 145.madde kapsamı dışındadır.Gölcük Donanma Komutanlığında görevli bir astsubayın referandum sonrası teslim olmasıyla başlayan davasında bu sizin söylediğiniz şekildeki itirazı reddedilmiştir.Bu kararı bir kaç hafta içinde tedarik edeceğim bir aksilik olmazsa.Burada yayınlayacağım inşallah.
Sayın Bartelmi Diaz, paylaşımınız için çok teşekkürler..Sakın yanlış anlamayın, tepkim size değil ama anlamakta zorlanıyorum; madde o kadar açık ki..İnsan şunu görüyor: kanunlar kadar onları uygulayanlar da önemli, hatta belki daha önemli.. Evrensel ilkeler üzerinde hareket etme erdemine sahip olmadığımız sürece dünyanın en iyi yasalarına da sahip olsak böyle hukuk garabetleri, insan hakkı ve özgürlük ihlalleri yaşanacak sanırım..
Tekrar konuya dönersek açık bir anayasa ihlali olduğu kanısındayım ve açıkcası red kararında bunu nasıl açıkladıklarını merak ediyorum. Sizin karara ulaşmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz..İlginiz için çok teşekkürler..
Saygılarımla,
Sn.oziris, gerçekten fazlasıyla aleni şekilde anayasa ihlali yapılmaktadır.Umarız ki bir gün (o gün hiç gelmeyebilir) bu aksaklıklar giderilecek ve herkes rahat bir nefes alacaktır. Sabredin diyorlar bize hep,düzelecek diyorlar,ama bilmiyorlar ki sabrettikçe hayatımızın en güzel yıllarından gidiyor.Daha ne kadar sabredeceğiz, mezara girene kadar mı bilemiyorum...
Sevgili arkadaşlar biraz yorum farkı giriyor bu araya.Her ne kadar madde siviller askeri mahkemede yargılanamaz dese de suç asker kişiyken işlendiği ve TCK da bir karşılığı olmayan suç olduğundan mahkeme bu kararı vermiştir diye düşünüyorum.
Alıntı:
plenty rumuzlu üyeden alıntı
Değerli arkadaşlar benim sizlere danışmak istediğim farklı bir konu var. Bilgi veren olursa sevinirim. 6 yıllık muvazzaflık görevimden sonra firar ederek, Tsk dan ilişiğini mahkeme yolu ile kestirmiş biriyim. Eşim kadrolu öğretmen. Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda ''eşi emekli olan bir öğretmen'' için eş durumu özründen bahsedilmektedir.Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda; Eşi emekli olanlardan;
a) Emekli edildiğine ilişkin belge,
b) TSK mensupları için emekliliğe sevk edildiğine ilişkin belge
istenmektedir. Biz Tsk dan mecburi hizmet süresi dolmadan kuvvet tarafından disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler resen emekli edilmekteyiz. Resen emekli edildiğimizde diğer emekli eşleri gibi, bizim eşlerimizde eş durumu özrü başvurusu yapabilecekler midir?
Sayın Plenty, bence fiili bir hukuk boşluğu oluşuyor. Çünkü kanun eşi emekli olan demiş yani emekliliğin nevî belirtilmemiş. Bu durumda şansınızı denemelisiniz diye düşünüyorum. Ayrıca sonucu forumda paylaşırsanız biz de ileride belki kullanırız. Ancak durumunuz kabul edilmezse, iş bulamazsanız bile sigorta kaydı yaptırıp 1 sene sonra eş durumu tayini yaptırabilirsiniz.(Biliyorsunuzdur zaten sadece hatırlatmak istedim)
Saygılarımla,