Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
sayın oziris tutuklanmadım ama savcı ifade alıp serbest bırkatırdığı dönemde mahmede kanalı ile ilişiğim kesildiği döneme kadar 1 hafta içinde bir maaş daha verdiler. cezayı erteletme durumumuz var mı? en fazla ne kadar erteletebiliriz biliyor musunuz? beklki seçimden önce bir af gelir diye soruyorum..
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Evet, tutukluluk ya da tutuksuz yargılanma süreci içerisinde tarafınıza maaş ödenmesi gerekirdi ve doğru olanı yapmışlar. Ancak daha önce de belirttiğim gibi mahkeme kararının verildiği günden itibaren kesilmesi gerekir ödemenin. Örneğin 15 Eylül de bir aylık maaş verildi ve 3 Ekim de mahkeme neticelendiyse 11 günlük maaşı geri iade etmeniz gerekecektir.
Cezanın Askeri yargıtayca onanması,aradaki bürokratik süreç (yani sivil savcılıkla yapılacak yazışmalar) size 3-4 aylık bi süre kazandıracaktır (bu değişkenlik gösterebilir). Bir de siz tebliğ için son güne kadar beklersiniz bi 15 gün de o kazandırır, bir de ilgili savcılığa açıkcezaevi talebinde bulunursanırsanız bir miktar süre de öyle elde edebilirsiniz. Zaten seçime yaklaşık 8 ay var bu esnada da bizim durumuzu ilgilendirecek kısmi bir affın müsbet ya da menfi neticesi verilecektir diye düşünüyorum. Umarım hepimiz için hayırlı bir sonuç olur..
Saygılarımla,
sayın oziris bir sorum daha vardı. mahkeme eylül ayında oldu. temyiz sürecidir, yazının birliğe gelmesi gitmesidir derken halen asker kişiliğiniz devam edecektir tamamen ilişiğiniz kesilme yazışmaları bitene kadar dediler. bu arada ben yıllık iznin tamamı ile beraber askeri hastaneden 1 aylık raporla beklemeye koyuldum. sizce raporlar bittikten sonra göreve devam etmem gerekecek mi? yoksa mahkeme kararı verdi artık gitmeme gerek yok diye mi düşünmeliyim? bu arada sizde mi aynı durumdasınız? yani cezası henüzinfaz edilmemiş ama teslim olmuş firari?
Kusura bakmayın sanırım temyizi hesaba katmadım ve sanırım siz kararı temyize götürmüşsünüz bu durumda karar kesinleşene kadar göreve gitmemek için birlik komutanı ile görüşüp rapor almaya çalışmak en uygun yol bence..Sakın bir eleştri olarak algılamayın ama ilişik kesilmeden mahkemeye çıkmanın ve kararı temyiz etmenin vakit kazanmak gibi avantajı olduğu gibi halen asker olduğunuz için böyle de sorunları olabiliyor.Bu nedenle forumda genelde ilişik kesilmeden teslim olunmaması öneriliyor.Ama hiç merak etmeyin anlayışsız bir amir bile sizin durumunuzdaki bir kişinin birlik içinde görev yapmasını istemez(sakın yanlış anlamayın yaptığınız yanlış bi şey yok ama sanırım kötü örnek olabileceğini ya da durumunuzun görev yapmaya müsait olmadığı düşünülüyor).Bu nedenle problem yaşayacağınızı zannetmiyorum ama malum git-gel,hastane-birlik sıkıcı olacaktır.Ben bir hukuksever olarak ve daha önce süreci yaşamış arkadaşlarımla bizzat yaptığım görüşmelerden elde ettiğim bilgileri paylaşıyorum..
Saygılarımla,
Merhabalar,
Ben de firar etmeyi dusunen bir TSK mensubuyum. Firar edip, yurticinde ozel sektorde bir firmada çalışmaya başladığım taktirde (firmanın yatıracağı sigorta) SGK'dan dolayı yakalanırmıyım. Yani yurtiçinde kapsamlı bir arama kararı çıkıyor mu? Bu konuda tereddütlüyüm, yoksa yurtdışında eğitim ya da iş peşinde koşturacağım.
Sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum ve fikirlerinizi, görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Alıntı:
detot rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Ben de firar etmeyi dusunen bir TSK mensubuyum. Firar edip, yurticinde ozel sektorde bir firmada çalışmaya başladığım taktirde (firmanın yatıracağı sigorta) SGK'dan dolayı yakalanırmıyım. Yani yurtiçinde kapsamlı bir arama kararı çıkıyor mu? Bu konuda tereddütlüyüm, yoksa yurtdışında eğitim ya da iş peşinde koşturacağım.
Sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum ve fikirlerinizi, görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Firar süresince asker şahıs sıfatınız devam ettiği için sigorta yaptıramazsınız. Bu konuyu burada ayrıntılı paylaştık daha önce..Özel sektörde sadece kaçak olarak sigortasız çalışabilirsiniz.
Adınız GBT'ye düşecek, polis ve jandarma kayıtlarında aranıyor olacaksınız ama çok aktif bir arama süreci olmaz, 1-2 kere ailenizin evine gelir kapıdan sorarlar..
Alıntı:
detot rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Saygılarımla
Firar süresince asker şahıs sıfatınız devam ettiği için sigorta yaptıramazsınız. Bu konuyu burada ayrıntılı paylaştık daha önce..Özel sektörde sadece kaçak olarak sigortasız çalışabilirsiniz.
Adınız GBT'ye düşecek, polis ve jandarma kayıtlarında aranıyor olacaksınız ama çok aktif bir arama süreci olmaz, 1-2 kere ailenizin evine gelir kapıdan sorarlar..
Selamlar;
Sayın Recidivist konuyu kısa,öz ve doğru olarak yanıtlamış. Ancak malum yurtdışına çıkma hususunu iyi düşünmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu şekilde cezai şartlar değişmekle birlikte yurt dışından ülkeye tekrar giriş yapamazsınız. Eğer giriş yapmak isterseniz yakalanmayı göze almalısınız. Yurt içinde ailenizden uzak durduğunuz sürece hiç bi problem yaşamazsınız. Bu arada askeri kimliğinizi de yanınıza almayı sakın unutmayın! Çünkü o sizin için bir koruyucudur hiç bir şekilde size gbt sorgusu yapılmaz. Ayrıca saç sakal (uzun saç ve favori vb.) gibi olaylara da dikkat ederek çevrenize askeri personel görüntüsü vermelisiniz.
Saygılarımla...
Merhaba arkadaşlar,
İnfaz kararı geldikten sonra öğrencilik veya iş nedeniyle erteleme talebinde bulunabiliyor muyuz? Ya da şöyle sorayım: Daha önce bu ve benzeri sebeplerden dolayı infazını erteletmiş arkadaşlar var mı? Çünkü bu süreçten henüz geçmeyenler ertelenemez vs diyecekler eminim.
İkincisi, diyelim ki erteleme olmadı, kamuda çalışan bir birey bundan nasıl etkilenir? Tekrar işe dönme sürecinde sıkıntı olur mu?
Son olarak da emekli sandığından re'sen emekli olduk. Peki sigorta başlangıcı, derece vs haklarımız ne oldu? Eğer ödenen parayı o an SSK veya Bağkura aktarsaymışız bu haklarımız devam ediyor olacakmış, ama şimdi sigorta başlangıcı, derece, kademe vs haklarımız tamamen siliniyormuş. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Bu nasıl iştir değerli arkadaşlar, onlarca sorun çıkıyor karşımıza, kimse de burada böyle bir sorun var çözelim demiyor. Biz mi gölgesiziz anlamadım ki.. İşten ayrıldık, ceza kapıda, tazminat gelecek ödemesi tam bir sorun, 30 yaşında sigorta başlangıcı yaptıracaksın, cezadan sonra tekrar iş bulmaya çalış, derken evliliğini ertele.. Kısaca bize kırmızı hap vermişler haberimiz yok. Pessimist miyim? ASLA. Ama bu kadarı da fazla be kardeşim..
Alıntı:
Dokuzharf rumuzlu üyeden alıntı
Pessimist miyim? ASLA. Ama bu kadarı da fazla be kardeşim..
merak etmeyin guzel seyler de oluyor.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16096867.asp?gid=373
her ne kadar su an icin askerlik olarak bizi kapsamasa da bu ise el attilar. Elbet bize de sira gelecek.