Bahcesehirin taban puanlarının yükselmesinde "promosyon" ların epey etkili olduğunu düşünüyorum.Taban puanlarına bakıp dogru tercih yaptıgına karar vermen fazlasıyla düz bir mantık.Kendinden 50-60 puan alanlarla okuyacağını da unutma.Basarılar...
Printable View
Bu kadarı fazla olmaya başladı bence.Tüm vakıf üniversiteleri cok zorundaymışlar gibi hukuk fakültesi acmaya başladılar.Gectigimiz senelerde devlet üniversitelerinde açılan yeni hukuk fakülteleri ve bu sene gerceklesen kontenjan artışları da cabası.Nedenini tam olarak anlayamamakla birlikte hukuk fakültelerine yogun bir talep artışı oldugunu görmekteyim.sanırım son yıllarda ülkemizde gerceklesen bir takım olaylarlar sonucu epeyce yasanan hukuk tartışmaları, tabiri yerindeyse hukuk eğitimini "moda" haline getirdi.Bu durum da beraberinde bir cok yeni hukuk fakültesini getirdi. Ancak öncelikle araştırılması gereken Türkiye'nin bu kadar avukat/hakim /savcı ya ihtiyacı olup olmadığıdır.Bununla ilgili bir calışma var mı bilmiyorum ancak sanırım ilerleyen yıllarda bir arz fazlası oluşacaktır.Bundan başka, acaba kac hukuk fakültesinde yeterli miktarda öğretim elemanı var ve bunların kaçı prof. ünvanına sahip.Sonuc olarak hukuk eğitiminde bir kalite standartının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum ve bunun yolu da her sene yeni hukuk fakülteleri acmak degil diye düsünüyorum.
Öncelikle teşekkür ederim.. Söylediğinizde sonuna kadar haklısınız tabiki.Bende öyle olduğunu düşünüyorum.Beni sevindiren nokta Bahçeşehir'in daha istekli ve başarılı(oss başarısı bir kıstas kabul edilebilir mi bilemem tabi) arkadaşlarımın tercih sebebi olması.:) Böylece bölümümüzü daha ilerilere taşıyabiliriz diye düşünüyorum.Umarım beklentilerim boşa çıkmaz ;)
kesinlikle katılıyorum.ülkenin sürekli gündeminde yer alan hukuki meselelerin çözümü; hukukla ilgilenen, bu dalla uğraşan insanların sayısını artırarak gereksiz bir kalabalık oluşturmaktan geçmiyor.mühim olan vasıflı hukukçular yetiştirmek,az ve öz olmak.ancak bu şekilde her kafadan mantıklı mantıksız bir ses çıkması engellenebilir.sakın bu söylediğim yanlış anlaşılmasın.tabiki çok seslilik gerekli ama bu sesi çıkaran insanlar gerçekten bilgili kaliteli insanlar olmalı ki halk da doğruyu yanlışı görsün insanların kafası karışmasın.böylece hukuk ve adalet de hakettiği yere gelir diye umuyorum..
Merhabalar.
Forumda yeniyim.Belki inanmayacaksınız ama 45 sayfayı da büyük bir dikkatle okudum,tartışmaları düşündüm.Üye olmadan önce üyelerin yazdıklarını okumak mantıklı geliyor.Çok önemli birşey yapıyorsunuz ve yazdıklarınızdan ciddi anlamda faydalandım.
Şimdi öncelikle biraz kendimi tanıtayım çünkü uzun zaman bu forumda yazmayı düşünüyorum.Beni tanımanızda fayda var.
2008 ÖSS'ye girdim ve 322 puan aldım.3Hukuk Fakültesi tercihi yaptım tutmadı.Ancak hedefimin ciddiyetinin farkındayım.Hedefime yakınım ve bir sene daha denemeliyim dedim.Gerçekten çalışmıştım ve kendime bu şansı vermeliydim.Tutan bölümler vardı ama yıllar sonra acaba diye düşünüp kararımdan pişman olmak istemedim.Denemedim keşke deneseydim belki Hukuk Fakültesi'ni kazanırdım demek yerine denedim oldu ya da denedim olmadı demek mantıklı geldi.Umarım doğru yapmışımdır,zaman gösterecek.
Ankara Hukuk Fakültesi'ni istiyordum ama İstanbul,'da yaşadığım biraz da aileme düşkün olduğum için İstanbul'da kalmaya ve İstanbul Hukuk yazmaya karar vermiştim.Ankara tercihlerim arasında yoktu.Görüyorum ki gerçekten herşeyin bir nedeni var.Kazanamadım çünkü belki de benim Ankara Hukuk Fakültesi'nde olmam gerekiyor.Mnatıklı ve gerçekçi biriyimdir ama hayattaki işaretleri de iyi yorumlamak gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta ülkeme faydalı olmak istiyorum bunun için de iyi bir eğitim almak istiyorum.Bu Ankara Üni.'de olacaksa orada olmalıyım.
Bu başlıktaki ilk mesajım biraz uzun olacak ama okumaktan sıkılacağınızı sanmıyorum.Çünkü gördüğüm kadarıyla zaten okumaktan bıkmayan insanlar hukuk seçer.Üstelik karşınızda yazan kişi de 45 sayfayı okumuş sizi anlamaya çalışmış biri ve şimdi kendini anlatmaya çalışıyor.
En çok sevindiğim şu oldu.Aramızda avukatlar,stj.avukatlar,hukuk fakültesi öğrencileri var.Bizim gibi avukat adaylarına yardımcı olabilecek,aklımızdaki soru işaretlerini net bir şekilde yok edebilecek üyeler var.Bu yüzden üye oldum.Gördüm ki daha önce üni.hazırlanıyorum yazan üyelerin sınav sonuçlarını merak etmişsiniz.Bu da buradaki üyelerin boş yazmadığının göstergesi.Son derece duyarlı,yararlı bir forumda olmaktan ötürü mutluyum ve hazırlık aşamamda sorularımın yanıtlanacağını gördüm.Öncelikle bunu için teşekkürler.
Kafamı kurcalayan sorular da var elbet ne kadar kararlı görünsem de.. =)
Öncelikle Ankara Hukuk'ta hazırlık yok;İstanbul Hukuk'ta var sanıyordum.İletilerin birinde tam tersi yazıyor.Kafam karıştı.
Kitap tavsiyelerinizden ötürü de teşekkür ederim faydalı olacağından eminim.
Kontenjan arttırımı konusunda bu yıl girecek olmama ve benim için iyi olmasına rağmen ben de tepkiliydim hatta şunu da söylemesini bilen bir insanım: Ben bu sene kontenjan arttı diye girme şansı bulup kötü bir eğitim alacağıma daha sonra gireyim daha iyi dedim.
Bir de şunu sormak istiyorum.Biraz tecrübeliyim Öss konusunda ama siz nasıl hazırlandınız da gözde hukuk fakültelerini kazandınız?Bana faydalı olabilecek bir taktiğiniz varsa seve seve öğrenmek isterim.
Umarım hukuk konusunda ne kadar istekli olduğumu anlatabilmişimdir.Öğrenmeye ve çalışmaya hevesli bu genç arkadaşınızı yalnız komayacağınızı umuyorum :)
Herşey için şimdiden teşekkürler.
Ben de öss aşamasında senin gibi baya araştırmıştım Ankara ve İstanbul un farklarını vardığım nokta şu;
1) Öncelikle herşeyin başı öğrencinin kendisi, o yoksa hiçbir şey yok.
2) İstanbul ile Ankara arasında çok büyük bir ekol farkı var ve bu çok güzel birşey. Bunların birbirinden üstünlüğünün tartışılmasından ziyade bu ekollerin kalitesini kaybetmeden muhafazası sağlanmalı diye düşünüyorum. Genel olarak şöyle bir tabir vardır ki çok yerinde bir tespit: Eğer hakim savcı olmak ise niyetin Ankara Hukuk, serbest piyasa; yani avukatlık, hukukî danışmanlık ise İstanbul Hukuk...
3) Ankara Hukuk daha çok Türk hukuku üzerinde yoğunlaşırken, İstanbul daha çok hukuk a bir bilim dalı olarak yaklaşıyor ve daha çok hukuk mantığının kavranması üzerinde yoğunlaşıyor (İstanbul hukukta olmam sebebiyle bunu bizzat yerinde hocalardan teyit ettim)
Kendine hedef belirlemiş olman, sana güç ve çalışma azmi verecektir. Ankara hukuk da çok özel bir fakültedir. Össyi hallet ve sen de yerini al hukuk sıralarında.
Ama İstanbul Hukuk ile ilgili düşüncelerimi, fikirlerimi öğrenmek istersen de ayrıntılı olarak paylaşabilirim.
Öncelikle cevabın için teşekkür ederim.İstanbul Hukuk ile ilgili detaylı bilgileri almak isterim tabiki.Öncelikle hazırlık var mı,varsa geçmesi hangi ingilizce düzeyine bağlı,akademik kadro nasıl,seçmeli derslerden hangisi seçilmeli,ders saatleri,gerekli kitaplar ve fiyatları,anfilerde aşırı yoğunluk oluyor mu,sınavlar detaylı okunuyor mu,üni de iken pratik yapabileceğimiz çalışmalar nelerdir(klüpler dışında) vb sorularım var tabi.
Bu sene Ankara ya da İstanbul Hukuk tan birini kazanacağıma olan inancım,çalışma azmim daha fazla.Ama Ankara Hukuk için daha istekliyim.Çünkü senin de dediğin gibi ilerde hakim/savcı olarak çalışmak ve yüksek mahkemelerden birinde yeralmak istiyorum.Bu benim hedefim tabi ki zaman ne gösterir bilemem.Önce ÖSS'yi sonra da hakimlik sınavlarını kazanmam gerek..
herkese iyi günler diliyorum ..
bahçeşehir universitesi 4. sınıftayım. bilinenlerin , tahmin edilenlerin ve tüm önyargıların vakıf özel universitesi ayrımı yapmayı şahsım adına gerçekten manasız buluyorum.
unutmamak gerekir ki herhangi 1 devlet üniversitesinin hukuk fakültesinde öğrenci olan bi arkadaşımızla vakıf üniversitelerinde öğrenci olan arkadaşımız arasındaki tek fark , kendini nasıl geliştireceği ve bu mesleği yapmaya ne kadar hevesli olduğunda ortaya çıkacaktır.
köklü devlet üniversitelerimizin verdiği eğitimi ve kalitesini tartışıyor değilim kesinlikle ama ortada vakıf üniversitelerinin en iyi hocaları toplayarak , özellikle "hukuk fakültesi" için önemli işler yaptığını bilmenizi isterim.
kendi üniversitedem adına konuşmak gerekirse , tercih etmek isteyen , burslu ya da burssuz öğrenci arkadaşlarımıza söylemek istediğim 1 kaç şey var..
bahçeşehir universitesi hukuk fakültesi kampüsü hali hazırda istanbul beşiktaşta bulunmaktadır.
derslerde devam zorunluluğu bi kaç istisna ders dışında yoktur.
1 sene zorunlu hazırlık okumanız gerekır . Ancak unıversıtenın actıgı sınavdan yeterlı puan alarak , ya da toefl gibi eşdeğer bi sınavdan en az 570 ve uzerı puan alarak hazırlık sınıfını atlama ımkanınız vardır.
ılk sene ana derslerın dışında (!) zorunlu olarak atatürk ilke ve inkilapları , demokrasi tarihi , medeniyetler tarihi ( ingilizce ) , hukuk ingilizcesi , hukuk ve sanat gibi dersler almanız gerekicektir.
ikinci seneden sonra ise öğrencilerin mezun olana kadar 6 adet bölümleriyle ilgili olan ancak ana ders sayılmayan , 4 adette kendi bölümlerinin dışında seçmeli ders alması - zorunludur - . bu limitleri doldurmadığınız sürece ana derslerinizin tümünden geçmiş olsanız bile mezun olmanız söz konusu olamayacaktır.
dolayısıyla ders pogramınız diğer hukuk fakültesi öğrencilerine nazaran daha yoğun olabilir.
fakülte kadrosuna gelince , var olan bir çok hocamız halihazırda zaten devlet universitelerinde de çalışmayı sürdüren , kürsüleri bulunan hocalardır.. bu nedenle kaliteli 1 eğitim alıcağınızdan şüpheniz olmamasını umuyorum.
anayasa derslerinizi bütün hukukcularımızın da yakından tanıyacağı benımde çok çok sevdıgım hocam suheyl batum vermektedır. ( ki kendisi galatasaray üniversitesinden getirdiği yukarda anlattığım yoğun ders pogramını bahçeşehir üniversitesinde rektör iken yürürlüğe sokarak bizi bizden almıştır ) dersleri anlatırken kesinlikle anayasa dersi dinliyor gibi düşüneceğinizi zannetmiyorum. çok samimi ve her zaman öğrencilerine zaman ayırabilecek biridir. hatta bazı koyu galatasaraylı öğrencileriyle maça gittiği bile söylenmektedir :)
medeni hukuk derslerinizi yine süheyl hoca kadar iyi olan cumhur özakmandan alıcaksınız . tüm ceza-ceza özel derslerini ali timur demirbaştan alıcaksınızdır. ki zaten bir çok universitede de onun kitapları okutulmaktadır.
ve bahsetmeden geçilmemesi gereken sayın hocam cemal bali akal , anfileri dolup taşıran , ilk dersine girdiğinizde hukukla alakasını tam olarak algılayamayacağınız bir hocamız .. başka üniversitelerde hukuk okuyan arkadaşlarımı sırf derslerini 1 kez olsun dinlesin diye çağardığım çok olmuştur.
kısacası bu sene benim son senem ve herhangi bir şekilde hiç bir zaman üniversitemden pişman olmadım. bana göre hukuku sevmeyen bir insan hangi üniversitede olursa olsun zaten yapamaz.. şunu unutmamanız gerekirki hiçbirimiz mutant gibi bütün sene sabahlara kadar ders çalışıp sosyal hayatlarımızı yok etmiyoruz.
çoğu hukukcu sadece sınav zamanları kendisini eve kapatır ve o dönemleri yoğun stres altında geçirir bu kesinlikle doğrudur. onun dışında kendinize ayırabileceğiniz , sosyal olarak kendinizi geliştirebileceğiniz o kadar çok zamanınız olucakki hukuk fakültesinde öğrenci olmanın hiç de abartıldığı gibi zor olmadığını bizzat kendiniz görüceksinizdir. Bölümünüzü seven bir öğrenci olduğunuz ve kendinize zaman ayırma sınırınızı belirlediğiniz sürece başarısız bir öğrenim geçirmeniz söz konusu olamaz . . .
bir hukuk fakültesi mezunu herşeyden önce hatta hukuktan bile önce düşünmeyi , dinlemeyi , anlamayı , karar vermeyi , seçmeyi öğreniyor zaten.. en önemlisi diğer insanlardan farklı olarak her konuda bilgi sahibi olmaya başlıyorsunuz bir süre sonra.. o yüzden hukukcuların vizyonuna sahip olmak gerçekten büyük bir ayrıcalık.
kısacası bu sene sınavlara hazırlanan arkadaşlara öncelikle başarılar diliyorum .. umarım hepiniz istediğiniz üniversitelere yerleşe bilir ve başarılı birer meslektaş olursunuz bana :)
başka sorularınız olursa her zaman yanıtlamaya veya herhangi bir konuda yardımcı olmaya hazırım.
not ; bu sene mezun olduktan sonra bende deniz hukuku üzerine LLM yapabilmek için araştırmalara başladım. foruma bir çok mesleğin içinde olan avukatların yazılar yazdığını gördüm.. deniz hukuku üzerine bilgisi olan avukatlarımızında beni bilgilendirmesini çok isterim. zira şu an ikinci kez öss'ye girmiş gibi hangi üniversiteyi ( yurtiçi/yurtdışı) tercih edeceğim konusunda karmaşa içindeyim :=)
şimdiden teşekkürler.
Yanıtın için çok teşekkürler.Her ne kadar iki üniversite arasında kalmış olsam da üniversiten hakkında bilgi vermen gerçekten çok hoş.Umarım istediğim yeri kazanıp seni zorlayacak bir meslektaşın olabilirim. :))
Son ÖSS çıkışında taze yorumları alalım.