Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
sayın plenty ilk o değil sanırım benim.iyi hal göz önüne alınaraak teslim olmasından dolayı ifade alınıp serbest bırakıyorlar.askeri personel olarak gözüktüğü için en son görev yaptığı birliğe gidip ddevam etmesi gerekiyor.zaten ilgili birliğin komutanı anlayışlı ise uıllık iznini verip yolluyor bu arada telefonlarla ve yazılı bir dilekçeyle işlemler hızlandırılmaya çalışıyor.hiçbir komutanın istayeceği bir durum değil.bir personel geliyor ve ilişiği kesildi kesilece.bir kambur ve diğer personele de iyi bir örne olmadığı için birlikte durmasındansa vereyim yıllık izne gitsin diye düşünüyorlar.eğer gitmezse hukuki olarak 2. firarını verirler ama oranın bununla ilgili bir bilgisi olduğunu sanmıyorum.
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
[QUOTE=plenty;377317]sayın diaz ilginç bir durum oldu. . arkadaşımın ilişiği kesilmemesine rağmen serbest bıraktılar. ifadesinin alınması ve serbest bıraklıması diye not düşmüşler. sivil mahkemde ifadesi alındı. kendisi hala askeri personel. merkez komutanlığı personelide şaşırmış. ilk defa oluyormuş bu. serbest bıraktılar.kaçmaya devam ederse 2. firarı mı başlamış olur yoksa ilk firarı kaldığı yerden devam eder mi? (bir bilgiye göre birliğine katılmadığı için 2. ci firarı başlamamış deniyor) sağolun verdiğiniz bilgiler için..[/QUOTE
Sevgili plenty .Bazı çelişkiler var açıklamalarınızda.Dediniz ki arkadaşım yakalandı.Bu durumda polis yakalasa bile götüreceği yer askeri inzibattır.Sivil mahkemenin bu suçtan ifade alma yetkisi yoktur.Arkadaşınızın serbest bırakılması sözkonusu da olamaz.Teslim olmamıştır çünkü.Kesin konuşmayayım ama serbest bırakacak bir askeri mahkeme olacağını sanmıyorum.Çünkü yakalanan personelin kaçma eğilimi oldukça yüksek şüphededir.Siz iyice bir öğrenebilir misin arkadaşınızdan durumu.İkinci sorunuza cevap vereyim.Arkadaşınıza mahkeme günü tebliğ edilecek.O gün mahkeme de olmadığı takdir de tekrar hakkında arama kararı çıkarılacak.Buna askeri mahkeme ikinciymiş üçüncüymüş gözüyle bakmayacaktır.Yalnız bu hareketinden dolayı normalde en alt sınır olan 1 yıl ceza yerine 3 yıla kadar mahkeme tarafından da antipati topladığı için cezalandırılabilir.Bu hususa dikkat etmesi gerekir.
sayın arkadaşlar durum aynen şöyle. firarda evindeyken tamda 16. ay bittiği gün polis bir şekilde yerini öğrenip teslim alıyor. daha sonra merkez komutanlığına götürüyor. merkez kom. lığı ise sivil mahkemeye götürüyor. sivil mahkeme personelin bağlı olduğu askeri savcılığa yakalanma faksını çekiyor. askeri savcılık ise ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmasını istiyor. ilişiği henüz kesilmemiş birini serbest bıraktırıyorlar. merkez komutanlığı ise 2 gün yol izni vererek birliğine teslim olması diye yazı çıkarıyor. şimdi birliğine gitmediği takdirde 2. kez firar etmiş muamelesi mi görür sizce. bazı tanıdık askeri hakimler yüzde yüz atılır diye birşey yok diyorlar. 16 ay firar etmiş birinin atılmama karşısında yaşayacağı psikolojik durum ne kadar kötüdür tahmin edersiniz? ne önerirsiniz? 2. ci firar suçunu işlemiş sayılması için merkez komutanlığının ''birliğine teslim olması ''yazısı etkili olur mu? yoksa 2. ci firara düşmesi için birliğine teslim olması şartı mı gerekir? birde merkez komutanlığındada sivil mahkemedede ifadelerinde hep atılmak için firar ettiğini söylemiş. hala küçükte olsa göreve devam et diyebilirler mi? sayın diaz siz bu soruya yüz kez cevap verdiniz biliyoruz ama neden askeri hakimler sizin gibi yanıt vermiyorlarda ''idare ilişiği kesmemişse mahkeme kesin atar diye birşey yok diyorlar hep?''
1 yıl sicil almayan personel, kendi isteğiyle dönse bile Silahlı Kuvvetler'de çalışamaz.
Arkadaşınız eninde sonunda atılacak. Birliğine katılsın ilişiğinin kesildiğini belirten yazıyı beklesin.
Üstteki arkadaşın dediği gibi birlik komutanı ile konuşarak senelik izne çıkabilir veya rapor alabilirse deneyebilir.
Sayın diaz bir konuda bilgilerinizi güncellemeye ihtiyacınız var, bu aralar ben de dahil birliğine giden veya yakalanan çoğu kişiyi sivil savcılığa götürüyorlar. Aynen arkadaşın dediği gibi dosyanın olduğu askeri savcılığa faks çekiliyor. Ve çok büyük ihtimal "ifadesini alın, başka araması yoksa serbest bırakın" diye cevap geliyor.
Öyle eskisi gibi mutlaka tutuklanır vs gibi bir durum yok.
Mayıs'ta teslim olan bir arkadaşımın daha davası bitmedi hala bekliyor..Yatmaya başlasa neredeyse cezası bitecekti... Bu ara temayüller tutuklamama yönünde..
Alıntı:
plenty rumuzlu üyeden alıntı
sayın arkadaşlar durum aynen şöyle. firarda evindeyken tamda 16. ay bittiği gün polis bir şekilde yerini öğrenip teslim alıyor. daha sonra merkez komutanlığına götürüyor. merkez kom. lığı ise sivil mahkemeye götürüyor. sivil mahkeme personelin bağlı olduğu askeri savcılığa yakalanma faksını çekiyor. askeri savcılık ise ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmasını istiyor. ilişiği henüz kesilmemiş birini serbest bıraktırıyorlar. merkez komutanlığı ise 2 gün yol izni vererek birliğine teslim olması diye yazı çıkarıyor. şimdi birliğine gitmediği takdirde 2. kez firar etmiş muamelesi mi görür sizce. bazı tanıdık askeri hakimler yüzde yüz atılır diye birşey yok diyorlar. 16 ay firar etmiş birinin atılmama karşısında yaşayacağı psikolojik durum ne kadar kötüdür tahmin edersiniz? ne önerirsiniz? 2. ci firar suçunu işlemiş sayılması için merkez komutanlığının ''birliğine teslim olması ''yazısı etkili olur mu? yoksa 2. ci firara düşmesi için birliğine teslim olması şartı mı gerekir? birde merkez komutanlığındada sivil mahkemedede ifadelerinde hep atılmak için firar ettiğini söylemiş. hala küçükte olsa göreve devam et diyebilirler mi? sayın diaz siz bu soruya yüz kez cevap verdiniz biliyoruz ama neden askeri hakimler sizin gibi yanıt vermiyorlarda ''idare ilişiği kesmemişse mahkeme kesin atar diye birşey yok diyorlar hep?''
Sayın plenty hiç mahkeme kesin atar diye bişey söyledim mi ben.Arkadaşınız merak etmesin dedim.16 ay firarda kalmış birini orduda tutmazlar dedim.Emin olsun çok kısa bir süre sonra ilişiği kesilecek.
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Sayın plenty hiç mahkeme kesin atar diye bişey söyledim mi ben.Arkadaşınız merak etmesin dedim.16 ay firarda kalmış birini orduda tutmazlar dedim.Emin olsun çok kısa bir süre sonra ilişiği kesilecek.
Böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyorum.Bu bir usul hatasıdır.Ancak madem durum bu arkadaşınız birliğine teslim olmadığı takdir de hakkındaki yakalama kararı tekrar çıkarılacaktır.Bu süreçte eğer yakalanır ve tekrar teslim olursa önceden dediğim gibi alacağı ceza konusunda en alt sınır yerine üst sınırdan ceza alması durumu gündeme gelebilir.
sayın diaz haklısınız askeri mahkeme kesin atar demediniz? ilişik idare yada mahkeme kanalı ile kesin kesilir dediniz. heyecanımıza bağışlayın. az önce 13. 5 aylık iken kendi teslim olan bir muvazzaf arkadaş ile görüşüldü. aynı bizim durum. kendisini birliğne göndermişler. beş on gün sonrada ilişği kesmişler. inşallah bizim arkadaş içinde durum aynısı olur.olmama ihtimalini düşünmek dahi istemiyoruz..
sayın diaz plenty adı altında yazan 2 arkadaşız. ikimizde farklı zamanlarda kafamıza takılan birşey olduğunda yazıyoruz. verdiğiniz bilgiler bize moral oluyor. bahsettiğimiz firari arkadaşta askeri hekim. şimdiye kadar kaç tane askeri hakimle konuştu isek hepsi eğer ilişği kesilmeden teslim olursa 16 aylık bile olsa hakim 6 ay 20 gün infazı olan cezayı verirse atıp atmamak takdirine bağlıdır dediler. (çünkü 1 yıl ceza vermiş oysa takdirine bağlı olmaksızın atması için 1 yıldan fazla ceza verip yani yatarı 8 ay vermesi gerekiyormuş). bu durumda kuvvet idari ilişik kesme yoluna gidebilir deniyor. bununda kesin olmayacağını söyleyen hakimler çok. dediğimiz gibi verdiğiniz bilgiler moral veriyor ve hatta bu kadar kesin konuşan tek kişi sizsiniz bizim bildiğimiz. ama şunuda merak ediyoruz. eğer askeri hakimler sizin kadar kesin atılırsın demiyorlarsa bunun nedeni ne olabilir. yada siz nasıl bu kadar kesin konuşuyorsunuz. bu konuda bilgi verirseniz içimize su serpersiniz..
ya arkadaşlar soruna birde tersinden bakalım.12 ayın (iş günü olarak değil) üzerinde yakalanıpta yada ilişiği kesilmeden teslim olup görevine devam ettirilen birebir tanıdığı olan var mı? (sayın diaz aaa yeter artık diceksiniz gibi geliyor şimdi bize. ama napalım var var tanıdığım var diyip duranlarda var..)
arkadaşlar nihayet ilişiğim kesildi. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.açık cezaevi koşulları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?