-
Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
Öğrenci işlerinde çalışanların dünyadan haberleri yok zaten...Metin bende yok kardeşim ama ASAL'ın sitesinde mevcut.. (askerlil tecil kısmı..)
-
"Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra kayıt yenilettikleri takdirde askerlikleri ertelenmemektedir. (29 yaşından küçük olsalar dahi)"
Şimdi böylede bir ibare var , metni incelediğim vakit... yani bana bakaya kağıdı gelmiş durumda.. o zaman sanırım erteleme hakkım bitmiş mi oluyor ?
- - - Updated - - -
Diğer bir yandanda bana gelen bakaya kağıdında öğrenci durumunuzu belirten belgeyi yollayabilirsiniz diyor.. o da enterasan bir durum.. Enstitü okulu uzattığım için ise o kağıdı vermiyor.. böyle karışık bir durum işte..
- - - Updated - - -
Ayrıyetten 31.temmuz.2012 de tecili bitmiş bakaya biri olarak , ne zamana kadar işlem yaptırmazsam yoklama kaçağı olurum ? ne zamana kadar işlem yapılmaz ? bu konuda hakkında da bilgisi olan arkadaşlar yazarsa çok memnun olurum
-
İkinci paragraf ilk paragrafı çürütür nitelikte aslında...okuldan atılma kaldırıldı..yaş sınırı 29 yaşının son gününe kadar öğrenci olabilir herkes..bu durumda azami süreler de ortadan kalkıyor..dediğimiz gibi okul öğrenci işleri bir haltı bilmiyor..
- - - Updated - - -
İkinci paragraf ilk paragrafı çürütür nitelikte aslında...okuldan atılma kaldırıldı..yaş sınırı 29 yaşının son gününe kadar öğrenci olabilir herkes..bu durumda azami süreler de ortadan kalkıyor..dediğimiz gibi okul öğrenci işleri bir haltı bilmiyor..
-
Bayramdan sonra tekrar enstitü'yü arayacağım bu durumu anlatacağım.. inşallah kabul ettirebilirim.. bakalım kısmet.. :)
Alıntı:
EDEBİYATÇI3434 rumuzlu üyeden alıntı
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
ekstra olarak , tarihler hakkında bilgisi olanlar lütfen yazsınlar.. 31.temmuz.2012 tecili bittiğinde, tabiri caizse ne zamana kadar başımız ağrımaz ? ne kadar zamanımız var tam olarak.. ?
-
Lisans eğitimi gören bir kişi için bile yaş üst sınırı 29, yüksek lisans için EĞER YANILMIYORSAM eskiden 32 idi ama 35 e çıkmış olması lazım, doktora içinde azami süre 38 yaşı idi. Bu durumda 26 yaşında lisans mezunu ve yüksek lisans terk (?) bir insanın teknik olarak tecil sorunu yaşamaması gerekir. ANCAK, kardeşimden bildiğim kadarıyla (ki kardeşim veterinerlik faültesi mezunu, okulu 5 yıl olduğu için onlar okulu bitirdiğinde yüksek lisans yapmış kabul edildiğinden okuldan sonra yüksek lisans yapmak istediğinde tecil hakkınız yok demişler kardeşime, halbuki çocuk YLYS yi kazandı) yüksek lisansda biraz problem çıkarabiliyorlar. Yalnız senin durumunun kardeşim durumundan farkı sen henüz teknik olarak yüksek lisansı bitirmediğin için sana tecil hakkın yok dememeleri lazım.
Aslında sizin konunuz benim ilgi alanım dışında ancak kendi durumumla ilgili konu başlıklarını okurken görmüştüm biryerlerde bu 35 yaş limitini...
Bu arada, "bakaya kağıdım geldi, ne zaman yoklama kaçağı durumuna düşerim" demişsin yukarda, bildiğim kadarıyla yoklama kaçaklığı bakaya kalmanın bir önceki basamağı olduğundan senin bu dakikadan sonra, EĞER TECİLİ UZATAMAZSAN yoklama kaçağı durumuna düşmen söz konusu değil kardeş.
-
Anlıyorum ,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu konular biraz detaylı konular. Herkes farklı şeyler söyleyebiliyor. Bakalım okuldan çıkacak sonuca göre bir karar vereceğim.. Zaten duyduğuma görede Bakaya için artık para cezası varmış.. hapis cezası kalmamış.. Sanırım yapmaya karar verirsem lisans diplomam , ve nüfus kağıdım ile başvurabilirim.. ? Aslında okuluda bitirip öyle gitmek istiyorum esasen, hadi hayırlısı diyelim.. Tecil yaptırmazsakta tarih olarak ne zamana kadar yakalanma tarzı bir şey yaşamayız , bununda tam bilgisini alamadık..
Alıntı:
eros_1983 rumuzlu üyeden alıntı
Lisans eğitimi gören bir kişi için bile yaş üst sınırı 29, yüksek lisans için EĞER YANILMIYORSAM eskiden 32 idi ama 35 e çıkmış olması lazım, doktora içinde azami süre 38 yaşı idi. Bu durumda 26 yaşında lisans mezunu ve yüksek lisans terk (?) bir insanın teknik olarak tecil sorunu yaşamaması gerekir. ANCAK, kardeşimden bildiğim kadarıyla (ki kardeşim veterinerlik faültesi mezunu, okulu 5 yıl olduğu için onlar okulu bitirdiğinde yüksek lisans yapmış kabul edildiğinden okuldan sonra yüksek lisans yapmak istediğinde tecil hakkınız yok demişler kardeşime, halbuki çocuk YLYS yi kazandı) yüksek lisansda biraz problem çıkarabiliyorlar. Yalnız senin durumunun kardeşim durumundan farkı sen henüz teknik olarak yüksek lisansı bitirmediğin için sana tecil hakkın yok dememeleri lazım.
Aslında sizin konunuz benim ilgi alanım dışında ancak kendi durumumla ilgili konu başlıklarını okurken görmüştüm biryerlerde bu 35 yaş limitini...
Bu arada, "bakaya kağıdım geldi, ne zaman yoklama kaçağı durumuna düşerim" demişsin yukarda, bildiğim kadarıyla yoklama kaçaklığı bakaya kalmanın bir önceki basamağı olduğundan senin bu dakikadan sonra, EĞER TECİLİ UZATAMAZSAN yoklama kaçağı durumuna düşmen söz konusu değil kardeş.
-
Alıntı:
clint rumuzlu üyeden alıntı
Anlıyorum ,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu konular biraz detaylı konular. Herkes farklı şeyler söyleyebiliyor. Bakalım okuldan çıkacak sonuca göre bir karar vereceğim.. Zaten duyduğuma görede Bakaya için artık para cezası varmış.. hapis cezası kalmamış.. Sanırım yapmaya karar verirsem lisans diplomam , ve nüfus kağıdım ile başvurabilirim.. ? Aslında okuluda bitirip öyle gitmek istiyorum esasen, hadi hayırlısı diyelim.. Tecil yaptırmazsakta tarih olarak ne zamana kadar yakalanma tarzı bir şey yaşamayız , bununda tam bilgisini alamadık..
"ilk defa" bakaya kalanlar için evet idari para cezası var ancak bakaya kalıp sonra bir şekilde kendin gidip ya da yakalanıp askere sevk edildiğinde yine bakaya kalırsan eğer o zaman hapis cezası var, dikkat et! Yakalanma olayına gelince, sen zaten halı hazırda bakaya olduğun için eğer ilk defa bakaya kaldıysan hakkında idari para cezası kesilecek sana, bu ceza bakaya kaldığın süreyle orantılı olacak, ilk 4 ay için 250TL, 4-12 ay arası 500TL, 12+ ay için 750TL şeklinde artacak. Bu ceza hikmetini henüz çözemediğim bir takım "kurullar" tarafından kesinleştirilince (ki neye göre ve nasıl kesinleştirdiklerini de henüz anlamış değilim) senin hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak, dava açılacak, davada hakim senin hakkında hüküm verince sen aranmaya başlayacaksın ve bu durum senin gbt ne işlenecek, ondan sonra herhangi bir kimlik taramasında yakalanırsın.
-
arkadaşım benim msn kayipmasalci at hotmail.com ekle
Alıntı:
"ilk defa" bakaya kalanlar için evet idari para cezası var ancak bakaya kalıp sonra bir şekilde kendin gidip ya da yakalanıp askere sevk edildiğinde yine bakaya kalırsan eğer o zaman hapis cezası var, dikkat et! Yakalanma olayına gelince, sen zaten halı hazırda bakaya olduğun için eğer ilk defa bakaya kaldıysan hakkında idari para cezası kesilecek sana, bu ceza bakaya kaldığın süreyle orantılı olacak, ilk 4 ay için 250TL, 4-12 ay arası 500TL, 12+ ay için 750TL şeklinde artacak. Bu ceza hikmetini henüz çözemediğim bir takım "kurullar" tarafından kesinleştirilince (ki neye göre ve nasıl kesinleştirdiklerini de henüz anlamış değilim) senin hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak, dava açılacak, davada hakim senin hakkında hüküm verince sen aranmaya başlayacaksın ve bu durum senin gbt ne işlenecek, ondan sonra herhangi bir kimlik taramasında yakalanırsın.
-
Alıntı:
dostking rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım benim msn kayipmasalci at hotmail.com ekle
ekledim seni, zaten mail de göndermiştim, almadın mı?
-
seni msnde onlien göremiyorum sorun var sanırım aynı mail adresinden facebooktanda ekledim seni maile bakarsın
-
Alıntı:
dostking rumuzlu üyeden alıntı
seni msnde onlien göremiyorum sorun var sanırım aynı mail adresinden facebooktanda ekledim seni maile bakarsın
Bende anlamadım, msn açık, diğer arkadaslar görünüyor ama senin mail offline listesinde bile görünmüyor...
-
peki kendim teslim olursamda mı , hakkımda dava açılacak ? anlamadığım kısım bu..
-
Alıntı:
peki kendim teslim olursamda mı , hakkımda dava açılacak ? anlamadığım kısım bu..
Benim kanundan anladığıma göre idari para cezası alan herkesin (ister yoklama kaçaklığından ister bakayalıktan) hakkında verilen BU İDARİ PARA CEZASI KESİNLEŞİRSE (ki çok çok nadir durumlarda sanırım bu cezaya itirazlar kabul ediliyor) dava açılacak ve savunmasında bu duruma neden olarak eğitim yada sağlık sorunlarını belgelendirenler hakkında takipsizlik veriliyormuş genelde.
Edit: Yukarda yazdığım yorumda kanunu yanlış yorumlamışım. Doğrusu şu: Hakkınızda idari para cezası kesildikten sonra dördüncü fıkrada belirtilen eylemleri tekrar gerçekleştirirseniz o zaman dava açılacak. Yani cezadan sonra yine yoklama kaçağı / bakaya durumuna düşerseniz o zaman dava açılacak...
-
Alıntı:
Olumsuz düşünme kardeşim..sen enstitünü ara..çözülür sorun...takipsizlik veriliyormuş genelde zaten...olumsuz düşünme..yüksek lisansına devam edersin..daha yaşımız 26...
-
Haklısın Edebiyatçı kardeşim, ALLAH büyük.. hayırlısı ne ise o olsun.. çözmeye çalışacağız inşallah..
Alıntı:
Olumsuz düşünme kardeşim..sen enstitünü ara..çözülür sorun...takipsizlik veriliyormuş genelde zaten...olumsuz düşünme..yüksek lisansına devam edersin..daha yaşımız 26...
-
Diğer bir araştırmama görede üst üste 2 celp dönemi kaçıranlar genelde mahkemelik oluyormuş. 1 celp dönemi kaçıranlar sadece idari para cezasıyla geçiştirebiliyormuş diye de duydum. Celp dönemi illere göre,ilçelere göre oluyor sanıyorum. Pek fazla bir bilgim yok. 31.temmuz.2012 tecilinin bitmesiyle 1 celp dönemimi kaçmış oldu şimdi ? ve bağlı bulunduğum kütük'e göre mı celp tarihlerine bakmalıyım? yoksa doğduğum yere mi ? tam olarak bilgim yok bu konularda,kusura bakmayın :)
-
Alıntı:
Diğer bir araştırmama görede üst üste 2 celp dönemi kaçıranlar genelde mahkemelik oluyormuş. 1 celp dönemi kaçıranlar sadece idari para cezasıyla geçiştirebiliyormuş diye de duydum. Celp dönemi illere göre,ilçelere göre oluyor sanıyorum. Pek fazla bir bilgim yok. 31.temmuz.2012 tecilinin bitmesiyle 1 celp dönemimi kaçmış oldu şimdi ? ve bağlı bulunduğum kütük'e göre mı celp tarihlerine bakmalıyım? yoksa doğduğum yere mi ? tam olarak bilgim yok bu konularda,kusura bakmayın :)
Madde 89 - (Değişik madde: 31/03/2011-6217 S.K 3. mad.)
Sınıf ve tertibatı belirlenmiş olanlardan, yapılan bildirim veya duyuru üzerine birlikte sevk edilecekleri emsallerinin sevk tarihinin son gününe kadar gelmeyen ve bu durumları 47 nci maddede yazılı özürlerinden ileri gelmediği belirlenenler ile sevk edildikten sonra askerliğini yapacağı kıtaya gitmeksizin kaçanlardan elde edilip de erteleme hakkı bulunmayanlar derhal sevk olunurlar.
Bunlardan yedek subay yetişme şartlarını taşıyanlar, muayyen zamanlarda birliklerine veya yedek subay yetiştiren sınıf okullarına sevk edilirler.
Bakaya iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.
Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Saklılardan yaşıtlarının yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
d) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.
Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir.
Bu madde uyarınca verilen idarî para cezaları hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda öngörülen kanun yoluna müracaat edilebilir. Bu cezaların yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu süreler içinde zamanaşımı işlemez.
Barışta, dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.
yani dava açılması için kaç celp dönemi kaçırdığınıza bakılmıyor... Celp dönemleri nüfüsa kayıtlı olduğunuz il/ilçe ye göre belirleniyor. Şuan Ağustos-2012 celp dönemi içerisindeyiz. Eğer tecilin 31.07.2012 de bittiyse evet bir celp dönemi kaçırmış olacaksın bu ay sonunda.
-
Peki bu ayın sonu gelmeden yani 31.ağustos.2012 olmadan bir şekilde başvurursam , o zaman kaçırmış olmuyormuyum ?
-
Alıntı:
Peki bu ayın sonu gelmeden yani 31.ağustos.2012 olmadan bir şekilde başvurursam , o zaman kaçırmış olmuyormuyum ?
Kardeşim sen önce okulunla bi görüş...moralini bozma...
-
Alıntı:
AĞUSTOS 2012 ER CELBİNDE SİLÂHALTINA ALINACAK
YÜKÜMLÜLERE AİT TRT DUYURUSU
1. AĞUSTOS 2012 ER CELP DÖNEMİNDE SİLÂHALTINA ALINACAK ER STATÜSÜNDEKİ
YÜKÜMLÜLERİN, CELP VE SEVK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN HUSUSLAR, 1111 SAYILI ASKERLİK
KANUNU’NUN 45’İNCİ MADDESİ UYARINCA MÜTEAKİP MADDELERDE AÇIKLANMIŞTIR.
2. AĞUSTOS 2012 ER CELBİ 1’İNCİ GRUPTA SEVKE TABİ YÜKÜMLÜLERİN 22–24 AĞUSTOS 2012,
2’NCİ GRUPTA SEVKE TABİ OLANLARIN 20–21 EYLÜL 2012 TARİHLERİ ARASINDA SEVKLERİ
YAPILACAKTIR.
3. AĞUSTOS 2012 ER CELP DÖNEMİNDE;
A. 1992 DOĞUMLU VE BUNLARLA İŞLEME TÂBİ ER STATÜSÜNDEKİ YÜKÜMLÜLERDEN, KAYITLI
OLDUĞU ASKERLİK ŞUBESİNİN GENEL CELP DÖNEMİ AĞUSTOS 2012 OLANLAR,
B. CELP DÖNEMİ AĞUSTOS 2012 OLMADIĞI HALDE, AĞUSTOS 2012 CELP DÖNEMİNDE
SİLÂHALTINA ALINMAK İSTEYEN YÜKÜMLÜLERDEN BU TALEPLERİ UYGUN BULUNANLAR,
C. YASAL NEDENLERLE ASKERE SEVKLERİ TEHİR EDİLENLERDEN, AĞUSTOS 2012 ER CELP
DÖNEMİNDE SEVKE TABİ OLANLARIN SEVKLERİ YAPILACAKTIR.
4. SEVKE TABİ YÜKÜMLÜLER, SEVK EDİLECEKLERİ EĞİTİM MERKEZLERİNİ 01 AĞUSTOS
2012 TARİHİNDEN İTİBAREN e-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN www.turkiye.gov.tr ADRESİNDEN
ÖĞRENEBİLECEKLERDİR.
5. AĞUSTOS 2012 ER CELP DÖNEMİNDE SEVKE TABİ YÜKÜMLÜLERİN İSİM LİSTELERİ,
01 AĞUSTOS 2012 TARİHİNDEN İTİBAREN ASKERLİK ŞUBELERİNDE İLAN EDİLECEKTİR.
6. YÜKÜMLÜLER İSİM LİSTELERİNİN İLAN EDİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN, SEVK İŞLEMLERİNİ
YAPTIRMAK ÜZERE NÜFUS CÜZDANLARI İLE BİRLİKTE EN YAKIN ASKERLİK ŞUBESİNE
BAŞVURARAK SEVK EVRAKINI ALABİLECEKLERDİR.
7. AĞUSTOS 2012 ER CELBİ 1’İNCİ GRUPTA SEVKE TABİ OLANLARDAN 24 AĞUSTOS 2012 DAHİL,
2’NCİ GRUPTA SEVKE TABİ OLANLARDAN 21 EYLÜL 2012 DAHİL TARİHLERİNE KADAR ASKERLİK
ŞUBELERİNE MÜRACAAT EDEREK, SEVK İŞLEMLERİNİ YAPTIRMAYANLAR İLE SEVK EVRAKINI
ALDIKLARI HALDE, KENDİLERİNE TANINAN YASAL YOL SÜRESİ SONUNA KADAR BİRLİKLERİNE
KATILMAYANLAR, 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNU’NUN 89’UNCU MADDESİ GEREĞİNCE BAKAYA
İŞLEMİNE TABİ TUTULACAKLARDIR.
8. AYRINTILI BİLGİ www.asal.msb.gov.tr İNTERNET ADRESİNDE VE TRT TELETEKST SAYFALARINDA
YER ALMAKTADIR.
9. 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNU’NUN 45’İNCİ MADDESİ GEREĞİNCE BU DUYURU YÜKÜMLÜLERE
TEBLİĞ NİTELİĞİNDEDİR.
Tahminime gore 21 Eylul 2012 tarihine kadar (2. Grupta sevke tabi olanlarin sevkleri icin son gun) basvurursan BENCE celp donemi kacirmis olmazsin.
-
tamam kardeşim, zaten bayramdan sonra görüşeceğim her şeye rağmen olumlu bir sonuç alamazsam diye ekstra bir bilgi olarak öğrenmeye çalışıyorum aslında..
Alıntı:
Kardeşim sen önce okulunla bi görüş...moralini bozma...
- - - Updated - - -
bir yandanda eros kardeşim, bu sağlık kontrolleri nasıl oluyor ? bazen 1 sene sağlıktan tecil ettikleri oluyormuş , bazen tamamen iptal olduğu oluyormuş , bazende hafif kusurlu A grubu arızalı falan buldukları oluyormuş. Prosedür nasıl işliyor ? bu konu hakkında bilgi varmı ? senide meşgul ediyoruz ama artık kusura bakma kardeş :)
- - - Updated - - -
ve ilaveten yarın bayram , Herkesin Ramazan Bayramı mübarek olsun..
-
Alıntı:
bir yandanda eros kardeşim, bu sağlık kontrolleri nasıl oluyor ? bazen 1 sene sağlıktan tecil ettikleri oluyormuş , bazen tamamen iptal olduğu oluyormuş , bazende hafif kusurlu A grubu arızalı falan buldukları oluyormuş. Prosedür nasıl işliyor ? bu konu hakkında bilgi varmı ? senide meşgul ediyoruz ama artık kusura bakma kardeş :)
Saglik kontrolu hakkinda cok bilgim yok acikcasi, bilgim duyumlardan ibaret. Duyduguma gore doktor sana soruyor herhangi bir hastaligin varmi, ameliyat gecirdin mi hic diye. Eger raporlu bir hastaligin varsa ve bu hastalik bahsettigin A, B, C, ... gurubu hastaliklardan biri ise o hastalik icin olan prosedur uygulaniyor. Prosedur ise hastaliktan hastaliga cok degisiyor. Kimisine 1 yil erteleme verilirken, kimisi icin GATA'ya sevk ediliyorsun, kimisi icin ise, atiyorum yuksek tansiyon, rapor veriyor sana ve o rapora yaziyor: "Askerelige elverislidir, spor egitiminden muaftir." seklinde... Ciddi ve ozellikle gozle gorunur bir ozrun varsa (mesela uzuv kaybi, cocuk felci gibi) direk muaf oluyorsun ama diger durumlarda sendeki hastalik Saglik Yonetmeligine gore muafiyet sebebi dahi olsa oyle kolay kolay muaf etmediklerini, oncelikle bir kac defa 1 yil erteleme verip seni biraz surundurduklerini duydum. Ama yildan yila subeden subeye de degisiyor sanirim bu konudaki durum. Cocuklugundan beri epilepsisi oldugunu ve surekli ilac kullandigini raporla kanitlayip 1 yil erteleme alanlari da duydum, epilepsisi o kadar da ileri derecede olmadigi halde tek seferde muaf olani da duydum. Biraz da askeri hekime bagli sanirim.
-
Teşekkür ederim kardeşim , yani 2.kez bakaya kalmazsan, ilk seferinde sadece idari para cezasıyla cezanı ödeyebiliyorsun.. böyle bir hakkın var, davada açılmıyor büyük ihtimal.. bende böyle anlamıştım ilk okuduğumda ama işte hukuk dilini çok fazla bilmediğimizden mecbur soru soruyoruz böyle..
Alıntı:
Benim kanundan anladığıma göre idari para cezası alan herkesin (ister yoklama kaçaklığından ister bakayalıktan) hakkında verilen BU İDARİ PARA CEZASI KESİNLEŞİRSE (ki çok çok nadir durumlarda sanırım bu cezaya itirazlar kabul ediliyor) dava açılacak ve savunmasında bu duruma neden olarak eğitim yada sağlık sorunlarını belgelendirenler hakkında takipsizlik veriliyormuş genelde.
Edit: Yukarda yazdığım yorumda kanunu yanlış yorumlamışım. Doğrusu şu: Hakkınızda idari para cezası kesildikten sonra dördüncü fıkrada belirtilen eylemleri tekrar gerçekleştirirseniz o zaman dava açılacak. Yani cezadan sonra yine yoklama kaçağı / bakaya durumuna düşerseniz o zaman dava açılacak...
-
Çürük konusunda arkadaşım felç geçirmişti, riskli idi her yönden. Askere aldılar, tam 6 ay uğraştı, sonunda çürük aldı. Yani çürük almak çok zor. 6 ay sonunda çürük verdiler diye dava aç dedim, adam askeriyenin adını duymak istemiyor, öyle korkmuş ki geri alırlar çürüğü diye çekiniyor :) Çekilen MR'ın sonucunu alacak, kimse izin vermiyor, 3 günlük kontrol bu şekilde, 2 hafta sonra git, 1 ay sonra git al diye diye 6 ay olmuş.
-
Arkadaşlarım yüksek lisans öğrenci belgemi ve lisans diploma'mı aldım.. Fakat duyduğuma göre uzatmalı öğrenci olduğum için , üniversite açısından kayıt silinmese de , okuyabilsem de , tecil açısından bir faydası olmuyor. Bu durumda da yakın bir zamanda şube'ye gittiğimde sevk işlemlerimi yaptıracağım. Bakaya durumunda olan birinin işlemlerini yaptırması için hangi belgelere ihtiyacı var ? (nüfus cüzdanı , diploma vb... başka neler olabilir ) ? 2.konuda ne zaman birliğe teslim olacağım.. Yedek subaylık sınavı ne zaman yapılacak ? Doğduğum şehir Bursa, nüfusa kayıtlı olduğum ilçe Balıkesir'in Dursunbey ilçesi.. Celp Tarihlerine baktığımda 2013 için Dursunbey Mayıs demiş.. 2012 için ise Şubat demiş , fakat Şubat geçeli epey zaman oldu. Yani ben şimdi Mayıs'ta mı gitmiş oluyorum? Celp döneminde sanırım nüfusa kayıtlı olduğumuz yer önemli ? Yoksa doğduğum yer de önemli olabilir mi ? Yoksa bunun dışında gel Kasımda da diyebilirler mi ? (İlk defa Bakaya olduğumuzdan ötürü ya da ekstra bir durumdan ötürü) sizden bilgi almak için yazdım.. Bu konularda fazla bilgim yok. Yardımcı olursanız çok memnun olurum...
-
Kardeşim sonuçta yeni yasa ile ''azami öğrenim süresi'' durumları ortadan kalkmış oldu...bence tecil yapılması lazım diye düşünüyorum..sen o durumu iyice sor..
-
Azami öğrenim süresi diye bir ibare var kardeşim , haklısın.. Yani istersen 10 sene daha oku , kayıt silinmiyor , öğrenciliğin devam ediyor , fakat 3 seneden sonra bazı haklarını kaybediyormuşsun diye duydum.. tecil veya sağlık gibi haklarını mesela.. bizim bir arkadaşta benim gibi 3 senesini doldurup , bakaya kalmış.. o da aynı durumda da kasım sonu gidebilirim dedi.. Pazartesi günü daha detaylı bir araştırma yapacağım bu konu hakkında, olmazsa da hafta arası gideceğim artık, ne olursa olsun bakalım.. Öğrenci adam okuluna devam etmeli mantıkken ama kanun olarak ne kadarına izin verirler bilemiyorum.. Bir de mesela sevkimi yaptırsam, ne zaman gidiyor oluyorum ben ? Yukarıda bahsettiğim gibi en yakın celp dönemi olan Kasım mı ? Yoksa yukarıda da dediğim gibi Mayıs civarı mı ?
-
Sevk konusunda bilgim yok..ama azami öğrenim süresi ifadesi yeni askerlik kanunu ile kalktı...ASAL'ın sitesindeki linki geçen göndermiştim sana..eskiden dediğin doğruydu..hak kaybetme olayında..ama yeni yasa ile onu düzelttiler..araştır bakalım
-
hımm.. tamam , bir araştıralım bakalım kardeşim.. zaten şube'ye gidene kadar iyi araştırmam lazım.. orada gittiğimiz de öyle bir hakkımız var ise , bir süre daha tecil ettiririz elbette.. henüz okul bitmemiş.. Bir de askere gidersen döndüğünde , okuldan iyice soğuma ihtimalini de düşünmüyor değil insan.. kopukluk olması kötü olur bence.. tabiki her şey kısmet.. senin dediğinde çok mantıklı edebiyatçı kardeşim.. bakalım en yakın zamanda başımdan geçenleri buradan anlatacağım, ne olursa olsun, hakkımızda hayırlısı...
-
Sorumun sevk kısmını cevaplandırabilecek biri yok mu ??
-
Arkadaşlarım, sorumun sevk kısmını cevaplandırabilecek biri yok mu ?? Mesela 2-3 gün içinde başvursam şubeye , ne zamana gitmiş oluyorum ben askere ? En yakın celp döneminde mi ? Yoksa bağlı bulunduğun kütüğün celp dönemine göre mi ?
-
Alıntı:
Peki nasil oluyor da 5 yil yoklama kacagi kalabiliyorsun? Bir noktadan sonra yoklama kacakligin bakaya ya donusmuyor mu? Yoksa askerlik subesine gidip/yakalanip muayene olmadigin surece hep yoklama kacagi olarak mi kalirsin?
evet herhalde askerlik yoklamasi yaptirmadigin surece ne araniyor nede mahkemeye veriliyorsun...ama yoklama gidersen basina belayi almis oluyorsun...yurtdisi böyle ama yurticinde kalanlari belki eve gelip soruyorlardir bilemem...
-
bayadır girmiyordum foruma aklıma geldi bi bakıym dedim hala aynı sorular endişeler. arkadaşlar askere gitmemek suç değil artık kabahat siz şubeye gitmediğiniz taktirde size cezada yazmazlar askerede almazlar kapınıza poliste gelmez. hakkınızda dava açılabilmsei için bakaya kaldığınız için size para cezası kesmeleri lazım sonrasındaki celp doneminde askere gitmez iseniz veya mazeret bildirmez iseniz ozaman dosyanız savcılıga gider ozaman hakkınızda dava acılır. buda demek değilki evinize polis gelecek veya sizi alıp askere götürecek. size açılan davanın duruşmalarına katılmaz iseniz ozaman mahkeme yakalama çıkarır. ki bu yakalama kararıda askere gitmediğiniz için değil duruşmalara katılmadığınız için olacaktır.. mahkeme sizi haksız bulursa size hapis cezası verir oda paraya çevrilir onuda isterseniz taksit yaptırabilirsiniz :) kısacası askere gitmeye karar vermeden şubeye giderseniz hukuki süreci başlatmış olursunuz. bide yıllardır evine tebligat veya kağıt gelmeyen arkadaşların buyuk çoğunluğu universite mezunu değildir veya bağlı bulunduru askerlik şubesindeki memur tembeldir veya dosyası kayıptır veya asaldaki adresleri farklıdır yazı surekli oraya gidiyordur vs. her ne kadar bu arkadaslar rahat olsada burası turkiye kendinize bi e devlet hesabı alıp belirli periyotlarla hakkınızda açılan dava varmı bakınız... iyi forumlar
-
arkadaşlar ''ilk defa'' bakaya kalma terimini tam anlamadım,mesela 2-3 sene bakaya kalan biri yakalandığında 2-3 ay bakaya kalanla aynı şekilde ''ilk defa'' muamelesi mi görüyor acaba?(para cezaları farklı tabi)
2. kez bakaya kalma durumu ''ilk defa'' bakaya kalıp yakalanınca/kendimiz gidince sevkedildikten sonra teslim olmama durumunda mı gerçekleşiyor?
-
1983 doğumluyum , üniversiteden 2007 yılında kaydım silindi, son çıkan af yasaı ile atılma olayı kalktı, ilk dönem için başvuru tarihini kaçırdım,müracaat ettim fakat 2. dönem başlayabiliyorum, bu durumda da 29 yaş engeline takılıyorum,,daha önce 2-3 kere gbt kontrolünden geçtim birşey çıkmadı,e-devlette hakkımda açılan hiç bir dava yok,askerlik şubesiyle görüştüğümde yoklama kaçağı olduğum gözüküyor,29 yaşını geçince bakaya mı kalmış oluyorum, bu konu hakkında çok bilgi karmaşası var,hangisi doğru yada yanlış bilemiyorum 2 yıldır pasaport alacağım yurtdışına çıkmak için, hasta çocuklarımdan dolayı yakalanırım endişesi ile bir türlü gidemedim, bir çok kişi artık yasa değişti ,rahatça alıp yurtdışına çıkarsın diyor ama genede endişeleniyorum,bu işin aslı astarı tam olarak nedir? Bu kon hakkında doğru bilgiye sahip olan arkadaşlarımız bir cevap yazabilir mi ?
-
Alıntı:
sfg500 rumuzlu üyeden alıntı
1983 doğumluyum , üniversiteden 2007 yılında kaydım silindi, son çıkan af yasaı ile atılma olayı kalktı, ilk dönem için başvuru tarihini kaçırdım,müracaat ettim fakat 2. dönem başlayabiliyorum, bu durumda da 29 yaş engeline takılıyorum,,daha önce 2-3 kere gbt kontrolünden geçtim birşey çıkmadı,e-devlette hakkımda açılan hiç bir dava yok,askerlik şubesiyle görüştüğümde yoklama kaçağı olduğum gözüküyor,29 yaşını geçince bakaya mı kalmış oluyorum, bu konu hakkında çok bilgi karmaşası var,hangisi doğru yada yanlış bilemiyorum 2 yıldır pasaport alacağım yurtdışına çıkmak için, hasta çocuklarımdan dolayı yakalanırım endişesi ile bir türlü gidemedim, bir çok kişi artık yasa değişti ,rahatça alıp yurtdışına çıkarsın diyor ama genede endişeleniyorum,bu işin aslı astarı tam olarak nedir? Bu kon hakkında doğru bilgiye sahip olan arkadaşlarımız bir cevap yazabilir mi ?
Okulunu bitirebilecek durumdaysan (son sınıftaysan) askerlik şubesi 1 yıl tecil veriyor sanırım.Bu durumda olan öğrencilerin tepkileriyle son sınıf olan 29-30 yaşındaki öğrencilere ( senin doğum tarihin 1983-2013 =30 ...sen de dahilsin) bu hak tanındı sanırım...ama ilk dönemden dersin varsa bilmiyorum..
-
Merhaba ;
Bugun askerlik subesine giderek ve telefonla arayarak 2011 yılından beri yoklama kacagı oldugumu ogrendım. Ancak bana daha önce ulaşan herhangi bir bilgi yada ikaz olmadı. Tahmin usulu sorarak ogrendım. Doğum tarihim 11.08.1982 ve şu an yaş sınırını aşmış durumdayım. Ayrıca şu an açıköğretim işletme fakültesi 4.sınıftan 3 adet dersim var. Bana kayıt yaptırmam için fakülteden mektup geldi ve ders seçimimi yaparak kayıt yeniledim sayılır (sadece harcı yatırmam kaldı ). Ve şu ana kadar benden askerlik durum belgesi istemedi okulum. En son 15 gün öncede yazılı gbt soruşturmasına girdim ve bir ibare çıkmadı. Yoklama kaçağı süresince bu bana ne gibi sıkıntılar doğurur ? sizce devam edip sınavlara girip dersleri verip o şekilde mi şubeye gitmem daha mantıklı yada direk şubeye gidip ben geldim beni alın askere demem mi daha mantıklı ?
tesekkurler
-
2011 şubatında tezsiz yüksek lisanstan mezun oldum. Üniversitem şubeme çıkışımı 2011 aralıkta gönderdiği için 296 gün bakaya kalmışım. Valilikten 750 tl ceza aldığıma dair tebliğ geldi. Sulh Ceza Mah. ne itiraz ettim. Ancak daha sonuç gelmedi. 4 aydır para cezasını ödemediğim için maliyeden uyarı geldi. En geç 1 hafta içinde hacize dair malınız olmadığını vergi dairenize bildirin diyor. Ne yapmalıyım sizce ? Askeri hakim hala ( 4 aydır) durumu araştırıyormuş. Dava sonucunu beklemelimiyim ?
-
Cevap veren olmadı ama bugün sulh cezadan karar geldi. Para cezam kaldırılmış. Hak yerini buldu çok şükür. Tek sıkıntım vergi dairesinden icra kağıdı gelmişti. Cezanın kaldırıldığını nereye bildirmem gerektiğini bilmiyorum.
- - - Updated - - -
-
@ottoman senden bunu kanıtlaman için bir belge istediler mi?
Aynı şey beni,m başıma geldi : Tez savunmama 03/09/2012 de girdim ama tezinde eksik var dediler 1 ay ek süre verdiler 1 ay sonra tezinde eksik kalmamış ama şeklen düzeltme yap dediler bende 03 Kasım da tezi teslim ettim.
03/09 tarihinde savunmadan çıkınca öğrenci işlerine dilekçe verdim "geçici mezuniyet belgesi almak istiyorum" diye ama öğrenci işleridilekçemi benden alıp sonra da "tezini verdikten sonra bu belgeyi veririrz" dedi.
Nitekim 03 kasımda geçici mezuniyet belgemi verdi ama üstünde mezuniyet tarihimi 03/09 olarak yazmıştı. Durumu askerlik şubesine de bildirmiş 03/09 günü. Haliyle hiçbir bilgim olmadığı halde sırf öğrenci işlerinin bu yaptığı nedeniyle bakaya kalmışım :/
Doktora başvurusu gidince öğrendim, ifademi aldılar bende durumu anlatıp "...bilgim olmadığı için TCK21 nedeniye suçu kabul etmiyorum Ayrıca suçlama yapmanız TCK267 ye aykırıdır ve 111/87 gereği askerlik şubesininde durumu bana bildirmesi gerekirdi bildirmemiş..." diye ifade verdim. 1 yıl ertleme belgemi alıp doktora kaydına verdim. Şimdi ceza gelse ititraz etsem sonuç alabilir miyim :/
- - - Updated - - -
@ottoman senden bunu kanıtlaman için bir belge istediler mi?
Aynı şey beni,m başıma geldi : Tez savunmama 03/09/2012 de girdim ama tezinde eksik var dediler 1 ay ek süre verdiler 1 ay sonra tezinde eksik kalmamış ama şeklen düzeltme yap dediler bende 03 Kasım da tezi teslim ettim.
03/09 tarihinde savunmadan çıkınca öğrenci işlerine dilekçe verdim "geçici mezuniyet belgesi almak istiyorum" diye ama öğrenci işleridilekçemi benden alıp sonra da "tezini verdikten sonra bu belgeyi veririrz" dedi.
Nitekim 03 kasımda geçici mezuniyet belgemi verdi ama üstünde mezuniyet tarihimi 03/09 olarak yazmıştı. Durumu askerlik şubesine de bildirmiş 03/09 günü. Haliyle hiçbir bilgim olmadığı halde sırf öğrenci işlerinin bu yaptığı nedeniyle bakaya kalmışım :/
Doktora başvurusu gidince öğrendim, ifademi aldılar bende durumu anlatıp "...bilgim olmadığı için TCK21 nedeniye suçu kabul etmiyorum Ayrıca suçlama yapmanız TCK267 ye aykırıdır ve 111/87 gereği askerlik şubesininde durumu bana bildirmesi gerekirdi bildirmemiş..." diye ifade verdim. 1 yıl ertleme belgemi alıp doktora kaydına verdim. Şimdi ceza gelse ititraz etsem sonuç alabilir miyim :/