Cevap: Ukash Köntör kartlar hakkında.. ÖZELDEN İLETİŞİME GEÇİLMESİNİ İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ!!
Ayşe Hanım, gidiş yolunuz doğru fakat sonuç yanlış.
Bahsetmiş olduğunuz kanunun 1,2 ve 3 nolu maddelerin tekrar okuyunuz. Aşağıya koyuyorum, dilerseniz okuyabilirsiniz. Kanun bir bütün olarak algılanır.
Elektronik para veyahut kodların, bahsetmiş olduğunuz kanunla ilgisi yoktur. Banka kartları ve kredi kartlarından bahsedilen, VISA, Master, AMEX veyahut ilgili banka kartlarıdır.
Siz de daha önce ön ödemeli kartlarla kumar oynayıp kaybedenlerden ve eksik borca tabi kumar parasını geri almaya çalışanlardan olabilirsiniz. Gayet normal. Kumar oynamanın da kabahat olduğunu bile bile, kaybettikten sonra elektronik para sisteminin dahi suç unsuru olmasını istiyorsunuz. Başta düşünmediğiniz ve uymadığınız hukuki işlemlerin alasını şu anda düşünüyorsunuz. Bu da güzel. Hukuk forumunda, hukukçunun beyanına da itibar etmeyip, "avugaaaaat böyle söylediiiiii" şeklinde yorum yapıyorsunuz ki bu en güzeli. Kanun ve madde araştırma yapmanız ise forum amacına uygun ve takdire şayan bir eylem. Umarım siz de "sıkı" avukat veyahut "konuya biraz aşina" hakime denk gelirsiniz. Fakat ön ödemeli kart sistemleri ile Skype kontörü alındığını, oyunlarda parça alımı için kullanıldığını, alışveriş yapıldığını ve herhangi bir banka - kredi kartı olmayanlar için online alışverişte tek alışveriş seçeneği olduğunu biliyor musunuz?
Şimdi soruyorum. Migrosta gördüğünüz 50- 100 TL'lk Hediye Kartları, Garanti Bankası'nın Corporate Travel Card'ı, D&R'da gördüğünüz Hediye Kartları da ÖN ÖDEMELİ KARTLARDIR. BUNLARLA KUMAR OYNARSANIZ, SİSTEM YASAK MI OLMALI VEYA SATANLAR SUÇ MU İŞLER?
Bahsettiğiniz kanun maddesinin öncesi:
Amaç
MADDE 1 - Bu Kanunun amacı; banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılmasına, kullanımına, takas ve mahsup işlemlerine ilişkin usûl ve esasları düzenlemek suretiyle kartlı ödemeler sisteminin etkin çalışmasını sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 - Kartlı sistem kuran, kart çıkaran, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar ile üye işyerleri ve kart hamilleri bu Kanun hükümlerine tâbidir.
Kendi işyerleri ile sınırlı olmak üzere, mal veya hizmetlerin vadeli satışı ile alıcının borç alacak durumunun izlenmesi amacıyla kart çıkaran veya sistem oluşturan veya herhangi bir kredilendirme işlemi yapılmaksızın veya hesaba bağlı olmaksızın önceden belirlenen bir tutarla sınırlı olmak üzere kart düzenleyen gerçek veya tüzel kişiler bu Kanun hükümlerine tâbi değildir.
Tanımlar
MADDE 3 - Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Kurul: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunu,
b) Kurum: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu,
c) Banka: Mevduat bankaları ve katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarını,
d) Banka kartı: Mevduat hesabı veya özel carî hesapların kullanımı dahil bankacılık hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan kartı,
e) Kredi kartı: Nakit kullanımı gerekmeksizin mal ve hizmet alımı veya nakit çekme olanağı sağlayan basılı kartı veya fizikî varlığı bulunmayan kart numarasını,
f) Kartlı sistem kuruluşu: Banka kartı veya kredi kartı sistemi kuran ve bu sisteme göre kart çıkarma veya üye işyeri anlaşması yapma yetkisi veren kuruluşları,
g) Kart çıkaran kuruluş: Banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisini haiz bankalar ile diğer kuruluşları,
h) Üye işyeri anlaşması yapan kuruluş: Banka kartı veya kredi kartı kabulünü sağlamak amacıyla işyerleriyle anlaşma yapan bankalar ya da kuruluşları,
i) Üye işyeri: Üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar ile yaptığı sözleşme çerçevesinde kart hamiline mal ve hizmet satmayı veya nakit temin etmeyi kabul eden gerçek veya tüzel kişiyi,
j) Kart hamili: Banka kartı veya kredi kartı hizmetlerinden yararlanan gerçek veya tüzel kişiyi,
k) Harcama belgesi: Banka kartı veya kredi kartı ile yapılan işlemler ile ilgili olarak üye işyeri tarafından düzenlenen, kart hamilinin işlemden doğan borcu ile diğer bilgileri gösteren ve kart hamilinin kimliğinin bir kod numarası, şifre veya kimliği belirleyici başka bir yöntemle belirlendiği haller dışında kart hamili tarafından imzalanan belgeyi,
l) Nakit ödeme belgesi: Bankalarca veya yetkili üye işyerlerince banka kartı veya kredi kartı hamiline yapılan nakit ödemelerde düzenlenerek, kart hamilinin kimliğinin bir kod numarası, şifre veya kimliği belirleyici başka bir yöntemle belirlendiği haller dışında kart hamili tarafından imzalanan belgeyi,
m) Son ödeme tarihi: Kart hamilinin, dönem borcunu veya ödemesi gereken asgarî tutarını gecikmeye düşmeden ödeyebileceği son günü,
n) Dönem borcu: Hesap kesim tarihine kadar oluşan borç ve alacak kayıtlarının bakiyesi ile önceki hesap özeti bakiyesinin toplamını,
o) Asgarî tutar: Dönem borcunun ödenmesi gereken en az tutarını,
p) Alacak belgesi: Banka kartı veya kredi kartı kullanılarak alınmış olan malın iadesi veya hizmetin alımından vazgeçilmesi veya yapılan işlemin iptali halinde kart hamilinin hesabına alacak kaydedilmek üzere üye işyeri tarafından düzenlenen belgeyi,
r) Bildirim, talep, şikâyet ve itirazlar: Kart hamilinin yazılı olarak, elektronik ortamda veya telefon ile yapacağı bildirim, talep, şikâyet ve itirazları,
ifade eder.
Cevap: Ukash Köntör kartlar hakkında.. ÖZELDEN İLETİŞİME GEÇİLMESİNİ İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ!!
Emrah Bey bu kartlar kumarhaneye açık mı? Kumarhane sistemlerine entegre mi edilmiş?Belirttiğiniz kartlar Ukash gibi herhangi bir yerden,kumarhaneden para yatırıp,para çekmeye yarıyor mu,?Yada belirttiğiniz firmalar kartların içindeki miktarı dövize çevirebiliyor mu?
FSA ukashi özellikle Türkiye'de neden yasaklamış,yasaklama gereği duymuş hiç sorup soruşturdunuz mu?Bir husus daha var hani kumar borcu eksik borçtur ya,bankadan çektiğim paraları yine banka kanalıyla bu sahıslara aktardım,icralık oldum,icra itiraz dilekçemde kumar oynadığımı eksik borç olduğundan bu borcu ödemeyeceğimi belirttiğimizde,banka parasını kimden tahsil etmeye çalışacak.
Şimdi soruyorum. Migrosta gördüğünüz 50- 100 TL'lk Hediye Kartları, Garanti Bankası'nın Corporate Travel Card'ı, D&R'da gördüğünüz Hediye Kartları da ÖN ÖDEMELİ KARTLARDIR. BUNLARLA KUMAR OYNARSANIZ, SİSTEM YASAK MI OLMALI VEYA SATANLAR SUÇ MU İŞLER?
Sayın Emrah bey,
Konuyu polamiğe dökmek istemiyorum ama anlamakta direniyorsunuz. #direnemrah :)
Benim kumarla yada kredi kartıyla sorunum yok. Benzer sınıfa girebilecek başka bir konu araştırırken foruma üye olmuştum. Öncelikle o önyargınızı temizleyelim ve tekrar başa dönelim.
1- UKASH nedir? Bir tür kartlı sistemmidir.. evet. 2. madde der ki... kartlı sistemler bu kanun kanun hükmüne tabidir.
2- Bahsettiğiniz kartlar hepsi hediye kartlardır. Bu kartları da çıkartmak, dağıtmak v.s. izne tabidir. Sadece hangi amaçla çıkartıldı ise o amaçla izin sırasında belirtilen iş yerlerinde kullanılabilirler. Kartı çıkartmak için izne tabii oldukları gibi, bu kartı dağıtabilmek içinde ayrıca ilgili kurumdan izin almak durumundadırlar.
Örnek verirsem: X kurum yarışma düzenler. Yarışma sonunda dereceye girene Teknosa nın çıkartmış olduğu TEKNOSA HEDİYE KART xxx meblağlı verilecektir. Bu yarışmayı düzenleyen kuruluş bu kartı verebilmek içün Milli piyango bilmemnesinden gerekli İZİNleri alır. O kartı sadece ve sadece tenosa kullanırsınız.
Sebebine gelirsek.. Bunlar bedeli taahhüt edilmiş sınırlı özellikli kartlardır..
Teknosa, migros, DR v.s. bunlar zaten bu kartları çıkarabilmek için ilgili kurumlardan izinlerini almışlardır. Yani PLASKARD a yada KOZA ya gidip "kardeş ben şirketim içün hediye kartı bastırmak istiyom" dememişlerdir :)
BİZİM TARTIŞTIĞIMIZ UKASH v.s. KARTLAR bahsi geçen kartlarla aynı sınıflamada değildir.
Bu kartlar nakit olarak internet üzerinden (niye sanal kredi kartı kullanmazlar onuda anlamam ya) alışveriş yapmaya yarar. Esas amacı ise kumar sitelerinde kimlik gizleyerek oyun oynamaktır. Yurt dışında bazı ülke vatandaşlarının kumar oynaması fx işlemi yapması v.s. yasak olduğu için İngiltere üzerinden kanun delmeye yarar. (özellikle u.s.a ve canada vatandaşları içün)
3- Bu kartların Türkiyede ki durumuna baktığımızda,, Geçtiğimiz bir kaç ay öncesine kadar hiç bir kanun maddesinde belirtilmiş değillerdi. (UKASH v.s.) Tarih, kanun madde tebliğ hangisini olduğunu bilmiyorum. Geçtiğimiz günler içinde bankalarla ilgili yapılan yeni düzenlemelerde (sanırım hukuğa yansıyan bu davalar sonucunda, ön ödemeli adı altındaki bu kartlar için yeni düzenleme getirildi.) Hatta sanıyorum şans oyunları yasası son düzenlemesi ile birlikte çıkan bir düzenleme demek yasa demekten daha doğru olacak.
Bu düzenleme yasalaşa kadar Türkiye'de bir banka yada özel bir şirketin yerli /yabancı bu tür içine nakit para yüklenerek internet üzerinden (banka kartları hariç) işlem yapmaya yarayan kart sunması diye bir KAVRAM yoktu.
Adı geçen ukash ta sonuçta master visa amex v.s. gibi bir tür kart sistemi. İngiliz finans yasalarına göre (diyorum. çünkü fsa denetimine tabii.. Bizim spk gibi bir kurum) muhtemelen kredi karından daha düşük sermaye ile felan kurulabiliyor. Ki, bunun gibi yabancı bir dolu şirket var.
Şimdi ana sonuca gelirsek...
Düne kadar Türkiye yerli / yabancı kişiler yada kurumlar UKASH özelliği taşıyan kart sistemi kuramazdı. Bu UKASH Türkiye ye gelse izin için gerekli kurumlara müracaat dahi etse izin felan alamazdı. Temsilcilikde kuramazdı.
NEDEN? Türkiye de hiç bir kanun maddesiyle bu kartlar tanımlanmamıştı? Tanımlanmamış kuralları kanunları belirlenmemiş bir şeyin izni de olmaz. Aynı 2011 de çıkan forex yasası gibi. Finansal yapılanmada türev ürünler kanunla belirkli olmasına rağmen forex işlemleri bu kanunlarda tanımlanmadığı için MERDİVENALTI denen kurumlar Türkiye de cirit atıyordu.
Konumuzda da Ukash özelliği taşıyan kartlar sistemde tanımlanmadığı için geçtiğimiz günlere kadar bu kartı YASAL olarak satıyoruz diyen merdivenaltı işler var. Vergi no ları tabii ki olacak. Banka kullanıyorlar. Bu işleri birtakım şirketleri paravan olarak kullanarak gerçekleştiriyorlarDI..
UKASH zaten kendisi Türkiyede satışı yapılamaz diyor. Ayrıca koskoca firma madem bu kart Türkiye de yasal, Neden gelip temsilcilik şube v.s. açmıyor. KANUNU YOKTU KANUNU:)
Şimdi ise son yapılan düzenlemeyle istediği gibi Türkiye'de temsilcilikte verir, şube de açar.
Fakat bu kartların kullanım amacının yüksek oranda kumar siteleri olması dolayısıyla şans oyunlarında yapılan düzenlemeyle ardını çevirerek kumar amaçlı kullanımına engel olma yoluna gittiler.
Benim bu yasayı bulmam zor olur. Torbadan çıktı gibi hatırlıyorum. Siz daha kolay ulaşırsınız. Bi zahmet.
- - - Updated - - -
Evet Emrah bey, Hukukokudum arkadaşımız çok güzel konuyu sormuş..
Hukukçu olarak artık buna bir geçerli kanıtlı cevap vermeniz farz oldu:)
Banka beni icraya verdi kart borçlarımdan dolayı. Eeeee benim bu borçlarım kumar borcu... Yani eksik borç..
Nası yırtarız biz bu işten? :) varmı bir yolu yordamı?
Alıntı:
hukukokudum rumuzlu üyeden alıntı
Emrah Bey
Bir husus daha var hani kumar borcu eksik borçtur ya,bankadan çektiğim paraları yine banka kanalıyla bu sahıslara aktardım,icralık oldum,icra itiraz dilekçemde kumar oynadığımı eksik borç olduğundan bu borcu ödemeyeceğimi belirttiğimizde,banka parasını kimden tahsil etmeye çalışacak.
Ukash eğer elektronik paraysa:)yeni düzenleme
Elektronik paraya yeni düzenleme geldi,
Meclis Genel Kurulu'nda, elektronik paraya yeni düzenleme getiren Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.
Güncelleme:20 Haziran 2013 19:20
ANKARA(ANKA)Ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine, ödeme kuruluşlarına ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:
Yasa, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerini, ödeme hizmetlerini, ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşlarını kapsayacak.
Reklam
Sistem, sistem işleticisi tarafından işletilecek. Merkez Bankası ve faaliyet izni alanlar dışındaki kişiler sistem işleticisi olarak faaliyette bulunamayacak.
Sistemin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankası'nca çıkarılacak yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek.
Merkez Bankası sistemlerin sorunsuz ve kesintisiz işlemesini sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmaya yetkili olacak.
Sistem işleticisinin; anonim şirket şeklinde kurulması, nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş sermayesinin en az beş milyon Türk Lirası olması gerekecek.
Aranan koşulların, niteliklerin ve yeterliliklerin sağlanması, Merkez Bankasınca istenecek bilgi ve belgelerin eksiksiz tamamlanması ve Banka tarafından söz konusu başvurunun olumlu olduğuna karar verilmesi durumunda sistem işleticisi olarak faaliyette bulunmak üzere izin verilecek.
Banka kurulmuş ya da kurulacak olan sistemlerin kesintisiz işletimini sağlamak üzere gözetimini yapmaya yetkili olacak.
-ÖDEME HİZMETLERİ VE ÖDEME KURULUŞLARI-
Ödeme hizmetleri; ödeme hesabına para yatırılması ve ödeme hesabından para çekilmesine imkan veren hizmetler de dahil olmak üzere ödeme hesabının işletilmesi için gerekli tüm işlemleri, ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme
hizmeti sağlayıcısı nezdinde bulunan ödeme hesabındaki fonun aktarımını içeren, bir defaya mahsus olanlar da dâhil doğrudan borçlandırma işlemi, ödeme kartı ya da benzer bir araçla yapılan ödeme işlemi ile düzenli ödeme emri dahil para transferini ifade edecek.
Bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları, ödeme hizmeti sağlayıcısı olacak.
Ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluşu Kuruldan izin almak kaydıyla faaliyette bulunabilecek.
-ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI İLE ELEKTRONİK PARANIN İHRACI ELEKTRONİK PARA İHRAÇ EDEN KURULUŞLAR-
Bankalar ve bu Kanun kapsamında elektronik para çıkarma izni verilen
elektronik para kuruluşları dışındaki kişilerin elektronik para ihracı faaliyetinde bulunmaları
yasak olacak.
Elektronik para ihraç eden kuruluş aldığı fon kadar elektronik para ihraç edecek.
Elektronik para ihraç eden kuruluş, elektronik para kullanıcısı tarafından yatırılan fonları gecikmeksizin elektronik paraya çevirerek kullanıma hazır hale getirecek.
Çıkarılacak düzenlemelerde ve hususlara aykırı davranan ve ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren tüzel kişiler hakkında Kurulca, sistem işleticisi olarak faaliyet gösteren tüzel kişiler hakkında Bankaca yirmi bin Türk Lirasından beş yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilecek.
-İZİNSİZ FAALİYETTE BULUNMAK-
Kanuna göre alınması gereken izinleri almaksızın sistem işleticisi, ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu gibi faaliyet gösteren gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlileri bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Bu Kanun uyarınca Merkez Bankası ve Kurum tarafından yapılan denetim ve gözetim
görevlerinin yerine getirilmesini engelleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşunun Kanunda gösterilen merciler ile denetim ve gözetim faaliyetinde bulunan görevlilere ve mahkemelere verdikleri veya yayımladıkları belgelerdeki gerçeğe aykırı beyanlardan dolayı, bu belgeleri imzalayan kişi ve kişiler, biryıldan üçyıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
-SIRLARIN AÇIKLANMASI-
Sistem işleticisinin, ödeme kuruluşunun ve elektronik para kuruluşunun ortakları, yönetim kurulu üyeleri, mensupları, bunlar adına hareket eden kişiler ile görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bu kuruluşlara ve müşterilerine ait sırları, görevden ayrılmış olsalar dahi, kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamaları durumunda bir yıldan üç yıla kadar hapis ile bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
BDDK'da başkan yardımcısı sayısı üçten beşe çıkarılıyor. Toplamda yirmiyi geçmemek üzere Kurulca daire başkanlıkları oluşturulabilecek.
Alıntı:
hukukokudum rumuzlu üyeden alıntı
Emrah Bey bu kartlar kumarhaneye açık mı? Kumarhane sistemlerine entegre mi edilmiş?Belirttiğiniz kartlar Ukash gibi herhangi bir yerden,kumarhaneden para yatırıp,para çekmeye yarıyor mu,?Yada belirttiğiniz firmalar kartların içindeki miktarı dövize çevirebiliyor mu?
FSA ukashi özellikle Türkiye'de neden yasaklamış,yasaklama gereği duymuş hiç sorup soruşturdunuz mu?Bir husus daha var hani kumar borcu eksik borçtur ya,bankadan çektiğim paraları yine banka kanalıyla bu sahıslara aktardım,icralık oldum,icra itiraz dilekçemde kumar oynadığımı eksik borç olduğundan bu borcu ödemeyeceğimi belirttiğimizde,banka parasını kimden tahsil etmeye çalışacak.
Sn hukukokudum,
Evet bu hediye kartları ile de kumar oynayabilirsiniz. Gidersiniz, barbut atarsınız, kağıt oynarsınız, ödemeyi de bu kartlarla yapabilirsiniz. Esaslı nokta da zaten budur: ÖDEME ARACI. Ön ödemeli kart da, hediye kartı da, nakit para da, çek de, kredi kartı da ödeme araçlarıdır. Esas eylem kumar oynamak ve kumar oynatmaktır ki, kabahat ve suç olan bu eylemlerdir.
The Financial Conduct Authority mi sizi bağlıyor? O halde İngiliz yasalarında kumar oynamak da serbest olduğu üzere kumar oynadınız?
Son olarak da, eksik borç ve banka konusundaki tahsili sormuşsunuz. Hukuk okuduğunuza göre, Borçlar Hukuku'nu da bilirsiniz. Eksik borç, ödenmediği takdirde dava edilemeyen ancak bir kere rızaen ödendikten sonra da geri istenemeyen borç türüdür. Zamanaşımına uğramış borç da eksik borç saylır fakat en çok bilinen örnek kumar borcudur. "Siz kumar oynarken bu borcu ödememiş miydiniz" sorusuna vereceğiniz cevap, kendinize vermiş olduğunuz cevap olacak.
sevgili Hukukokudum TEŞEKKÜRLER :)
Artık sayın Avukatımız birşeyler anlamaya başlar umarım..
Hatta sizin dikkat çekip benim sorduğum soruya da gerçekten işe yarayabilecek bir cevap bulursa eminim o imrendikleri HUKUK BÜROLARI gibi seviyelere çok hızlı ulaşırlar.
Ama ben yaşlı bir kadınım. Ne avukatlar ne doktorlar gördüm... ıııhhh işi zor emrah beyin..
Ben hukukçu olmadığımı,bilişimci olduğumu daha öncede belirttim,3 yıl bilişim müfettişliği yaptım,Vergi ve Muhasebe biriminde 2 adet proje yönettim,bireysel bankacılık,kartlı ödeme sistemleri ve alternatif dağıtım kanallarında belli projelerde çalıştım.Burdan söyleyeceğim tek şey yapılan eylemin bariz suç olduğudur.
ikinci kısım borca gelince,Garantibankası harcama itirazı talebinde bulunduğum akrabama ait dilekçede banka tutarı iade etmeyi reddetmiş,Aralık 2012 de icra işlemine başlamıştır.Bende ilgili icra dairesine bahsettiğim dilekçeyi yazdım.Sonucunu hukukçu olduğunuza göre bilmeniz gerekir.
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Sn hukukokudum,
Evet bu hediye kartları ile de kumar oynayabilirsiniz. Gidersiniz, barbut atarsınız, kağıt oynarsınız, ödemeyi de bu kartlarla yapabilirsiniz. Esaslı nokta da zaten budur: ÖDEME ARACI. Ön ödemeli kart da, hediye kartı da, nakit para da, çek de, kredi kartı da ödeme araçlarıdır. Esas eylem kumar oynamak ve kumar oynatmaktır ki, kabahat ve suç olan bu eylemlerdir.
The Financial Conduct Authority mi sizi bağlıyor? O halde İngiliz yasalarında kumar oynamak da serbest olduğu üzere kumar oynadınız?
Son olarak da, eksik borç ve banka konusundaki tahsili sormuşsunuz. Hukuk okuduğunuza göre, Borçlar Hukuku'nu da bilirsiniz. Eksik borç, ödenmediği takdirde dava edilemeyen ancak bir kere rızaen ödendikten sonra da geri istenemeyen borç türüdür. Zamanaşımına uğramış borç da eksik borç saylır fakat en çok bilinen örnek kumar borcudur. "Siz kumar oynarken bu borcu ödememiş miydiniz" sorusuna vereceğiniz cevap, kendinize vermiş olduğunuz cevap olacak.
#DİRENEMRAH :)
Emrah beycim, O kartlar yerine evinizdeki TV yi de koyabilirsiniz o zaman.. çamaşırlarınızı felanda :)
Bakın kanunu Sn Hukukokudum yapıştırıverdi.
Bu kanun için adamlar aylarca boşuna çalışmadılar. Kanun olsun torba dolsun değil mesele.
tartıştığımız konu esasen kumar v.s. borcu değil .. UKASH'ın TÜRKİYE'DE SATIŞI, PAZARLANMASI, KULLANIMINA ARACILIK EDİLMESİ YASAL MI? YASAL DEĞİL Mİ?
Siz UKASH'a Türkiye'de YASAL diyordunuz..
Biz o bir karışlık kitapları yalayıp yutmadık sizin kadar bilemeyiz tam olarak ..
Fakat şu da var ki.. Yasalarla düzenlenmemiş olması, yapılan bir işin sonucunun suç teşkil etmesini engellemz. Gibi bir kural da vardır hukukta.
Ayşe Hanım,
Yaşlı bir kadın olup olmadığınız beni ilgilendirmez fakat saygısız ve seviyesiz konuşmalarınızdan ötürü sizi atıyorum.
Bir başka kullanıcı adı ile tekrar gelirseniz, tekrar aynı imkanı bana sağlamış olursunuz, beklerim.
Artık banlanmış bir kullanıcı olduğunuz üzere, cevap vermeye de gerek yok.
Hukukokudum, o halde rica ediyorum şu nickinizi değiştiriverin.
Sonucunu bilişimci olduğunuza göre siz benden iyi biliyorsunuzdur, bir tek biz bilmeyiz böyle durumları. Devam ediniz, hukuki işlemleri avukatınız vasıtası ile yaparsanız olası hak kayıplarınızı engellemiş olursunuz.
Tabi ki avukat arkadaşlarımız var beraber çalışmış olduğumuz,bilgi aldığımız.Avukatlık mesleğiyle bir sorunum yok da bazen avukatlarınız sizi hak kayıplarına uğratabilir bilinçli yada bilinçsiz.Tek seçenek kalıyor kendinizi savumak,kendi hakkınızı aramak.
Nickimi değiştiriyorum yanlış anlaşılmalara izin vermemek için :)
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Ayşe Hanım,
Yaşlı bir kadın olup olmadığınız beni ilgilendirmez fakat saygısız ve seviyesiz konuşmalarınızdan ötürü sizi atıyorum.
Bir başka kullanıcı adı ile tekrar gelirseniz, tekrar aynı imkanı bana sağlamış olursunuz, beklerim.
Artık banlanmış bir kullanıcı olduğunuz üzere, cevap vermeye de gerek yok.
Hukukokudum, o halde rica ediyorum şu nickinizi değiştiriverin.
Sonucunu bilişimci olduğunuza göre siz benden iyi biliyorsunuzdur, bir tek biz bilmeyiz böyle durumları. Devam ediniz, hukuki işlemleri avukatınız vasıtası ile yaparsanız olası hak kayıplarınızı engellemiş olursunuz.